Home ΚοινωνίαΗ Ικαρία Τώρα 8 Μάρτη: Παγκόσμια ημέρα των γυναικών – Εκδηλώσεις σε Σάμο και Ικαρία

8 Μάρτη: Παγκόσμια ημέρα των γυναικών – Εκδηλώσεις σε Σάμο και Ικαρία

by ikariaki.gr
11 views

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΑΜΟΥ (Μέλος ΟΓΕ)

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΥΤΙΛΗΝΙΩΝ (Μέλος ΟΓΕ)

ΟΜΑΔΑ ΟΓΕ ΚΑΡΛΟΒΑΣΟΥ

ΟΜΑΔΑ ΟΓΕ ΜΑΡΑΘΟΚΑΜΠΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΥΡΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΣΠΟΙΝΙΔΩΝ ΠΑΓΩΝΔΑ ΣΑΜΟΥ “Η ΟΜΟΝΟΙΑ”

8 Μάρτη 2019

Παλεύουμε συλλογικά, με αγωνιστική στάση ζωής, για μόρφωση, υγεία,  εργασία με πλήρη δικαιώματα. Διεκδικούμε αυτά που μας ανήκουν. Δυναμώνουμε τους συλλόγους  μας, τα εργατικά σωματεία, τους συλλόγους (αγροτικό, φοιτητικό).

   8η Μάρτη 1857

    Οι υφάντρες και οι ράφτρες της Νέας Υόρκης σηκώνουν ανάστημα απέναντι στη βαρβαρότητα της εκμετάλλευσής τους, διεκδικώντας 10 ώρες εργασίας (από 16 που δούλευαν τότε), ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και ίση αμοιβή με τους άντρες συναδέλφους τους.    Σήκωσαν το ανάστημά τους απέναντι στην εργοδοσία και στο κράτος. Με εντολή κυβέρνησης και εργοδοτών, η αστυνομία ρίχτηκε με μανία πάνω στις μαχητικές διαδηλώσεις των εργατριών και τις αιματοκύλησαν.

   8η Μάρτη 2019

banner

   Σήμερα η επιστήμη και η τεχνολογία μπορούν να μας εξασφαλίσουν μια ζωή όπως αξίζει σε μας και στα παιδιά μας. Υπάρχουν οι δυνατότητες για σταθερή εργασία, ολόπλευρη προστασία της μητρότητας από το κράτος, με ελεύθερο χρόνο που θα τον αξιοποιούμε δημιουργικά.

   Οι ανάγκες μας όμως βρίσκουν εμπόδιο στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των κυβερνήσεων και των περιφερειακών και τοπικών διοικήσεων. Γιατί αυτοί δεν θέλουν να καλύψουν τις δικές μας ανάγκες, αλλά θέλουν να μεγαλώσουν τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ

Γνωριστείτε και γραφτείτε μαζικά στους Συλλόγους και στις Ομάδες μας Στο Βαθύ, στους Μυτιληνιούς, στο Καρλόβασι, στο Μαραθόκαμπο. Κάντε δυνατά τα εργατικά σωματεία  που δεν τα διπλώνουν μπροστά στους εργοδότες, αλλά μάχονται καθημερινά για τα δικαιώματα και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων γυναικών για σταθερή και μόνιμη εργασία, με πλήρη δικαιώματα, ολόπλευρη προστασία της μητρότητας, ικανοποίηση των ιδιαίτερων βιολογικών αναγκών μας και των αναγκών των οικογενειών μας, των παιδιών και των ηλικιωμένων, με τη δημιουργία και λειτουργία δημόσιων και δωρεάν κοινωνικών υπηρεσιών.

   Αγωνιζόμαστε για μια ζωή χωρίς πολέμους, φτώχεια, προσφυγιά, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Τοπικά  διεκδικούμε:

Πλήρης στελέχωση του Νοσοκομείου, του ΕΚΑΒ, του Κέντρου Υγείας και των αγροτικών ιατρείων του νησιού με μόνιμο προσωπικό. Πλήρη στελέχωση της Παιδιατρικής κλινικής

* Κλείσιμο του hot spot. Όχι στη δημιουργία νέου. Απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών από το νησί και τη χώρα. Εκπαίδευση παιδιών προσφύγων και μεταναστών με αποκλειστικά κρατική ευθύνη. Έξω οι ΜΚΟ από τις δομές. Διασφάλιση απαραίτητου εκπαιδευτικού, επιστημονικού, βοηθητικού προσωπικού, με εμβολιασμούς και ιατρικές βεβαιώσεις από δημόσιες δομές υγείας. Ασφαλής μεταφορά των παιδιών, επαρκή χρηματοδότηση για την κάλυψη των αναγκών των σχολείων. Οι αρχές να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την προστασία των παιδιών.

* Όχι στη θεσμοθέτηση “χώρων εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών” και την παράδοση της απεξάρτησης σε επιχειρηματικά συμφέροντα και ΜΚΟ. Λέμε όχι σε όλα τα ναρκωτικά. Στηρίζουμε τη δημιουργία δημόσιων και δωρεάν θεραπευτικών κοινοτήτων με στεγνά προγράμματα, για την κοινωνική επανένταξη των χρηστών. Στηρίζουμε τη λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης και του «Φάρου» στη Σάμο

* Ασφαλείς, σύγχρονες, φτηνές ακτοπλοϊκές και αεροπορικές συγκοινωνίες μεταξύ των νησιών και με την ηπειρωτική Ελλάδα.

* Πρόγραμμα αντιμετώπισης του υποσιτισμού στα σχολεία με παροχή δωρεάν μικρού γεύματος σε όλους τους μαθητές από το δήμο

* Δωρεάν μεταφορά όλων των μαθητών, φοιτητών, σπουδαστών με δημιουργία ενιαίου κρατικού φορέα.

* Ένταξη του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» στο Δημόσιο και Δωρεάν Σύστημα Υγείας με επαρκές και μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων.

* Κατασκευή ξενώνα ενηλίκων- κακοποιημένων γυναικών.

* Κατασκευή κτιρίου για Παιδικό Σταθμό και Νηπιαγωγείο στους Μυτιληνιούς. Επισκευή, συντήρηση του Πνευματικού Κέντρου Μυτιληνιών, και του αγροτικού ιατρείου. Συντήρηση και εμπλουτισμός με νέα όργανα των παιδικών χαρών.

*Στελέχωση περιφερειακού ιατρείου Μαραθοκάμπου με γιατρό γενικής ιατρικής, μαία και νοσηλεύτρια. Άμεση υλοποίηση της απόφασης για τη δημιουργία νέου  Νηπιαγωγείου Μαραθοκάμπου. Συντήρηση της παιδικής χαράς Μαραθοκάμπου, κατασκευή νέων παιδικών χαρών στον Όρμο και Κάμπο, σύμφωνα με τις κατάλληλες προδιαγραφές. Αποκατάσταση  δικτύου ύδρευσης, αποχέτευσης Μαραθοκάμπου (όπου υπάρχουν αμιαντοσωλήνες)-ποιοτικό νερό για όλους τους κατοίκους του χωριού. Επισκευή, συντήρηση και καθαριότητα του κλειστού γυμναστηρίου Μαραθοκάμπου,

* Κατασκευή αξιοπρεπούς αγροτικού ιατρείου στο Ηραίον σύμφωνα με τις προδιαγραφές και το σχέδιο που έχει κατατεθεί στο Δήμο από το Σύλλογο «Η ΟΜΟΝΟΙΑ». Συντήρηση και εμπλουτισμός με νέα όργανα της παιδικής χαράς Ηραίου.

* Πλήρη στελέχωση και λειτουργία του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων.

ΠΑΡΤΕ ΜΕΡΟΣ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΜΑΣ

 Προοδευτική Κίνηση Γυναικών Σάμου Σάββατο 16 Μαρτίου  στο ξεν. ΣΑΜΟΣ 6μμ. Βιωματική συζήτηση “Η σύγχρονη γυναίκα μέσα από τους πολλούς της ρόλους¨. Μουσικό αφιέρωμα με τη Νανά Νικολάου.

Σύλλογος Γυναικών Μυτιληνιών – 17 Μαρτίου στο Πνευματικό Κέντρο ώρα 7μμ. Ενημέρωση για την αναγκαιότητα των εμβολιασμών από τον παιδίατρο Ευάγγελο Γραμματικό

Ομάδα ΟΓΕ Μαραθοκάμπου – Περιοδεία σε Μαραθόκαμπο, Κουμέικα,

                                                         Όρμο και Κάμπο Μαρ\μπου

-Σύλλογος «Η ΟΜΟΝΟΙΑ» Παγώνδα- 8 Μάρτη στο Πολιτιστικό Κέντρο 5μμ

                                                         Ιστορικό- ποιήματα- Ζωντανή Μουσική

Σύλλογος Κυριών και Δεσποινίδων

Παγώνδα « Η ΟΜΟΝΟΙΑ»

Πρόσκληση

Στον πρώτο μήνα της Άνοιξης που μόλις ξεκίνησε, κυρίαρχη θέση έχει

η 8η Μάρτη «Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας».

Της γυναίκας, που μέσα στη σημερινή κατάσταση αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα, σαν εργαζόμενη, σύζυγος, μητέρα και πολίτης.

   Ο Σύλλογός μας, όπως πάντα, οργανώνει και φέτος εκδήλωση για να τιμήσει αυτή την σημαντική ημέρα, για όλες τις γυναίκες του Κόσμου, στις 8 Μάρτη ημέρα Παρασκευή και ώρα 5 το απόγευμα στο Πολιτιστικό Κέντρο Παγώνδα.

Η Εκδήλωση θα περιλαμβάνει:

  • Παρουσίαση του Ιστορικού της Ημέρας δεμένο με το σήμερα και τους απαραίτητους αγώνες, από τα παιδιά της Παιδικής Φωλιάς, που για μας συμβολίζουν το μέλλον.
  • Μουσικό πρόγραμμα με τους μουσικούς Καραβασίλη Μανώλη και Κατσάμπαση Θρασύβουλο, έτσι ώστε η συνάντησή μας να κλείσει με μουσική και τραγούδια.

Φυσικά σας περιμένει ένα λουλούδι, ευχές και ένα γλυκό κέρασμα.

Σας περιμένουμε.

Με τιμή

Για το Δ.Σ

Η πρόεδρος                                                      Η Γραμματέας

Αγγελική Βαλεοντή Δεμερτζή                               Ευαγγελία Αξιώτου

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ                                 

ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΑΜΟΥ  

                              

Πρόσκληση

Φίλες και φίλοι

Η 8η του Μάρτη «Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας» είναι κοντά μας και βρίσκει και φέτος τη Γυναίκα να είναι ενταγμένη στα σχέδια Ενωμένης Ευρώπης και Κυβερνήσεων, για την πλήρη εκμετάλλευσή της.

Η λεγόμενη « συμφιλίωση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» που ετοιμάζουν, στόχο έχει την κατάργηση των δικαιωμάτων των γυναικών στην εργασία, στην κοινωνική προστασία της μητρότητας και της οικογένειας.

Έτσι φέτος η εκδήλωση για την 8η του Μάρτη, που λόγω των Απόκρεω θα γίνει στις 16 Μαρτίου ημέρα Σάββατο στο Ξενοδοχείο Σάμος και ώρα 6μμ, θα περιλαμβάνει:

  • Βιωματική συζήτηση με θέμα

         “Η σύγχρονη γυναίκα μέσα από τους πολλούς της ρόλους¨.

Με συντονίστρια την ψυχολόγο και επιστημονικό στέλεχος του Κέντρου Πρόληψης « Φάρος» Αμπαζή Ευαγγελία.

  • Μουσικό αφιέρωμα με τη Νανά Νικολάου

Σας περιμένουμε, να ενημερωθούμε και να δώσουμε το δικό μας μήνυμα της εγρήγορσης και του αγώνα.

Για το Δ.Σ

Η πρόεδρος                                                            Η γραμματέας

          Αγγελική Βαλεοντή Δεμερτζή                             Ευαγγελία Βογιατζή            

              

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ

ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ 

ΙΚΑΡΙΑΣ-ΦΟΥΡΝΩΝ

  8 ΜΑΡΤΗ : ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ   

  Συναδέλφισσα Ελληνίδα-Μετανάστρια

 Η καθιέρωση  της 8ης Μάρτη έχει τις ρίζες της σε μια σημαντική στιγμή του παγκόσμιου εργατικού κινήματος, στην απεργία των εργατριών στα ραφτάδικα της Νέας Υόρκης, το 1857. Η ρίζα της γυναικείας ανισοτιμίας είναι ταξική.

   Σήμερα που οι γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων υφίστανται τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και των μέτρων που παίρνονται στο όνομα της , είναι ανάγκη να συνειδητοποιήσουν τη δύναμή τους και να την εκφράσουν μέσα από τη συμμετοχή τους στο εργατικό και λαϊκό κίνημα, μέσα από τα σωματεία τους.

  Οι εργαζόμενες γυναίκες που αντιμετωπίζουν τις απολύσεις , την ανεργία , τις ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, την μαύρη ανασφάλιστη εργασία, την απληρωσιά , την εργοδοτική τρομοκρατία, την εργασιακή ανασφάλεια, τις μειώσεις μισθών και συντάξεων , την αύξηση φόρων – χαρατσιών , είναι πιο ευάλωτες στην αναδίπλωση , την υποχώρηση , στις απαιτήσεις τής εργοδοσίας.

 Η κατάργηση των κλαδικών ΣΣΕ ανοίγει τον δρόμο για την κατάργηση μιας σειράς κατακτημένων δικαιωμάτων που αφορούν τα εργασιακά , προνοιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα . Με την άρση της υποχρεωτικότητας των ΣΣΕ, την καθιέρωση των ατομικών συμβάσεων και ακόμα δεκαέξι ευέλικτων μορφών εργασίας που ισχύουν στον κλάδο, καλλιεργείται η μοιρολατρία, η απογοήτευση, ο συμβιβασμός ιδιαίτερα στις γυναίκες που δεν έχουν συνδικαλιστική δράση.

…Και βέβαια η μικρή συμμετοχή στο κίνημα στους χώρους δουλειάς και στις γειτονιές είναι βούτυρο στο ψωμί των επιχειρηματικών ομίλων, της Ε.Ε, των κυβερνήσεων και των κομμάτων που υποκλίνονται στο μονόδρομο της ανταγωνιστικότητας.

Στοχευμένα από το κεφάλαιο υπάρχει έλλειψη μέτρων προστασίας του γυναικείου ανθρώπινου οργανισμού και της μητρότητας για τις εργαζόμενες. Χιλιάδες γυναίκες απολύονται μετά την άδεια μητρότητας και εκβιάζονται να υπογράψουν δήλωση ότι δεν θα δημιουργήσουν οικογένεια ως προϋπόθεση πρόσληψης.

  Η ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ!!

 Η φροντίδα των παιδιών ,των ηλικιωμένων, των Αμεα, του  νοικοκυριού πέφτει στις πλάτες των γυναικών λόγω έλλειψης ή εμπορευματοποίησης των κοινωνικών και προνοιακών δομών.

Οι εργαζόμενες γυναίκες δεν έχουν ελεύθερο χρόνο να τον αξιοποιήσουν δημιουργικά στον αθλητισμό, τον πολιτισμό και στη συμμετοχή στην κοινωνική ζωή.

Φυσικά αυτά τα εμπόδια δεν αφορούν όλες τις γυναίκες, αλλά αποκλειστικά την εργαζόμενη, την άνεργη, την αγρότισσα. την νέα μισθωτή επιστήμονα, τη φοιτήτρια της λαϊκής οικογένειας, την συνταξιούχο, την μετανάστρια και πρόσφυγα, την νέα μητέρα.

Αυτές βιώνουν τον φόβο της απόλυσης, την σεξιστική και ενδοοικογενειακή βία, την βία των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε

 Ο καπιταλισμός δεν μπορεί να παραχωρήσει πραγματική ισοτιμία, γιατί αυτή έρχεται σε αντίθεση με τον εκμεταλλευτικό του χαρακτήρα. Για να εκλείψει το ”γυναικείο ζήτημα” είναι προϋπόθεση να ανατραπούν οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής.

  Παλεύουμε οργανωμένα μέσα στα σωματεία μας, για μια ζωή σύμφωνα με τις δικές μας ανάγκες και όχι για τα κέρδη των λίγων.

 Απαιτούμε και διεκδικούμε:

 Υπογραφή και εφαρμογή ΣΣΕ με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

 5 νθήμερο,8ωρο,40ωρο. 

Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας και  πρόνοιας με πλήρη στελέχωση σε όλους τους τομείς και δομές  υγείας του νησιού 365 μέρες το χρόνο όλο το 24ωρο.

  Καμιά εμπλοκή και συμμετοχή  των λαών στις  επικίνδυνες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και ασκήσεις ανά τον κόσμο για τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.  

  Να κλείσουν όλες οι βάσεις του θανάτου, να τους χαλάσουμε τα σχέδια για δημιουργία νέων.   

ΟΙ ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΤΗ ΓΗ ΞΑΝΑΜΟΙΡΑΖΟΥΝ,ΜΕ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΧΑΡΑΖΟΥΝ

ΖΗΤΩ Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ Η ΦΙΛΙΑ ΤΩΝ ΛΑΩΝ

 Οι γυναίκες της εργατικής τάξης να καταδικάσουμε και να γυρίσουμε την πλάτη στα κόμματα της πλουτοκρατίας που μας έχουν εμπλέξει σε αυτούς τους βρώμικους  ανταγωνισμούς (ΣΥΡΙΖΑ,ΝΔ,ΚΙΝΑΛ)για τα συμφέροντα των αφεντικών τους.

Απομονώνουμε από παντού τα μαντρόσκυλα της Χ.Α, στέλνοντας τους εκεί που τους αξίζει, στα σκουπίδια της ιστορίας όπως πέταξαν οι λαοί με τους αγώνες και τους προγόνους τους, τους χαφιέδες και ταγματασφαλίτες.

 ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΠΟΥ ΧΑΡΑΞΑΝ ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥΣ ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ  ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ 

ΤΙΜΑΜΕ ΤΗΝ 8 ΜΑΡΤΗ

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

          Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                           Η Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΧΑΤΖΗΑΡΓΥΡΙΟΥ                                             ΦΙΛΙΩ ΤΣΑΝΤΕ

Σάμος, 8 Μάρτη 2019    

8 ΜΑΡΤΗ 2019

Παλεύουμε για δουλειά και ζωή με δικαιώματα με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας

και τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας

Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αυξήσεις σε μισθούς, κανένας κάτω από 751 ευρώ

Το πραγματικό περιεχόμενο της 8ης Μάρτη βρίσκεται στην 8η Μάρτη 1857. Εκείνη την μέρα ο αγώνας των εργατριών στα ραφτάδικα της Κλωστουφαντουργίας της Ν.Υόρκης που διεκδικούσαν ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, 10ωρη εργασία, ίση αμοιβή με τους άντρες συναδέλφους τους, βάφτηκε με αίμα από την αστυνομία. Πρόκειται για μια από τις κορυφαίες στιγμές του εργατικού κινήματος που από το 1910 με απόφαση της Β’ Διεθνούς Συνδιάσκεψης Σοσιαλιστριών Γυναικών στην Κοπεγχάγη, καθιερώνεται ως Παγκόσμια Μέρα της Εργαζόμενης Γυναίκας!

Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Σάμου τιμάει και χαιρετίζει τις γυναίκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων που καθημερινά δίνουν αγώνα επιβίωσης για τις ίδιες και τις οικογένειές τους. Που ματώνουν από τα αντεργατικά μέτρα, την ανεργία, τους μειωμένους μισθούς, τις ελαστικές μορφές εργασίας, την εντατικοποίηση, το φόβο της απόλυσης, τις ελλείψεις στην υγεία, τη φοροληστεία, τους πλειστηριασμούς. Τιμάει τις γυναίκες που δεν το βάζουν κάτω και παλεύουν μέσα από τα σωματεία και τους γυναικείους συλλόγους για δουλειά και ζωή με δικαιώματα.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και όλα τα κόμματα που στηρίζουν την αντιλαϊκή πολιτική, σε πλήρη εναρμόνιση με τις αποφάσεις και τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. εξυπηρετούν με μεγάλο ζήλο τις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου που είναι σε βάρος των δικαιωμάτων των γυναικών. Τις καλούν να αποδεχτούν τη λογική των «ίσων ευκαιριών» και της «ισότητας», το τσάκισμα των δικαιωμάτων και κατακτήσεων που σχετίζονται με την προστασία της μητρότητας, την υγεία και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς. Τις καλούν να μειώσουν τις απαιτήσεις τους και να δεχτούν τα ψίχουλα, την ανυπαρξία ΣΣΕ και Κοινωνικής Ασφάλισης, το χτύπημα του ημερήσιου χρόνου εργασίας, την αύξηση της εκμετάλλευσης. Να αποδεχτούν την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα και τους πολέμους του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. που ξεριζώνουν και σκοτώνουν λαούς, γυναίκες και παιδιά, που δημιουργούν φτώχια, πολέμους και προσφυγιά!

Σήμερα η αύξηση της παραγωγικότητας, η επιστήμη και η τεχνολογία έχει φτάσει σε τέτοια επίπεδα που μπορεί να ικανοποιήσει τις σύγχρονες ανάγκες μας για σταθερή δουλειά, με αυξήσεις μισθών και μείωση του εργάσιμου χρόνου.

Η εργαζόμενη γυναίκα, η γυναίκα των λαϊκών οικογενειών, η αυτοαπασχολούμενη, η νέα μητέρα, η νέα γυναίκα πρέπει να σπάσει τα δεσμά της εκμετάλλευσης. Να βγει μπροστά και οργανωμένα μέσα από το σωματείο της, μαζί με τους άντρες συναδέλφους της, να παλέψει και να διεκδικήσει αυτά που της ανήκουν. Για μια ζωή χωρίς φτώχεια, ανεργία, πολέμους και προσφυγιά. Για την προοπτική μια κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο!

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ & ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΣΑΜΟΥ

ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ ΤΙΜΑ ΤΗΝ 8Η ΜΑΡΤΗ,

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Γυναίκες, οι δικές μας ανάγκες δε χωράνε στην πολιτική Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυβερνήσεων.

 Οι γυναίκες στα ξενοδοχεία, στον επισιτισμό και στον τουρισμό γενικότερα ξέρουν από πρώτο χέρι τι σημαίνει ευέλικτη εργασία, ευέλικτα δικαιώματα, σπαστά και ακανόνιστα ωράρια, μερική απασχόληση, απλήρωτη δουλειά τις Κυριακές.

Οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ σε πλήρη σύμπνοια με τη ΝΔ και τις προηγούμενες κυβερνήσεις δήθεν κόπτονται για την στήριξη των νέων ζευγαριών. Η πραγματικότητα όμως τους διαψεύδει αφού ιδιαίτερα οι νέες γυναίκες συνεχώς αναβάλλουν τη δημιουργία οικογένειας αφού φοβούνται την ανεργία, την εργασιακή γαλέρα, τη μετανάστευση, τα «ελάχιστα» και «υποκατώτατα» δικαιώματα.

Μιλάνε για ίσες ευκαιρίες μεταξύ γυναικών και αντρών. Ίσες ευκαιρίες, συνώνυμες με την απαξίωση του κοινωνικού δικαιώματος της μητρότητας, την εφαρμογή νυχτερινών βαρδιών για τις γυναίκες, τις απολύσεις των μωρομάνων και των έγκυων γυναικών που είχαν ούτως ή άλλως σύμβαση έργου ή ορισμένου χρόνου γιατί η μητρότητα αποτελεί κόστος για το κράτος και τα μονοπώλια.  

 Κι επειδή την τεχνολογία τη μεταφράζουν όπως οι ίδιοι οι μονοπωλιακοί όμιλοι θέλουν, χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των επιχειρηματικών κολοσσών Apple και Facebook που διαφημίζουν την κρυοσυντήρηση των ωαρίων των εργαζόμενων γυναικών για να αποφασίζουν επί της ουσίας αυτοί αν και πότε θα γίνουμε μητέρες. Την στιγμή που τον 21ο αιώνα υπάρχουν όλες οι τεχνολογικές κι επιστημονικές δυνατότητες που μπορούν να μας εξασφαλίζουν μια ζωή όπως μας αξίζει σε μας και τα παιδιά μας.

 Τιμάμε την 8η Μάρτη ως Παγκόσμια Ημέρας της Γυναίκας που πριν από 109 χρόνια η Κλάρα Τσέτκιν πρότεινε την καθιέρωσή της τιμώντας έτσι τις εργάτριες της Νέας Υόρκης του 1857.

Οι αγώνες των εργατριών, που σήκωσαν το ανάστημά τους απέναντι στην εργοδοσία και το κράτος της, φωτίζουν και σήμερα την ανάγκη της οργάνωσης και πάλης των εργαζόμενων και άνεργων γυναικών για μια ζωή με σύγχρονα δικαιώματα.

 Η διέξοδος για μας τις γυναίκες του καθημερινού μόχθου βρίσκεται στη συλλογική δράση, στην αγωνιστική στάση ζωής και τη διεκδίκηση. Ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε την 8η Μάρτη, την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, είναι να δυναμώσουμε το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα και το σωματείο μας, να εντείνουμε την πάλη μας για το μέλλον που αξίζει σε εμάς και τα παιδιά μας.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue