Mατούλα Αϋφαντή: Έκανε τρόπο ζωής το συνεργατισμό

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ “ΦΑΡΣΑΛΩΝ ΓΗ”

Ο συνεργατισμός είναι κάτι περισσότερο από μορφή επιχειρηματικής δράσης. Η Βασιλική – Γραμματή (Ματούλα) Αϋφαντή έκανε το συνεργατισμό τρόπο ζωής. Ανέλαβε την πρώτη της εργασία ως λογίστρια στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πολυδαμείου Φαρσάλων και μετέπειτα στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Φαρσάλων. Ως Πρόεδρος των εργαζομένων της Ε.Α.Σ.Φ. γνώρισε τη δύναμη των συνεταιρισμών – αλλά και τις μεγάλες αδυναμίες τους.  Όταν η Ε.Α.Σ.Φ. τέθηκε σε εκκαθάριση το 2013, θέλησε να αναστήσει τη συνεταιριστική ιδέα και να μεταδώσει την πίστη της σε αυτή. Τέθηκε επικεφαλής μιας κολοσσιαίας προσπάθειας, η οποία έτηκε τον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Φαρσάλων Γη», τον Ιούνιο 2014.

Από τη σύστασή του μέχρι σήμερα ο Α.Σ. «Φαρσάλων Γη», υπό την Προεδρεία της Ματούλας Αϋφαντή, διαγράφει μια  πρότυπη  πορεία. Παράλληλα με την αγροτική δραστηριότητα των μελών του (ΟμΠ σιτηρών, πειραματικές καλλιέργειες κ.ά.), ο Συνεταιρισμός έχει επενδύσει στην πρωτότυπη παροχή υπηρεσιών αγροτικής οικονομίας στα μέλη και σε τρίτους: από το 2016 λειτουργεί ως πιστοποιημένος Φορέας Α΄ στο πλαίσιο του ΟΣΔΕ και ως κέντρο κατάρτισης και εξετάσεων για την πιστοποίηση στην ορθολογική χρήση φυτοφαρμάκων (ΟΧΓΦ),  αναλαμβάνει μελέτες για προγράμματα ΠΑΑ και για τη νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων, και διεκπεραιώνει εντολές  παραγωγών που σχετίζονται με την άσκηση της αγροτικής δραστηριότητας (επιστροφή Φ.Π.Α., εγγραφή στο Μητρώο Αγροτών, ανανέωση αδειών γεωτρήσεων, διατήρηση αγροτικού τιμολογίου ΔΕΗ κ.ά.). Οι παραπάνω υπηρεσίες παρέχονται από το εξειδικευμένο προσωπικό του Συνεταιρισμού και όχι από ενδιάμεσους τρίτους, και γι’ αυτό το λόγο προσφέρονται σε ανταγωνιστικές  τιμές, οι οποίες  συμπιέζουν προς τα κάτω τις τιμές που διαμορφώνονται στην τοπική αγορά προς όφελος όλων των παραγωγών της περιοχής.

Πρόσφατα, ο Συνεταιρισμός  εφάρμοσε γνήσια συμβολαιακή γεωργία για την καλλιέργεια σιταριού: αγοράζει την παραγωγή που θα συγκομισθεί το καλοκαίρι 2020, και προκαταβάλλει μέρος του τιμήματος, ώστε οι παραγωγοί να μπορέσουν να αγοράσουν μετρητοίς τα απαιτούμενα εφόδια από επιχείρηση της επιλογής τους. Με τον τρόπο αυτό, ο Συνεταιρισμός ενισχύει όχι μόνο τους παραγωγούς, αλλά και την τοπική αγορά γεωργικών εφοδίων – τη στιγμή που επιχειρήσεις αγροτικών προϊόντων που εφαρμόζουν συμβολαιακή γεωργία, υποχρεώνουν τους παραγωγούς να προμηθεύονται τα εφόδια που οι ίδιες εμπορεύονται.

Παράλληλα, ο Συνεταιρισμός λειτουργεί ως θερμοκοιτίδα    συνεργατικών σχημάτων. Ήδη, έχει  συμβάλλει στη σύσταση και λειτουργία του πρώτου συνεταιρισμού κτηνοτρόφων της περιοχής,  στην αναγνώρισή του ως Ο.Π. γάλακτος,  στη χρηματοδότησή του από το ΠΑΑ, και, ιδίως, στην καλλιέργεια πνεύματος συνεργασίας μεταξύ των μελών του, που ήδη απολαμβάνουν τους καρπούς της εμπιστοσύνης που έδειξαν στον «ΦΑΡΣΑΛΩΝ ΓΗ» για την οργάνωση του εγχειρήματός τους.

Δείτε το φύλλο όπως δημοσιεύθηκε στο prosopa.net