Ο «Ραφαήλ» σάρωσε τη χώρα -Πολικές θερμοκρασίες, χιόνια και προβλήματα - iefimerida.gr

Ο «Ραφαήλ» σάρωσε τη χώρα -Πολικές θερμοκρασίες, χιόνια και προβλήματα

Ο «Ραφαήλ» σάρωσε την χώρα /Φωτογραφία: Εurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πολικές θερμοκρασίες σε όλη την χώρα με την έλευση του 2019.

Ο «Ραφαήλ» σάρωσε την χώρα και το χιόνι έχει σκεπάσει πολλές περιοχές της Ελλάδας με αποτέλεσμα να έχουν προκληθεί πολλά προβλήματα στις μετακινήσεις των οχημάτων, ενώ σε αρκετά σημεία η κίνηση των αυτοκινήτων διεξάγεται μόνο με αλυσίδες και τα εκχιονιστικά μηχανήματα τρέχνουν να προλάβουν για να καταφέρουν να ανοίξουν τους δρόμους. Και όλα αυτά ενώ την Τετάρτη αναμένεται να είναι βελτιωμένη η εικόνα, την ώρα που άπαντες αναμένουν το νέο κύμα κακοκαιρίας από την Πέμπτη που καταφθάνει η «Σοφία». Από τις πρώτες κιόλας ώρες της Πέμπτης ο καιρός θα είναι καθαρά χειμωνιάτικος για τις περισσότερες περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας. Το αίτιο θα είναι οι πολύ ψυχρές αέριες μάζες που θα εισέλθουν στη χώρα μας από το βορρά αλλά και οι χιονοπτώσεις που θα σαρώσουν ακόμη και πεδινά τμήματα από το ύψος της Στερεάς Ελλάδας μέχρι και τη Μακεδονία και τη Θράκη.

Ο καιρός την Τετάρτη

Κρύο, χιονόνερο και έντονες καταιγίδες μας επιφυλάσσει και την Τετάρτη ο καιρός εν αναμονή της «Σοφίας» που θα χτυπήσει την… πόρτα μας από την Πέμπτη και θα φέρει πολικές θερμοκρασίες σε ολόκληρη την χώρα. Το πρωί θα έχουμε τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στη νοτιά νησιωτική χωρά. Από το βράδυ στα δυτικά και τα βόρεια βροχές και στα ορεινά και ημιορεινά χιονοπτώσεις. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο νότιο αιγαίο τις πρωινές ώρες τοπικά 7 που βαθμιαία θα εξασθενίσουν και θα στραφούν σε δυτικούς. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες κυρίως στα κεντρικά και βόρεια.

Ο «Ραφαήλ» σάρωσε τη χώρα -Πολικές θερμοκρασίες, χιόνια και προβλήματα | iefimerida.gr 0

Αναλυτικά η πρόγνωση:

Αττική

  • Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες.
  • Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ με γρήγορη εξασθένηση. Από το απόγευμα μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 05 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

  • Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία από το απόγευμα θα αυξηθούν και τη νύχτα θα σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές η χιονόνερο και χιονοπτώσεις στα γύρω ορεινά και ημιορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο 600 μέτρα).
  • Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 και από το βράδυ 4 με 5 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από -01 έως 09 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

  • Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία από το απόγευμα θα αυξηθούν και το βράδυ θα σημειωθούν τοπικές βροχές η χιονόνερο στα πεδινά και χιόνια στα ορεινά-ημιορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο στη δυτική- κεντρική Μακεδονία 400 μέτρα). Τη νύχτα οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν.
  • Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4, πρόσκαιρα στα ανατολικά έως 5 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από -03 έως 09 βαθμούς Κελσίου. Στη Δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

  • Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία από το απόγευμα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και βαθμιαία στα βόρεια χιονόνερο. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά, καθώς και στα ημιορεινά των βορινότερων περιοχών (ενδεικτικό υψόμετρο 400 μετρά). Τη νύχτα οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν τη νύχτα στο βόρειο Ιόνιο.
  • Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ στρεφόμενοι βαθμιαία σε δυτικούς βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.
  • Θερμοκρασία: Από 05 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια ηπειρωτικά από -04 έως 08 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος

  • Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες νωρίς το πρωί στα ανατολικά με ασθενείς βροχές η χιονόνερο στην Εύβοια οποί θα σημειωθούν και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά. Νέα αύξηση των νεφώσεων από το βράδυ.
  • Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και το πρωί στα νοτιά τοπικά 7 μποφόρ, με γρήγορη εξασθένηση.
  • Θερμοκρασία: Από 02 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

  • Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές που βαθμιαία από το απόγευμα θα σταματήσουν. Πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων τις πρωινές ώρες στα νότια.
  • Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και το πρωί στα δυτικά τοπικά 7 μποφόρ στρεφόμενοι το βράδυ σε δυτικούς.
  • Θερμοκρασία: Από 08 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

  • Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στα νότια όπου τις πρωινές ώρες θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες.
  • Άνεμοι: στα βόρεια από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Στα νοτιά νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ στρεφόμενοι από το απόγευμα σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.
  • Θερμοκρασία: Από 10 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Ζάκυνθος

  • Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία από το απόγευμα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές.
  • Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ και από το απόγευμα δυτικοί βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.
  • Θερμοκρασία: Από 08 έως 14 βαθμούς Κελσίου.
Ο «Ραφαήλ» σάρωσε τη χώρα -Πολικές θερμοκρασίες, χιόνια και προβλήματα | iefimerida.gr 1

Τα προβλήματα και που χρειάζονται αλυσίδες

Στην Αττική κλειστή είναι από τις 07.00 σήμερα το πρωί, η λεωφόρος Πάρνηθος, λόγω χιονόπτωσης. Για λόγους ασφαλείας η Τροχαία διέκοψε την κυκλοφορία των οχημάτων στον δρόμο για την Πάρνηθα από το τελεφερίκ και πάνω, όπου μέχρι και τη νύχτα γινόταν με αντιολισθητικές αλυσίδες. Το χιόνι και ο παγετός έχουν δημιουργήσει προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων σε σημεία του ορεινού οδικού δικτύου των νομών Αρκαδίας, Κορινθίας και Μεσσηνίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, έχει διακοπεί η κίνηση των οχημάτων στο 82ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Πατρών – Αθηνών, λόγω κατολίσθησης, όπως επίσης και στην δημοτική οδό Περιστέρας -χιονοδρομικού κέντρου Καλαβρύτων. Στην Αρκαδία, είναι αναγκαίες οι αλυσίδες στους παρακάτω δρόμους:Στην επαρχιακή οδό Ελάτης – Χρυσοβιτσίου – Στεμνίτσας. Στην επαρχιακή οδό Λεωνιδίου – Πελετών – Μαρίου, από το 20ο, έως 40ο χιλιόμετρο.Στην επαρχιακή οδό Λεωνιδίου – Παλαιοχωρίου – Αγίου Βασιλείου, από το 12ο, έως το 32ο χιλιόμετρο. Στην Κορίνθια, είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στα εξής σημεία: Στην επαρχιακή οδό Ξυλοκάστρου – Τρικάλων, από το 14ο χιλιόμετρο. Στην επαρχιακή οδό Τρικάλων – Καρυάς, από το 1ο χιλιόμετρο.Στην επαρχιακή οδό Κιάτου – Γκούρας, από 15ο χιλιόμετρο. Στην Μεσσηνία, είναι αναγκαίες οι αλυσίδες στην εθνική οδό Καλαμάτας – Σπάρτης, από το 33ο έως το 40ο χιλιόμετρο.Τέλος, λόγω των ισχυρών ανέμων έχουν διακοπεί τα δρομολόγια στην πορθμειακή γραμμή Ρίου – Αντιρρίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ καιρός Ραφαήλ Σοφία κακοκαιρία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ