Πωλείται το σπίτι του Ούλοφ Πάλμε στην Κρήτη -Αδιαφορία για ένα κομμάτι ιστορίας [εικόνες] - iefimerida.gr

Πωλείται το σπίτι του Ούλοφ Πάλμε στην Κρήτη -Αδιαφορία για ένα κομμάτι ιστορίας [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

To θρυλικό σπίτι του Ούλοφ Πάλμε στο Μοχό, πωλείται. Ο τόπος και οι άνθρωποι με τους οποίους συνδέθηκε ο Σουηδός πολιτικός εγκαταλείφθηκαν από τους κληρονόμους και μια σελίδα ιστορία χάνεται.

Το σπίτι του Ούλοφ Πάλμε, στο χωριό Μοχός του Ηρακλείου, παραχωρήθηκε απο την τοπική κοινότητα την εποχή που ήταν πρόεδρος ο αείμνηστος Θεόφιλος Σουρανάκης, στον τότε Πρωθυπουργό της Σουηδίας. Υπήρξε ένας ανθρωπος που αγάπησε την Κρήτη και το χωριό Μοχός, καθώς το επισκεπτόταν συχνά.
Και όπως ήταν φυσικό, από τους τοπικούς φορείς του Μοχού έγινε επιτιμος δημότης, όπου και δέθηκε για πάντα με την κρητική γη. Το σπίτι έφυγε απο τους κληρονόμους του και πλέον πωλείται.

Ο ίδιος έλεγε για την Κρήτη: «...μιλώντας και γράφοντας για την Κρήτη, καταλαβαίνεις πολύ συχνά, πόσο αδύνατο ή δύσκολο είναι να περιγράψεις τον μοναδικό αυτό τόπο με τα άπειρα στοιχεία Ιστορίας, Πολιτισμού, Oμορφιάς. Δε χωρεί μέσα σ' ένα βιβλίο ούτε σε ένα ή πολλά άρθρα. Δε μπορείς να τη γνωρίσεις μέσα από περιγραφές. Μπορείς μονάχα να τη ζήσεις και να τη χαρείς...».

Ο Ούλοφ Πάλμε, στενός φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου, δολοφονήθηκε τοο 1986. Επιστρέφοντας πεζή στο σπίτι του από έναν κινηματογράφο με τη σύζυγό του Λίσμπετ στον κεντρικό δρόμο Σβεαβέγκεν (Sveavägen) της Στοκχόλμης, γύρω στα μεσάνυχτα της 28 Φεβρουαρίου 1986, το ζευγάρι έπεσε θύμα επίθεσης από έναν δολοφόνο. Ο Πάλμε πυροβολήθηκε δύο φορές στο στομάχι και η σύζυγός του στην πλάτη.

Η αστυνομία ανέφερε πως ένας οδηγός ταξί χρησιμοποίησε το κινητό ραδιόφωνό του για να σημάνει συναγερμό. Δύο νεαρά κορίτσια που κάθονταν σε ένα αυτοκίνητο κοντά στη σκηνή του εγκλήματος, προσπάθησαν να βοηθήσουν τον Πρωθυπουργό.

Μεταφέρθηκε επειγόντως στο νοσοκομείο, αλλά ήταν νεκρός όταν έφτασε. Η κυρία Πάλμε θεραπεύτηκε από τον τραυματισμό της και ανάρρωσε. Ο δολοφόνος δραπέτευσε προς τα ανατολικά στη διασταύρωση Τουννελγκάταν και εξαφανίστηκε. Η δολοφονία του Πάλμε παραμένει ανεξιχνίαστη και μια σειρά από θεωρίες συνωμοσίας περιβάλλει το φόνο. Πληροφορίες και εικόνες από το cretalive.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ