Τι ακριβώς συμβολίζει ο Phylax, ο «κόκκινος άγγελος» στο Π. Φάληρο που τον γκρέμισαν [εικόνες] - iefimerida.gr

Τι ακριβώς συμβολίζει ο Phylax, ο «κόκκινος άγγελος» στο Π. Φάληρο που τον γκρέμισαν [εικόνες]

Φωτογραφία: INTIME/ Τι ακριβώς συμβολίζει ο PHYLAX
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στη θέση του θα τοποθετηθεί εκ νέου ο Phylax, το άγαλμα στο Παλαιό Φάληρο που γκρεμίστηκε από κουκουλοφόρους, οι οποίοι το έδεσαν και το τράβηξαν με φορτηγό.

Το έργο τέχνης, το οποίο γκρεμίστηκε από ομάδα 15 ατόμων, στις 3:30 τη νύχτα της Πέμπτης, έχει παραδοθεί στον δημιουργό του, τον Κωστή Γεωργίου, για να επισκευαστεί και να επανατοποθετηθεί.

Ο ίδιος μάλιστα ανέφερε την Πέμπτη στο ΣΚΑΪ πως αυτή η επίθεση αρμόζει σε μετα-οργουελικό μεσαίωνα, προσθέτοντας πως είναι η πρώτη φορά και πραγματικά στεναχωρήθηκε.

Τι ακριβώς συμβολίζει ο Phylax, ο «κόκκινος άγγελος» στο Π. Φάληρο που τον γκρέμισαν [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Υπενθυμίζεται ότι η εγκατάσταση του γλυπτού Phylax στις 7 Δεκεμβρίου στο Παλαιό Φάληρο, στον Φλοίσβο, προκάλεσε αμέσως αντιδράσεις στους κατοίκους.

Τι ακριβώς συμβολίζει ο Phylax, ο «κόκκινος άγγελος» στο Π. Φάληρο που τον γκρέμισαν [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Φωτογραφίες: Gazzetta.gr

Μάλιστα, ο δήμαρχος του Παλαιού Φαλήρου, Διονύσης Χατζηδάκης, σε παλαιότερες δηλώσεις του είχε επισημάνει πως η τοποθέτηση στο συγκεκριμένο σημείο έγινε με την έννοια της συμβολικής φύλαξης της πόλης, καθώς εκεί ήταν ο λιμένας του Φαλήρου, απ΄ όπου, σύμφωνα με την παράδοση, ξεκίνησαν ο Φάληρος για την Κολχίδα, ο Μενεσθέας με τους Αθηναίους για την Τροία και ο Θησέας για την Κρήτη, προκειμένου να σκοτώσει τον Μινώταυρο και να απαλλάξει τους Αθηναίους από τον βαρύ αιματηρό φόρο.

Τι ακριβώς συμβολίζει ο Phylax, ο «κόκκινος άγγελος» στο Π. Φάληρο που τον γκρέμισαν [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Τι συμβολίζει ο PHYLAX

Σημείωσε δε ότι πρόσφατα είχε ολοκληρωθεί η ανάπλαση της συγκεκριμένης περιοχής, όπου τοποθετήθηκαν γλυπτά από τα ταυροκαθάψια (τους αγώνες των νέων με τους ταύρους στην Κρήτη) και θεωρήθηκε σκόπιμο για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής να ενισχυθεί ο μύθος με την τοποθέτηση του PHYLAX, ο Τάλως δηλαδή, ο γνωστός και τρομερός φύλακας της Κρήτης, που είχε δημιουργήσει ο θεός Ήφαιστος.

Το γλυπτό επομένως δεν έχει ουδεμία σχέση και δεν αποδίδει την ιδιότητα του «Φύλακα Αγγέλου» κατά την χριστιανική παράδοση.

Τι ακριβώς συμβολίζει ο Phylax, ο «κόκκινος άγγελος» στο Π. Φάληρο που τον γκρέμισαν [εικόνες] | iefimerida.gr 3
Τι ακριβώς συμβολίζει ο Phylax, ο «κόκκινος άγγελος» στο Π. Φάληρο που τον γκρέμισαν [εικόνες] | iefimerida.gr 4

Ποιος ήταν ο μυθικός φύλακας της Κρήτης που συμβολίζει το άγαλμα

Ο Τάλως κατά τον Πλάτωνα ήταν επιφορτισμένος με το καθήκον να επιτηρεί την εφαρμογή των νόμων στην Κρήτη, κουβαλώντας τους μαζί του γραμμένους σε χάλκινες πλάκες. Ήταν φτερωτός και το καθήκον αυτό το εκτελούσε πετώντας.

Τι ακριβώς συμβολίζει ο Phylax, ο «κόκκινος άγγελος» στο Π. Φάληρο που τον γκρέμισαν [εικόνες] | iefimerida.gr 5

Κρατούσε σε απόσταση τα άγνωστα πλοία που πλησίαζαν την Κρήτη πετώντας τους τεράστιες πέτρες. Αν οι άγνωστοι είχαν ήδη αποβιβαστεί, τους έκαιγε με την ανάσα του ή πυράκτωνε το χάλκινο σώμα του σε κάποια φωτιά, τους αγκάλιαζε σφιχτά πάνω του κι έτσι τους έκαιγε.

Το τέλος του Τάλω ήρθε όταν συναντήθηκε με τους Αργοναύτες που γύριζαν από την Κολχίδα. Θέλοντας να δέσουν οι Αργοναύτες στο νησί αντιμετώπισαν τον γίγαντα που τους κρατούσε σε απόσταση. Τότε η Μήδεια, που ταξίδευε μαζί τους, μάγεψε με τα λόγια της τον Τάλω, υποσχόμενή του αθανασία, κι έτσι μπόρεσε ο Ιάσονας να του αφαιρέσει το καρφί στη φτέρνα του που έκλεινε τη μια και μοναδική φλέβα που διέτρεχε όλο το κορμί του και περιείχε ιχώρ, θανατώνοντάς τον.

Τι ακριβώς συμβολίζει ο Phylax, ο «κόκκινος άγγελος» στο Π. Φάληρο που τον γκρέμισαν [εικόνες] | iefimerida.gr 6

Άλλη εκδοχή αναφέρει ότι τον σκότωσε ο πατέρας του Φιλοκτήτη Ποίας, χτυπώντας τον με βέλος στο ίδιο μοναδικό αδύνατο σημείο του.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ κόκκινος άγγελος PHYLAX Παλαιό Φάληρο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ