Ομιλία του Ρίζου Μαρούδα στα Φάρσαλα

Ο Υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΚΚΕ κ.Ρίζος Μαρούδας, παρέθεσε ομιλία χθες Τρίτη 14 Μαΐου, στην πλατεία Λαού στα Φάρσαλα.

Αναλυτικά η ομιλία

“Πλησιάζοντας προς τις εκλογές παρακολουθούμε για μια ακόμη φορά το χιλιοπαιγμένο και κακοπαιγμένο έργο των ψεύτικων αντιπαραθέσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ που όμως δεν μπορεί να κρύψει την συμφωνία τους στην στρατηγική και ταξική πολιτική που ενισχύει την κερδοφορία εφοπλιστών, βιομηχάνων, μεγαλεμπόρων, τραπεζιτών και στρέφεται ενάντια στα λαϊκά στρώματα. Άλλωστε μαζί ψήφισαν μνημόνια και αντιλαικούς νόμους.

Πολύ περισσότερο επιχειρούν να παρουσιάσουν το άσπρο-μαύρο για τον χαρακτήρα και τον ρόλο της Ε.Ε, μιλώντας για την «Ευρώπη της κοινωνίας των πολιτών», την Ευρώπη «των αξιών της δημοκρατίας και ελευθερίας» την ίδια στιγμή που όλοι μαζί και σε κοινή συναίνεση ψηφίζουν και στηρίζουν τις αντιλαικές αποφάσεις που παίρνονται στην Ε.Ε και εφαρμόζονται σε κάθε κράτος-μέλος.

Η Ε.Ε δεν μπορεί να αλλάξει χαρακτήρα, είναι μια λυκοσυμμαχία που τσακίζει την ζωή και τα δικαιώματα των λαών θωρακίζοντας και αυγαταίνοντας τα κέρδη των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 90% των αποφάσεων της Ε.Ε είναι ομόφωνα ψηφισμένες και συμφωνημένες από όλες τις χώρες-μέλη.

Ζητάμε από κάθε εργαζόμενο, αγρότη, αυτοαπασχολούμενο, νέο και νέα, και τους συνταξιούχους να αναρωτηθούν ποιος ευθύνεται πραγματικά για τα μνημόνια, τους εκατοντάδες εφαρμοστικούς νόμους, την συνεχή μείωση του εισοδήματος, των μισθών και συντάξεων, το ξεκλήρισμα δεκάδων χιλιάδων αγροτοκτηνοτρόφων και το κλείσιμο χιλιάδων μικρομάγαζων και επιχειρήσεων.

Είναι όλοι αυτοί που ψήφισαν τα μνημόνια, αυτοί που στηρίζουν την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου, αυτοί που με τις πολιτικές τους επιτρέπουν στο 1% των Ελλήνων να κατέχουν το 58% του παραγόμενου πλούτου. Έχουν όνομα, είναι οι ίδιοι που ζητάνε την ψήφο μας για να μας σώσουν δήθεν από τα αποτελέσματα των δικών τους πολιτικών.

Ο ψεύτικος καυγάς τους δεν μπορεί να κρύψει την αλήθεια και την τραγική πραγματικότητα για τα λαϊκά στρώματα.

Ανεργία που «τσακίζει κόκκαλα» και ιδιαίτερα στην νεολαία.

Μεροκάματα και μισθοί πείνας, επέκταση του εργάσιμου χρόνου, τσάκισμα του 8ώρου, ελαστικές μορφές εργασίας.

Η μείωση των συντάξεων, η κατάργηση του ΕΚΑΣ, δεν αντισταθμίζεται από τα τερτίπια του ΣΥΡΙΖΑ που βαφτίζει τα ψίχουλα επιστροφής του μισού δώρου ως 13η σύνταξη.

Το αφορολόγητο πετρέλαιο για τους εφοπλιστές, τους βιομηχάνους, τους ξενοδόχους, τις ιδιωτικές κλινικές και τςι αεροπορικές εταιρείες είναι απαγορευμένο για τους αγρότες που το πληρώνουν 1,50 ευρώ.

Οι μεγαλοστομίες για κατάργηση των μνημονίων, για έξοδο στις αγορές, για ανάκαμψη της οικονομίας δεν αναπληρώνουν τις απώλειες δεκάδων χιλιάδων ευρώ που πήραν από τις τσέπες μας διατηρώντας ατόφιους τους εκατοντάδες αντιλαικούς εφαρμοστικούς νόμους.

Οι απώλειες δεν καλύπτονται από τα ψίχουλα των προεκλογικών παροχών στην λογική σου παίρνω 10 και σου δίνω 1 πίσω και ζητώ την ψήφο και την στήριξη σου.

Το πραγματικό δίλημμα για όλα τα λαϊκά στρώματα είναι αν θα επιβραβεύσουν με την ψήφο τους αυτές τις πολιτικές δυνάμεις για όσα δεινά μας έχουν γεμίσει ή θα τους τιμωρήσουν ενισχύοντας ταυτόχρονα το ΚΚΕ, δημιουργώντας προϋποθέσεις λαϊκής αντεπίθεσης ώστε να φρενάρουμε την βαρβαρότητα του καπιταλιστικού συστήματος να διεκδικήσουμε λύσεις, καλυτερεύοντας τους όρους διαβίωσης μας.

Γιατί το ΚΚΕ ήταν το μόνο Κόμμα που ανέδειξε τα προβλήματα, οργάνωσε την αντίσταση του λαού, πρωτοστάτησε στις κινητοποιήσεις που έγιναν και πρέπει να επιβραβευτεί και με την κόκκινη ψήφο μας σε όλες τις κάλπες, τις Ευρωεκλογές και με το γαρύφαλλο της Λ.Σ στις Περιφερειακές, Δημοτικές και τοπικές εκλογές.

Ιδιαίτερα στις ευρωεκλογές για μια ακόμη φορά ακούμε τα χιλιοειπωμένα περί Ε.Ε που στηρίζει την χώρα μας, περί της ΚΑΠ που στηρίζει την αγροτική παραγωγή με τις επιδοτήσεις και ενισχύσεις με στόχο να αρπάξουν την ψήφο αγροτών και κτηνοτρόφων.

Η ΚΑΠ αποτελεί το εργαλείο συγκέντρωσης παραγωγής και γης σε λιγότερα χέρια, το 20% των αγροτών παίρνουν το 70% των επιδοτήσεων, το 80% των αγροτοκτηνοτρόφων παίρνει λιγότερο από 5000€ επιδότηση, η ΚΑΠ δεν απέτρεψε το ξεκλήρισμα αλλά το επιτάχυνε.

Διαχρονικοί στόχοι της ΚΑΠ, είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, η προσαρμογή της αγροτικής παραγωγής στα δεδομένα της αγοράς όπως αυτή διαμορφώνεται στον ανταγωνισμό με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, η εξασφάλιση φθηνής πρώτης ύλης και υψηλής κερδοφορίας στις βιομηχανίες τροφίμων και το διεθνές εμπόριο.

Το τι   παράγεται, τι εξάγεται και τι εισάγεται, γίνεται με κριτήριο την κερδοφορία και όχι τη  διατροφική επάρκεια του λαού μας και τις παραγωγικές δυνατότητές της χώρας.

Απευθυνόμαστε σε όλους όσους συμμετείχαν στα μπλόκα και τις κινητοποιήσεις, κατανοούν ότι οι κυβερνήσεις στέκονται εχθρικά απέναντι στα αιτήματα του αγώνα γιατί έχουν σταθερά επιλέξει να είναι με τους αντιπάλους τους, βιομηχάνους, τραπεζίτες, μεγαλεμπόρους.

Τους λέμε να κλείσουν τα αυτιά τους στις κάλπικες υποσχέσεις και τα μεγάλα λόγια που πάλι θα ακούσουν από τα κόμματα του δήθεν μονόδρομου της Ε.Ε  για την ατμομηχανή ανάπτυξης που είναι ο πρωτογενής τομέας. Γιατί την ίδια στιγμή που λένε αυτά κάνουν πλάτες στις βιομηχανίες, στους εκκοκιστές, στους εμπόρους να αγοράζουν πάμφθηνα την παραγωγή και να την πουλούν 5-6 φορές ακριβότερα κερδοσκοπώντας σε βάρος της λαϊκής κατανάλωσης.

Τους λέμε ότι δεν μπορούν να παλεύουν ενάντια σε αυτές τις πολιτικές και στις κάλπες να στηρίζουν τα κόμματα που τους οδηγούν στην φτώχεια και τον αφανισμό με την φοροληστεία, τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές σε ΕΦΚΑ και ΕΛΓΑ χωρίς αντίκρισμα, τα κάθε είδους χαράτσια. Τους λέμε ότι δυο δρόμοι ανοίγονται μπροστά τους.

Ο ένας είναι ο δρόμος της συγκέντρωσης γης και παραγωγής που συντελείται στον καπιταλιστικό τρόπο ανάπτυξης και προϋποθέτει ακόμη μεγαλύτερο ξεκλήρισμα.

Ο άλλος είναι ο δρόμος της εργατικής εξουσίας με κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και της γης, με κεντρικό σχεδιασμό που θα αναπτύξει τις τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες που έχει η Ελλάδα, τις ιδανικές εδαφοκλιματολογικές συνθήκες,  την μηχανοποιημένη παραγωγή, την τεχνογνωσία και το μεράκι του έλληνα αγρότη ώστε να παράγονται προϊόντα υψηλής ποιότητας που θα καλύπτουν πλήρως τις διατροφικές ανάγκες του λαού μας και την παραγωγή πρώτων υλών για την μεταποιητική βιομηχανία. Ο δρόμος που μέσω των παραγωγικών συνεταιρισμών και της κοινωνικοποιημένης βιομηχανίας θα μειώσει το κόστος παραγωγής σε μέσα και εφόδια, θα εξασφαλίσει ικανοποιητικό εισόδημα σε αγρότες και κτηνοτρόφους, φθηνά προϊόντα για τον ελληνικό λαό.

Το ΚΚΕ είναι το μόνο Κόμμα που στάθηκε στο πλευρό των αγροτών στις κινητοποιήσεις τους, στα μεγαλειώδη μπλόκα. Το μόνο που ανέδειξε τα αιτήματα τους με ερωτήσεις στην βουλή, αποκάλυψε τους ενόχους, στήριξε τις μορφές πάλης που το αγροτικό κίνημα αποφάσιζε όταν τα άλλα κόμματα, περιφερειάρχες, Δήμαρχοι δήλωναν αναρμόδιοι στα αιτήματα μας ή εναντιώνονταν στην μορφή πάλης που πιέζει τις κυβερνήσεις όπως είναι τα μπλόκα.

Ήρθε η ώρα για ένα αποφασιστικό βήμα μπροστά. Να καταδικάσουμε τους υπεύθυνους, την ΕΕ και τις κυβερνήσεις που με την πολιτική τους οδηγούν εμάς και τις οικογένειές μας στη φτώχεια και την καταστροφή προκειμένου να διασφαλίσουν τα κέρδη των μονοπωλίων. Να τιμωρήσουμε τα κόμματα του κεφαλαίου για τις κάλπικες υποσχέσεις που έδιναν περί «χρυσών κουταλιών», «ευημερίας», «σύγκλισης» και «σταθερής ανάπτυξης» και για τα ψέματα που εξακολουθούν να μας λένε.

Ακόμη και όσοι δεν συμφωνούν σε όλα με το ΚΚΕ, έχουν επιμέρους διαφωνίες ή κριτική στάση τους καλούμε σε ολόπλευρη ενίσχυση του ΚΚΕ σε όλες τις κάλπες, είναι το πιο ισχυρό μήνυμα ενάντια στην Ε.Ε των Μονοπωλίων και λαϊκής αντεπίθεσης για το δικαίωμα μας σε μια καλύτερη-ανθρώπινη ζωή.

Να ανοίξει ο δρόμος για την αποδέσμευση, την Ελλάδα και Ευρώπη του Σοσιαλισμού”.

*φωτο αρχείου