Τα κάλαντα των βοσκών της Νάξου -Παιδιά με παραδοσιακές φορεσιές και μουσικά όργανα στα χέρια [βίντεο] - iefimerida.gr

Τα κάλαντα των βοσκών της Νάξου -Παιδιά με παραδοσιακές φορεσιές και μουσικά όργανα στα χέρια [βίντεο]

Τα κάλαντα των βοσκών της Νάξου
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Χριστούγεννα χωρίς κάλαντα δεν είναι... Χριστούγεννα και στην Νάξο έχουν μπει για τα καλά στο γιορτινό κλίμα.

Μικρά παιδιά του νησιού με παραδοσιακές φορεσιές βγήκαν στους δρόμους και έψαλαν τα κάλαντα, ζωντανεύοντας μνήμες περασμένων δεκαετιών. Οι δρόμοι γέμισαν ήχους τσαμπούνας και τουμπακιού, θυμίζοντας την εποχή που οι βοσκοί κατέβαιναν από τα Ορεινά του νησιού και έψελναν στους νοικοκυραίους τα παραδοσιακά κάλαντα της Νάξου.

Τα παιδιά, όμως, δεν σταμάτησαν εκεί. Ολα μαζί χόρεψαν παραδοσιακούς νησιώτικους χορούς, με μικρούς και μεγάλους να τα παρακολουθούν γεμάτοι χαμόγελα.

Αφού έψαλαν τα παραδοσιακά κάλαντα της Νάξου, τα παιδιά-μέλη του Αθλητικού Μορφωτικού Συλλόγου Φιλωτίου κεράστηκαν γλυκά που φτιάχνονται παραδοσιακά κάθε χρόνο στη Νάξο τα Χριστούγεννα, όπως βαβουνάκια (μικρά σιροπιαστά γλυκά σε σχήμα βάβουνα -εντόμου- με μέλι, σουσάμι, κανέλα και καρύδι) και ζυμωτό Χριστόψωμο (που παλιότερα οι νοικοκυρές προσέφεραν εκτός από τους ανθρώπους και στα ζωντανά της οικογένειας για να πάει καλά η χρονιά).

Παράλληλα, οι μικροί μαθητές του νησιού, με την υποστήριξη της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, προσέφεραν ναξιώτικα προϊόντα για το πρωτοχρονιάτικο και το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι σε έξι φιλανθρωπικά ιδρύματα: το Χαμόγελο του Παιδιού, την Κιβωτό του Κόσμου, το Πρότυπο Εθνικό Νηπιοτροφείο Καλλιθέας, το Κέντρο Στήριξης Οικογένειας της Αρχιεπισκοπής, την Στέγη Ανηλίκων Σύρου και το Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων «ο Άγιος Βλάσιος». Η προσφορά αγάπης συμπεριλαμβάνει: Τριακόσια κιλά από την ξακουστή, θρεπτική και ιδανική για το κολατσιό των παιδιών, γραβιέρα Νάξου κομμένη σε φέτες, αμνοερίφια και πεντανόστιμες πατάτες Νάξου.

Ακόμη, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, σεβόμενη την παράδοση του τόπου, θα πραγματοποιήσει εκδηλώσεις, για να μεταλαμπαδεύσει το Πνεύμα των ναξιώτικων Χριστουγεννιάτικων εθίμων και στην υπόλοιπη χώρα πραγματοποιώντας καθημερινά εκδηλώσεις στη Χώρα της Νάξου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ νάξος κάλαντα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ