Home ΚοινωνίαΕπικαιρότητα Εγκρίθηκε το Περιφερειακό Χωροταξικό για Σάμο και Ικαρία

Εγκρίθηκε το Περιφερειακό Χωροταξικό για Σάμο και Ικαρία

by ikariaki.gr
45 views

Με απόφαση που συνυπέγραψαν ο υπουργός και ο αναπληρωτής Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης και Σωκράτης Φάμελλος αντίστοιχα, εγκρίθηκε το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο (ΠΧΠ) Βορείου Αιγαίου, το οποίο αναθεωρεί και αντικαθιστά το προγενέστερο Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της ίδιας Περιφέρειας. Με την απόφαση εγκρίνεται και περιβαλλοντικά το ΠΧΠ.

Όπως σημειώνεται, μεταξύ άλλων, «η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου είναι μια νησιωτική περιφέρεια, που παρουσιάζει τα δομικά χαρακτηριστικά του νησιωτικού χώρου (απομόνωση γεωγραφικής θέσης, δυσκολίες πρόσβασης και διασύνδεσης λειτουργιών).

Ενότητα Σάμου
Σάμος
Πρωτογενής τομέας Προτείνεται η ένταξη των περιοχών αμπελοκαλλιέργειας για οινοποιία (εθνικό προϊόν) και ελαιοκαλλιέργειας για παραγωγή ελαιόλαδου Σάμου (ΠΓΕ) σε καθεστώς γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας.
Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στη διείσδυση ποιοτικών προϊόντων της αγροτικής παραγωγής (κρασί, ελαιόλαδο, αρωματικά φυτά, εσπεριδοειδή κ.λπ.) στον τουρισμό.
Δευτερογενής τομέας Προωθείται η ανάπτυξη συστημάτων καθετοποίησης και τυποποίησης των ποιοτικών προϊόντων του πρωτογενή τομέα. Στην κατεύθυνση αυτή θεωρείται αναγκαίος ο καθορισμός οργανωμένου υποδοχέα, ως ΠΟΑΠΔ μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, σε περιοχή όπου ήδη υφίστανται συγκεντρώσεις δραστηριοτήτων του δευτερογενή τομέα (π.χ. ΝΔ Βαθέως).
Τριτογενής τομέας Ανάδειξη της Σάμου σε σταθμό κρουαζιέρας με πρόβλεψη ζώνης για εξυπηρέτηση κρουαζιέρας εντός της λιμενικής ζώνης του επιβατικού λιμένα στο Βαθύ και το Καρλόβασι.
Αξιοποίηση και ανάδειξη των φυσικών σπηλαίων (π.χ. σπήλαιο Πυθαγόρα) και φαραγγιών.
Ενότητα Ικαρίας
Ικαρία
Πρωτογενής τομέας Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στη διείσδυση ποιοτικών προϊόντων της τοπικής αγροτικής παραγωγής (μέλι, τυριά, κ.λπ.) στον τουρισμό.
Όσον αφορά στον κλάδο της αλιείας, θα πρέπει να ληφθούν διαχειριστικά μέτρα στο πλαίσιο της προτεινόμενης ΠΕΧΠ για το θαλάσσιο χώρο.
Δευτερογενής τομέας Προωθείται η ανάπτυξη συστημάτων καθετοποίησης και τυποποίησης των ποιοτικών προϊόντων του πρωτογενή τομέα (μέλι, τυριά, κ.λπ.). Στην κατεύθυνση αυτή θεωρείται αναγκαίος ο καθορισμός οργανωμένου υποδοχέα όχι κατ’ ανάγκη πολεοδομημένου, ως ΠΟΑΠΔ μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, σε περιοχή όπου ήδη υφίστανται συγκεντρώσεις δραστηριοτήτων του δευτερογενή τομέα.
Τριτογενής τομέας Ανάδειξη της Ικαρίας σε σταθμό κρουαζιέρας με πρόβλεψη ζώνης για εξυπηρέτηση κρουαζιέρας εντός της λιμενικής ζώνης του επιβατικού λιμένα στον Εύδηλο.
Η Ικαρία διαθέτει ιδιαίτερα πλεονεκτήματα για την ανάδειξή της σε πόλο ανάπτυξης ιαματικού τουρισμού. Προωθείται η οργάνωση σε ολοκληρωμένο δίκτυο και η αξιοποίηση πηγών (Κράτσα, Αρτέμιδος και Παμφίλη, Κέντρο Υδροθεραπείας Απόλλωνα στην πλατεία των Θερμών, πηγή Αγ. Κυριακής, περιοχή Πηγή ανατολικά του χωριού «Ξυλοσύρτης», ιαματικές πηγές Λευκάδος κ.α.).
Αξιοποίηση και ανάδειξη των πολυάριθμων και δυσπρόσιτων φυσικών σπηλαίων και του φαραγγιού του Χάλαρη.
Φούρνοι
Πρωτογενής τομέας Προτείνεται η ήπια ανάπτυξη κλάδων του πρωτογενή (αλιεία, κτηνοτροφία)
Τριτογενής τομέας Προωθείται η ήπια ανάπτυξη ειδικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Εξειδίκευση κατευθύνσεων ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς

Σάμος Ανάδειξη της αρχαίας αγοράς του Πυθαγορείου.
Δημιουργία δικτύου διαδρομών στην ευρύτερη περιοχή του Πυθαγορείου. Ανάδειξη μονοπατιών που συνδέουν το όρος Καρβούνη με την περιοχή του Πυθαγορείου.
Προστασία υφιστάμενων δικτύων των μονοπατιών-πεζοπορικών διαδρομών (π.χ. Μανωλάτες-Σταυρινήδες, προς Κορυφή του Κέρκη -ανατολικό μονοπάτι-, Κορυφή του Κέρκη -νότιο μονοπάτι-, Νικολούδες-Μεγάλο Σεϊτάνι, Νικολούδες-Τσουρλαίοι, κ.λπ.). Αποτρέπεται η μετατροπή τουςσεδρόμους.
Ικαρία Συντήρηση του  αρχαιολογικού χώρου του Νας.
Δημιουργία του δικτύου: Κάμπος-Αρχαία Οινόη- Πύργος Δράκανου.
Φούρνοι Προστασία και ανάδειξη οικισμού Θύμαινας.
Δημιουργία του δικτύου: Λόφος Αγίου Γεωργίου-Πετροκοπιό-Χρυσομηλιά- Καμάρι, με στόχο την ανάδειξη του λόφου Αγίου Γεωργίου.
Αναδημοσίευση από : https://www.samos24.gr

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue