7 ζαχαροπλαστεία-θρύλοι στην Αθήνα -Πού θα φας το καλύτερο προφιτερόλ και γαλακτομπούρεκο - iefimerida.gr

7 ζαχαροπλαστεία-θρύλοι στην Αθήνα -Πού θα φας το καλύτερο προφιτερόλ και γαλακτομπούρεκο

Η Στάνη στην Ομόνοια
Η Στάνη / Φωτογραφία: stani1931
ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΔΑΠΟΝΤΕ

Η Αθήνα είναι γεμάτη γωνιές που έχουν τη δική τους ιστορία. Ανάμεσα σε αυτές, τη δική τους γλυκιά ιστορία εξιστορούν τα θρυλικά ζαχαροπλαστεία της πόλης.

Εκεί που οι μυρωδιές ευφραίνουν καρδία και το μυαλό τρέχει σε αναμνήσεις με τη γιαγιά και τον παππού να σε κρατούν από το χέρι και να μπαίνετε σε ένα από αυτά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επτά ζαχαροπλαστεία της πόλης παραμένουν ανέγγιχτα στον χρόνο και είναι το ίδιο αγαπητά, καθώς δεν πωλούν μόδες αλλά γεύση και υλικά άριστης ποιότητας.

«Χαρά»

Το ζαχαροπλαστείο «Χαρά» δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις. Στέκει στην Πατησίων από το 1969 και σερβίρει τα γλυκά όπως παλιά. Οι θαμώνες ξέρουν πως θα φάνε θεϊκό, πραγματικά, παγωτό Σικάγο με σαντιγί, τριμμένο αμύγδαλο και στρογγυλό μπισκότο στην κορυφή. Φυσικά, ξεχωρίζει και το παγωτό καϊμάκι πάνω στο θρυλικό εκμέκ της «Χαράς».

Πατησίων 339

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Désiré»

Χωρίς ίχνος υπερβολής το «Désiré» είναι ένα από τα καλύτερα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας. Τα γλυκά του είναι ένα και ένα, με αποτέλεσμα να μην μπορείς να πρωτοδιαλέξεις. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί στην τούρτα Saint Honoré;

Το «Désiré» βρίσκεται στο Κολωνάκι από το 1962, όταν και το άνοιξαν δύο αδέλφια από την Αίγυπτο. Μπορεί να άλλαξε ιδιοκτησία, αλλά από εκεί έχει περάσει και συνεχίζει να περνάει όλη η Αθήνα, μιας και αγαπούν το γαλλικό στιλ που συνδυάζεται με τα παραδοσιακά γλυκά.

Δημοκρίτου 6 , Κολωνάκι

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Μικέ»

Στη συμβολή των οδών Σούτσου και Δορυλαίου, από το 1956, «ζει» το ζαχαροπλαστείο «Μικέ». Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας με φρέσκα γλυκά από αγνά υλικά. Από εκεί μοσχοβολά όλη η πλατεία Μαβίλη με κουλουράκια βουτύρου και ταρτάκια, ενώ όταν μπεις μέσα δεν γίνεται να αντισταθείς στις αφράτες τρούφες.

Δ. Σούτσου 9 & Δορυλαίου, Πλατεία Μαβίλη

Τα γλυκά του «Μικέ»
Τα γλυκά του «Μικέ»

«Η Στάνη»

Εδώ και 88 χρόνια στα πέριξ της πλατείας Ομονοίας βρίσκεται η «Στάνη», ένα γαλακτοπωλείο που όμοιό του δεν θα βρεις. Ο κ. Θανάσης Καραγεώργος θα σε υποδεχθεί με χαμόγελο και θα σε βοηθήσει σε ό,τι θέλεις. Η μυρωδιά από το βούτυρο αιχμαλωτίζει το μυαλό και γαργαλάει τα ρουθούνια. Εκτός από τις φημισμένες κρέμες, πεντανόστιμα και άκρως σπιτικά είναι τα γλυκά ταψιού, γαλακτομπούρεκο και κανταΐφι θεϊκά και μοσχοβολιστά, αλλά και οι φρέσκες πάστες και τα μιλφέιγ, αμαρτία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μ. Κοτοπούλη 10, Ομόνοια

«Βάρσος»

Ανεβαίνοντας στα βόρεια δεν γίνεται να μην επισκεφτείς τον «Βάρσο». Μπορεί, αρχικά, να λειτουργούσε στο κέντρο της Αθήνας, ωστόσο μεταφέρθηκε στην Κηφισιά. Μπαίνοντας μέσα στο ζαχαροπλαστείο υπάρχει η ανάμνηση μιας αστικής κομψότητας που έχει πια χαθεί.

Εδώ θα γευτείς παραδοσιακό γαλακτομπούρεκο και παγωτό καϊμάκι, ενώ φεύγοντας θα πάρεις για το σπίτι μπεζέδες και κεσεδάκια με γιαούρτι ή κρέμα.
Ολοι, βέβαια, από κάθε γωνιά της Αθήνας έρχονται στον «Βάρσο» για κάτι διαφορετικό, άλλοι για το ρυζόγαλο, άλλοι για το τσουρέκι και άλλοι για την τυρόπιτα. Το μόνο σίγουρο είναι πως θα φύγουν με ένα τεράστιο χαμόγελο ικανοποίησης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κασσαβέτη 5, Κηφισιά

«Κοσμικόν»

Για αρκετούς το γαλακτομπούρεκο έχει ένα συνώνυμο, το «Κοσμικόν», το οποίο άνοιξε τις πόρτες του για πρώτη φορά το 1961.

Εκεί, τα ταψιά βγαίνουν αχνιστά και η σακούλα καίει μέχρι να την πας στο σπίτι. Το βούτυρο γάλακτος από τη Θεσσαλία και τη Μυτιλήνη μοσχοβολά, το χειροποίητο φύλλο κάνει «κρατς», οι αγνές πρώτες ύλες και η μυστική συνταγή δημιουργούν μια λαχταριστή αμαρτία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ζαχαροπλαστείο «Κοσμικόν» εδώ και χρόνια σέβεται την παράδοση και γι’ αυτό έχει πιστούς πελάτες που κάνουν ουρές για χάρη του.

Λεωφ. Ιωνίας 104 - Άγιος Νικόλαος / Αγ. Αλεξάνδρου 102 & Ζησιμοπούλου - Π. Φαλήρου / Πλατεία Βάσως Κατράκη 6 Γλυφάδα / Χαλανδρίου 34 Αγ. Παρασκευή /Χρυσοστόμου Σμύρνης 69 (έναντι ηλεκτρικού σταθμού) / Ιερά Οδός 335 Αγ.Βαρβάρα Αθήνα (έναντι σταθμού μετρό Αγ. Μαρίνας)

«Ανδριάς»

Το όνομα του ζαχαροπλαστείου «Ανδριάς» έχει ταυτιστεί με το προφιτερόλ -και όχι άδικα. Η ιστορία του ξεκινά στο κέντρο της Αθήνας το 1972 και συνεχίζεται στη Φιλοθέη και μετέπειτα στον Γέρακα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η συνταγή κλασική και αναλλοίωτη. Η σοκολάτα είναι όσο πυκνή και γευστική χρειάζεται, τα σου στο κατάλληλο μέγεθος, ούτε μαλακά, ούτε ξερά, και η σαντιγί τόση για να μη βαραίνει. Το τέλειο προφιτερόλ.

Λεωφόρος Καποδιστρίου 92, Φιλοθέη / Σεβαστουπόλεως 64, Αμπελόκηποι / Λ. Καποδιστρίου 92, Φιλοθέη / Κλεισθένους 80, Γέρακας, τηλ. 210 6046466.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ζαχαροπλαστεία Αθήνα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ