Έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος συνθέτης και ερευνητής Μιχάλης Αδάμης - iefimerida.gr

Έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος συνθέτης και ερευνητής Μιχάλης Αδάμης

Ποιός ήταν ο μεγάλος συνθέτης Μιχάλης Αδάμης
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πένθιμα θα ψάλλουν σήμερα τα μέλη της Ελληνικής Βυζαντινής χορωδίας της Αγίας Ειρήνης της οδού Αιόλου, λέγοντας το ύστατο χαίρε ύστατο χαίρε στον - για χρόνια - πρόεδρό τους, συνθέτη και ερευνητή Μιχάλη Αδάμη που έφυγε χθες σε ηλικία 84 ετών.

Ο Μιχάλης Αδάμης ήταν ένας από τους μεγαλύτερους σύγχρονους Έλληνες συνθέτες , ενώ ήταν και Διδάκτωρ Πανεπιστημίου. Γεννήθηκε στον Πειραιά τον Μάιο του 1929 και σπούδασε στο Ωδείο Πειραιώς απ΄ όπου και έλαβε δίπλωμα βυζαντινής μουσικής το 1955 και αρμονίας το 1956.

Συνέχισε στις σπουδές του στο Ελληνικό Ωδείο λαμβάνοντας δίπλωμα Αντίστιξης, Φούγκας και Σύνθεσης το 1959, ενώ παράλληλα σπούδαζε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, απ' όπου πήρε το πτυχίο του το 1959.

Μετά την αποφοίτησή του πήγε στο Πανεπιστήμιο Μπραντάις της Βοστώνης και ολοκλήρωσε τις ανώτερες μουσικές σπουδές του σε σύνθεση ηλεκτρονικής μουσικής αλλά και βυζαντινής παλαιογραφίας, ενώ δίδαξε βυζαντινή μουσική και διεύθυνε τη Χορωδία της Θεολογικής Σχολής Τίμιος Σταυρός στη Βοστώνη.

Μετά από πρόσκληση του παλατιού, ο Μιχάλης Αδάμης επιστρέφει στην Ελλάδα, όπου ιδρύει και διευθύνει την Παιδική Χορωδία των Ανακτόρων και τη Χορωδία Δωματίου Αθηνών μέχρι το 1967. Από το 1968 ανέλαβε επικεφαλής του μουσικού τμήματος και διευθυντής του Κολεγίου Πηρς στην Αθήνα, ενώ το 1965 ίδρυσε το πρώτο ηλεκτρονικό μουσικό εργαστήρι.

Περισσότερα από 300 έργα είναι η κληρονομιά που αφήνει στις επόμενες γενιές, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν η «Αποκάλυψη – έκτη σφραγίδα», «Τετέλεσται», «Ορέστης», «Παραμύθι», «Συμφωνιέττα», «Λειτουργικό Κοντσέρτο», «Προσχήματα», «Κοριολανός» κ.ά.

Ακόμη, έγραψε μουσική για αρχαίες τραγωδίες, εκκλησιαστική μουσική και διάφορες μελέτες για τη βυζαντινή μουσική, ενώ του είχε ανατεθεί και σύνθεση έργων σε διεθνή Φεστιβάλ.

Ο Μιχάλης Αδάμας, συμμετείχε σε πολλά Φεστιβάλ με εκτέλεση πολλών έργων του, ενώ ανέλαβε κατά καιρούς εξέχουσες θέσεις στην εγχώρια μουσική σκηνή, όπως Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Σύγχρονης Μουσικής και μέλος της καλλιτεχνικής επιτροπής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών

Σημειώνεται ότι κατά το 11ο Συνέδριο της Διεθνούς Εταιρίας Μουσικολογίας στη Κοπεγχάγη το 1972 ανακοίνωσε επίσημα την ανακάλυψη του αρχαιότερου δείγματος πολυφωνικής μουσικής στο Βυζαντινή Αυτοκρατορία κατά τον 14ο-15ο αιώνα.

Το 1962 ο Μιχάλης Αδάμης τιμήθηκε από τον Βασιλέα Παύλο με το Χρυσό Σταυρό του Φοίνικα ενώ το 1964 και 1965 τιμήθηκε με το Μουσικό Βραβείο «Σάμουελ Βέσχλερ».Το 1999 αναγορεύτηκε διδάκτωρ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, ενώ για 31 χρόνια από (το 1968 ως το 1999) υπήρξε επικεφαλής του Μουσικού τμήματος και διευθυντής της χορωδίας του Pierce College στην Aθήνα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ