Βόρειο Αιγαίο: Οι τοπ παραλίες σε Ικαρία, Σάμο, Λήμνο, Λέσβο, Χίο - Κρυστάλλινα νερά, φυσική ομορφιά - iefimerida.gr

Βόρειο Αιγαίο: Οι τοπ παραλίες σε Ικαρία, Σάμο, Λήμνο, Λέσβο, Χίο - Κρυστάλλινα νερά, φυσική ομορφιά

Οι τοπ παραλίες του Βόρειου Αιγαίου
Οι Σεϋχέλλες...του Αιγαίου/Φωτογραφία: Shutterstock

Τι σκέφτεστε στο άκουσμα Βόρειο Αιγαίο; Τους αργούς και χαλαρούς ρυθμούς της Ικαρίας, τη μαστίχα της Χίου, το γλυκό κρασί της Σάμου, την αυθεντική νησιώτικη κουλτούρα της Λήμνου, τη μεγάλη προσφορά της Λέσβου στις τέχνες και στα γράμματα; Ή μήπως τις ατελείωτες ώρες ταξιδιού μέχρι να φτάσετε εκεί (οι κάτοικοι στο κλεινόν άστυ);

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε απόσταση αναπνοής από τα μικρασιατικά παράλια, στο βόρειο και βορειοανατολικό τμήμα του Αιγαίου Πελάγους, πέντε μεγάλα νησιά, Ικαρία, Σάμος, Λήμνος, Λέσβος και Χίος, είναι έτοιμα να σας υποδεχθούν για…αλλιώτικες διακοπές, όπως άλλωστε είναι και το σύνθημα της τουριστικής καμπάνιας για το Βόρειο Αιγαίο με γνωστές προσωπικότητες από τις τέχνες, την τηλεόραση και τον αθλητισμό.

Οι παροικούντες τον Βορρά έχετε ένα λόγο παραπάνω – αυτόν της μηδαμινής απόστασης – οι υπόλοιποι μάθετε μαζί μας τις υπέροχες παραλίες του αιγαιοπελαγίτικου βορρά, για τις οποίες αξίζει να κάνετε τη θυσία του πολύωρου αυτού ταξιδιού.

Βόρειο Αιγαίο: Ικαρία

Νησί με πλούσια μυθολογική ιστορία, που έχει συνδέσει το όνομά της με τον μυθικό Ίκαρο, τους χαλαρούς και αργούς ρυθμούς ζωής και το μεγάλο προσδόκιμο ζωής!

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φημίζεται, επίσης, για τις ιαματικές θερμοπηγές της και τα φημισμένα πανηγύρια με τους τοπικούς παραδοσιακούς χορούς, τα ήθη και τα έθιμα του, που όπως όλα δείχνουν όμως, φέτος θα λείψουν.

Οι αμμουδερές παραλίες όμως, τα τρεχούμενα νερά, τα βουνά και οι καταπράσινες πλαγιές που συνθέτουν το επιβλητικό ανάγλυφο του νησιού, θα σας αποζημιώσουν και με το παραπάνω. Άλλωστε, όπως τονίζει και η Ελευθερία Αρβανιτάκη, ότι και να σας πούμε για την Ικαρία, αν δεν το δείτε με τα μάτια σας δεν θα καταλάβετε...

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δύσκολα θα ξεχωρίσετε την καλύτερη παραλία του νησιού. Είναι στην πλειοψηφία τους πανέμορφες, με πράσινα ή τιρκουάζ κρυστάλλινα νερά και προσωπικότητα.

Η Μεσακτή ιδανική για τους φαν του surf, το Λιβάδι ακριβώς δίπλα στο ίδιο ύφος, πιο ήρεμη και με ένα φοβερό beach bar, η παραλία του Να στην εκβολή του ομώνυμου ποταμού και κοντά στον Ναό της Ταυροπόλου Αρτέμιδος, ιδανική και για γυμνιστές και φυσικά οι Σεϋχέλλες, star του νησιού, με τιρκουάζ νερά και λευκά βότσαλα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βόρειο Αιγαίο: Σάμος

Tο νησί του πατέρα των μαθηματικών, του Πυθαγόρα, του αστρονόμου Αρίσταρχου και του φιλοσόφου Επίκουρου είναι καταπράσινο, με παραδοσιακούς οικισμούς, σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους και φημισμένο κρασί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Γιώργος Αυτιάς αναφέρει πως όλα τα μέρη της Σάμου είναι καταπληκτικά με τις δε παραλίες να είναι ονειρικές!

Βοτσαλωτές οι περισσότερες, με κρυστάλλινα νερά (κυριολεκτικά και μεταφορικά: εκτός από απολύτως διάφανα είναι και εξωπραγματικά παγωμένα, ό,τι πρέπει για τους καύσωνες) και δέντρα που φτάνουν ως το κύμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν πάντως είστε φαν της αμμουδιάς και δεν την αλλάζετε με τίποτα, η Ψιλή Άμμος του Μαραθόκαμπου και ο Λιμιώνας θα σας κλέψουν την καρδιά, αν πάλι είστε παιδιά του βότσαλου στα Τσόπελα, την Τσαμαδού και τα Λεμονάκια θα βρείτε τον παράδεισό σας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιβάλλεται επίσης να επισκεφτείτε το Μικρό και το Μεγάλο Σεϊτάνι. Είναι προσβάσιμα μόνο με καΐκι από το Καρλόβασι, ή με ένα δίωρο πεζοπορίας στο δάσος, αλλά το μονοπάτι είναι βατό ακόμη και για αρχάριους και σηματοδοτημένο.

Και οι δύο είναι ερημικές παραλίες με γαλάζια νερά και ολόλευκα βότσαλα, που αξίζουν και με το παραπάνω τον κόπο της πρόσβασης. Το Μεγάλο Σεϊτάνι έχει χαρακτηριστεί μάλιστα προστατευόμενο βιολογικό πάρκο, κυρίως ως σπίτι της φώκιας monachus monachus.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βόρειο Αιγαίο: Χίος

Ένα γλυκά «αρωματισμένο» νησί με πλούσια ιστορία! Και μπορεί η Χίος να φημίζεται για την ξακουστή μαστίχα και τον φανταχτερό ρουκετοπόλεμο, όμως η μοναδικότητά της δεν περιορίζεται στα μαστιχόδεντρα, ούτε στα πιο χαρακτηριστικά έθιμα.

Εδώ θα βρείτε καλοδιατηρημένα μεσαιωνικά χωριά, εκπληκτικά αρχοντικά, άγρια φύση για εξερεύνηση, σπήλαια, καστροπολιτείες - και, φυσικά, γεύσεις να γλείφετε τα δάχτυλά σας!

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όσον αφορά τις παραλίες, όπως υπογραμμίζει ο Χριστόφορος Μερούσης έχουν πανέμορφα βότσαλα και χρυσαφένιες αμμουδιές.

Η Αγία Φωτεινή (ή Αγία Φωτιά σύμφωνα με τους ντόπιους), για παράδειγμα, είναι μία από τις πολυσύχναστες και κοσμικότερες παραλίες με βότσαλο και πεντακάθαρα νερά, πλήρως οργανωμένη και με αρκετά μπαράκια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Κώμη, κοντά στο χωριό Εμπορειό, είναι εξίσου δημοφιλής. Εδώ θα βρείτε άμμο με ψιλό βοτσαλάκι και επίσης αρκετά μπαράκια. Κοντά στην πόλη είναι και οι Γλάροι, ένας μικρός κόλπος με αμμουδιά και καταγάλανα νερά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα highlight πάντως από παραλίες είναι τα Μαύρα Βόλια και τα Βρουλίδια, στο νότιο άκρο του νησιού.

Στην πρώτη περίπτωση θα βρείτε μεγάλους κόλπους με μαύρο βότσαλο που καταλήγουν σε πεντακάθαρα και κρυστάλλινα νερά, ενώ στη δεύτερη πρόκειται για έναν απομονωμένο, απόκρημνο κολπίσκο με γαλάζια νερά και άσπρα βράχια που δίνουν έναν εξωτικό χαρακτήρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βόρειο Αιγαίο: Λήμνος

To πανέμορφο ηφαιστειογενές νησί του Βορειοανατολικού Αιγαίου είναι αγαπημένος προορισμός για ήρεμες διακοπές και επαφή με τη φύση.

Ο πλέον φανατικός της Λήμνου, Στέλιος Ρόκκος, αγαπάει το νησί με τις τόσες αντιθέσεις, τα τιρκουάζ νερά, τους αρχαιολογικούς χώρους, την αναπάντεχη έρημο και φυσικά τις γεύσεις!

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιβλητικοί βράχοι, μοναδικά τοπία με ηφαιστιογενή πετρώματα, καμπυλόγραμμοι λόφοι, εύφορες πεδινές εκτάσεις, αλλά και παραλίες πραγματικά στολίδια, συνθέτουν το εντυπωσιακό σκηνικό του νησιού.

Απολαύστε ήλιο και θάλασσα στο Φαναράκι, τα Ρηχά Νερά, τον Ρωμαίικο Γιαλό, τα Καμίνια, το Χαβούλι, το Πλατύ και κάντε θαλάσσια σπορ στο Κέρος και το Γομάτι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Όμηρος αποκαλούσε τη Λήμνο «ανεμόεσσα», διότι είχε και έχει μέχρι σήμερα δυνατούς ανέμους αποτελώντας έτσι ιδανικό ορμητήριο για όσους ασχολούνται με τα θαλάσσια σπορ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βόρειο Αιγαίο: Λέσβος

Καταρράκτες και ιαματικές πηγές, δάση, ούζο και λαδοτύρια στα γραφικά ταβερνάκια, παραδοσιακά καφενεία. Αυτή είναι η Λέσβος, λέει η Ναταλία Γερμανού και εμείς προσθέτουμε πως τα καταπληκτικά και διάσημα για τη δροσιά τους νερά του νησιού, επίσης θα σας εντυπωσιάσουν.

Οι παραλίες της Λέσβου άλλωστε είναι το στολίδι του νησιού, καθώς η μοναδική ομορφιά τους πλάθει έναν πίνακα υδάτινου παράδεισου με καθαρά και διαυγή νερά και μοναδική ποικιλομορφία, όπου κανείς ζει ατέλειωτες στιγμές καλοκαιρινής μαγείας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τις οργανωμένες, εγγύηση αποτελούν οι παραλίες των Βατερών, της Ερεσού και του Αγίου Ισίδωρου στο Πλωμάρι, που είναι δημοφιλείς στους επισκέπτες του νησιού, με αρκετά beach bars.

Ελεύθερες παραλίες θα βρείτε στην Εφταλού (η Χρυσή Ακτή φημίζεται για τα κρύα αλλά πεντακάθαρα νερά), ενώ οι γυμνιστές προτιμούν το τέρμα της παραλίας του Μολύβου, για τα επίσης πεντακάθαρα νερά με τη χρυσαφένια αμμουδιά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μάλιστα λόγω αυτής της ιδιαίτερης καθαρότητας και του τεράστιου πλούτου του βυθού, οι θάλασσες του νησιού αποτελούν πόλο έλξης για όσους αναζητούν την υποβρύχια εξερεύνηση.

Τέλος, σημαντική είναι επίσης η προσφορά της Λέσβου στις τέχνες και τα γράμματα, καθώς εκεί γεννήθηκαν εξέχουσες προσωπικότητες της Ελλάδας, όπως ο Αρίωνας, ο Τέρπανδρος, ο Θεόφραστος, η Σαπφώ από τους αρχαίους, και ο Θεόφιλος, ο Ηλίας Βενέζης, ο Στρατής Μυριβήλης, ο Γεώργιος Ιακωβίδης από τους νεότερους, ενώ από τη Λέσβο ήταν και οι ρίζες του νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ