Βάιος Νικολάου: “Nα συνεχίσουμε να χτίζουμε μαζί το μέλλον που αξίζει στη γενιά μας”

Για επτά συνεχόμενα έτη, στο “τιμόνι” των συνεδριάσεων του Δήμου Φαρσάλων, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ.Βάιος Νικολάου, εξηγεί την φιλοσοφία της δημοτικής αρχής, αναλύει μέρος των έργων που σημειώθηκαν, αλλά και άλλων που είναι έτοιμα προς υλοποίηση και παράλληλα σχολιάζει τις φετινές εκλογές, όπου θα είναι εκ νέου υποψήφιος με τον συνδυασμό “Φαρσάλων Όραμα” με επικεφαλής τον Άρη Καραχάλιο.

*Κατά τη διάρκεια της θητείας σας, ως Πρόεδρος ΔΣ πως θα σχολιάζατε τα συμβούλια και πως το νέο εκλογικό σύστημα;

Τα συμβούλια πραγματοποιούνταν σε ένα πάρα πολύ καλό κλίμα συνεργασίας, και αυτό οφείλεται στην ηρεμία που εμπνέει η δημοτική αρχή. Ας μην ξεχνάμε τι γινότανε λίγα χρόνια πριν.

Κατά την διάρκεια των επτά ετών της θητείας μου, ως πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου λάβαμε  περίπου 2157 αποφάσεις, σε 137 συνεδριάσεις. Δεν είναι τυχαία ότι οι περισσότερες αποφάσεις ήταν ομόφωνες.

Αυτό σημαίνει ότι, ο τρόπος σκέψης και υλοποίησης των έργων μας ήτανε αποδεκτός από όλους τους συμβούλους.

Με το νέο εκλογικό σύστημα (Κλεισθένης) θα πρέπει να υπάρχει σύμπνοια και ταύτιση απόψεων, ανεξαρτήτως των παρατάξεων, όλοι πρέπει να πορευτούν για το καλό του τόπου, γι’ αυτό άλλωστε ψηφίζονται και από τον κόσμο.

* Ο απλός πολίτης συμμετέχει στα δημοτικά συμβούλια;

Δυστυχώς όχι, ο δημότης δεν παρακολουθεί τα δημοτικά συμβούλια, του προτείνω να ξεκινήσει να τα παρακολουθεί για να γνωρίζει τις αποφάσεις που λαμβάνονται και το σημαντικότερο να αξιολογήσει τους ανθρώπους που έχει ψηφίσει και έχει στείλει στο δημοτικό συμβούλιο να τον εκπροσωπήσουν.

*Οι εκλεγμένοι πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων συμμετείχαν στα δημοτικά συμβούλια;

Οι πρόεδροι προσκαλούνται στα θέματα τα οποία συζητιούνται και τους αφορούν. Είναι αυτοί που διατυπώνουν τα προβλήματα τους και η δημοτική αρχή τα εξετάζει και δίνει λύσεις. Εμείς είμαστε συμπαραστάτες στους προέδρους ανεξαρτήτως από ποια παράταξη προέρχονται.

*Δυο θητείες δεν είναι αρκετές για μία δημοτική αρχή;

Δυο θητείες αναλόγως το έργο που έχει παράξει και το τι θέλει να κάνει. Μην ξεχνάμε ότι στην αρχή υπήρχε η συνένωση των δήμων, η οποία μας πήρε αρκετό χρόνο από την πρώτη θητεία μας και στέφθηκε με επιτυχία. Έχουμε θέσει τις βάσεις και τις υποδομές για να λειτουργεί μία πόλη σωστά, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και προχωράμε για τα έργα τα οποία επιζητούν οι Φαρσαλινοί εδώ και πολύ καιρό όπως είναι το μουσείο, το θέατρο, τα αντιπλημμυρικά και το νερό. Δεν συζητάμε για το δρόμο Φάρσαλα-Λάρισα,  ο οποίος αποτελεί διεκδίκηση του δήμου μας, από τις αρχές της θητείας μας και η ευθύνη για την υλοποίηση του έργου είναι αποκλειστικά του Υπουργείου Υποδομών. Εμείς πιέζουμε σε κάθε μας επίσκεψη τον Υπουργό και αναμένουμε σε πρώτο στάδιο την ολοκλήρωση της μελέτης που μας την είχε υποσχεθεί για το τέλος του 2018.

*Πώς βλέπετε τις εκλογές με τις περιοδείες που έχουν ξεκινήσει στα χωριά;

Οι περιοδείες ξεκίνησαν σε ένα πολύ ήρεμο κλίμα, φυσικό είναι όσο φτάνουμε στις πρώτες εκλογές της 26ης Μαΐου, να αρχίσουν τα πράγματα να κινούνται και λίγο διαφορετικά, ακούμε τον τελευταίο καιρό πολλές υποσχέσεις από τους αντιπάλους συνδυασμούς, οι οποίες δεν έχουν καμία μορφή υλοποίησης. Το θέμα είναι ο κόσμος να αποφασίσει, το τι θέλει να κάνει και πως θέλει να πορευτεί το επόμενο διάστημα. Του αρέσει να ακούει ευχολόγια ή  του αρέσει να τον κοιτάνε στα μάτια και να του λένε αλήθειες. Προσλήψεις που έχουν ακουστεί κατά καιρούς μεγαλεπήβολα σχέδια, δεν ισχύουν δεν απεικονίζουν την πραγματικότητα.

Τα Φάρσαλα ήταν πολύ τυχερά στην έναρξη του Καλλικράτη που ανέλαβε δήμαρχος ο Άρης Καραχάλιος το 2011 με την συνένωση του Δήμων, σε μία δύσκολη οικονομικά συγκυρία και σε ένα πρωτόγονο σκηνικό, με ότι προβλήματα κουβαλούσε ο κάθε παλαιός δήμος. “Καλοθελητές “υπήρξαν από την αρχή με διάφορες προθέσεις ο καθένας.Τους αντιμετωπίσαμε και τους έχουμε τώρα απέναντί μας, δεν θα κάνουμε εκπτώσεις, δεν κοιτάμε το συμφέρον κανενός, εμείς θα κάνουμε πραγματικά αυτό που είναι καλό για τον τόπο, αποσκοπώντας στην πρόοδο και την ευημερία. Είμαστε στο 2019 και τα έργα υποδομής είναι τα πεζοδρόμια, ο φωτισμός, οι πλατείες στα οποία θα πει κάποιος…σιγά τα έργα, Έργα όμως που δεν έχουν γίνει ποτέ στην πόλη και αποτελούν την βάση της λειτουργίας μιας σύγχρονης κοινωνίας. Να είστε σίγουροι, ότι έχουμε πολλά πράγματα να υλοποιήσουμε, όπως είναι και το όνομα του συνδυασμού “Φαρσάλων Όραμα”.

Όταν αναλάβαμε τον Δήμο δεν υπήρχαν, μελέτες στα συρτάρια του. Τώρα υπάρχουνε και περιμένουμε χρηματοδοτικό εργαλείο, ώστε να τα εντάξουμε. Σχέδια όπως το μουσείο έχουν μπει τα θεμέλια για την υλοποίηση του. Ανοιχτό θέατρο στην περιοχή Κατράνα και άλλα πολλά έργα. Όσο αφορά την περιοχή Κατράνα στο χώρο έχουν γίνει ανασκαφές για την ανάδειξη μέρους του αρχαίου τείχους της πόλεως μας από την αρχαιολογική υπηρεσία και δεν μπορούμε να πραγματοποιήσουμε οποιαδήποτε παρέμβαση, χωρίς να έχουμε τη σύμφωνη γνώμη της εφορείας αρχαιοτήτων Λάρισας, η οποία στέκεται στο πλευρό μας, είδε το έργο μας, και υπάρχει αμοιβαία συνεργασία. Επίσης αξίζει να αναφέρω ότι όσοι ήταν τυχεροί είδαν την μελέτη για το αρχαίο θέατρο στην περιοχή “Κατράνα” στο πρόσφατο διεθνές συνέδριο για τον Ομηρικό Αχιλλέα στα Φάρσαλα.

*Πόσες φορές είστε υποψήφιος, και ένα σχόλιο για τις φετινές εκλογές.

Θα είναι η τέταρτη φορά που θα είμαι υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές, αν και 43 ετών.

Πρώτη μου συμμετοχή ήταν με το ψηφοδέλτιο του αείμνηστου Αχιλλέα Γκουντόπουλου, το 2006 και μετά με τον νυν δήμαρχο Άρη Καραχάλιο, στις εκλογές του 2010 και του 2014, όπου με τιμά με την θέση του Προέδρου του δημοτικού συμβουλίου από το 2013 ως και σήμερα.

Έτσι ζήτω από τους συνδημότες μου για αλλά μια φορά την ανανέωση της εμπιστοσύνης τους προς το πρόσωπό μου για να συνεχίσουμε να χτίζουμε μαζί το μέλλον που αξίζει στη γενιά μας.

Αναφορικά με τις φετινές εκλογές θα ήθελα ένα σχόλιο να κάνω μόνο: “ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΑΛΩΝ ΜΑΣ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΝΙΚΗ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ”