Ορεινή Μηλιά Ιωαννίνων: Το κατάλευκο χωριό που «κλέβει» την παράσταση [εικόνες] - iefimerida.gr

Ορεινή Μηλιά Ιωαννίνων: Το κατάλευκο χωριό που «κλέβει» την παράσταση [εικόνες]

Η κατάλευκη Μηλιά / Φωτογραφία: epiruspost.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ενα ορεινό χωριό των Ιωαννίνων, με μόλις 400 κατοίκους, έρχεται να... κοντράρει, με την παραμυθένια ομορφιά του, τους πλέον δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς.

Άποψη από χιονισμένο σοκάκι της Μηλιάς / Φωτογραφία: epiruspost.gr
Αποτελεί σύνηθες φαινόμενο για τη Μηλιά η πυκνή χιονόστρωση / Φωτογραφία: epiruspost.gr

Η Μηλιά (στην τοπική βλάχικη διάλεκτο Αμερού) βρίσκεται σε υψόμετρο 1.160 μέτρων, στις πλαγιές της βόρειας Πίνδου και είναι ένα από τα ορεινότερα χωριά της Ηπείρου. Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες αποτελεί ένα ιδιαίτερα ζωντανό χωριό, το οποίο με τις πρώτες χιονοπτώσεις μετατρέπεται σε μαγευτικό τοπίο.

Η οικονομία του χωριού στηρίζεται στο ξύλο, δραστηριότητα που έχει ουσιαστικά... εξαφανίσει την ανεργία. Οι 100 οικογένειες απασχολούνται αποκλειστικά στα 40 εργαστήρια ξυλογλυπτικής και επεξεργασίας του ξύλου, ενώ οι δύο δασικοί συνεταιρισμοί έχουν 60 μέλη. Το Δασαρχείο, βάσει διαχειριστικής μελέτης, έχει παραχωρήσει στους συνεταιρισμούς, δάση οξιάς και μαύρης πεύκης, εκτάσεως 36.000 στρεμμάτων. Τεχνίτες από τα παιδικά τους χρόνια οι Μηλιώτες, δίνουν μορφή στο ξύλο και φτιάχνουν βαρέλια, οικιακά σκεύη, όπως πλάστες κουτάλες, θήκες για ψωμί, δοχεία για νερό και κρασί, κρεμάστρες, καθρέπτες και πολλά άλλα είδη, χρήσιμα για το σπίτι και τη διακόσμηση.

Μια πανοραμική εικόνα του πανέμορφου χωριού / Φωτογραφία: epiruspost.gr
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ χιόνια Ιωάννινα ήπειρος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ