Κρήτη: Βιβλική καταστροφή, εξωπραγματικές ζημιές -Κατέρρευσε και άλλη γέφυρα [εικόνες] - iefimerida.gr

Κρήτη: Βιβλική καταστροφή, εξωπραγματικές ζημιές -Κατέρρευσε και άλλη γέφυρα [εικόνες]

Κατέρρευσε τμήμα της γέφυρας του Σταυρωμένου Ρεθύμνου
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δραματική είναι η κατάσταση στην Κρήτη λόγω της κακοκαιρίας «Ωκεανίς» που σαρώνει το νησί.

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη οι ζημιές είναι «εξωπραγματικές» και όπως είπε στη σύσκεψη στον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη, «ούτε 100 εκατ. ευρώ δεν φτάνουν» για την αποκατάσταση των ζημιών μόνο στον νομό Χανίων.

Κατέρρευσε και άλλη γέφυρα

Αργά το βράδυ, κατέρρευσε τμήμα της γέφυρας του Σταυρωμένου Ρεθύμνου, μη μπορώντας να αντισταθεί στατικά στην ορμή των νερών από την Παλαιά Εθνική Οδό.

Το τμήμα του δρόμου έχει αποκλειστεί χωρίς όμως να δημιουργεί ιδιαίτερο πρόβλημα στη διέλευση των κατοίκων, μιας και πρόκειται για την Παλαιά Γέφυρα που ένωνε τον οικισμό με την Παλαιά Εθνική Οδό πριν την Χάραξη του ΒΟΑΚ, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής της Περιφερειακής Διεύθυνσης της Π.Υ. Κρήτης, αρχιπύραρχος Νίκος Λαγουδάκης.

Κατέρρευσε τμήμα της γέφυρας του Σταυρωμένου Ρεθύμνου
Το τμήμα της γέφυρας του Σταυρωμένου Ρεθύμνου που κατέρρευσε

SOS από τον δήμαρχο Πλατανιά -«Επεσαν έξι γέφυρες, βιώνουμε τον απόλυτο αποκλεισμό»

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Πλατανιά Χανίων, Γιάννη Μαλανδράκη, έξι γέφυρες έχουν καταρρεύσει. Ο κ. Μαλανδράκης, μιλώντας για την κατάρρευση του γεφυριού Κερίτη, έκανε λόγο για «πανωλεθρία» καθώς δεν είναι η μόνη γέφυρα που έπεσε.

«Είναι μια εικόνα βομβαρδισμένου τοπίου. Για να επικοινωνήσουμε με τον υπόλοιπο νομό και με τα Χανιά περνάμε από τον λεγόμενο ΒΟΑΚ που είναι κλειστός από τις αρχές Γενάρη λόγω κατολισθήσεων. Μιλάμε για πανωλεθρία. όταν σε έναν δήμο έχουν πέσει 6 γέφυρες οι οποίες είναι 60, 70 και 50 ετών, αυτό που βιώνουμε δεν είναι πρωτοφανές, είναι κάτι που δεν μπορεί να αποτυπωθεί με λόγια. Δεν είναι θέμα κρατικής μέριμνας...Βιώνουμε τον απόλυτο αποκλεισμό», είπε μεταξύ άλλων στον Ant1.

Κίνδυνος από τις κατολισθήσεις
Στο μεταξύ μεγάλη προσοχή χρειάζεται στο δρόμο προς Σίσσες - Ηράκλειο λόγω των κατολισθήσεων που έχουν συμβεί στα πρανή τμήματα του βουνού και στα οποία δεν υπάρχει η προφύλαξη τους από τα ειδικά πλέγματα όπως σε άλλα σημεία στη συγκεκριμένη διαδρομή.

Αστυνομικοί ελέγχουν τη διαδρομή και καθοδηγούν τους διερχόμενους με στόχο να υπάρχει μικρή ταχύτητα και μεγάλη προσοχή κατά τη διέλευση των οχημάτων.

Στην είσοδο επίσης, του Ρεθύμνου από το Ηράκλειο, λόγω της παρατεταμένης βροχόπτωσης έχουν σχηματιστεί μεγάλες λακούβες με νερά οι οποίες είναι επικίνδυνες καθώς επίσης και μικροί χείμαρροι επί του οδοστρώματος από την έλευση των ομβρίων που κινούνται από τα ορεινά τμήματα και τις πλαγιές προς τη θάλασσα.

Απεγκλωβίστηκαν δέκα άτομα

Ευτυχώς, αίσιο τέλος, είχε τη νύχτα, η περιπέτεια εννέα ατόμων, που εγκλωβίστηκαν μέσα σε οχήματα που ακινητοποιήθηκαν λόγω πτώσης βράχων στο οδόστρωμα, στην περιοχή Χλιαρό Χανίων και ενός ακόμη και πάλι σε ακινητοποιημένο όχημα, λόγω υψηλής στάθμης υδάτων, στην περιοχή Γάζι Ηρακλείου.

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση

Στο μεταξύ προβλήματα με την ηλεκτροδότηση αντιμετωπίζουν αρκετοί οικισμοί στα σύνορα του νομού Ρεθύμνου με τα Χανιά, προβλήματα τα οποία ξεκίνησαν να παρουσιάζονται νωρίς το απόγευμα και αφορούν κυρίως στα αποτελέσματα των κατολισθήσεων.

Ενας αγνοούμενος, πλημμύρες, εκκενώνεται οικισμός

Οι σφοδρές καταιγίδες έχουν προκαλέσει τεράστια προβλήματα στο νησί, ενώ συνεχίζονται οι αγωνιώδεις προσπάθειες για τον εντοπισμό του 61χρονου που αγνοείται. Τα προβλήματα συνεχίζονται και το απόγευμα της Δευτέρας άρχισε η εκκένωση οικισμού στον Πλατανιά Ρεθύμνου, καθώς είναι ορατός ο κίνδυνος υπερχείλισης ποταμού, εξαιτίας των συνεχών βροχοπτώσεων. Κάτοικοι σπιτιών κοντά στον ποταμό απομακρύνονται για προληπτικούς λόγους.

«Βούλιαξαν» τα Χανιά τον Φεβρουάριο -Για ρεκόρ Ευρώπης από τις βροχές και τα χιόνια

Τα διαδοχικά κύματα κακοκαιρίας που έχουν πλήξει την Κρήτη και ιδιαίτερα τα Χανιά, τον τελευταίο μήνα έχουν προκαλέσει τόσες βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις που πλέον απειλείται το ευρωπαϊκό ρεκόρ!

Πρόκειται για το ρεκόρ του μεγαλύτερου ύψους μηνιαίου υετού (δηλαδή βροχής και χιονιού), που καταρρίπτεται σε... λίγο, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Σταύρο Ντάφη, συνεργάτη του meteo, της μετεωρολογικής υπηρεσίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το Ασκύφου, που υπάγεται στον δήμο Σφακίων, ξεπερνά αυτή την ώρα το προηγούμενο ρεκόρ Ελλάδας, που είχε καταγραφεί στη Ζαγορά τον Φεβρουάριο του 2018, με 1.155 χιλιοστά νερού και πλησιάζει το ρεκόρ ευρωπαϊκό ρεκόρ που είχε καταγραφεί στο Γκοντάλεν της Νορβηγίας, με 1.190 χιλιοστά νερού.

Αρναουτάκης: Ούτε 100 εκατ. ευρώ δεν φτάνουν για τις ζημιές στα Χανιά

Με μια φράση προς τον Υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη, ο οποίος είχε περιπετειώδη άφιξη στα Χανιά, για να συμμετέχει στην διευρυμένη σύσκεψη πολιτικής προστασίας, που είναι σε εξέλιξη στα γραφεία της Αντιπεριφέρειας Χανίων, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, αποτύπωσε το μέγεθος της βιβλικής καταστροφής που έπληξε το νομό.

«Ούτε 100 εκ. ευρώ δεν φτάνουν για αποκατασταθούν οι ζημιές στο Νομό Χανίων» σημείωσε ο Περιφερειάρχης προς τον Υπουργό, λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης που γίνεται παρουσία του Υπουργού συνοδευόμενου κλιμακίου Μηχανικών του Υπουργείου, του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Ταφύλλη, βουλευτών των Χανίων, του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, δημάρχων του νομού, της τοπικής αστυνομικής ηγεσίας και φορέων του νομού.

Στη σύσκεψη, όπως ζήτησε ο κ. Σπίρτζης, θα υπάρξει μια πρώτη ενημέρωση για τις ζημιές, με δεδομένη προτεραιότητα όμως, σήμερα, να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να προστατευθούν οι ανθρώπινες ζωές και από αύριο, που τα καιρικά φαινόμενα θα έχουν κοπάσει θα "πέσουμε με τα μούτρα στη δουλειά", όπως είπε χαρακτηριστικά για να αποκατασταθούν τα πάντα.

Σπίρτζης: Εντολή του Πρωθυπουργού να αντιμετωπιστεί η κατάσταση

"Εντολή του Πρωθυπουργού είναι να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση τώρα για να προστατευτούν ανθρώπινες ζωές και το συντομότερο, αύριο, που θα έχουμε ύφεση των φαινομένων, θα πέσουμε με τα μούτρα στη δουλειά για να αποκαταστήσουμε τα πάντα", σημείωσε ο Υπουργός προς τον Περιφερειάρχη

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης, υποδεχόμενος τον κ. Σπίρτζη εκανε λόγο για "ζημιές εκτός πραγματικότητας", οι οποίες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα, ενόψει της τουριστικής περιόδου ενώ επεσήμανε οτι οι καταστροφές είναι πολύ χειρότερες από αυτές που έγιναν το διήμερο της 13 και 14 Φεβρουαρίου.

Eξι στρατιωτικές γέφυρες από το Υπ. Εθνικής Άμυνας στα Χανιά

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε γνωστό οτι έχει δοθεί στο Υπ. Εθνικής Άμυνας να σταλούν 6 στρατιωτικές γέφυρες με τις οποίες θα επιχειρηθεί να αποκατασταθεί η επικοινωνία με περιοχές που έχουν αποκλειστεί. Ως προς την καταγραφή των ζημιών, αυτή επί της ουσίας θα ξεκινήσει αύριο και θα γίνει αναλυτικά, από τεχνικό συνεργείο του Υπουργείου.

Σε πάνω από 10 σημεία στο ΒΟΑΚ, έχουν γίνει σοβαρές κατολισθήσεις ενώ όπως γνωστοποιήθηκε αυτήν την εβδομάδα θα ολοκληρωθούν οι γεωτεχνικές μελέτες του ΟΑΚ στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης.

Προχωρήστε αύριο κιόλας στη ανάθεση έργων σε εργολάβους

Ο κ. Σπίρτζης, έδωσε εντολή στους δημάρχους από αύριο κιόλας, να προχωρήσουν σε απευθείας ανάθεση έργων σε εργολάβους, προκειμένου, με διαφάνεια μεν άλλα χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια, να δρομολογηθεί η αποκατάσταση των ζημιών, χωρίς να χάνεται πολύτιμος χρόνος. Οι δήμαρχοι δέχτηκαν με ικανοποίηση τις οδηγίες του Υπουργού καθώς περίμεναν ένα τέτοιο "πράσινο φως" προκειμένου να γίνουν άμεσα έργα που θα τεθούν σε προτεραιότητα. Σύμφωνα με έναν πρώτο υπολογισμό, το έργο της διάνοιξης των δρόμων απαιτεί περίπου 4 με 5 εκ. ευρώ, για τα Χανιά και 500.000 ευρώ για το Ρέθυμνο, που επίσης υπέστη σοβαρό πλήγμα από την κακοκαιρία.

Από την σύσκεψη Σπίρτζη με φορείς της Κρήτης -Φωτογραφία: flashnews

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως έγινε γνωστό, νωρίτερα αναχώρησε για την Κρήτη κλιμάκιο Μηχανικών της Γενικής Διεύθυνσης Συγκοινωνιακών Υποδομών, με εξειδικευμένες γνώσεις στα γεωτεχνικά προβλήματα και στις αποκαταστάσεις τεχνικών έργων (γεφυροποιία, διαβάσεις κτλ). Οι εξειδικευμένοι μηχανικοί της αρμόδιας Διεύθυνσης του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, θα ελέγξουν λεπτομερώς εκτός των άλλων και τα γεωτεχνικά προβλήματα του Βόρειου Οδικού Άξονα αλλά και του συνόλου του επαρχιακού δικτύου.

Η στιγμή της κατάρρευσης της ιστορικής γέφυρας Κερίτη

Το μεσημέρι της Δευτέρας, κατέρρευσε η ιστορική γέφυρα του ποταμού Κερίτη στην είσοδο του Αλικιανού του Δήμου Πλατανιά.

Μάλιστα, η κατάρρευσή της καταγράφησε σε βίντεο από κατοίκους της περιοχής.

Δείτε το βίντεο-ντοκουμέντο:

Η γέφυρα, που είχε υποστεί σημαντικές ζημιές από την κακοκαιρία της 14ης Φεβρουαρίου, κόπηκε στα δύο καθώς δεν κατάφερε να αντέξει τον τεράστιο όγκο των νερών. Νωρίτερα σήμερα, είχε υποστεί καθίζηση τμήμα του δρόμου που εφαπτόταν με τη γέφυρα και είχαν γίνει εργασίες στήριξης. Η πετρόκτιστη τρίτοξη γέφυρα χτίστηκε το 1908 και είχε χαρακτηριστεί ως νεώτερο μνημείο.

Κρήτη: Βιβλική καταστροφή, εξωπραγματικές ζημιές -Κατέρρευσε και άλλη γέφυρα [εικόνες] | iefimerida.gr 3
Κρήτη: Βιβλική καταστροφή, εξωπραγματικές ζημιές -Κατέρρευσε και άλλη γέφυρα [εικόνες] | iefimerida.gr 4
Κρήτη: Βιβλική καταστροφή, εξωπραγματικές ζημιές -Κατέρρευσε και άλλη γέφυρα [εικόνες] | iefimerida.gr 5
Φωτο: zarpanews.gr

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ-flashnews/zarpanews

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ