Ενα ελατόδασος σαν να βρίσκεσαι στις Αλπεις -Ενας χειμερινός προορισμός για ψαγμένους, 3 ώρες από την Αθήνα [εικόνες] - iefimerida.gr

Ενα ελατόδασος σαν να βρίσκεσαι στις Αλπεις -Ενας χειμερινός προορισμός για ψαγμένους, 3 ώρες από την Αθήνα [εικόνες]

Σαββατοκύριακο στην Ορεινή Ναυπακτία
Ορεινή Ναυπακτία, ένας τόπος ονειρικός/Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εκεί που τελειώνει η οροσειρά της Πίνδου, υπάρχει ένα τοπίο βαθυπράσινο, διάσπαρτο με κόκκινες κεραμιδοσκεπές, κρυστάλλινα ρυάκια, τοξωτά γεφύρια και χιονισμένες βουνοκορφές.

Καλωσήρθατε στην Ορεινή Ναυπακτία και ετοιμαστείτε για ένα Σαββατοκύριακο μέσα στα έλατα.

Εκεί που τελειώνει η οροσειρά της Πίνδου, υπάρχει ένα τοπίο βαθυπράσινο, διάσπαρτο με κόκκινες κεραμιδοσκεπές, κρυστάλλινα ρυάκια, τοξωτά γεφύρια και χιονισμένες βουνοκορφές. Καλωσήρθατε στην Ορεινή Ναυπακτία και ετοιμαστείτε για ένα Σαββατοκύριακο μέσα στα έλατα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα χωριά της Ορεινής Ναυπακτίας (τα Κράβαρα για τους παλαιότερους) χαρίζουν στιγμές απόλυτης βουνίσιας ηρεμίας σε όσους ονειρεύονται μια απόδραση στην αγκαλιά της φύσης. Αλπικά τοπία, διαδρομές μέσα σε έλατα και καστανιές, βόλτες σε ποτάμια, παραδοσιακοί οικισμοί που πνίγονται στο πράσινο, πετρόχτιστοι ξενώνες με αναμμένα τζάκια και υπέροχη θέα, θαλπωρή, τοπικές γεύσεις και τσιπουροκαταστάσεις σε ταβερνάκια. Με άλλα λόγια, το ιδανικό σκηνικό για να ξεκουραστείς και να αδειάσει το μυαλό σου.

Η Ορεινή Ναυπακτία
Η Ορεινή Ναυπακτία
Σε πολλά σημεία υπάρχουν φυσικές πηγές...
Σε πολλά σημεία υπάρχουν φυσικές πηγές...

Δραστηριότητες στην ορεινή Ναυπακτία

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εδώ ο κανόνας είναι οι μικροί προσωπικοί ξενώνες και τα απλά αυθεντικά ταβερνάκια. Πεζοπορία, ράφτινγκ, mountain bike, διαδρομές με 4x4, χαλάρωση, περίπατοι, φαγητό και τσιπουροκαταστάσεις κάτω από τα πλατάνια, νερά, βουνά και πράσινο όπου κι αν κοιτάξεις. Η πολυχρησιμοποιημένη λέξη «απόδραση» παίρνει το πραγματικό της νόημα. Ανάμεσα στην Πίνδο, την Οξιά, το Παναιτωλικό και τα Βαρδούσια, έχοντας στα νότια τον Μόρνο, τον Εύηνο και τον παραπόταμό του Κότσαλο, τα χωριά κρέμονται σαν αετοφωλιές ανάμεσα­ σε ατελείωτα δάση­ από έλατα, καρυδιές, οξιές και καστανόλογκους. Όπου κι αν πας, δεν παύεις να ακούς τους ψίθυρους του νερού, που είναι­ πάντοτε δίπλα σου. Οδηγώντας, σε πολλά­ σημεία σε χωμάτινους δρόμους, νιώθεις ότι καταδύεσαι στο αυθεντικό και το ατόφιο, καθώς οι πλαγιές των βουνών βουτούν απότομα σε αόρατα φαράγγια και αλεπούδες, σκίουροι, ακόμα και ζαρκάδια, περνούν ξαφνικά από μπροστά σου.

Το μέρος ενδείκνυται για πεζοπορία.
Το μέρος ενδείκνυται για πεζοπορία.
Ουράνιο τόξο πάνω από τα βουνά και τα δάση της Ορεινής Ναυπακτίας.
Ουράνιο τόξο πάνω από τα βουνά και τα δάση της Ορεινής Ναυπακτίας.
Ο ποταμός Εύηνος
Ο ποταμός Εύηνος
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα έθιμα της Ορεινής Ναυπακτίας

Εκτός από τις γιορτές τσίπουρου και κάστανου, που οργανώνονται στα χωριά της Ορεινής Ναυπακτίας κάθε φθινόπωρο, συγκεντρώνοντας πλήθος κόσμου που γλεντά στις πλατείες, η Άνω Χώρα οργανώνει κάθε Φεβρουάριο και την γιορτή της Τσιγαρίθρας. Πρόκειται για παλιό έθιμο παραγωγής τσιγαρίθρας, ήτοι κομματιών από το λίπος του χοιρινού που περίσσευε, και πλέον συνοδεύεται από παραδοσιακές μπομπότες, τραχανά, ντόπιο κρασί και πολύ χορό το πρώτο Σαββατοκύριακο κάθε Φεβρουαρίου.

Άνω Χώρα

Μετά από περίπου 60 χλμ. από την πόλη της Ναυπάκτου, στα 1.050 μ. υψόμετρο, θα συναντήσεις την Άνω Χώρα, το πιο αναπτυγμένο τουριστικά χωριό της περιοχής. Βρίσκεται στη μέση ενός καταπληκτικού δάσους με έλατα και καστανιές που εισχωρούν μέχρι το χωριό, κι έχει φροντισμένα πέτρινα σπίτια με κόκκινες κεραμιδοσκεπές, καλντερίμια και παραδοσιακούς ξενώνες με θέα όλο το βουνό. Στην κεντρική πλατεία στέκει ο ναός της Αγίας Παρασκευής και πιο κάτω, το λεωφορείο-αντίκα του ’40, ο «Καρνάβαλος», που μέχρι τη δεκαετία του ’80 εκτελούσε το δρομολόγιο Ναύπακτος-Ανω Χώρα-Κάτω Χώρα. Οι βόλτες εδώ θα σε οδηγήσουν μέχρι την άλλη «γειτονιά» του χωριού, τη Κάτω Χώρα, που βρίσκεται λίγο χαμηλότερα. Εκτός από το μονοπάτι που συνδέει την Άνω με την Κάτω Χώρα, υπάρχει και το μονοπάτι του Ηρακλή που ενώνει την Άνω Χώρα με την Αμπελακιώτισσα περνώντας μέσα από το φαράγγι του Κάκαβου- η χαρά του πεζοπόρου!

Η Άνω Χώρα στην καρδιά της ορεινής Ναυπακτίας
Η Άνω Χώρα στην καρδιά της ορεινής Ναυπακτίας
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Άνω Χώρα
Άνω Χώρα

Αμπελακιώτισσα

Βορειοδυτικά από την Άνω Χώρα, η Αμπελακιώτισσα προσφέρει μοναδική θέα στο ειδυλλιακό τοπίο γύρω της. Το χωριό πήρε το όνομά του από το ομώνυμο μοναστήρι που βρίσκεται στην περιοχή και χρονολογείται από το 1455. Σύμφωνα με την παράδοση η εικόνα της Παναγίας που βρέθηκε στο σημείο που χτίστηκε το μοναστήρι προέρχεται από τα Αμπελάκια Θεσσαλίας. Εδώ υπάρχει κι ένας θαυμάσιος επιτάφιος, έργο του 1735, από τη Μαριόρα, την πιο φημισμένη κεντήστρα της Κωνσταντινούπολης. Το χωριό αποτελεί αγαπημένη βάση των πεζοπόρων, που ξεκινούν από εδώ για να εξερευνήσουν τα γύρω βουνά, όπως η Τσεκούρα και ο Άη-Λιας.

Το Μοναστήρι της Παναγίας της Αμπελακιώτισσας
Το Μοναστήρι της Παναγίας της Αμπελακιώτισσας

Ελατού

Χωριό «όνομα και πράμα», μιας και είναι χωμένο μέσα στα έλατα στην πλαγιά ενός βουνού, σε υψόμετρο 1.050 μέτρων. Πέτρινα σπίτια, καλντερίμια και υπέροχη θέα στις κατάφυτες πλαγιές που αγκαλιάζουν το χωριό, προσφέρουν το ιδανικό σκηνικό για χαμηλών τόνων αποδράσεις. Η Ελατού αποτελεί ιδανική βάση για εξορμήσεις στα χωριά της περιοχής αλλά και στα γύρω δάση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Απέραντο πράσινο
Απέραντο πράσινο

Πλάτανος

Πενήντα χιλιόμετρα μετά τη Ναύπακτο, απλώνεται μπροστά σου το αγχολυτικό σκηνικό του Πλάτανου, με πανέμορφα καλντερίμια, πέτρινα σπίτια και παραδοσιακά καφενεδάκια. Πρόκειται για ένα από τα ομορφότερα χωριά της περιοχής, που διατηρεί αναλλοίωτο τον παραδοσιακό χαρακτήρα του. Η ταμπέλα στο πλατάνι της πλατείας σε ενημερώνει: «Υψόμετρο 875 μ., κλίμα υγιεινό». Το χωριό διαθέτει Λαογραφικό Μουσείο με πλούσια συλλογή, αλλά και μουσειακό χώρο που είναι αφιερωμένος στην εθνική αντίσταση.

Δασικό τοπίο στη Ναυπακτία
Δασικό τοπίο στη Ναυπακτία

Ευηνοχώρια

Έχοντας ως αφετηρία τον Πλάτανο μπορείτε να κατευθυνθείτε προς την εντυπωσιακή τεχνητή λίμνη του Ευήνου. Τα χωριά Νεοχώρι, Αράχοβα, Κλεπά και Περδικόβρυση προσφέρουν μαγευτική θέα στην πανέμορφη Ευηνολίμνη και στο φράγμα του Εύηνου. Έχουν ελάχιστους μόνιμους κατοίκους και ελκύουν εκείνους που αναζητούν ηρεμία και επαφή με τη φύση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η τεχνητή λίμνη του Ευήνου
Η τεχνητή λίμνη του Ευήνου
Ο Εύηνος ποταμός
Ο Εύηνος ποταμός

Rafting στον Εύηνο

Την Ορεινή Ναυπακτία διασχίζει ο ποταμός Εύηνος, ένα «εύκολο» ποτάμι ιδανικό για αρχάριους του rafting, που θέλουν να μυηθούν στο σπορ. Η διαδρομή ξεκινάει από τη γέφυρα του Πόρου και καταλήγει στο Διεθνές Προπονητικό Κέντρο Canoe - Kayak, λίγο πριν τη γέφυρα του Μπανιά.

Όλη η περιοχή προσφέρεται για δραστηριότητες όπως πεζοπορία, ορειβασία, ορεινή ποδηλασία και διαδρομές με οχήματα 4Χ4. Αν είσαι λάτρης της περιπέτειας, στην Ορεινή Ναυπακτία θα βρεις τον παράδεισο σου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο ποταμός Εύηνος
Ο ποταμός Εύηνος
Ορεινή ποδηλασία στον Εύηνο Ποταμό
Ορεινή ποδηλασία στον Εύηνο Ποταμό
Εύηνος Ποταμός
Εύηνος Ποταμός
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πως θα πάω

Η ορεινή Ναυπακτία απέχει περίπου 270 χλμ. από την Αθήνα και 55 χλμ. από τη Ναύπακτο. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στους φιδίσιους δρόμους που οδηγούν στα χωριά καθώς τον χειμώνα με τον πάγο η ανάβαση είναι επικίνδυνη.

Ουράνιο τόξο μέσα στα έλατα
Ουράνιο τόξο μέσα στα έλατα
Ορεινό τοπίο
Ορεινό τοπίο

Που θα μείνω

Στο Crystal Mountain (26340 41555), στα Πέτρινα (τηλ. 26340 41101), στο Κανναβέικο (τηλ. 26340 41077) ή στο Xenios Chalets (τηλ. 26340 41111) στην Άνω Χώρα, στα Σπιτάκια της Ιφιγένειας (τηλ. 26340 61500 ή στο Αλωνάκι (τηλ. 26340 61315) στον Πλάτανο, στον ξενώνα Δρυάδες στην Αμπελακιώτισσα (τηλ. 26340 41633), στο ξενοδοχείο Η Ελατού στην Ελατού (τηλ. 26340 53000).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Που θα φάω

Στο χωριό Λιμνίτσα αξίζει να κάνεις μια στάση στο Τζάκι όπου η κυρία Τασία φτιάχνει υπέροχες πίτες, μαγειρευτά και φοβερά γλυκά (τηλ. 26340 52322), αλλά και στο Πέτρινο όπου τα κρέατα είναι από τη δική τους κτηνοτροφική μονάδα και τα λαχανικά από το μποστάνι τους (τηλ. 26340 52588). Στην Άνω Χώρα θα φας πολύ καλά στο Πλατάνι (τηλ. 26340 41002) και στης Μοσχούλας (τηλ. 26340 41111). Στο δρόμο προς την Άνω Χώρα κάνε μια στάση στον Λώλο για σπιτικά μαγειρευτά πλάι στο τζάκι.

Και η χιονισμένη πλευρά της Ορεινής Ναυπακτίας

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φωτογραφίες: Shutterstock, Instagram

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ορεινή Ναυπακτία ταξίδι διαμονή
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ