Η άγνωστη λίμνη του Σμοκόβου και το εντυπωσιακό φράγμα που άλλαξαν τα Αγραφα [εικόνες & βίντεο] - iefimerida.gr

Η άγνωστη λίμνη του Σμοκόβου και το εντυπωσιακό φράγμα που άλλαξαν τα Αγραφα [εικόνες & βίντεο]

Η άγνωστη λίμνη του Σμοκόβου / Φωτογραφία: Αντώνης Νικολόπουλος
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η λίμνη Σμοκόβου βρίσκεται στα όρια του Νομού Καρδίτσας με το Νομό Φθιώτιδας και το δρόμο Κέδρου - Ρεντίνας – Καρπενησίου, πρόκειται για μία τεχνητή λίμνη στον ορεινό όγκο των νοτίων Αγράφων.

Η λίμνη εγκαινιάστηκε το 2002 και καταλαμβάνει έκταση περίπου 8,5 τ.χλμ και έχει χωρητικότητα 237.000.000 κυβικά μέτρα νερού.
Ο σκοπός κατασκευής της λίμνης είναι να αρδεύει το νοτιοανατολικό τμήμα του κάμπου της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, καθώς και το βορειοδυτικό τμήμα του κάμπου της επαρχίας Δομοκού, της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας. Η χωρητικότητα της λίμνης ανέρχεται στα 237 εκατ. κ.μ. νερού και η έκταση που καταλαμβάνει σε 9.000 στρέμματα. Υπολογίζεται ότι με τα νερά που συγκρατιόνταν στον ταμιευτήρα αρδεύονται 250.000 στρέμματα γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

Εντυπωσιακό το τοπία στη λίμνη Σμοκόβου

Το φράγμα της λίμνης κατασκευάστηκε μεταξύ του 1981 και 1994. Οι εργασίες είχαν σταματήσει για μεγάλο διάστημα λόγω αντιδράσεων των κατοίκων. Το φράγμα έφτασε σε ύψος τα 104 μέτρα, 450 μέτρα μήκος και 11 μέτρα πλάτος στην κορυφή του. Στην βάση του έχει μήκος 30 μέτρα και πλάτος 460 μέτρα.

Το τοπίο στα Αγραφα παραμένει χιονισμένο


Η έξοδος της σήραγγας μεταφοράς των υδάτων βρίσκεται σε απόσταση 1,5 χλμ. περίπου από το Λεοντάρι και 1.120 μ. από τη λίμνη, ενώ λειτουργούν και δύο μονάδες παραγωγής ρεύματος.

Στο χωριό Λουτρά Σμοκόβου, σε υψόμετρο 400μέτρων, αναβλύζουν οι ομώνυμες ιαματικές πηγές. Η Λουτροπηγή ή Σμόκοβο παραμένει ως σήμερα ένας παραδοσιακός ορεινός οικισμός.

Η λίμνη εγκαινιάστηκε το 2002 και καταλαμβάνει έκταση περίπου 8,5 τ.χλμ
Η λίμνη έχει χωρητικότητα 237.000.000 κυβικά μέτρα νερού
Το φράγμα της λίμνης κατασκευάστηκε μεταξύ του 1981 και 1994
Η άγνωστη λίμνη του Σμοκόβου και το εντυπωσιακό φράγμα που άλλαξαν τα Αγραφα [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 5
Η άγνωστη λίμνη του Σμοκόβου και το εντυπωσιακό φράγμα που άλλαξαν τα Αγραφα [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 6


Φωτογραφίες/βίντεο: Eurokinissi/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ