Πώς θα διατηρήσετε φρέσκα φρούτα και λαχανικά – Από... κρεμμύδι σε καλσόν μέχρι... σουρωτήρι για το καρπούζι - iefimerida.gr

Πώς θα διατηρήσετε φρέσκα φρούτα και λαχανικά – Από... κρεμμύδι σε καλσόν μέχρι... σουρωτήρι για το καρπούζι

Φρέσκα φρούτα και λαχανικά
Πώς θα διατηρήσετε φρέσκα τα φρούτα και τα λαχανικά σας/Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πόσες φορές δεν έχετε πετάξει φρούτα και λαχανικά που είχατε ξεχάσει στο ψυγείο ή στο ντουλάπι της κουζίνας και χάλασαν; Κι ενώ λέτε πως δεν θα το ξανακάνετε, μετά από λίγες ημέρες, κι άλλα φρούτα καταλήγουν στον κάδο απορριμάτων σας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αφού μάθαμε πώς να διατηρούμε ολόφρεσκο το ψωμί, ήρθε η ώρα για να δούμε πώς θα μείνουν φρέσκα τα φρούτα και τα λαχανικά μας. Υπάρχει ένας αμερικανικός λογαριασμός στο Instagram που δίνει συμβουλές για το πώς να διατηρήσετε τα αναλώσιμά σας φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ώστε να μην κλαίτε τα λεφτά σας. Ανάρτησε λοιπόν, ένα βίντεο με έξυπνα κόλπα τρελαίνοντας τους οπαδούς και συγκεντρώνοντας πάνω από 2,4 εκατομμύρια προβολές. Ας δούμε μερικά από τα καλύτερα κόλπα που πιθανότατα δεν είχαμε σκεφτεί ποτέ.

Τυλίξτε το μαρούλι σε μια πετσέτα κουζίνας

Πόσες φορές δεν έχετε αγοράσει τόσο πολύ μαρούλι που μπορεί να ταίσει μια ολόκληρη πολυκατοικία και μετά από μερικές ημέρες, διαπιστώνετε πως έχουν αρχίσει να χαλάνε τα φύλλα του; Σίγουρα πολλές φορές. Ωστόσο, μία από τις μεθόδους που ίσως δεν έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ για να διατηρήσετε το μαρούλι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα είναι να το τυλίξετε σε μια πετσέτα κουζίνας.

Τυλίξτε το μαρούλι σε πετσέτα κουζίνας
Τυλίξτε το μαρούλι σε πετσέτα κουζίνας
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η διαδικασία είναι απλή: Πλένετε το μαρούλι, κόβοντας τα φύλλα του και μετά τα απλώνετε σε μια πετσέτα, προτού τα τυλίξετε σφιχτά μέσα. Για να βεβαιωθείτε πως δεν θα ανοίξει, τυλίξτε τις άκρες της πετσέτας με λαστιχάκι και μετά βάλτε τα στο κάτω ράφι ενός ψυγείου. Το απλό αυτό κόλπο θα διατηρήσει την υγρασία των φύλλων και θα βοηθήσει το μαρούλι να μείνει τραγανό και φρέσκο για περισσότερο χρόνο. Κι αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε πετσέτα, μπορείτε να βάλετε ακόμη και χαρτί κουζίνας ή οποιοδήποτε άλλο ύφασμα.

Αποθηκεύστε τα κρεμμύδια σε καλσόν

Τα κρεμμύδια θα διατηρηθούν για μήνες εάν αποθηκευτούν με έναν τρόπο που θα επιτρέπει την κυκλοφορία του αέρα, καθώς αυτό σταματά το σάπισμα. Μια πολύ οικονομική μέθοδος είναι να χρησιμοποιήσετε καλσόν σε φυσικό χρώμα, κατά προτίμηση, γιατί τα σκούρα και χοντρά καλσόν εμποδίζουν το φως της ημέρας και μπορεί να κάνουν τα κρεμμύδια σας να βλαστήσουν.

Έξυπνο κόλπο για να μην μουχλιάσουν τα κρεμμύδια σας
Έξυπνο κόλπο για να μην μουχλιάσουν τα κρεμμύδια σας

Και πάλι η διαδικασία είναι απλή: Βάλτε ένα κρεμμύδι μέσα στο καλσόν, δέστε έναν κόμπο από πάνω και προσθέστε άλλο ένα κρεμμύδι, μέχρι να γεμίσει όλο το καλσόν. Αυτό επιτρέπει τον αέρα να κυκλοφορεί γύρω από τα κρεμμύδια και μπορείτε να κόψετε ένα κομμάτι κάθε φορά που το χρειάζεστε, χωρίς να βγουν όλα τα κρεμμύδια. Η κυκλοφορία του αέρα, του φωτός και της υγρασίας θα διατηρήσει τα κρεμμύδια σας σε άριστη κατάσταση για έως και έξι μήνες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διατηρήστε τα μαλακά τυριά σε αλατισμένο νερό

Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε τα μαλακά τυριά σας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα είναι να μιμηθείτε το υγρό στο οποίο συσκευάζονται. Κι επειδή δεν πρόκειται να φάτε ένα ολόκληρο κιλό τυρί φέτα μέσα σε ένα γεύμα, πρέπει να το διατηρήστε φρέσκο, χωρίς να στεγνώσει μέσα σε άλμη, που θα φτιάξετε μόνοι σας.

Τάπερ με τυρί φέτα
Βάλτε το τυρί σε σπιτική άλμη

Ένας συνδυασμός νερού και αλατιού (δύο φλιτζάνια του πρώτου και δύο κουταλάκια αλατιού) θα κλειδώσουν την υγρασία στο τυρί. Να είστε όμως σίγουροι πως το τυρί καλύπτεται ολόκληρο από την άλμη και έτσι θα μπορέστε να το διατηρήσετε φρέσκο, μέχρι και τρεις μήνες.

Αποθηκεύστε τις ντομάτες με το κοτσάνι από κάτω

Αυτή η τεχνική υπόσχεται πως σταματά από το να γίνουν μαλακές οι ντομάτες λίγες ημέρες μετά την αγορά τους. Το κόλπο είναι να τις αποθηκεύσετε ανάποδα μετά την αφαίρεση των κοτσανιών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τάπερ που περιέχει ντομάτες
Αποθηκεύστε τις ντομάτες με το κοτσάνι από κάτω

Το περιοδικό Cook’s Illustrated βρήκε πως οι ντομάτες που αποθηκεύονται με αυτό τον τρόπο, σαπίζουν πολύ πιο αργά από εκείνες που αποθηκεύονται με το πράσινο μέρος από πάνω.

Βάλτε δαφνόφυλλα στο αλεύρι σας

Δυστυχώς, το αλεύρι, το ρύζι, τα ζυμαρικά ή άλλα προϊόντα που παράγονται από σιτηρά, μπορεί μερικές φορές, να προσβληθούν από σκόρο. Ένα κόλπο όμως που θα αποτρέψει την ζημιά από τα ενοχλητικά αυτά έντομα είναι να προσθέσετε ένα ή δύο φύλλα δάφνης σε ένα σφραγισμένο αεροστεγώς δοχείο με το αλεύρι σας.

Για να αποφύγετε τους σκόρους στο αλεύρι σας, βάλτε δαφνόφυλλα
Για να αποφύγετε τους σκόρους στο αλεύρι σας, βάλτε δαφνόφυλλα
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα έντομα που είναι πιθανό να προσελκύονται από αυτά τα είδη τροφίμων, δεν πλησιάζουν γιατί το άρωμα των φύλλων αυτών λέγεται ότι τα ερεθίζει. Βέβαια, τα δαφνόφυλλα θα πρέπει να αλλάζονται κάθε μερικούς μήνες ή όταν χάνουν το άρωμά τους.

Χρησιμοποιήστε σουρωτήρι για να διατηρήστε τραγανό το καρπούζι σας

Με το καλοκαίρι να είναι σε πλήρη εξέλιξη, τα καρπούζια είναι το τέλειο φρούτο για να προσφέρετε στους καλεσμένους σας μετά από ένα δείπνο. Αλλά αν τελικά δεν καταναλώσετε ένα ολόκληρο καρπούζι, ο καλύτερος τρόπος για να το αποθηκεύσετε είναι να χρησιμοποιήσετε ένα σουρωτήρι.

Κόψτε το καρπούζι σε φέτες και βάλτε το με σουρωτήρι στο ψυγείο για να παραμείνει τραγανό
Κόψτε το καρπούζι σε φέτες και βάλτε το με σουρωτήρι στο ψυγείο για να παραμείνει τραγανό

Κόψτε το υπόλοιπο καρπούζι σε μικρά τετράγωνα κομμάτια και τοποθετήστε τα σε ένα σουρωτήρι – κατά προτίμηση ένα που δεν θα χρειαστείτε στην επόμενη μακαρονάδα σας. Βάλτε το σουρωτήρι σε ένα μπολ προτού το τυλίξετε με διαφανή μεμβράνη και τοποθετήστε το σε ένα ψυγείο. Αυτό θα βοηθήσει το φρούτο να διατηρηθεί δροσερό και φρέσκο για περισσότερο καιρό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετατρέψτε τα άγρια βότανά σας σε αποξηραμένα

Τα φρέσκα βότανα δεν διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το Blossom προτείνει, λοιπόν, να τα χρησιμοποιήστε μέχρι να αρχίσουν να μαραίνονται και στην συνέχεια να τα ψήσετε, δημιουργώντας τα δικά σας αποξηραμένα βότανα.

Φτιάξτε τα δικά σας αποξηραμένα βότανα
Φτιάξτε τα δικά σας αποξηραμένα βότανα

Πώς θα το κάνετε αυτό; Βάλτε τα σε φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία – λιγότερο από 180 βαθμούς Κελσίου – για δύο έως τέσσερις ώρες. Για να βεβαιωθείτε ότι έχουν αποξηρανθεί, ελέγξτε αν τα φύλλα πέφτουν μόλις σηκώσετε το κλωνάρι. Καλό όμως είναι να ξέρετε πως τα αποξηραμένα στον φούρνο βότανα, χάνουν μέρος της γεύσης τους, γι’ αυτό ίσως πρέπει να χρησιμοποιήσετε λίγο μεγαλύτερη ποσότητα στο επόμενο γεύμα σας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ