Εκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων -Στην κατάψυξη η χώρα - iefimerida.gr

Εκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων -Στην κατάψυξη η χώρα

Χιόνι στην Πίνδο/ Φωτογραφία: INTIME NEWS- ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μπορεί σήμερα η μισή Ελλάδα να ντύθηκε στα λευκά με την επέλαση του δεύτερου κύματος κακοκαιρίας, της «Σοφίας», αλλά αυτό φαίνεται είναι μόνο η αρχή. Η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Η κακοκαιρία θα συνεχιστεί με έντονα καιρικά φαινόμενα και την Παρασκευή με τη χώρα να παραμένει στην «κατάψυξη».

Η κακοκαιρία που βρίσκεται σε εξέλιξη με κύρια χαρακτηριστικά τις πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας και τις χαμηλές θερμοκρασίες θα επηρεάσει και το επόμενο διήμερο τη χώρα.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της ΕΜΥ:

Παρασκευή 4/1

Οι χιονοπτώσεις που σημειώνονται θα ενταθούν μετά το μεσημέρι στην Κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τις Σποράδες, βαθμιαία στην ανατολική Μακεδονία και από αργά το βράδυ στη Θράκη και τα νησιά του βορειανατολικού Αιγαίου.

Σάββατο 5/1

Οι πυκνές χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στην κεντρική καθώς και την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βορείου Αιγαίου και βαθμιαία από το μεσημέρι θα εξασθενήσουν.

Β) Παγετός κατά τόπους ισχυρός τις πρωινές και βραδυνές ώρες, θα σημειωθεί και τις δύο ημέρες, στα βόρεια κατά τόπους θα είναι ολικός.

Γ) Στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο αύριο Παρασκευή (4/1) θα πνέουν βαθμιαία θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 7 με 8 και από τη νύχτα τοπικά 9 μποφόρ, που αναμένεται να εξασθενήσουν από το μεσημέρι του Σαββάτου.

Αναλυτικό δελτίο καιρού

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το αναλυτικό δελτίο καιρού της ΕΜΥ, αύριο θα συνεχιστούν οι χιονοπτώσεις σε μεγάλο μέρος της Ελλάδας, κυρίως σε ανατολικά και βόρεια.

Χιονοπτώσεις, κατά τόπους πυκνές στα ανατολικά και βόρεια, όπου θα χιονίσει και σε πεδινές περιοχές. Παγετός, κατά τόπους ισχυρός τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά.

Στη δυτική και κεντρική Μακεδονία αναμένεται να είναι κατά τόπους ολικός.

Αττική

Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι κατά διαστήματα. Πρόσκαιρα τις απογευματινές ώρες οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν κυρίως στα ανατολικά και βόρεια.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 5 που από αργά το απόγευμα πρόσκαιρα θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 05 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Νεφώσεις με χιονοπτώσεις κατά διαστήματα πυκνές.
Άνεμοι: Βόρειους βορειοδυτικούς 5 με 6 και στο Θερμαϊκό βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ με τάση ενίσχυσης τη νύχτα.
Θερμοκρασία: από -04 έως 02 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο ή χιονοπτώσεις οι οποίες από το μεσημέρι θα ενταθούν στην κεντρική – ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και τοπικά στα ανατολικά 7 που από το μεσημέρι βαθμιαία θα ενισχυθούν στα 7 με 8 και πιθανώς τη νύχτα τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από – 04 (μείον 4) έως 02 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Στα νότια θαλάσσια – παραθαλάσσια τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Στις υπόλοιπες περιοχές χιονοπτώσεις κυρίως στα ορεινά ημιορεινά. Εξασθένηση το βράδυ στα βόρεια.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 08 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο από – 07 (μείον 7) έως 01 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια νεφώσεις με χιονοπτώσεις που από το μεσημέρι κατά τόπους θα ενταθούν. Στην ανατολική Πελοπόννησο βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα υπόλοιπα.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5, μετά το μεσημέρι 5 με 7 στρεφόμενοι στα νότια σε νοτιοδυτικούς έως 7 μποφόρ. Στα βόρεια τις βραδινές ώρες θα γίνουν βόρειοι βορειοδυτικοί 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 07 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και στα ορεινά χιονοπτώσεις.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 6 με 7 και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Στα βόρεια νεφώσεις με χιονόνερο ή χιονοπτώσεις που τις πρώτες πρωινές και τις νυχτερινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές. Στα νότια βροχές και τις πρωινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 6 με 8 και τη νύχτα τοπικά 9 μποφόρ. Στα νότια από δυτικές διευθύνσεις 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια από 02 έως 05 βαθμούς.

Πάντως εκτός από τα προβλήματα που δημιούργησε η κακοκαιρία, καθώς σε πολλά χωριά της Ελλάδας διακόπηκε η κυκλοφορία, όπως και στην Πεντέλη, «έφερε» και ωραίες εικόνες.

Τo meteo.gr συγκέντρωσε σε ένα βίντεο, εικόνες από τις περιοχές της Ελλάδας που «ντύθηκαν» στα λευκά.

Ανοικτή η εθνική Αθηνών-Λαμίας

Στην Μαλακάσα χιονίζει από το πρωί, ωστόσο η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά. Η Τροχαία έχει απαγορεύσει την κυκλοφορία φορτηγών οχημάτων στην Εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, ωστόσο πολλά φορτηγά εξακολουθούσαν να κυκλοφορούν αργά το βράδυ σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.

Προβλήματα ηλεκτροδότησης στην Εύβοια

Η κακοκαιρία «Σοφία» που σαρώνει την μισή Ελλάδα από νωρίς το πρωί της Πέμπτης, έχει προκαλέσει ήδη προβλήματα.

Στην Εύβοια σημειώνεται πυκνή χιονόπτωση και σύμφωνα με το tvstar.gr χωρίς ρεύμα είναι η Ιστιαία και τα γύρω χωριά. Οσο περνούν οι ώρες η κατάσταση στην Εύβοια χειροτερεύει.

Σύμφωνα με το tvstar.gr το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο ύψος του Αγίου με τα εκχιονιστικά μηχανήματα να μην προλαβαίνουν να καθαρίζουν το οδόστρωμα και αυτό να γεμίζει πάλι με χιόνι.

Απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στη συγκεκριμένη περιοχή. Όπου χρειάζεται να γίνεται μεταφορά ασθενούς και το όχημα δεν έχει αλυσίδες τότε περνά με τη συνοδεία των εκχιονιστικών μηχανημάτων που είναι στον Άγιο.

Διακόπηκε η κυκλοφορία των φορτηγών στο επαρχιακό δίκτυο που συνδέει την Κεντρική με τη Βόρεια Εύβοια. Όσο περνά η ώρα το χιόνι πυκνώνει και καθιστά αδύνατη την μετακίνηση των οχημάτων σε συνδυασμό με τις πολικές θερμοκρασίες που αυτή την ώρα φθάνουν τους -5. Ο χιονιάς εξαπλώνεται και καλύπτει μία έκταση μήκους 40χλμ. Σε λίγη ώρα θα έχει φθάσει μέχρι τα Ψαχνά του δήμου Διρφύων Μεσσαπίων.

Επίσης σημειώνονται πολλές πτώσεις δέντρων για τις οποίες σπεύδει η Πυροσβετική Υπηρεσία. Δέντρο που έπεσε πάνω σε δρόμο στους Παπάδες της Βόρειας Εύβοιας έχει εγκλωβίσει ΙΧ αυτοκίνητα.

Η χιονόπτωση είναι έντονη και πυκνή στην Βόρεια και κεντρική Εύβοια. Απαγορεύεται η μετακίνηση των φορτηγών στο κεντρικό οδικό δίκτυο.

Εκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων -Στην κατάψυξη η χώρα | iefimerida.gr 0
Εκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων -Στην κατάψυξη η χώρα | iefimerida.gr 1
Εκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων -Στην κατάψυξη η χώρα | iefimerida.gr 2

Φθιώτιδα: Μάχη με το χιονιά – Πού χρειάζονται αλυσίδες

Από τα ξημερώματα είναι στους δρόμους το προσωπικό της Πολιτικής Προστασίας, οδηγοί, χειριστές και εργαζόμενοι, καθώς επίσης και όλοι οι διαθέσιμοι αστυνομικοί της Δ.Α. Φθιώτιδας για να αντιμετωπίσουν το χιονιά που χτύπησε από τις πρώτες πρωινές ώρες.

Στο εθνικό δίκτυο το απαγορευτικό στα φορτηγά και ο σωστός συντονισμός, αυτή τη φορά αν και έπεσε αρκετό χιόνι, δεν υπήρξαν προβλήματα στην κυκλοφορία. Από τις 19:00, έχει έντονη χιονόπτωση στην περιοχή της Υλίκης και στο Μαρτίνο, αλλά το πρόβλημα είναι διαχειρίσιμο όπως υποστηρίζουν οι αρχές.

Σύμφωνα με το lamiareport.gr επόμενος στόχος ήταν να κρατηθούν ανοιχτές οι κεντρικές αρτηρίες προς Δομοκό, προς Μπράλο και προς Καρπενήσι, όπου δεν σταμάτησε να χιονίζει από το πρωί μέχρι και τώρα, με κάποια μικρά διαστήματα ύφεσης των φαινόμενων.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν στο δρόμο Λαμίας - Δομοκού, όπου υπήρχε αυξημένη κίνηση όλες τις ώρες λόγω της επιστροφής, ωστόσο δεν υπήρξαν σοβαρές παρενέργειες και ο δρόμος παρέμεινε ανοιχτός. Στο ύψος της Λαμίας, στη διασταύρωση Σανατορίου υπήρχε μπλόκο για τα φορτηγά από την Τροχαία, ενώ τα ΙΧ κινούταν μόνο με αλυσίδες όπως και προς Μπράλο και προς Καρπενήσι.

Ξεπερνά το μισό μέτρο το χιόνι στον Ελικώνα

Χιονίζει σε όλο το Δήμο Λεβαδέων και στα ορεινά του Ελικώνα το χιόνι ξεπερνά σύμφωνα με την πολιτική προστασία του Δήμου τους 50 πόντους.

Κανένα χωριό σύμφωνα με σχετική ενημέρωση δεν είναι αποκλεισμένο και η κίνηση των οχημάτων από και προς τα χωριά Αγία Άννα, Κυριάκι, Αγία Τριάδα, Κορώνεια και Ζερίκι γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση έχουν αναφερθεί στις περιοχές της Αρβανίτσας και της Παναγίας της Καλαμιώτισσας στο Κυριάκι λόγω υπερφόρτωσης του δικτύου.

Συνεργεία της ΔΕΗ προσπαθούν να αποκαταστήσουν τη ζημιά.

Τις επόμενες ώρες αναμένεται να ξεκινήσουν εργασίες αποπαγετοποίησης στους πρωτεύοντες και δευτερεύοντες άξονες της Λιβαδειάς.

Αυτή τη στιγμή επικρατεί σφοδρή χιονόπτωση στο κέντρο της Λιβαδείας.

Χιονίζει στο κέντρο της Λιβαδειάς

Αράχωβα: Σώοι οι 50 επιβάτες λεωφορείου που εξετράπη της πορείας του

Στο μεταξύ αίσιο τέλος είχε η ταλαιπωρία των 50 επιβατών του λεωφορείου που εξετράπη της πορείας του λίγο μετά τις 14:00 της Πέμπτης στο δρόμο προς το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού, έβαλαν οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας της ΠΕ Βοιωτίας και η Π.Υ. Λιβαδειάς.

Οι επιβάτες μεταφέρθηκαν με άλλο λεωφορείο στην Αράχωβα συνοδεία εκχιονιστικού μηχανήματος και συνεχίζουν με χαμηλές ταχύτητες το ταξίδι της επιστροφής τους.

Παράλληλα οι υπηρεσίες κατάφεραν να ξεκολλήσουν και το βαρύ όχημα το οποίο κινούνταν χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες στον χιονισμένο δρόμο.

Εκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων -Στην κατάψυξη η χώρα | iefimerida.gr 4

Ορεινή Ναυπακτία: Αποκλεισμένα 9 χωριά

Αποκλεισμένα εννιά χωριά στην ορεινή Ναυπακτία λόγω του χιονιά που σαρώνει την Ελλάδα.

Σύμφωνα με το nafpaktianews.gr αυτή την στιγμή το ύψος του χιονιού πάνω από τα 1000μ. είναι 35-40εκ. Από τα 50 χωριά του ορεινού όγκου του δήμου Ναυπακτίας έχουν πρόσβαση τα 41.

Όλες οι κεντρικές αρτηρίες είναι ανοιχτές.

Τα εννιά χωριά που παραμένουν χωρίς πρόσβαση, λόγω ειδικών συνθηκών και απομακρυσμένης πρόσβασης είναι: Δενδροχώρι, Λειβαδάκι, Μανδρινή, Λεύκα, Γραμμένη Οξυά, Καλλονή, Κυδωνιά, Ελατόβρυση και Ελευθέριανη.

Απεγκλωβίστηκαν πάρα πολλά οχήματα που ζήτησαν βοήθεια από τα μηχανήματα του δήμου. Την προσπάθεια του Δήμου Ναυπακτίας ενισχύει η περιφέρεια με 3 οχήματα. Στις 20:00 τα συνεργεία θα σταματήσουν και από νωρίς το πρωί θα ξεκινήσουν πάλι για να δώσουν πρόσβαση και στα υπόλοιπα χωριά ενώ ταυτόχρονα θα γίνεται ρίψη αλατιού . Συνιστάται η μέγιστη προσοχή των οδηγών λόγω ισχυρού παγετού και είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων

Πολικές θερμοκρασίες στη Μακεδονία

Χειμωνιάτικο παραμένει το σκηνικό του καιρού στη Μακεδονία, όπου επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες. Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται σε πολλά σημεία του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου.

Στη Φλώρινα και την Κοζάνη αυτή την ώρα η θερμοκρασία είναι -4 βαθμούς Κελσίου, στα Γρεβενά και το Βελβεντό Κοζάνης -1, στο Κιλκίς 0, στη Νάουσα 1 και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης 2.

Στη Θεσσαλονίκη κλειστές παραμένουν οι επαρχιακές οδοί Χορτιάτη-Αγίου Βασιλείου και Μελισοχωρίου-Ωραιοκάστρου, ενώ στην Πέλλα κλειστοί είναι οι δρόμοι που οδηγούν στο χιονοδρομικό κέντρο Βόρρας.

Στο αεροδρόμιο “Μακεδονία”, συνολικά 11 πτήσεις χρειάστηκε να προσγειωθούν σε άλλα αεροδρόμια, λόγω χαμηλής νέφωσης. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπεύθυνος επικοινωνίας της Fraport Greece, Γιάννης Παπάζογλου, το προσωπικό του αεροδρομίου είναι σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη χιονόπτωση.

Mε αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία στην παλαιά εθνική οδό Θεσ/νίκης - Βέροιας - Κοζάνης (μέσω Καστανιάς), στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Ιερισσού (μέσω Ταξιάρχη), στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Ιερισσού (μέσω Ταξιάρχη), στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης Πολυγύρου, στην εθνική οδό Κατερίνης-Ελασσόνας.

Με αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο των νομών Γρεβενών και Φλώρινας, καθώς και στον κάθετο άξονα της Εγνατίας οδού στη Φλώρινα.

Στην Καστοριά και στην Κοζάνη αντιολισθητικές αλυσίδες απαιτούνται σε όλο το ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο. Ακόμη, αλυσίδες χρειάζονται στις εθνικές οδούς Κοζάνης – Ιωαννίνων, Κοζάνης – Φλώρινας και Κοζάνης – Λάρισας.

Ταλαιπωρία περίμενε τους οδηγούς στην Εγνατία Οδό, στο ρεύμα από Κοζάνη προς Βέροια, όπου ακινητοποιήθηκε νταλίκα.

Δείτε Live πού χιονίζει τώρα μέσα από τις κάμερες στο διαδίκτυο και πώς είναι ο καιρός σε δέκα περιοχές στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ καιρός χιόνια ΕΜΥ πρόγνωση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ