Ερέτρια Φαρσάλων: «Μιλώντας και συνομιλώντας για την αρχαία ιστορία»

Την δεύτερη κατα σειρά εκδήλωση του νέου Εκπαιδευτικού Προγράμματος του Δήμου Φαρσάλων, που φέρει τον γενικό τίτλο «Μιλώντας και συνομιλώντας για την αρχαία ιστορία» διοργάνωσε ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Δήμου Φαρσάλων (ΟΠΑΚΠΑ ΔΦ), στην Ερέτρια Φαρσάλων, εκδήλωση – ομιλία με θέμα: «Μιλώντας και συνομιλώντας για την αρχαία ιστορία. Τσαγγλί Μαγούλα – Ερέτρια», με εισηγήτρια την αρχαιολόγο Βάσω Νούλα.

Η εκδήλωση απευθύνεται κατά βάση στο ενήλικο κοινό του τόπου μας και περιλαμβάνει σειρά παρουσιάσεων στις κατά τόπους Κοινότητες του Δήμου, διαφορετικής θεματολογίας, προσαρμοσμένης στα ειδικά ιστορικά και αρχαιολογικά δεδομένα.

Την εκδήλωση προλόγισε ο Πρόεδρος του ΟΠΑΚΠΑ ΔΦ κ. Κώστας Δερλός ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Φαρσάλων Άρης Καραχάλιος, αναφερόμενος στα πρωτοποριακά εκπαιδευτικά προγράμματα αρχαιογνωσίας του Δήμου αλλά και στα Διεθνή Αρχαιολογικά Προγράμματα που τελούν υπό την αιγίδα του, για τα οποία, προ ολίγων ημερών, βραβεύτηκε από τα Best City Awards. Ο Άρης Καραχάλιος ανακοίνωσε επίσημα και την έναρξη ενός νέου Ελληνό – Ιταλικού προγράμματος μελέτης της αρχαίας Ερέτριας, εντός του προσεχούς έτους.

Η Βάσω Νούλα, Αρχαιολόγος – Ειδική Συνεργάτις του Δημάρχου Φαρσάλων ανέπτυξε το θέμα με τη χρήση προβολών power point, παρουσιάζοντας τις σποραδικές ιστορικές μαρτυρίες και τα αρχαιολογικά τεκμήρια που διαθέτει η επιστημονική κοινότητα για δύο πολύ ενδιαφέρουσες θέσεις, το νεολιθικό χωριό, γνωστό ως Τσαγγλί Μαγούλα και την αρχαία οχυρωμένη πόλη της Ερέτριας, ένα σημαντικό φρούριο της αρχαίας Αχαΐας Φθιώτιδας.

Στο κάστρο αυτό ο Δήμος Φαρσάλων, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας και το Πανεπιστήμιο της Messina Ιταλίας, εγκαινιάζει τον προσεχή Μάιο ένα νέο πρόγραμμα μελέτης των αρχαιολογικών δεδομένων. Η ομιλία στάθηκε η αφορμή να παρουσιαστεί στους κατοίκους το νέο πρόγραμμα και να συζητηθεί η δυνατότητα συμβολής τους στην καλή εξέλιξη των εργασιών.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Σχολείο της Ερέτριας και την τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Φαρσάλων Άρης Καραχάλιος, η Αντιδήμαρχος Κωνσταντία Μπένου, ο Πρόεδρος του ΟΠΑΚΠΑ ΔΦ Κώστας Δερλός, ο Δημοτικός Σύμβουλος Χριστόδουλος Παπαγεωργίου, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Ερέτριας Βαγγέλης Μακρής και πολλοί κάτοικοι ή άνθρωποι που έλκουν την καταγωγή τους από την ευρύτερη περιοχή και ταξίδεψαν από άλλες πόλεις για να παρακολουθήσουν την παρουσίαση.