Ξενάγηση: Η στερνή διαδρομή του Κίτσου Μαλτέζου πριν τη δολοφονία του -Απόγονος του Μακρυγιάννη - iefimerida.gr

Ξενάγηση: Η στερνή διαδρομή του Κίτσου Μαλτέζου πριν τη δολοφονία του -Απόγονος του Μακρυγιάννη

Στυλοι Ολυμπίου Διός
Στυλοι Ολυμπίου Διός, φωτογραφία ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Tην Κυριακή 6 Οκτωβρίου το Athens Walking Stories πραγματοποιεί μία ξεχωριστή ξενάγηση.

Μία δολοφονία στους Στύλους του Ολυμπίου Διός

Οι κινήσεις του Μαλτέζου ενόχλησαν κάποια στελέχη της αριστερής παράταξης, τα οποία και σχεδίασαν την εκτέλεσή του, αναθέτοντάς την σε τέσσερα άτομα: στα αδέλφια Μικέ (υπεύθυνο Οικονομικού ΕΠΟΝ Πειραιά) και Νιόνιο (Διονύσιο) Κουρουνιώτη, στον Γιώργο Αντωνόπουλο και στον Δήμο Χλιόβα, στελέχη του ΕΛΑΣ Σπουδάζουσας. Η ενέδρα πραγματοποιήθηκε την 1η Φεβρουαρίου 1944, ακριβώς την επόμενη μέρα μετά τη πρώτη ένοπλη δημόσια αντιεαμική εμφάνισή του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
μαυροασπρη φωτογραφία
Ο Κίτσος Μαλτέζος (14 Αυγούστου 1921 - 1η Φεβρουαρίου 1944) ήταν Έλληνας φοιτητής, ο οποίος δολοφονήθηκε από μέλη του ΕΛΑΣ Σπουδάζουσας κατά τη διάρκεια της Κατοχής.

Το πρωινό της πρώτης Φεβρουαρίου του 1944, ο 23χρονος Κίτσος Μαλτέζος, δισέγγονος του Στρατηγού Μακρυγιάννη, ο πιο χαρισματικός από τους νέους της γενιάς του, δολοφονείται έξω από το σπίτι του, στους Στύλους του Ολυμπίου Διός, από τους άλλοτε αδελφικούς φίλους και συντρόφους του.
Η δολοφονία του συγκλονίζει την Αθήνα. «Εκείνο το πρωινό χάθηκε το μέλλον της Ελλάδας» θα γράψουν πολλοί.

Ξενάγηση στην στερνή διαδρομή του πριν τη δολοφονία

Εβδομήντα πέντε χρόνια αργότερα ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Ηλίας Μαγκλίνης ακολουθεί κατά πόδας τη στερνή διαδρομή του Μαλτέζου και των δολοφόνων του σε μια διαδρομή στην ολόφωτη καρδιά της ιστορικής Αθήνας αλλά και στη σκοτεινή καρδιά της νεότερης ελληνικής ιστορίας.

ξενάγηση
Περιήγηση στη στερνή διαδρομή του Μαλτέζου και των δολοφόνων του
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά την περιήγηση στην γειτονιά της πλατείας Βικτωρίας, το Athens Walking Stories διοργανώνει μια διαδρομή που ξεκινά ως κινηματογραφικό χρονικό και καταλήγει ως άγριο αιματοβαμμένο θρίλερ.

Ημέρα: Κυριακή 6 Οκτωβρίου /Ώρα: 11:00 πμ. /Σημείο συνάντησης: Άγαλμα Μακρυγιάννη, Οδός Διονυσίου Αρεοπαγίτου / συμμετοχή: 15 ευρώ
Κρατήσεις info@athenswalkingstories.com / Πληροφορίες: 6978186901 & 6937160705

Η πολιτισμική σύμπραξη Athens Walking Stories είναι μια ευρεία πλατφόρμα παραγωγής πολιτισμικών προϊόντων με κέντρο την πόλη της Αθήνας οι οποίες όμως συχνά εκτείνονται και έξω από αυτήν. Στοχαστικές περιηγήσεις, εξορμήσεις, ταξίδια επιχειρούν μια άλλη οπτική περιήγησης στο αστικό τοπίο αλλά και μια άλλη οπτική ταξιδιού στον πολυσύνθετο κόσμο μας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ