To αυθεντικό σπίτι στην Πάτμο με το οποίο έχει πάθει εμμονή η Wall Street Journal [εικόνες] - iefimerida.gr

To αυθεντικό σπίτι στην Πάτμο με το οποίο έχει πάθει εμμονή η Wall Street Journal [εικόνες]

Πάτμος κατοικία
Παλιά κιλίμια, παραδοσιακά αντικείμενα του νησιού, αλλά και αντίκες από τη Ρωσία στην κατοικία που φωτογράφισε η Wall Street Journal

Το απολαυστικό, μεγάλης έκτασης αφιέρωμα που έκανε το 2016 το περιοδικό της περίφημης Wall Street Journal σε ένα σπίτι στην Πάτμο, που αναμόρφωσε σε εξοχική κατοικία της η αρχιτέκτων Κατερίνα Τσιγαρίδα, είναι η αγαπημένη εμμονή της διεθνούς έκδοσης, αφού εσχάτως βομβαρδίζει ξανά το Ιnstagram με εικόνες του…

Λίγοι αρχιτέκτονες γνωρίζουν τόσο σε βάθος την αρχιτεκτονική και την παράδοση της Πάτμου, τους ρυθμούς της ζωής εκεί, την κυρίαρχη κουλτούρα. Στοιχεία απαραίτητα στον σχεδιασμό, στην προσέγγιση του πώς θα χειρισθεί ένα κτίριο που έρχεται από τον 15ο αιώνα και πρόκειται να κατοικηθεί ξανά. Η αρχιτέκτων Κατερίνα Τσιγαρίδα γνωρίζει να το κάνει με μοναδικό τρόπο έχοντας αναμορφώσει περίπου πέντε τέτοια κτίρια που κατασκευάστηκαν από τον 15ο ως τον 19ο αιώνα στο Νησί της Αποκάλυψης. Μάλιστα, ενώνοντας δύο παλιά τέτοια κτίρια έφτιαξε και τη δική της κατοικία στο νησί, με το οποίο συνδέεται με έναν μοναδικό τρόπο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η σχέση αυτή, το αποτέλεσμα της παρέμβασής της πάνω σε αυτό που ήταν ερείπια και τώρα κατοικίες μοναδικής ταυτότητας και καθαρότητας, αποθεώθηκε σε μεγάλο αφιέρωμα του Wall Street Journal Magazine το 2016. Και τώρα, σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά, ο λογαριασμός του εντύπου στο Ιnstagram, με τους 265.000 ακολούθους, βομβαρδίζει διαρκώς με φωτογραφίες από εκείνο το αφιέρωμα. Με εικόνες από το «σπίτι μακριά από το σπίτι της» που δημιούργησε η σημαντική αρχιτέκτων.

Ποτέ δεν παρενέβη στην εξωτερική όψη των σπιτιών που ανακατασκεύασε, συνήθως προσθέτει μπάνια, αλλάζει τη δομή της εσωτερικής σκάλας ή τη σύνδεση των δωματίων. Εξηγεί στο περιοδικό πώς κάνοντας εργασίας κάτω από την αρχική επιφάνεια των τοίχων ή των πατωμάτων, φτάνοντας στην πρώτη ύλη τους, συναντά σταυρούς, ονόματα, ημερομηνίες καθοριστικές για τη ζωή των ανθρώπων που έζησαν εδώ. Είναι μια μορφή ανασκαφής, μια μορφή αρχαιολογίας όπως εξηγεί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μέσω της δουλειάς της στο νησί, γίνεται μια πρέσβειρα και ταυτόχρονα μια φρουρός της ταυτότητας και της παράδοσης της Πάτμου, σεβασμού στην ιστορία της και την ιστορία των ίδιων των ανθρώπων. Και η αλήθεια είναι ότι οι επισκέπτες που την επιλέγουν σταθερά κάθε χρόνο -οι περισσότεροι υψηλού κύρους διεθνώς, που δεν αγαπούν την κοσμική εκκωφαντικότητα της Μυκόνου- ασπάζονται αυτές τις αρχές. Ετσι η ζωή στην Πάτμο έχει κάτι το αδιατάρακτο και διαρκές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ