Γιατί οι βρετανικές εφημερίδες αποθεώνουν τον Ελληνα Δημήτρη Πλατανιά - iefimerida.gr

Γιατί οι βρετανικές εφημερίδες αποθεώνουν τον Ελληνα Δημήτρη Πλατανιά

Ο Δημήτρης Πλατανιάς στη Royal House Opera
O Δημήτρης Πλατανιάς ως Ζεράρ στην όπερα «Αντρέα Σενιέ» στη Royal House Opera

Είναι η φωνή φαινόμενο, ο βαρύτονος από την Καλαμάτα που αν και αποφάσισε να ασχοληθεί με την όπερα σε μεγάλη ηλικία, σαρώνει τις παγκόσμιες σκηνές όπερας. Τώρα ο Δημήτρης Πλατανιάς προκαλεί ανατριχίλα στη Royal Opera House στην όπερα «Αντρέα Σενιέ», με κοινό και κριτικούς να τον αποθεώνουν. Δικαίως.

Η πολυαναμενόμενη πρεμιέρα της όπερας του Τζορντάνο «Αντρέα Σενιέ» (Andrea Chénier) σε σκηνοθεσία Ντέιβιντ Μακ Βίκαρ έγινε στο Royal Opera House στις 20 Μαΐου με τον Δημήτρη Πλατανιά να συμμετέχει στο ρόλο του επαναστάτη Ζεράρ. Οι κριτικοί επεφύλασσαν από θερμή ως χλιαρή υποδοχή για την όπερα, αλλά όλοι τους «παραδόθηκαν» στη δύναμη φωνής του Δημήτρη Πλατανιά. Ενας βαρύτονος φαινόμενο που χρόνο με τον χρόνο ανεβαίνει στην κορυφή της όπερας και έχει αποκτήσει ήδη μια διεθνή ομάδα θαυμαστών που τον ακολουθούν ευλαβικά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο βαρύτονος Δημήτρης Πλατανιάς με τον τενόρο Ρομπέρτο Αλάνια
Ο βαρύτονος Δημήτρης Πλατανιάς με τον τενόρο Ρομπέρτο Αλάνια

«Ο Ελληνας Δημήτρης Πλατανιάς τραγούδησε με συναρπαστική καθαρότητα και πάθος ερμηνεύοντας τον διχασμένο Ζεράρ, σαν ένας Σκάρπια με συνείδηση» σημειώνουν οι Τimes του Λονδίνου, ενώ ο Independent γράφει: «Ο Ελληνας βαρύτονος Δημήτρης Πλατανιάς προσδίδει μια αρχοντιά στον ρόλο του Ζεράρ». Προσέξτε την εμμονή τον δημοσιογράφων να επισημαίνουν την καταγωγή του Πλατανιά. Η εφημερίδα Evening Standard αναφέρεται «χαλύβδινη αποφασιστικότητα και τη θέρμη» με την οποία τραγούδησε ο Πλατανιάς. «Εχει πλούσιο, χυμώδη ήχο και απέδωσε εξαιρετικά το “Nemico della patria”». Φυσικά έγραψε κριτική και η εφημερίδα Guardian που αναφέρεται στην «σταθερή δύναμη του Πλατανιά».

O Δημήτρης Πλατανιάς επιλέγει ως έδρα την Αθήνα

Η παράσταση θα συνεχιστεί ως τις 9 Ιουνίου, αλλά είναι αξιοθαύμαστο πως ήδη δυο μέρες μετά την πρεμιέρα αποτελεί το αγαπημένο θέμα συζήτησης στην πολιτιστική σκηνή του Λονδίνου. Τον Πλατανιά τον απολαύσαμε πρόσφατα σε ένα μοναδικής συγκίνησης και δύναμης ρεσιτάλ στη Λυρική με το κοινό να τον χειροκροτεί ασταμάτητα. Παρά τις παγκόσμιες συνεργασίες του και την πραγματική δόξα που απολαμβάνει στο εξωτερικό –του έχει συμβεί συχνά στο Λονδίνο να τον σταματήσουν για να του δώσουν συγχαρητήρια στο δρόμο- επιμένει να έχει ως έδρα του την Αθήνα. Πιστός στην Εθνική Λυρική Σκηνή, συνεχίζει τις συνεργασίες αφού εντάσσεται κανονικά στο δυναμικό της. Ετοιμάζει μάλιστα μια μεγαλειώδη παγκόσμιας εμβέλειας έκπληξη, μια παραγωγή με κορυφαίους συνεργάτες από το θέατρο και την όπερα που θα συζητηθεί. Μια παραγωγή που θα είναι σταθμός και για την εξωστρέφεια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Οι τρεις πρωταγωνιστές αγκαλιάζονται μετά το τέλος της παράστασης / Φωτογραφία Twitter
Οι τρεις πρωταγωνιστές αγκαλιάζονται μετά το τέλος της παράστασης / Φωτογραφία Twitter
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

O Δημήτρης Πλατανιάς είναι ένας διεθνής Έλληνας που μας κάνει ξανά και ξανά υπερήφανους. Διακριτικός, αποφεύγει σαν το διάβολο τις συνεντεύξεις και όταν δέχεται να μιλήσει είναι φειδωλός. Η ιδανική καριέρα για τον Καλαματιανό που δίδασκε στο Ωδείο της πόλης και άργησε να αποφασίσει να γίνει λυρικός τραγουδιστής. Πρωταγωνίστησε στην Εθνική Λυρική Σκηνή πρώτη φορά στα 34 του χρόνια και από τα 37 του και μετά είχε ήδη γίνει ένα κορυφαίο όνομα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ