Proveleggios: Το νέο εγχείρημα του Κοντιζά δεν.... είναι ακριβώς εστιατόριο αλλά θα έχει φαγητό -Οι μυστηριώδεις αναρτήσεις - iefimerida.gr

Proveleggios: Το νέο εγχείρημα του Κοντιζά δεν.... είναι ακριβώς εστιατόριο αλλά θα έχει φαγητό -Οι μυστηριώδεις αναρτήσεις

Ο Σωτήρης Κοντιζάς στην κουζίνα
Σωτήρης Κοντιζάς / Φωτογραφία: BOVARY-Πάνος Μάλλιαρης
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κάτι εντελώς διαφορετικό ετοίμασε ο Σωτήρης Κοντιζάς και η ομάδα του Nolan και το προανήγγειλαν με έναν πολύ αινιγματικό τρόπο.

Στις 11 Σεπτεμβρίου του 2018, το εστιατόριο του Σωτήρη Κοντιζά, το Nolan, προκάλεσε την περιέργεια των φίλων του αναρτώντας στο Facebook ποστ αφιερωμένο στον αρχιτέκτονα Αριστομένη Προβελέγγιο, καλώντας το κοινό του να παραμείνει συντονισμένο, καθώς κάτι καινούργιο «ψηνόταν».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ανάρτηση του εστιατορίου του Σωτήρη Κοντιζά

«Ο Αριστομένης Προβελέγγιος δεν ήταν απλώς αρχιτέκτονας και πολεοδόμος. Ήταν ένας μεγάλος θεωρητικός. Ένας διανοούμενος του αστικού τοπίου, που έδινε μεγαλύτερη αξία στον άνθρωπο, παρά στο κτίριο και στις αρχιτεκτονικές προτάσεις. «Να ζούμε και να πεθαίνουμε για κάτι υψηλό, κάτι ικανό να κάνει τους ανθρώπους πιο ανθρώπους», έλεγε. Τα κτίρια που σχεδίασε στην Αθήνα είναι ελάχιστα, όχι μόνο γιατί ζούσε πολλά χρόνια στο Παρίσι, όπου και δούλεψε με τον πρωτοπόρο της μοντέρνας αρχιτεκτονικής Λε Κορμπιζιέ, αλλά και γιατί εγκατέλειψε σύντομα τον συμβατικό ρόλο του αρχιτέκτονα -ή καλύτερα τον πήγε πολύ παραπέρα. Ήταν ένα μεγάλο μυαλό που σκεφτόταν πάνω στον «τόπο». Σας μοιάζουν άσχετα όλα αυτά με το Nolan; Ίσως είναι. Ίσως, όμως, και όχι… Σύντομα θα ξέρετε», έγραφε η ανάρτηση.

Τότε, όσοι δεν ήξεραν παραξενεύτηκαν και περίμεναν να δουν τι νέο θα συμβεί στην πόλη. Τελικά, ένα χρόνο μετά οι απορίες άρχισαν να λύνονται… ή μήπως όχι;

PROVELEGGIOΣ, το #notarestaurant του Σωτήρη Κοντιζά

Στις 21 Νοεμβρίου του 2019, το Nolan του Σωτήρη Κοντιζά, ο οποίος ετοιμάζεται για το MasterChef 4, «ξαναχτύπησε» με νέες αναρτήσεις, κάνοντας τους φίλους του να ανυπομονούν για το νέο εγχείρημα, που όπως φαίνεται, θα συστήσει κάτι εντελώς νέο στην Αθήνα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το όνομά του PROVELEGGIOΣ και πρόκειται για μια έκπληξη! Για έναν χώρο που η μαγειρική δεν έχει όρια και αφήνει τους δημιουργούς να πειραματίζονται και τους καλεσμένους να γίνονται μέρος μιας μοναδικής εμπειρίας, υπό τον ήχο δυνατής μουσικής. Εάν ρωτάτε τι θα φάτε στο Proveleggios, απάντηση δεν υπάρχει, καθώς όλα σχετίζονται με το τι πειράματα γίνονται στην κουζίνα. Το σίγουρο είναι πως θα είναι κάτι νόστιμο!

«Φανταστείτε μια ομάδα μαγείρων που τους δίνεις το χώρο και τα υλικά να πειραματιστούν, να καταπιαστούν με συνταγές και πρώτες ύλες. Βάζεις ξυλόφουρνους, ανοιχτές φωτιές, ψυγεία και χώρους ξεκούρασης και ζύμωσης των υλικών. Πόσες διαφορετικές τεχνικές χωράνε σε έναν κεφτέ; Πόσα είδη πυτιάς μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να φτιάξεις ένα τυρί; Τι σημαίνει να χρησιμοποιήσεις το ένα ή το άλλο αλεύρι για να φτιάξεις μια πίτσα; Τα ερωτήματα μιας κουζίνας δεν τελειώνουν ποτέ, ούτε απαντιούνται από την μια μέρα στην άλλη.

Φανταστείτε τώρα σε αυτόν το χώρο να βάλεις και καλεσμένους. Ανθρώπους που όχι μόνο θέλουν να φάνε, αλλά να γίνουν μέρος της διαδικασίας. Να φέρνουν την παρέα τους και να δοκιμάζουν το αποτέλεσμα, να μπλέκονται στα πόδια των μαγείρων, να τρώνε και να πίνουν, όντες μέρος ενός εν εξελίξει πρότζεκτ φαγητού. Καινοτόμο; Απρόσμενο; Αδύνατο; Ό,τι κι αν είναι, αυτό θέλει να κάνει ο Σωτήρης Κοντιζάς, ο Κώστας Πισσιώτης, ο αρχιτέκτονας Μάνος Μπαμπούνης και η ομάδα του Nolan στον καινούριο της χώρο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο «PROVELEGGIOΣ», όπως ακριβώς ο αρχιτέκτονας που σχεδίασε το κτίριο που τον στεγάζει, ο οποίος δεν έχτιζε απλώς σπίτια αλλά σκεφτόταν πάνω στον τόπο, δεν θέλει μόνο να φτιάχνει φαγητό: θέλει να σκέφτεται πάνω σε αυτό. Να δοκιμάζει, να πειραματίζεται, να ψάχνει πρώτες ύλες, να επανεφεύρει διαρκώς τον εαυτό του και το μενού του, να επιχειρεί καθημερινά να καταλήξει στη χαρτογράφηση του DNA της ομάδας του και να τροφοδοτεί με γνώσεις και τεχνικές το σύμπαν που φιλοδοξεί να φτιάξει -να γίνει η μήτρα του. Ναι ωραία όλα αυτά, αλλά τι φαγητό θα σερβίρετε; Η ερώτηση-μαχαιριά. Λογικό. Ο κόσμος θέλει να ξέρει τι θα έρθει να φάει. Η απάντηση είναι νόστιμο. Δεν είναι ικανοποιητική για όλους. Όμως, όπως και στο Nolan 4 χρόνια πριν, δεν νιώθουμε την ανάγκη να οριοθετήσουμε την κουζίνα μας. Στον PROVELEGGIOΣ θα τρώμε κεφτεδάκια και pork ribs τη μία μέρα και μαγειρευτά την άλλη, θα βγαίνουν πίτσες από τον ξυλόφουρνο, θα φτιάχνουμε το δικό μας ψωμί, τα δικά μας τυριά, το δικό μας παγωτό, τη δική μας μπίρα. Μια επιβλητική και εξαιρετικά ενημερωμένη μπάρα θα κυριαρχεί στο χώρο, οι μουσικές θα παίζονται δυνατά, το μενού θα είναι ρευστό ανάλογα με το σε τι πειραματίζεται σήμερα η κουζίνα.

Με τον «PROVELEGGIOΣ» πάμε πίσω για να προχωρήσουμε μπροστά. Ξεκινάμε από το Α για να φτάσουμε στο Ω και θέλουμε να το διασκεδάσουμε στο ενδιάμεσο. Φτιάχνουμε μια παιδική χαρά για μάγειρες και σας καλούμε να γίνετε μέρος της. Ο PROVELEGGIOΣ θα είναι μια έκπληξη. Όχι μόνο για εσάς. Και για εμάς» γράφει το δελτίο τύπου.

«Η πρόσοψη

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Περίπλοκο και λαβυρινθώδες; Ίσως. Αλλά κατά βάση απλό. Αν έπρεπε να παραλληλίσει κάποιος την μαγειρική ιδέα πίσω από τον «PROVELEGGIOΣ» με ένα καλλιτεχνικό ρεύμα θα έπρεπε να στραφεί στο Bauhaus. Απλότητα, λειτουργικότητα, απόρριψη κάθε διακοσμητικού στοιχείου γιατί τα ίδια τα υλικά εμπεριέχουν ένα είδος φυσικής και εγγενούς αξίας. Τι τύχη, αυτό ακριβώς πρέσβευε και ο Αριστομένης Προβελέγγιος που σχεδίασε το ιστορικό κτίριο το οποίο μας στεγάζει. Με αυτό έρχεται σε διάλογο ο εικαστικός Παύλος Τσάκωνας, ο άνθρωπος πίσω από τοιχογραφίες στον δημόσιοχώρο όπως το Τwo Hands στην Πειραιώς, που ανέλαβε να φιλοτεχνήσει την πρόσοψη μας και πέρασε 3 εβδομάδες σκαρφαλωμένος στις σκαλωσιές «υφαίνοντας» τη ζωγραφικά».

PROVELEGGIOΣ

Τρίτη 17/12/2019, στις 7 μ.μ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωράριο: Καθημερινά εκτός Κυριακής, μετά τις 7 το απόγευμα.

Παραμυθιάς 11, Κεραμεικός, 2105234749

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Σωτήρης Κοντιζάς nolan εστιατόριο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ