Στα «κάρβουνα» ο Τσίπρας με τις αποκαλύψεις Καλογρίτσα -Βαρύ το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ για τον Νίκο Παππά - iefimerida.gr

Στα «κάρβουνα» ο Τσίπρας με τις αποκαλύψεις Καλογρίτσα -Βαρύ το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ για τον Νίκο Παππά

Αλέξης Τσίπρας, Νίκος Παππάς
Φωτογραφία: SOOC/iefimerida

Σε «αδύναμο κρίκο» της Κουμουνδούρου εξελίσσεται ο Νίκος Παππάς, καθώς για δεύτερη φορά εντός λίγων εβδομάδων ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να δώσει εξηγήσεις για τα «έργα και τις ημέρες» του στενού συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα κατά την περίοδο που το κόμμα είχε τη διακυβέρνηση της χώρας.

Μετά την αποκάλυψη του ηχητικού της συνομιλίας του Νίκου Παππά με τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, κατά την οποία ο τέως υπουργός ακούγεται να κάνει λόγο για «μαγαζιά» και «κάποιους που βγάζουν πολλά λεφτά», το Σάββατο ήρθε και δεύτερο χτύπημα. Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», ο Χ. Καλογρίτσας υποστήριξε στο δικαστήριο ότι ο Νίκος Παππάς μεσολάβησε έτσι ώστε ο επιχειρηματίας να πάρει από την εταιρεία CCC ποσό της τάξης των 3 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να το χρησιμοποιήσει για να συμμετάσχει στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, τον οποίο η τότε κυβέρνηση είχε προκηρύξει. Παράλληλα, ο κ. Καλογρίτσας υποστήριξε στο δικαστήριο ότι μεγάλο μέρος του συγκεκριμένου ποσού διατέθηκε, τελικά, προκειμένου να κυκλοφορήσει η εφημερίδα Documento. « Για όλη αυτή τη δυσώδη ιστορία οφείλουν απαντήσεις ο Α. Τσίπρας και ο Ν. Παππάς που την έστησαν και όλοι οι εργολαβικά εμπλεκόμενοι. Πήγαν όντως τα 3 εκατομμύρια ευρώ στην έκδοση του Documento; Πως έγινε και ο εργαζόμενος σε μια εφημερίδα στην οποία μπήκαν τόσα εκατομμύρια, βρέθηκε ιδιοκτήτης;» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ, πετώντας το γάντι στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


«Στα σχοινιά» ο Νίκος Παππάς, σε αμηχανία η Κουμουνδούρου

Και αν στην περίπτωση του ηχητικού Μιωνή ο Νίκος Παππάς βρέθηκε με την«πλάτη στον τοίχο», μετά τις νέες αποκαλύψεις είναι πλέον «στα σχοινιά», καθώς αυτές έρχονται από έναν επιχειρηματία, τον κ. Καλογρίτσα, με τον οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να διατηρούσε ιδιαίτερα στενές σχέσεις.

Οι τελευταίες αποκαλύψεις δημιούργησαν νέα αμηχανία στην Κουμουνδούρου. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι στις επίσημες ανακοινώσεις του κόμματος δεν γίνεται καμία αναφορά στο όνομα του Νίκου Παππά. Παράλληλα, στον ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησαν να «πετάξουν τη μπάλα στην εξέδρα», κάνοντας αναφορά στον Α. Λοβέρδο (δικηγόρο του κ. Καλογρίτσα), αλλά και υποστηρίζοντας ότι ο υπουργός Εσωτερικών είναι συνέταιρος με τον Χρήστο Καλογρίτσα (το διέψευσε ο Τ. Θεοδωρικάκος).

Επί της ουσίας της υπόθεσης αρκέστηκαν στο ότι «ο κ. Καλογρίτσας μετατρέπει σε πολιτικό θέμα μια αστική διαφορά» αλλά και στο ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έκοψε από την αδειοδότηση των καναλιών τον κ. Καλογρίτσα». Στην ίδια γραμμή άμυνας κινήθηκε η Εφη Αχτσιόγλου, η οποία, μιλώντας στο Mega, χαρακτήρισε την υπόθεση «δήθεν αποκάλυψη» και πρόσθεσε ότι «η μόνη σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τον Καλογρίτσα είναι ότι δεν του δώσαμε την άδεια».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον 9,84, έκανε λόγο για ύπαρξη «κεντρικά καθοδηγούμενου πολιτικού σχεδίου για την υπονόμευση του ΣΥΡΙΖΑ συνολικά» και πρόσθεσε: «Μπορούμε να συζητάμε τα πάντα, αλλά να μην πέφτουμε και στην παγίδα που θέλει να στήσει ένα συγκεκριμένο πολιτικό και μιντιακό κέντρο».

Επιχείρηση αντεπίθεσης με τους κοριούς της ΕΥΠ

Παράλληλα, στον ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησαν να περάσουν στην αντεπίθεση, με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας Documento η οποία υποστηρίζει ότι έχει στη διάθεσή της «έναν τόμο με ενημερωτικά σημειώματα και υλικό από νόμιμες παρακολουθήσεις της ΕΥΠ από το 2017» όπου, όπως υποστηρίζει η εφημερίδα, καταγράφεται στενή συνεργασία μελών της μαφίας με πολιτικούς της ΝΔ και μέλη του δικαστικού σώματος, ενώ υπάρχει αναφορά για πρώην υπουργό, ο οποίος φαίνεται να εμπλέκεται σε υπόθεση σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκου.

Με ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου σημειώνει, μεταξύ άλλων: «Οι καταγραφές αυτές αποκαλύπτουν πρώην υπουργούς και στελέχη της ΝΔ με σοκαριστικούς διαλόγους να εμπλέκονται σε παιδεραστία και να συνεργάζονται με ένα μαφιόζικο παρακράτος, με δικαστές που καταγράφονται να υποστηρίζουν ότι στήνουν δίκες υπέρ χορηγών της ΝΔ με ανταλλάγματα. Τώρα λοιπόν που αποδεικνύεται ότι το παρακράτος ήταν μαύρο και γαλάζιο, η ΝΔ θυμήθηκε να βγάλει από τη ναφθαλίνη τον κ. Καλογρίτσα, τον οποίο το 2016 τον κατηγορούσε ως αναξιόπιστο για τα βοσκοτόπια, και να τον τοποθετήσει ξανά στη πολιτική σκηνή, πλέον ως αξιόπιστο». Καλεί, παράλληλα, τον Πρωθυπουργό να απαντήσει αν θα αποπέμψει τους συγκεκριμένους πρώην υπουργούς και νυν βουλευτή και «αν θα πει κάτι για τον χρηματισμό ανώτατων δικαστικών από επώνυμους φίλους του».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο κάδρο και ο Αλέξης Τσίπρας

Τόσο η κυβέρνηση όσο και το Κίνημα Αλλαγής επιχείρησαν να βάλουν, πλέον, τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα στο κάδρο των ευθυνών. «Δεν ήξερε τίποτα ο κ. Τσίπρας για εικονικές συμβάσεις, εκατομμύρια που άλλαζαν χέρια και για το σύστημα που επιχειρήθηκε να στηθεί στα ΜΜΕ ή όλα γίνονταν με την έγκρισή του για να δημιουργήσει καθεστώς; Αντί να λέει λόγια του αέρα, περιμένουμε σήμερα τις απαντήσεις του», αναφέρει ο Στέλιος Πέτσας σε δήλωσή του, ενώ στο ίδιο κλίμα κινήθηκαν τόσο οι τοποθετήσεις του Άδωνι Γεωργιάδη και του Τάκη Θεοδωρικάκου, όσο και η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία καλεί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει: «Δρούσε αυτόνομα ο πιο στενός συνεργάτης του; Δρούσε σε πλήρη συνεννόηση μαζί του, όπως όλοι αντιλαμβάνονται, κι αναλαμβάνει εκείνος την ευθύνη; Ας σταματήσει να κρύβεται πίσω από λέξεις χωρίς νόημα. Απαιτούνται καθαρές απαντήσεις». Παράλληλα, ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Μπογδάνος προχώρησε ένα βήμα παρακάτω ζητώντας «για τη συμμορία ειδικό δικαστήριο αν χρειαστεί».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης, υπογράμμισε ότι «κάθε πολίτης ο οποίος παρακολουθεί αναρωτιέται πόσο μεγάλο και πόσο πολυδαίδαλο είναι αυτό το σύστημα το οποίο έφτιαξε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και εάν αυτά τα έκανε ο κ. Παππάς μόνος του ή έδινε κάποιος άλλος εντολή, τι γνώριζε ο κ. Τσίπρας».

Σε «ανήσυχη αναμονή» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Αν και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί με «χειρουργικές κινήσεις» να αποστασιοποιηθεί από τον Νίκο Παππά, η ιδιαίτερα στενή πολιτική και προσωπική τους σχέση αλλά και το γεγονός ότι ο τέως υπουργός βρίσκεται «υπόλογος» για δύο εμβληματικές υποθέσεις για την τότε κυβέρνηση (Novartis, τηλεοπτικές άδειες) δυσχεραίνουν την προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να «βγει από το κάδρο».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κι αν όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας δεν φαίνονται αρκετά για να ικανοποιήσουν το αίτημα ορισμένων εντός της ΝΔ για παραπομπή σε Ειδικό Δικαστήριο του τέως πρωθυπουργού, η πολιτική φθορά από τη συνεχιζόμενη σκανδαλολογία είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που αποτυπώνεται και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

«Δεν έχω μάθει να λειτουργώ ως χωροφύλακας ή παιδονόμος. Τα στελέχη μας είναι δημόσια πρόσωπα. Κρίνονται διαρκώς. Ο κόσμος είναι αρκετά ώριμος ώστε να διαμορφώνει άποψη για όλους μας», ήταν η απάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο «Εθνος της Κυριακής», στην επισήμανση ότι ορισμένοι θεωρούν πως δεν εξαντλεί την αυστηρότητά του απέναντι στα στελέχη του κόμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας είχε, μετά την υπόθεση με το ηχητικό, αποφασίσει να «κάτσει για λίγο στον πάγκο» ο Νίκος Παππάς. Άλλωστε, ακόμα και εντός των «προεδρικών» καταγράφεται το πρώτο ρήγμα λόγω των αποκαλύψεων, με τον τέως υπουργό να τίθεται υπό αμφισβήτηση ακόμα και εντός της τάσης της «Κίνησης Μελών», η οποία θεωρείται η «προεδρική φρουρά» στην Κουμουνδούρου.

Πάντως, είναι ιδιαίτερα πιθανό ο κ. Τσίπρας να αναθεωρήσει την αρχική του στάση για τον στενό του συνεργάτη και να επισπεύσει ορισμένες αποφάσεις για αλλαγές στο κόμμα, ακόμα και πριν από τη διεξαγωγή του συνεδρίου. Προς το παρόν, τηρεί στάση αναμονής. «Ανήσυχης αναμονής», όπως έλεγε κομματικό στέλεχος το βράδυ της Κυριακής.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ