Hρθαν στην Αθήνα τα κοσμήματα που λατρεύουν Μέγκαν Μαρκλ και Μπριζίτ Μακρόν -Από τον Αντρέ Γκας στο Σεν Τροπέ [εικόνες] - iefimerida.gr

Hρθαν στην Αθήνα τα κοσμήματα που λατρεύουν Μέγκαν Μαρκλ και Μπριζίτ Μακρόν -Από τον Αντρέ Γκας στο Σεν Τροπέ [εικόνες]

Gas κοσμήματα
Τα σκουλαρίκια Gas που δεν αποχωρίζεται η Μέγκαν Μάρκλ / Henk Kruger / African News Agency Pool via AP

Hταν το 1969, στις ακτές του Saint Tropez όταν ένας νέος απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών, αφού συμμετείχε δυναμικά στην καταιγίδα του 1968 στο Παρίσι, επέστρεψε στο σπίτι του και έφτιαξε το εργαστήριο κοσμημάτων του που έμελλε να γίνει το αγαπημένο της Μπριζίτ Μακρόν και να δημιουργήσει σκουλαρίκια που δεν αποχωρίζονται χιλιάδες γυναίκες, μεταξύ των οποίων η Μέγκαν Μαρκλ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εντονα στοιχεία vintage, ναι, αλλά και μια δυναμική, νευρική, καθαρή σύγχρονη γραμμή. Πρωτοπορία και πατίνα ενός βιώματος που μοιάζει να αγαπά αυτό που ορίζουμε ως ευζωία. Αυτό που χαρακτηρίζει το γαλλικό savoire-faire. Αγάπη για το χρώμα του χρυσού, τις πέτρες, τους κρυστάλλους. Εμφαση στο χειροποίητο. Δημιουργίες ρευστές, που ακολουθούν την κίνηση της γυναίκας, γίνονται προέκταση του δέρματος.

Τα εμβληματικά κολιέ με τους κρυστάλλους που είναι χαρακτηριστικές δημιουργίες του Gas

Αυτές είναι οι βασικές αρχές που διαπερνούν τις δημιουργίες του Gas Bijoux, του ατελιέ στη Μασσαλία, που από το 1969 δημιουργεί κοσμήματα που αυτή η στιγμή βρίσκονται στα μεγαλύτερα καταστήματα από τη Νέα Υόρκη ως το Τόκιο, απαριθμεί περισσότερα από δέκα δικά του καταστήματα και αγαπιέται από εκατομμύρια γυναίκες σε όλον τον κόσμο. Iδρυτής του ο Αντρέ Γκας.

Δεξιά ο Αντρέ Γκας με τα παιδιά του Μαρί και Ολιβιέ που πλέον σχεδιάζουν το μέλλον της εταιρείας / GasBijoux
Δεξιά ο Αντρέ Γκας με τα παιδιά του Μαρί και Ολιβιέ που πλέον σχεδιάζουν το μέλλον της εταιρείας / GasBijoux
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι χρυσαφένιες δαντέλες στα αυτιά της Μέγκαν Μαρκλ

Παρατηρώντας τις φωτογραφίες της Μέγκαν Μαρκλ από τη Νότιο Αφρική τον Σεπτέμβρη του 2019 – μία μέρα μετά την για πρώτη φορά εμφάνιση του γιου της Αρτσι, με όλα τα βλέμματα του κόσμου στραμμένα πάνω της- βλέπουμε ένα ζευγάρι μεγάλα σκουλαρίκια να κυριαρχούν, καθώς έχει τα μαλλιά της πιασμένα πίσω. Ακολουθούν την κίνησή της, τα είχε φορέσει ξανά τον Φεβρουάριο, εκείνη τη φορά στο Μαρόκο. Δεν είναι κοσμήματα της βασιλικής συλλογής, δεν είναι κειμήλια με συναισθηματική αξία. Είναι τα Onde Gourmette, επιχρυσωμένα, σαν λεπτή δαντέλα, και κοστίζουν 150 ευρώ! Είναι τα σκουλαρίκια που μοιάζει να αγαπά περισσότερο από κάθε άλλο.

Η Μέγκαν Μαρκλ στη Νότιο Αφρική με τα Onde Gourmette σκουλαρίκια της/   Henk Kruger / African News Agency Pool via AP
Η Μέγκαν Μαρκλ στη Νότιο Αφρική με τα Onde Gourmette σκουλαρίκια της/ Henk Kruger / African News Agency Pool via AP

Τα Gas Bijoux δεν περίμεναν βέβαια την Μέγκαν Μαρκλ για να εδραιωθούν. Είναι μια φίρμα που έχει μια στιβαρή, κλασική γαλλική ιστορία επιχειρηματικής επιτυχίας. Με τα στοιχεία της μποέμ ιδιοσυγκρασίας, της αγάπης για το φίνο, τη διανόηση, την πολιτική, τις αρχές που διαπερνούν τη γαλλική δημοκρατία. Aν υπήρχε «γαλλικό όνειρο» θα ήταν αυτό. Ο Αντρέ Γκας, ο ιδρυτής του ατελιέ που επιμένει να έχει την έδρα του στη Μασσαλία και να απασχολεί περί τους 150 εργαζόμενους, όλους από την ευρύτερη περιοχή του Σεν Τροπέ, έδωσε αυτά τα σαφή χαρακτηριστικά στην εταιρεία του, που σήμερα διοικείται και από τα παιδιά του, τη Μαρί και τον Ολιβιέ.

Στο Μαρόκο, ξανά με τα ίδια σκουλαρίκια, που ακολουθούν την κίνησή του κεφαλιού της /  Facundo Arrizabalaga/Pool Photo via AP
Στο Μαρόκο, ξανά με τα ίδια σκουλαρίκια, που ακολουθούν την κίνησή του κεφαλιού της / Facundo Arrizabalaga/Pool Photo via AP
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την εξέγερση του 1968 στη δημιουργία κοσμημάτων

Στη δεκαετία του 1960, ο γεννημένος στη Μασσαλία Αντρέ, σπούδαζε στη Σχολή Καλών Τεχνών στο Παρίσι. Η μεγάλη εξέγερση του 1968 τον βρήκε στους πρωτεργάτες του κινήματος, ενώ στο διαμέρισμά του σχεδίαζε αφίσες για τον αγώνα που κυκλοφόρησαν ευρέως διαδίδοντας το μήνυμα των επαναστατημένων νέων – πρόσφατα επανατυπώθηκαν ως ιστορική τεκμήριο και διαρκή υπενθύμιση για την ίδια την εταιρεία ως προς τις ρίζες της. Ενα χρόνο μετά, αφήνει πίσω αυτή την πολιτική και ιστορική καταιγίδα, αφήνει την πόλη του φωτός και συνειδητά επιστρέφει στο πατρικό του. Στη φύση του Σεν Τροπέ που τον εμπνέει. Εχοντας ειδικευθεί στη χαρακτική αρχίζει να δημιουργεί κοσμήματα έχοντας ως έδρα του το σπίτι του εμπνευσμένος από το κίνημα των χίπις.

Γίνεται εργαστήριο δημιουργίας και έρευνας, αναζητά και φέρνει πέτρες, κρυστάλλους και υλικά από όλο τον κόσμο αφού η φιλοσοφία του είναι η γαλλική φινέτσα και παράδοση να έχουν μια κοσμοπολίτικη, παγκόσμια αναφορά. Και η επιτυχία έρχεται σχεδόν ακαριαία. Παρόλα αυτά, δεν εγκαταλείπει ποτέ την έδρα του, αν και στη Γαλλία θεωρείται ισότιμος των μεγάλων οίκων κοσμημάτων που είναι ταυτισμένοι με την πολυτέλεια αλλά και το «άπιαστο όνειρο απόκτησης» λόγω του υψηλού κόστους. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2011, το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας του απένειμε το υψηλού κύρους βραβείο Entreprise du Patrimoine Vivant που έχει δοθεί ως τώρα στους οίκους Boucheron και Van Cleef & Arpels.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πιστή πελάτισσα Μπριζίτ Μακρόν στο εργαστήριο του Αντρέ

Γίνονται τα κοσμήματα του Γκας μια από τις σημαίες της Γαλλίας στον χώρο της δημιουργικής βιομηχανίας. Από νωρίς τα γνωρίζει, τα αγαπά, τα υιοθετεί η στη συνέχεια Πρώτη Κυρία της Γαλλίας, η Μπριζίτ Μακρόν. Πιστή πελάτισσα, σχεδόν φίλη πια του Αντρέ Γκας, το 2017 δεν διστάζει να επισκεφθεί επίσημα, ως σύζυγος του Προέδρου το ατελιέ του στη Μασσαλία και να δει τη διαδικασία δημιουργίας του που δεν έχει χάσει την προσέγγιση του χειροποίητου, παρά τις μαζικές πωλήσεις ανά τον κόσμο.

H Μπριζίτ Μακρόν παρακολουθεί την κατασκευή των κοσμημάτων στο εργαστήριο του Gas στη Μασσαλία/ GasBijoux
H Μπριζίτ Μακρόν παρακολουθεί την κατασκευή των κοσμημάτων στο εργαστήριο του Gas στη Μασσαλία/ GasBijoux

Ανοιξε το πρώτο του κατάστημα στο Παρίσι το 1993 και το πρώτο του στη Νέα Υόρκη το 2001. Σήμερα έχει επτά καταστήματα στο Παρίσι, δύο στο Σεν Τροπέ, ένα στη Λιόν, ένα στην Τουλούζη από ένα στο Μιλάνο, στο Τόκιο, στο Ντουμπάι, στο Τελ Αβίβ, στην Ταϊπέι, στη Σάνια και στη Τζινάν της Κίνας, ενώ σήμερα έχουν πλέον τρία καταστήματα στη Νέα Υόρκη. Ταυτόχρονα δημιουργίες του υπάρχουν σε μεγάλα καταστήματα ανά τον κόσμο, και ξενοδοχεία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

H αθηναϊκή επέλαση των Gas και η συνεργασία με την Αncient Greek Sandals

Ωσπου ξαφνικά, από το καλοκαίρι του 2019, τα κοσμήματα που αγαπά η Μέγκαν Μαρκλ, η Μπριζίτ Μακρόν, η πριγκίπισσα Σοφία της Σουηδίας, έφτασαν και στην Ελλάδα. Στην αρχή, έφτασαν τα υπέροχα, χαρακτηριστικά τους εδώ και 50 χρόνια μικρά γούρια, που δημιουργήθηκαν ειδικά για τα σανδάλια της Αncient Greek Sandals (η συνεργασία αυτή ξεκίνησε το 2018). Κοχύλια, κοράλλια, μάτια που κουμπώνουν σε ειδικά σημεία των σανδαλιών και σχεδόν θροϊζουν, λαμποκοπούν με κάθε βήμα. Και πλέον και τα κοσμήματα έχουν βρει τις δικές τους προθήκες στο flagship της διεθνούς φίρμας Αncient Greek Sandals, στο κατασκευασμένο το 1907 κτίριο της Κολοκοτρώνη.

Τα charms που δημιουργεί η Gas ειδικά για την Αncient Greek Sandals
Τα charms που δημιουργεί η Gas ειδικά για την Αncient Greek Sandals

Σκουλαρίκια, κολιέ, υπέροχα βραχιόλια με κομψό εξωτισμό, σύγχρονο και μαζί vintage στοιχεία και φυσικά τα μικρά charms έχουν βρει πλέον τη δική τους θέση και στην Αθήνα. Προέρχονται από διάφορες συλλογές της εταιρείας και δεν λείπουν και μερικά που φέρουν τους σκαραβαίους, το σύμβολο καλοτυχίας του Αντρέ Γκας. Καθώς όλα στηρίζονται στην ίδια την τέχνη, αλλά και στο ιστορικό και πολιτικό βίωμα, το 2010 ο οίκος Assouline δημιούργησε ένα λεύκωμα ειδικά για τις δημιουργίες και την πορεία του οίκου που αποκαλύπτει το πραγματικό του DNA.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ