Πύλη του Βρανδεμβούργου: Η ιστορία του αγάλματος της Νίκης που έκλεψε ο Ναπολέων - iefimerida.gr

Πύλη του Βρανδεμβούργου: Η ιστορία του αγάλματος της Νίκης που έκλεψε ο Ναπολέων

Η Πύλη του Βρανδεμβούργου στο Βερολίνο
Η Πύλη του Βρανδεμβούργου στο Βερολίνο / Φωτογραφία: AP Photo

H ιστορία της Θεάς Νίκης που δεσπόζει στην κορυφή της Πύλης του Βρανδεμβούργου στο Βερολίνο είναι άκρως περιπετειώδης και ενδιαφέρουσα.

Η Πύλη του Βρανδεμβούργου αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό μνημείο της πρωτεύουσας της Γερμανίας και ένα σύμβολο που μέσα στα χρόνια έστεκε προκειμένου να υποδηλώσει διαφορετικά κεφάλια της ιστορίας. Ολοκληρώθηκε το 1791, από τον Πολωνό αρχιτέκτονα Καρλ Γκότχαρντ Λάνγκχανς στα πρότυπα της αρχαιοελληνικής αρχιτεκτονικής. Για την ακρίβεια, σκοπός του μνημείου την κατασκευή του οποίου διέταξε ο βασιλιάς Φρειδερίκος Γουλιέλμος της Πρωσίας, ήταν να θυμίζει τα Προπύλαια της Ακρόπολης στην Αθήνα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δυο χρόνια αργότερα, στην κορυφή του 26 μέτρων κτίσματος, που αποτελούσε και το σύνορο της πόλης εκείνη την εποχή, τοποθετήθηκε ένα μεγαλοπρεπές μπρούτζινο άγαλμα. Πρόκειται για το έργο του Γερμανού γλύπτη Γιόχαν Γκότφριντ, που αναπαριστά τη θεά της Ειρήνης πάνω σε ένα ρωμαϊκό άρμα, το οποίο σέρνουν τέσσερα άλογα. Η Ρωμαία Θεά κρατά ένα στεφάνι ελιάς.

Η αρπαγή του αγάλματος από τον Ναπολέοντα

Σήμερα, πολλοί γνωρίζουν πως το άγαλμα στην Πύλη του Βρανδεμβούργου αναπαριστά τη Θεά Νίκη. Ωστόσο, μετονομάστηκε σε Νίκη μόνο αφότου εκλάπη από το Βερολίνο το 1806. Ο Ναπολέων θα καταφέρει επιβλητική νίκη σε βάρος της Πρωσίας και επιστρέφοντας στο Παρίσι θα ζητήσει να ξηλωθεί το άγαλμα και να μεταφερθεί εκεί, ως ένδειξη της υπεροχής των γαλλικών στρατευμάτων.

Μόλις οκτώ χρόνια αργότερα, η θεά Νίκη θα επιστρέψει στην κυριότητα του βασιλείου της Πρωσίας μετά την μάχη του Βατερλώ. Η επανατοποθέτηση θα σηματοδοτήσει και μια σημαντική αλλαγή στα σύμβολα της θεάς. Αντί για στεφάνι ελιάς, εκείνη θα κρατά στο εξής ένα στεφάνι οξιάς στο κέντρο του οποίου τοποθετείται ο σιδερένιος σταυρός, σύμβολο του πρωσικού και μετέπειτα γερμανικού στρατού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στρατός των Ναζί στη Γερμανία, στην Πύλη του Βρανδεμβούργου στο Βερολίνο
Στρατεύματα των Ναζί παρελαύνουν στην Πύλη του Βρανδεμβούργου μετά τη νίκη στις εκλογές το 1933 / Φωτογραφία: AP Photo

Πάνω στο στεφάνι τοποθετείται στη θέση του ρωμαϊκού αετού, ο αετός με το βασιλικό στέμμα, σύμβολο της Πρωσίας. Την ίδια περίοδο, αποφασίστηκε η μετονομασία της πλατείας μπροστά από την Πύλη του Βρανδεμβούργου σε «Πλατεία Παρισίων», σε ανάμνηση της νίκης εναντίον των Γάλλων.

Τα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου

Η Πύλη του Βρανδεμβούργου αποτέλεσε σύμβολο και κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Το μνημείο υπέστη σοβαρές ζημιές κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ λίγο έλειψε ακόμη και να καταστραφεί από τους βομβαρδισμούς. Ανατολική και Δυτική Γερμανία συμφώνησαν να αποκαταστήσουν το μνημείο, στα σύνορα των δύο πλευρών, από κοινού. Οι ανατολικογερμανοί ανέλαβαν το άγαλμα της Θεάς Νίκης, ενώ στη Δυτική Γερμανία οι εργασίες εστίασαν στο κτίσμα της πύλης του Βρανδεμβούργου.

Εικόνα από την πύλη του Βρανδεμβούργου τη δεκαετία του '50
Η Πύλη του Βρανδεμβούργου μετά τον πόλεμο. Από την κορυφή της λείπει το άγαλμα της Νίκης / Φωτογραφία: APPhoto/fls
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι αρχές της κομμουνιστικής Ανατολικής Γερμανίας αποφάσισαν λοιπόν, κατά την αποκατάσταση του αγάλματος να αφαιρέσουν τον σιδερένιο σταυρό, αλλά και τον αετό από το μπρούτζινο γλυπτό. Δικαιολόγησαν δε την απόφασή τους αυτή, με το επιχείρημα πως τα σύμβολα που αφαιρέθηκαν αναφέρονταν στη ναζιστική Γερμανία που είχε προκαλέσει τον όλεθρο στη χώρα και ολόκληρη την Ευρώπη.

Ασπρόμαυρη φωτογραφία στη Γερμανία με το άγαλμα της Θεάς Νίκης στο Βερολίνο
Το άγαλμα της Θεάς Νίκης επιστρέφει στην πύλη έπειτα από τις απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης. Η Ανατολική Γερμανία αφαιρεί τον σταυρό και τον αετό της Πρωσίας / Φωτογραφία: AP Photo/Werner Kreusch

Κάπως έτσι, η Θεά Νίκη παρέμεινε να κρατά μόνο ένα στεφάνι μέχρι και το 1989 και την επανένωση της Γερμανίας. Ο σταυρός και ο αετός μεταφέρθηκαν σε μουσείο της ανατολικής πλευράς της Γερμανίας.

Η Πύλη του Βρανδεμβούργου και το τείχος του Βερολίνου
Εικόνα από την Πύλη του Βρανδεμβούργου όσο η πόλη του Βερολίνου ήταν χωρισμένη στα δύο από το Τείχος / Φωτογραφία: AP Photo
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το σύμβολο της επανένωσης

Σχεδόν 100 χρόνια μετά την κατασκευή της, η Πύλη του Βρανδεμβούργου αποτέλεσε ξανά σύμβολο ειρήνης. Στις 22 Δεκεμβρίου του 1989, παράλληλα με την πτώση του Τείχους, η Πύλη του Βρανδεμβούργου άνοιξε και ένωσε για πρώτη φορά μετά από 28 χρόνια τις δύο πλευρές. Το μνημείο αποτέλεσε το επίκεντρο των πανηγυρισμών και έγινε σημείο αναφοράς για το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και την επανένωση της Γερμανίας.

Εκατοντάδες κόσμου πάνω στο τείχος του Βερολίνου, λίγο πριν την πτώση
Πλήθος κόσμου πανηγυρίζει μπροστά στην Πύλη του Βρανδεμβούργου την πτώση του Τείχους (1989) / Φωτογραφία: ΑP PHOTO/Ira Schwartz

Μπροστά στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, απευθύνθηκαν στον γερμανικό λαό, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, οι πρόεδροι των ΗΠΑ Τζον Κένεντι, Ρόναλντ Ρίγκαν και Μπαράκ Ομπάμα, αλλά και ο Δαλάι Λάμα. Στο σημείο άλλωστε έχουν λάβει χώρα σειρά εκδηλώσεων για τον εορτασμό της επανένωσης της Γερμανίας.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ρόναλντ Ρίγκαν σε ομιλία στο Βερολίνο
Μπροστά στο Τείχος και με φόντο την Πύλη του Βρανδεμβούργου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ρόναλντ Ρίγκαν, καλεί τον Μιχαήλ Γκρομπατσόφ να ανοίξει τα σύνορα (1987) / Φωτογραφία: AP Photos
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Πύλη του Βρανδεμβούργου ανακατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου τον Οκτώβριο του 2002, έπειτα από εργασίες αποκατάστασης που διήρκησαν 22 μήνες.

Ένα βίντεο παρουσιάζει συνοπτικά την ιστορία της Πύλης του Βρανδεμβούργου
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Aνατολική Γερμανία Γερμανία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ