Προς πώληση ιστορικό, πανέμορφο κτίριο στη Σύμη -Δείτε τι είχε συμβεί εκεί [εικόνες] - iefimerida.gr

Προς πώληση ιστορικό, πανέμορφο κτίριο στη Σύμη -Δείτε τι είχε συμβεί εκεί [εικόνες]

Νεοκλασικό κτίριο στην Σύμη
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πωλητήριο σε ένα ιστορικό κτίριο στην Σύμη αποφάσισε να βάλει ο ιδιοκτήτης του.

Ο λόγος για το ιστορικό νεοκλασικό κτίριο στο κέντρο του νησιού όπου σε αυτό υπεγράφη στις 8 Μαΐου 1945 το πρωτόκολλο της χωρίς όρους παράδοσης της Δωδεκανήσου στους νικητές Συμμάχους από τους Ναζί.

Το συγκεκριμένο κτίριο μάλιστα θα αγοραστεί από τον δήμο της Σύμης καθώς πρόκειται για ένα σημαντικό ακίνητο που είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ιστορία της Δωδεκανήσου.

Στο κτίριο σήμερα στεγάζεται ένα γκουρμέ εστιατόριο και ένας χώρος τέχνης στον πάνω όροφο, ενώ στην είσοδο υπάρχει επιγραφή η οποία αναφέρει ότι πρόκειται για το ιστορικό κτήριο όπου ο Γερμανός στρατηγός Otto Wagener, υπέγραψε στη Σύμη την παράδοση της Δωδεκανήσου στους συμμάχους. Πρόκειται στην ουσία για ένα κτίριο που συνδέεται με τη λήξη του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.

Προς πώληση ιστορικό, πανέμορφο κτίριο στη Σύμη -Δείτε τι είχε συμβεί εκεί [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Στόχος είναι αυτό το κτίριο να αποτελέσει το νέο δημαρχιακό μέγαρο του νησιού ή ένα μουσείο Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο συμβολισμός πίσω από αυτή την κίνηση είναι προφανής. Η επέτειος της 8ης Μαΐου εορτάζεται πάντα με κάθε επισημότητα στο νησί. Πέρυσι συνέπεσε μάλιστα με τα εγκαίνια του νέου λιμανιού που έγιναν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

«Το κτίριο αυτό είναι στενά συνδεδεμένο με την ιστορία του νησιού μας και της Δωδεκανήσου. Εκεί υπεγράφη η παράδοση της Δωδεκανήσου στους συμμάχους από τους Γερμανούς. Θα έλεγα ότι πρόκειται για ένα κτήριο ύψιστης σημασίας για τη χώρα, το οποίο ο ιδιοκτήτης διαθέτει προς πώληση.

Προς πώληση ιστορικό, πανέμορφο κτίριο στη Σύμη -Δείτε τι είχε συμβεί εκεί [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Προσπαθήσαμε παλαιότερα να αγοραστεί από το κράτος, χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα. Έτσι πήραμε την απόφαση να το αγοράσει ο δήμος μας για να διαφυλαχθεί η ιστορικότητα του και να αξιοποιηθεί είτε ως δημοτικό μέγαρο είτε ως Μουσείο Β’ Παγκοσμίου Πολέμου», δήλωσε ο δήμαρχος Σύμης, κ. Λευτέρης Παπακαλοδούκας.

Προς πώληση ιστορικό, πανέμορφο κτίριο στη Σύμη -Δείτε τι είχε συμβεί εκεί [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Πηγή: dimokratiki.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ