Το iefimerida στη Μάνδρα, έναν χρόνο μετά: Ερημη πόλη, μαυροφορεμένοι συγγενείς, αντιπλημμυρικά έργα πουθενά [εικόνες & βίντεο] - iefimerida.gr

Το iefimerida στη Μάνδρα, έναν χρόνο μετά: Ερημη πόλη, μαυροφορεμένοι συγγενείς, αντιπλημμυρικά έργα πουθενά [εικόνες & βίντεο]

Μάνδρα
ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΚΟΡΔΑΣ

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από τις καταστροφικές πλημμύρες που σάρωσαν περιοχές της Δυτικής Αττικής και ιδιαίτερα τη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο, αφήνοντας πίσω τους 24 νεκρούς και ανυπολόγιστες σε ζημιές σε κτίρια και υποδομές.

Τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης που έσπευσαν να εξαγγείλουν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι ώρες μετά τη φονική νεροποντή, καθώς και η έκτακτη οικονομική βοήθεια, ωστόσο, φαίνεται να έχουν βαλτώσει, όπως βάλτωσε ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός το μοιραίο πρωινό της 15ης Νοεμβρίου 2017.

Σπίτια παρατημένα στην Μάνδρα
Το μέγεθος της καταστροφής φαίνεται στις εικόνες ακόμη και 1 χρόνο μετά.

Η «υπερκαταιγίδα» -όπως είχε χαρακτηριστεί τότε από τους ειδικούς- που τα ξημερώματα έπληξε τη Δυτική Αττική με επίκεντρο το όρος Πατέρας δημιούργησε πρωτοφανείς χειμάρρους που στο διάβα τους παρέσυραν ακόμα και ολόκληρα κτίρια.

Ετοιμόρροπα σπίτια

Ενδεικτικό της έντασης του φαινομένου είναι ότι σε διάστημα μόλις τριών ωρών κατεγράφησαν ύψη βροχής έως και 200 mm, με τη μέση ετήσια τιμή βροχόπτωσης στην πρωτεύουσα να μην ξεπερνά τα 390 mm. Έκτοτε οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν σκληρότερα από τη νεροποντή ζουν με τον φόβο μιας νέας τραγωδίας με απρόβλεπτες συνέπειες.

Οπως και ακατοίκητα.

Κάθε φορά που οι ουρανοί ανοίγουν, ξυπνούν εφιαλτικές μνήμες, ενώ σε πολλά σημεία της Μάνδρας ο χρόνος φαίνεται σαν να πάγωσε στις στιγμές του κατακλυσμού.

«Η ημέρα εκείνη άλλαξε όλα τα δεδομένα στη ζωή μας. Έναν χρόνο τώρα οι πολίτες αυτού του τόπου προσπαθούμε να σταθούμε στα πόδια μας και να προστατεύσουμε την περιουσία μας. Τίποτα και κανένας όμως δεν πρόκειται να ξαναφέρει πίσω τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν», περιγράφει η Αρτέμις Ρεντούμη.

Εναν χρόνο μετά, οι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους να διαμαρτυρηθούν.

Μάλιστα, τον περασμένο Ιούνιο, με τις μνήμες της καταστροφής ακόμα νωπές, οι κάτοικοι της Μάνδρας βρέθηκαν μπροστά στην απειλή μιας νέας τραγωδίας, αφού μερικά λεπτά καλοκαιρινής μπόρας ήταν αρκετά για να μετατρέψουν ξανά τους δρόμους της πόλης τους σε χειμάρρους.

Χώματα από τις πλημμύρες μέσα στα σπίτια

Οι περισσότεροι ζουν πλέον με το βλέμμα στραμμένο στον ουρανό κάθε φορά που τα σύννεφα πυκνώνουν και οι πρώτες ψιχάλες χτυπούν στις στέγες των σπιτιών τους.

Την ίδια στιγμή, τα σημάδια που άφησε πίσω της η καταστροφή παραμένουν πεισματικά αναλλοίωτα, σαν υπενθύμιση της αδυναμίας του ανθρώπου μπροστά στα στοιχεία της φύσης.

Κτίρια άδεια...

«Έχουμε ψυχολογικά προβλήματα. Τα έργα μπορεί να έχουν ξεκινήσει, όμως υπάρχουν και άλλες ανάγκες. Μας δουλεύουν με τα χαρτιά που πρέπει να καταθέσουμε. Οι ζωές μας καταστράφηκαν. Υποφέρουμε», λέει η πλημμυροπαθής Χαρούλα Υφαντή.

Στην κεντρική οδό Κοροπούλη, απ' όπου πέρασαν τα ορμητικά νερά, μισογκρεμισμένοι τοίχοι, σπίτια και καταστήματα εγκαταλελειμμένα με τα στίγματα του νερού ακόμα σχηματισμένα σχεδόν ως τις οροφές τους και αυτοκίνητα κατεστραμμένα, μπάζα, δέντρα ξεριζωμένα, παρατημένα στην άκρη του δρόμου, αποτελούν την κληρονομιά μιας αποφράδας ημέρας.

Κτίσματα γκρεμισμένα...

«Η Μάνδρα είναι έρημη πόλη. Έναν χρόνο μετά, ο κόσμος δεν έχει πάρει καν τα λεφτά των οικοσυσκευών που δικαιούνται. Παρακαλούμε να παρέμβει ο εισαγγελέας», σημειώνει από την πλευρά της η Κατερίνα Πέππα.

Οικοδομές μισοτελειωμένες

Σήμερα, οι κάτοικοι της Μάνδρας -ανάμεσα στους οποίους και πολλοί μαυροφορεμένοι συγγενείς θυμάτων- πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Δημαρχείο Μάνδρας-Ειδυλλίας, καταγγέλλοντας δαιδαλώδεις διαδικασίες στην καταβολή του βοηθήματος προς τους πλημμυροπαθείς καθώς και συμπερίληψη στις σχετικές λίστες ανθρώπων οι κατοικίες των οποίων δεν έχουν υποστεί μεγάλης κλίμακας καταστροφές.

Η κουζίνα αυτού του σπιτιού μαρτυρά το μέγεθος της καταστροφής.

«Μας έχουν ξεχάσει όλοι. Όταν χαθούν και άλλοι άνθρωποι λόγω της καθυστέρησης των έργων θα βάλουν μυαλό οι υπεύθυνοι. Τα χρήματα της βοήθειας ας τα φάνε. Δεν με ενδιαφέρει. Το παιδί μου που έχασα πέρυσι τέτοια ώρα δεν θα το φέρει κανένας πίσω», λέει αγανακτισμένη η Χαρούλα Μακαρούνα, κάτοικος της περιοχής και μητέρα θύματος που άφησε πίσω ένα ανήλικο παιδί.

«Είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας και οι πολίτες να πάρουν αυτά που δικαιούνται. Γιατί δεν εμφανίζεται η δήμαρχος να απολογηθεί; Να εξηγήσει στον κόσμο γιατί δεν έχει ακόμα πάρει τα λεφτά του. 487 άτομα έχουν αφαιρεθεί από τις λίστες των επιχορηγήσεων για άγνωστους λόγους», λέει η Βούλα Κυρίτση.

Μαγαζιά χωρίς καν τζαμαρίες.

Νωρίτερα, σε κλίμα έντονης συγκινησιακής φόρτισης είχε πραγματοποιηθεί λειτουργία στη μνήμη των θυμάτων της θεομηνίας, ενώ για την ερχόμενη Κυριακή είναι προγραμματισμένο από τη Δημοτική Αρχή το ετήσιο μνημόσυνο του συνόλου των θυμάτων.

Τουαλέτες γκρεμισμένες...

Παρ' όλα αυτά, η Αττική εξακολουθεί να μην έχει σχέδιο αντιπλημμυρικής θωράκισης. Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) σημειώνεται ότι «είναι επιτακτική ανάγκη να ανατραπεί ο σχεδιασμός που υλοποιούσε η Περιφέρεια τα τελευταία 20 χρόνια. Το διάστημα αυτό εκατομμύρια ευρώ δαπανήθηκαν για έργα βιτρίνας και όχι ουσίας. Η ασφάλεια στην πόλη και η προσβασιμότητα για όλους πρέπει να είναι προτεραιότητα».

Παντού βρωμιά και χώματα..

Μάλιστα, η ΚΕΔΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για επανάληψη της τραγωδίας, καθώς, όπως τονίζει, «έλλειψη σχεδιασμού, εξαιρετικά αργοί ρυθμοί υλοποίησης των έργων, λάθος προτεραιότητες και κλιματική αλλαγή δημιουργούν έναν εκρηκτικό συνδυασμό ο οποίος βάζει καθημερινά σε κίνδυνο τη ζωή εκατομμυρίων κατοίκων. Ένα χρόνο μετά, η Μάνδρα παραμένει εκτεθειμένη στους ίδιους κινδύνους. Οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και οι αργοί ρυθμοί δημοπράτησης των έργων έχουν ως συνέπεια να μην έχει υλοποιηθεί κανένα έργο μέχρι αυτή τη στιγμή καθώς οι εργολάβοι ξεκίνησαν τις εργασίες τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου».

Σκεύη παρατημένα ένα χρόνο μετά

Η ΚΕΔΕ καλεί κυβέρνηση, Περιφέρεια Αττικής, δασαρχεία και λοιπούς εμπλεκόμενους φορείς σε άμεση δράση.

Ερείπια στην μέση του δρόμου.
Ενα μπαρμπεκιου στο έλεος του Θεού.
Ενας τοίχος γκρεμισμένος..
Δρόμοι- χωματερές.
Γέφυρες στο «έλεος» του Θεού.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Μάνδρα κάτοικοι πλυμμήρες
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ