Πανελλήνιες 2020: Η «συνταγή» για επιτυχία στη Νεοελληνική Γλώσσα -Τι αλλάζει φέτος - iefimerida.gr

Πανελλήνιες 2020: Η «συνταγή» για επιτυχία στη Νεοελληνική Γλώσσα -Τι αλλάζει φέτος

Πανελλήνιες 2020 / Πανελλαδικές 2020
Η Νεοελληνική Γλώσσα στην «πρεμιέρα» των Πανελληνίων 2020 / Φωτογραφία: INTIME NEWS
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η ημερομηνία έναρξης των Πανελληνίων 2020 πλησιάζει και χιλιάδες υποψήφιοι έχουν ήδη μπει στην «πυρετώδη» φάση της προετοιμασίας τους.

Σύμφωνα με το αναλυτικό πρόγραμμα για τις Πανελλήνιες 2020, που έχει εκδώσει το υπουργείο Παιδείας, το πρώτο μάθημα στο οποίο θα εξεταστούν οι υποψήφιοι είναι η Νεοελληνική Γλώσσα.

Συγκεκριμένα, στην πρεμιέρα των Πανελληνίων 2020, 15 Ιουνίου, θα δώσουν εξέταση οι υποψήφιοι των ΓΕΛ, τόσο με το Νέο Σύστημα όσο και με το Παλαιό Σύστημα. Μια ημέρα αργότερα, στις 16 Ιουνίου, θα είναι η σειρά των υποψηφίων των ΕΠΑΛ να διαγωνιστούν στα Νέα Ελληνικά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο εκπαιδευτικός αναλυτής Στράτος Στρατηγάκης έδωσε, προ ημερών, τα «φώτα» του, μέσω του iefimerida.gr, στους υποψηφίους, προσφέροντας 5 συμβουλές για την ύλη και την προετοιμασία εν όψει της διεξαγωγής των Πανελληνίων 2020.

Πανελλήνιες 2020: Οι αλλαγές στη Νεοελληνική Γλώσσα

Μια από τις νέες παραμέτρους στις Πανελλήνιες 2020 είναι οι αλλαγές στην εξέταση της Νεοελληνικής Γλώσσας. Μιλώντας στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο Αντώνης Φλωρόπουλος, εκπαιδευτικός αναλυτής (Φροντιστήρια Ομόκεντρο) εξήγησε ότι οι υποψήφιοι για τα ΑΕΙ φέτος θα συνεξεταστούν στα μαθήματα της Νεοελληνικής Γλώσσας και της Λογοτεχνίας.

«Η έκθεση από μόνη της δυσκόλευε τους μαθητές και με την προσθήκη της λογοτεχνίας αυξάνεται η ανασφάλεια των μαθητών. Ωστόσο, η συνεξέταση γλώσσας-λογοτεχνίας δεν είναι τόσο “επικίνδυνη”, όπως πολλοί ισχυρίζονται. Κατ' αρχάς, πλέον οι υποψήφιοι δεν χρειάζεται να “παπαγαλίζουν” ούτε τη θεωρία ούτε προκατασκευασμένους προλόγους, επιλόγους και επιχειρήματα. Η εξέταση είναι κειμενοκεντρική. Δηλαδή, ο  υποψήφιος, διαβάζοντας με προσοχή τα κείμενα που θα δοθούν και αξιοποιώντας τις πληροφορίες τους, θα συνθέσει σωστές απαντήσεις, εφόσον τα κατανόησε και τεκμηρίωσε τις απόψεις του» τόνισε αρχικά ο κ. Φλωρόπουλος για τη Νεοελληνική Γλώσσα και τις Πανελλήνιες 2020 και προσέθεσε:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Επίσης, το όριο των λέξεων στην έκθεση είναι σαφώς μικρότερο συγκριτικά με το “παλιό σύστημα”. Ετσι, θα αναπτύξει λιγότερα επιχειρήματα, τα οποία μπορεί να αντλήσει από τα δοθέντα κείμενα (αλλά να μην τα αντιγράψει!). Αναφορικά με την ερώτηση της λογοτεχνίας, οι υποψήφιοι δεν πρέπει να τη φοβούνται, παρά το γεγονός ότι το λογοτεχνικό κείμενο θα είναι αδίδακτο. Εξάλλου, από μικρότερες τάξεις είναι εξοικειωμένοι με τα αδίδακτα λογοτεχνικά κείμενα. Η καλή βαθμολογία δεν εξαρτάται από την αποστήθιση ειδικών όρων και τεχνικών, αλλά από παραμέτρους όπως η κατανόηση του κειμένου, ο εύστοχος σχολιασμός του και η καλή χρήση του λόγου. Συνεπώς, η συνεξέταση νεοελληνικής γλώσσας-λογοτεχνίας, μπορεί να φαίνεται “βουνό” σε ένα πρώτο επίπεδο. Στην ουσία, όμως, δίνει σε όλους τη δυνατότητα να γράψουν καλά, αρκεί να μελετήσουν σε βάθος τα κείμενα και να είναι ήρεμοι και προσεκτικοί.»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ