Αυτές είναι οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων -Αναλυτικά οι τιμές ζώνης - iefimerida.gr

Αυτές είναι οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων -Αναλυτικά οι τιμές ζώνης

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Όταν βλέπεις την περιοχή σου να ακριβαίνει μέσα σε μια νύχτα κατά 54%, αναμφίβολα θα κάνεις ανήσυχο ύπνο, έστω κι αν στην προκείμενη περίπτωση του Αγ. Νικολάου στο Λασίθι, αυτή η αύξηση δεν οδηγεί σε αντίστοιχη επιβάρυνση του ΕΝΦΙΑ.

Ανατρέχοντας κανείς στις περίπου 10.000 ζώνες της Επικράτειας, θα αντιληφθεί ότι το υπουργείο Οικονομικών έβαλε διπλό «φίλτρο», προκειμένου να αποφύγει τις… περιπέτειες, στις εισηγήσεις των εκτιμητών, οι οποίες ούτως ή άλλως βασίστηκαν σε ελλιπή άρα και επισφαλή στοιχεία, καθιστώντας υψηλής επικινδυνότητας το εγχείρημα εξαρχής. Στη συντριπτική πλειοψηφία των Ζωνών, οι αυξομειώσεις είναι περιορισμένης έκτασης ήτοι 50- 100 ευρώ, με αποτέλεσμα να γλιτώνει το υπουργείο Οικονομικών το μπελά των «εκρηκτικών» εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ και την ανάγκη ριζικής αναδιάρθρωσης του φόρου.

Ακόμα κι έτσι, χρειάστηκε να «πειράξει» τα κλιμάκια που καλύπτουν απομακρυσμένες περιοχές και «λαϊκές» συνοικίες, για να προλάβει τις αντιδράσεις. Έτσι αν και μεταξύ των περιοχών με τις μεγαλύτερες αυξήσεις αντικειμενικών βρίσκονται το Πέραμα, η Μαλακάσα, η Νέα Πέραμος, οι αυξήσεις αυτές δεν οδηγούν τελικά σε υψηλότερο κλιμάκιο άρα ο ΕΝΦΙΑ παραμένει αμετάβλητος. Δεν λείπουν, βέβαια, περιπτώσεις, όπου έστω μια μικρή αύξηση της Τιμής Ζώνης οδηγεί σε υψηλότερο κλιμάκιο ΕΝΦΙΑ, όπως για παράδειγμα στο Ίλιον, στο Καματερό, στο Περιστέρι, στο Κερατσίνι, στην Κερατέα, στην Κινέττα, στη Φυλή, όπου η κατώτερη τιμή ανέβηκε από τα 750 ευρώ στα 800- 850 ευρώ/τ.μ. Το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης χαρακτηρίζεται από το υπουργείο Οικονομικών ως διαχειρίσιμο, αφού προκύπτει αύξηση ΕΝΦΙΑ 1 ευρώ/10 τ.μ. επιφάνειας ακινήτου.

Πέρα από την εντυπωσιακή αύξηση στον Άγιο Νικόλαο, αναμφίβολα ξεχωρίζουν οι περιπτώσεις της Μυκόνου, της Τήνου, της Ζακύνθου, της Κέρκυρας, του Αργοστολίου, ενώ για πρώτη φορά το Κολωνάκι κοντράρει στα ίσια την Ηρώδου Αττικού, που ανέβηκε μεν στις 9.000 ευρώ/τ.μ αλλά απέχει πλέον μόλις 550 ευρώ από το Κολωνάκι. Όσον αφορά στη Βουλιαγμένη, δεν πέρασαν τελικά οι εισηγήσεις των εκτιμητών για αυξήσεις 60- 70% κι έτσι η αύξηση στο Λαιμό περιορίστηκε στα 100 ευρώ, δηλαδή στις 8.900 ευρώ από 8.800 ευρώ.

Σημαντικές είναι και οι μειώσεις που καταγράφονται σε περιοχές της Αττικής, όπως η Ν. Ερυθραία, η Βάρη, ο Διόνυσος, το Πόρτο Ράφτη, ενώ αντίστοιχες μειώσεις καταγράφονται στο νομό Θεσσαλονίκης, όπου στην Καλαμαριά καταγράφεται το μεγαλύτερο ποσοστό (38%) αλλά στο Πανόραμα (36%) έχει τη μεγαλύτερη ουσία, αφού οδηγεί σε ελάφρυνση 3,20 ευρώ ανά τ.μ.

Ας δούμε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα

Διαμέρισμα 90 τ.μ. Πέραμα 15 ετών
2ου ορόφου με 1 πρόσοψη
- ΕΝΦΙΑ 2017: 282,77 ευρώ.
- ΕΝΦΙΑ 2018: 292,87 ευρώ.
Αύξηση φόρου: 10,1ευρώ

Διαμέρισμα100 τ.μ. στα Χανιά 15 ετών
3ου ορόφου, με 2 προσόψεις.
- ΕΝΦΙΑ 2017: 328,63 ευρώ.
- ΕΝΦΙΑ : 419,29 ευρώ.
Αύξηση φόρου: 90,66

Διαμέρισμα 100 τ.μ. στο δεύτερο διαμέρισμα Θεσσαλονίκης 10 ετών
2ου ορόφου, με 2 προσόψεις.
- ΕΝΦΙΑ 2017: 486,77ευρώ.
- ΕΝΦΙΑ : 400,23 ευρώ.
Μείωση φόρου: 86,54 ευρώ

Μονοκατοικία 180 τ.μ. στον Οικισμό της Μυκόνου 15 ετών
- ΕΝΦΙΑ 2017: 1236 ευρώ.
- ΕΝΦΙΑ : 1895,19 ευρώ.
Αύξηση φόρου: 659,19ευρώ

Εφόσον λειτουργήσει η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα και το αυτοματοποιημένο σύστημα αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, το 2019 θα είναι ο πραγματικά δύσκολος χρόνος για το ΕΝΦΙΑ, ενώ από την Πρωτοχρονιά θα εφαρμοστούν οι νέες αντικειμενικές αξίες σε όλους τους υπόλοιπους φόρους ακινήτων, πλην ΕΝΦΙΑ. Η ουσία είναι ότι το υπουργείο Οικονομικών προτίμησε να μη σπάσει αυγά για μια ακόμα χρονιά, διατηρώντας τις στρεβλώσεις που υπάρχουν. Κατ’ αρχάς, δεν τροποποίησε τους Συντελεστές Εμπορικότητας, με αποτέλεσμα η επαγγελματική στέγη να παραμένει σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα, πέρα από κάθε λογική. Επιπλέον, δεν έκανε το παραμικρό προκειμένου να εντάξει επιτέλους στο αντικειμενικό σύστημα τις δεκάδες περιοχές- φιλέτα, ακόμα και παραθαλάσσια σημεία σε Κυκλαδονήσια, με αποτέλεσμα αυτές να συνεχίσουν να φορολογούνται με ψίχουλα, όταν διαμερίσματα ακόμα και σε υποβαθμισμένες περιοχές πληρώνουν ΕΝΦΙΑ και με το παραπάνω.

Αντικειμενικές αξίες Αττική

Αντικειμενικές αξίες Επαρχία

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΝΦΙΑ αντικειμενικές αξίες
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ