Στάνη: Το ζαχαροπλαστείο όπου τρώνε οι Αθηναίοι το καλύτερο γιαούρτι της πόλης τα τελευταία 82 χρόνια [εικόνες] - iefimerida.gr

Στάνη: Το ζαχαροπλαστείο όπου τρώνε οι Αθηναίοι το καλύτερο γιαούρτι της πόλης τα τελευταία 82 χρόνια [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οσο η τάση του παγωμένου γιαουρτιού (frozen yogurt) σαρώνει και έχει γίνει η νέα τάση στην Ελλάδα, υπάρχει ένα ζαχαροπλαστείο στην Αθήνα που επί δεκαετίες ταϊζει Αθηναίους και επισκέπτες με μοναδικά γλυκά και βέβαια φημισμένα γιαούρτι: Η Στάνη!

Στην Μαρίκας Κοτοπούλη 10 στην Ομόνοια, περισσότερα από 300 πιάτα με γιαούρτι και μέλι πουλιούνται σε εθισμένους Αθηναίους. Και όχι μόνο, στη Στάνη βρίσκει κανείς: Γιαούρτι παραδοσιακό αγελαδινό και πρόβειο βραβευμένο με δίπλωμα και χρυσό μετάλιο από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ρυζόγαλο και κρέμα με άρωμα που θυμίζουν άλλες εποχές, ολόφρεσκα γλυκά, παραδοσιακές πάστες που σε κάνουν να νομίζεις ότι είσαι σε ταινία με τον Κωνσταντάρα, υπέροχες αλμυρές πίτες με χειροποίητο φύλλο.


Η ιστορία της Στάνης ξεκινάει από το χωριό Αθανάσιος Διάκος στο νομό Φωκίδας. Ο τόπος στον οποίο γεννήθηκαν οι σημαντικότεροι βιομήχανοι γάλακτος (Δασκαλόπουλος [ΔΕΛΤΑ], Φιλίππου [ΦΑΓΕ]), αποτέλεσε την ιδιαίτερη πατρίδα του ιδρυτή της Στάνης Νικολάου Καραγεώργου, ο οποίος έφυγε το 1931 με προορισμό τον Πειραιά όπου δραστηριοποιήθηκε στον χώρο που γνώριζε καλύτερα από κάθε τι άλλο, τα γαλακτοκομικά προϊόντα.Aνοιξε το πρώτο του κατάστημα στην περιοχή της Ευαγγελίστριας και η επιχείρηση αναπτυσσόταν ιδιαίτερα ικανοποιητικά όμως οι βόμβες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου με στόχο τον Πειραιά, τον ανάγκασαν να μετεγκατασταθεί το 1949 στην Ομόνοια, στην οδό Μ. Κοτοπούλη όπου συνεχίζει να λειτουργεί έως και σήμερα η Στάνη.


Το καινούργιο κατάστημα αγαπήθηκε γρήγορα από τους Αθηναίους και οι πρώτες επιτυχίες δεν καθυστέρησαν να έρθουν. Το 1953 απονέμεται στην Στάνη δίπλωμα και χρυσό μετάλλιο από την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης για το πρόβειο παραδοσιακό γιαούρτι και λίγο αργότερα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το ίδιο προϊόν .Σήμερα, εξακολουθεί να λειτουργεί από την ίδια οικογένεια , συγκεντρώνοντας την αγάπη του κόσμου για εξήντα συνεχόμενα χρόνια.Την πελατεία της ΣΤΑΝΗΣ αποτελούν κάτοικοι της Αττικής αλλά και της επαρχίας.Μεγάλη όμως είναι και η ανταπόκριση των ξένων επισκεπτών καθώς η Στάνη τυγχάνει εντυπωσιακής προβολής από έντυπα μέσα του εξωτερικού.

*Στοιχεία από την ιστοσελίδα της Στάνης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ