Στη Θεσσαλονίκη για προσκύνημα η Τίμια Ζώνη της Θεοτόκου -Το μοναδικό κειμήλιο από το Βίο της - iefimerida.gr

Στη Θεσσαλονίκη για προσκύνημα η Τίμια Ζώνη της Θεοτόκου -Το μοναδικό κειμήλιο από το Βίο της

Στον Ευοσμο από Τρίτη 23 Οκτωβρίου φωτογραφία: eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Τίμια Ζώνη της Θεοτόκου, βγαίνει από το Αγιο Ορος και μεταφέρεται για λίγες μέρες στη Θεσσαλονίκη, στον Εύοσμο όπου θα τεθεί σε δημόσιο προσκύνημα. Η τελετή θα πραγματοποίηθεί με κάθε λαμπρότητα την Τρίτη 23 Οκτωβρίου.

Οπως αναφέρει η ανακοίνωση της εκκλησίας μας, ο Πανοσιολογιώτατος Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Γέροντας Εφραίμ θα κομίσει από την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου Αγίου Όρους στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ευόσμου την θαυματουργό και πάνσεπτο Τιμία Ζώνη της Υπεραγίας Θεοτόκου η οποία αποτελεί και το μοναδικό σωζόμενο κειμήλιο από τον επίγειο Βίο της Παναγίας μας.

Θα παραμείνει από την Τρίτη 23 Οκτωβρίου έως την Κυριακή 28 Οκτωβρίου για προσκύνηση και ευλογία των πιστών. Σύμφωνα με το πρόγραμμα καθημερινά θα τελείται η Θεία Λειτουργία, Ιερές Παρακλήσεις, Εσπερινός και κάθε βράδυ Αγρυπνία.

Η Τίμια Ζώνη  της Θεοτόκου είναι ένα πανίερο χριστιανικό προσκύνημα που βρίσκεται στη Μονή Βατοπεδίου στο Άγιο Όρος, εντός ασημένιας μεταγενέστερης θήκης, αποτελούμενη από τρία τεμάχια

Το αναλυτικό πρόγραμμα της επίσημης υποδοχής της χαριτόβρυτης Τιμίας Ζώνης, η οποία αναμένεται να είναι πάνδημη, τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως Σταυρουπόλεως και έχει ως εξής:

Τρίτη 23 Οκτωβρίου
5.00μμ Αναχώρηση από τον Ι.Ν Εαγγελισμού της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας Παραμυθίας για « συνάντηση» Της με την Τιμία Ζώνη.
6.00μμ Υποδοχή από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νεαπόλεως Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα
της ΤΙΜΙΑΣ ΖΩΗΣ, στην συμβολή των οδών Αριστοτέλους και Δενδροποτάμου- σύνορα Ευόσμου Μενεμένης και λιτάνευση του Ιερού Κειμηλίου .
Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός
8.30μμ – 12.30πμ Αγρυπνία

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου
7.30-9.30πμ Όρθρος και Θεία Λειτουργία
11.30πμ Ιερά Παράκληση
1.30μμ Ιερά Παράκληση
3.30μμ Ιερά Παράκληση
5.30μμ Εσπερινός
8.30μμ-12.30 πμ Αρχιερατική Αγρυπνία
(Χαιρετισμοί – Όρθρος- Αρχιερατική Θεία Λειτουργία)

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου
7.30-9.30πμ Όρθρος και Θεία Λειτουργία
11.30πμ Ιερά Παράκληση
1.30μμ Ιερά Παράκληση
3.30μμ Ιερά Παράκληση
5.30μμ Εσπερινός
8.30μμ-12.30 πμ Αγρυπνία

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου
7.30-10.30πμ Όρθρος και Θεία Λειτουργία
11.30πμ Ιερά Παράκληση
1.30μμ Ιερά Παράκληση
3.30μμ Ιερά Παράκληση
5.30μμ Εσπερινός και Αρχιερατικό Ευχέλαιο
8.30μμ-12.30 πμ Αγρυπνία

Σάββατο 27 Οκτωβρίου
7.30-10.00πμ Όρθρος και Θεία Λειτουργία
11.30πμ Ιερά Παράκληση
1.30μμ Ιερά Παράκληση
3.30μμ Ιερά Παράκληση
5.30μμ Εσπερινός
8.30μμ-12.30 πμ Αγρυπνία

Κυριακή 28 Οκτωβρίου
7.30-10.30πμ Όρθρος και Θεία Λειτουργία
10.30πμ Ιερά Παράκληση
1.30μμ Ιερά Παράκληση
3.30μμ Ιερά Παράκληση
5.30μμ Εσπερινός

Η Τιμία Ζώνη ή Τίμια Ζώνη ή Αγία Ζώνη της Θεοτόκου είναι ένα πανίερο χριστιανικό προσκύνημα που βρίσκεται στη Μονή Βατοπεδίου στο Άγιο Όρος, εντός ασημένιας μεταγενέστερης θήκης, αποτελούμενη από τρία τεμάχια.

Αφιερώθηκε στη Μονή αυτή, σύμφωνα με τη παράδοση, το έτος 1101 από το Λάζαρο της Σερβίας.

Οπως αναφέρει η wikipedia, ο Συναξαριστής αναφέρει συγκεκριμένα πως ο Βασιλεύς Αρκάδιος, γιος του Αυτοκράτορα Θεοδοσίου, που βασίλευσε το έτος 395 έστειλε και έφεραν από τα Ιεροσόλυμα στην Κωνσταντινούπολη την «Τιμία Ζώνη της Υπεραγίας Θεοτόκου». Σε άλλο όμως σημείο αναφέρει ότι: η «Τιμία Ζώνη της Υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου μετεκομίσθη από της επισκοπής Ζήλας εις την Βασιλίδα των πόλεων, επί Κωνσταντίνου και Ρωμανού του Πορφυρογέννητου το έτος 919, όπου και απετέθη στην Αγία Σορό ή Θεοτόκο των Χαλκοπρατείων στις 31 Αυγούστου». Τέλος ο Συναξαριστής σε άλλο επίσης σημείο, (τρίτο), αναφέρει ότι η «Τιμία Ζώνη της Θεοτόκου ανεκομίσθη από της επισκοπής Ζήλας επί Αυτοκράτορα Ιουστινιανού το έτος 530».

Κατά την ιερή παράδοση την Αγία Ζώνη παρέδωσε η Παναγία στον Απόστολο Θωμά αμέσως μετά την κοίμησή της και στη συνέχεια την ανάληψή της.
Θεωρείται πλέον πανίερο προσκύνημα εκ του γεγονότος ότι αποτελεί το μοναδικό προσωπικό αντικείμενο της Παναγίας που έχει διασωθεί.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ