Στήνουν Κονάκια οι Σαρακατσαναίοι στα Φάρσαλα

Τη δημιουργία ενός Σαρακατσάνικου παραδοσιακού οικισμού με κονάκια στα Φάρσαλα, ξεκίνησε να υλοποιεί εδώ και λίγες ημέρες, ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων επαρχίας Φαρσάλων. Διανύοντας το δεύτερο μισό του αιώνα, από την ίδρυση του – από το 1969 – η σημερινή διοίκηση, θέτει ως βασική στόχευση την διατήρηση της πολιτιστικής και πολιτισμικής ταυτότητας των Σαρακατσαναίων, έτσι ώστε οι νέοι και και όχι μόνο, να βλέπουν με ποιο τρόπο και κάτω από ποιες συνθήκες ζούσαν οι πρόγονοι τους.

“Το οικόπεδο που θα πραγματοποιηθεί ο Παραδοσιακός Σαρακατσάνικος οικισμός, βρίσκεται κοντά στην Περιφερειακή οδό Φαρσάλων, δίπλα στο νέο γήπεδο τένις, χώρος ο οποίος παραχωρήθηκε στον σύλλογο πριν από δύο χρόνια από τον πρώην δήμαρχο Φαρσάλων κ. Άρη Καραχάλιο” εξηγεί ο πρόεδρος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Φαρσάλων Γιώργος Μπέης, και προσθέτει ότι “ανάλογη στήριξη σε αυτή την προσπάθεια ευελπιστεί ο σύλλογος ότι θα βρει και από την νυν δημοτική αρχή του δημάρχου Μάκη Εσκίογλου, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί το έργο”.

“Η διοίκηση του συλλόγου ξεπέρασε όλα τα γραφειοκρατικά προβλήματα και πριν λίγες ημέρες ξεκίνησαν οι πρώτες εργασίες διαμόρφωσης και ισοπέδωσης του οικοπέδου, ευελπιστώντας στην μερική ολοκλήρωση του οικισμού, έτσι ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει το πρώτο Σαρακατσάνικο γλέντι το ερχόμενο καλοκαίρι. Ο παραδοσιακός οικισμός θα έχει μέσα δυο κονάκια – καλύβες, το ένα εξ αυτών θα προσομοιώνει ένα Σαρακατσάνικο σπίτι (φλοκάτες, σκεύη, αργαλίους και ότι άλλο περιέχει ένα σπίτι) και το άλλο ένα σχολείο. Στον οικισμό επίσης θα τοποθετηθεί ένα μικρό εκκλησάκι, δίνοντας του όνομα Αγίου, το οποίο θα εορτάζει ο σύλλογος σε συνδυασμό με καλοκαιρινό γλέντι. Επίσης, θα περιέχει μια τσιαντούρα – πρόχειρη κατασκευή τέντας – την οποία χρησιμοποιούσαν οι νομάδες κτηνοτρόφοι στο δρόμο, όταν ανέβαιναν και κατέβαιναν στα βουνά, για να ξεκουραστούν στο δρόμο. Πρόκειται για αιγοπρόβειο δέρμα, το οποίο το έστηναν με γκλίτσες για να προστατευτούν από τον καιρό” αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος.

Ανάλογα Σαρακατσάνικα Κονάκια υπάρχουν επίσης στην Πρέβεζα, την Ηγουμενίτσα, στη θέση Γυφτόκαμπος στα Ζαγοροχώρια, ενώ παραδοσιακοί οικισμοί υπάρχουν στα Τρίκαλα (στον περιφερειακό) και στην Ξάνθη καθώς και σε άλλα σημεία που ζούσαν οι Σαρακατσαναίοι. Οι Φαρσαλινοί Σαρακατσαναίοι, τα καλοκαίρια πήγαιναν σε χωριά της Ευρυτανίας, του Γράμμου, του Καϊμακτσαλάν, σε διάφορα χωριά του Ασπροποτάμου, με το μεγαλύτερο όγκο αυτών να πηγαίνει στο Περτούλι και στα Άγραφα.

Επίσης, ο σύλλογος υλοποιεί δράσεις, με κοινωνικό πρόσημο, όπως η συλλογή με πλαστικά καπάκια και προσφορά ενός αναπηρικού αμαξιδίου σε πολίτη που το έχει πραγματικά ανάγκη, προγραμματίζει σύντομα δράση με το Όραμα Ελπίδας και το Κέντρο Υγείας Φαρσάλων, για την ενίσχυση των εθελοντών δοτών μυελού των οστών. Επίσης, διοργανώνει κάθε χρόνο εκδηλώσεις κοπής πίτας, ετήσιο χορό κάθε Σάββατο της Αποκριάς, εκδρομές και καλοκαιρινά γλέντια. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός, ότι η δέσμευση του συλλόγου, να φέρει όλους τους Σαρακατσάνους μουσικούς, που υπάρχουν ανά την επικράτεια, σε γλέντια του συλλόγου στα Φάρσαλα, υλοποιείται σταδιακά. Στο σύλλογο αυτή την στιγμή υπάρχουν τέσσερα χορευτικά τμήματα με ηλικίες από 4 έως 18 ετών, καθώς επίσης λειτουργεί και χορευτικό με χορούς από όλη την Ελλάδα, για κάθε ενδιαφερόμενο δύο φορές την εβδομάδα. 

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία