Η Γροιλανδία εκπέμπει SOS -Ελιωσαν 2 γιγατόνοι πάγου μέσα σε λίγες ημέρες - iefimerida.gr

Η Γροιλανδία εκπέμπει SOS -Ελιωσαν 2 γιγατόνοι πάγου μέσα σε λίγες ημέρες

Λιωμένοι πάγοι στην Γροιλανδία
Η Γροιλανδία εκπέμπει SOS / Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σοβαρή ανησυχία προκαλεί στους επιστήμονες, το γεγονός ότι δύο γιγατόνοι πάγου έλιωσαν μέσα σε κάτι λιγότερο από 24 ώρες στο 40% της έκτασης στη Γροιλανδία!

Παγετοί που εκτείνονται στο 40% της έκτασης της Γροιλανδίας άρχισαν να λιώνουν την περασμένη εβδομάδα με τη συνολική απώλεια πάγου να αποτιμάται στους 2 γιγατόνους (2 δις τόνους). Toυς θερινούς μήνες οι πάγοι στη Γροιλανδία λιώνουν σε μεγάλο βαθμό, όχι όμως σ' αυτόν που φαίνεται να προχωρά φέτος το καλοκαίρι. Ο ρυθμός τήξης αποτελεί ιστορικό ρεκόρ με τις συνέπειες να είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικές.

Ενώ η Γροιλανδία είναι ένα μεγάλο νησί με παγετούς, είναι ιδιαιτέρως ασυνήθιστο να χαθεί τέτοια ποσότητα στις αρχές του Ιουνίου. Η μέση «περίοδος τήξης» για τη Γροιλανδία διαρκεί από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο, με το μεγαλύτερο μέρος της τήξης να συμβαίνει τον Ιούλιο.

Η ξαφνική άνοδος στην τήξη «είναι ασυνήθιστη, αλλά δεν είναι κάτι που δεν έχει ξαναγίνει», σύμφωνα με τον Thomas Mote, ερευνητή στο Πανεπιστήμιο της Georgia που μελετά το κλίμα της Γροιλανδίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ