Home Τ. ΑυτοδιοίκησηΠεριφέρεια Β.ΑιγαίουΕπαρχείο Ικαρίας-Φούρνων Επαρχείο Ικαρίας : Απολογισμός έργων της πενταετίας 2014 – 2019 από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στην Ικαρία

Επαρχείο Ικαρίας : Απολογισμός έργων της πενταετίας 2014 – 2019 από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στην Ικαρία

by ikariaki.gr
7 views

 

 

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                        

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΕΠΑΡΧΕΙΟ ΙΚΑΡΙΑΣ                            

& ΦΟΥΡΝΩΝ-ΚΟΡΣΕΩΝ

banner

 

ΑΓ. ΚΗΡΥΚΟΣ   14/05/2019

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Την τελευταία πενταετία στις νήσους Ικαρίας και Φούρνους ολοκληρώθηκαν ή εκτελούνται από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έργα και  μελέτες , πολλά σε πλήθος και σημαντικά σε σπουδαιότητα.

Συγκεκριμένα , σε εξέλιξη βρίσκεται  το έργο «Συντήρηση Οδικού Δικτύου Ικαρίας» προϋπολογισμού   συνολικού 2.500.000€ , που αφορά εργασίες ασφαλτόστρωσης , τοποθέτησης στηθαίων ασφαλείας , κατασκευής τοιχίων αντιστήριξης , σήμανσης ασφαλείας κλπ. Πολλές εργασίες έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, όπως ασφαλτόστρωση σε τμήματα Επαρχιακών οδών, αλλά και μέσα σε οικισμούς (Εύδηλος, Καραβόσταμο, Μηλεωπό) και τοποθέτηση στηθαίων ασφαλείας.

Στα πλαίσια του έργου αυτού έχει ήδη ξεκινήσει και σύντομα θα ολοκληρωθεί η αποπεράτωση στο τμήμα 110 μέτρων στο μέσο του οδικού άξονα Αρμενιστής – Νας, που παρέμενε επί σειρά ετών σε ημιτελή κατάσταση.

Στο ίδιο επίσης κύριο έργο εντάσσονται οι εργασίες οδοστρωσίας και οδοποιίας στο οδικό τμήμα Στελί – Φραντάτο – Ράχες , που έχουν ήδη ξεκινήσει. Σημειώνεται πως με αυτό το έργο γίνεται ένα μεγάλο βήμα ικανοποίησης του πολυετούς αιτήματος των κατοίκων της Βόρειας Ικαρίας για ασφαλτόστρωση του οδικού άξονα Ραχών – Φραντάτο – Στελί , που συντομεύει κατά πολύ το χρόνο πρόσβασης στη Νότια Ικαρία.

Ένα ακόμη έργο που αφορά το οδικό δίκτυο , «Ασφάλεια και σήμανση Οδικού Δικτύου Ικαρίας» προϋπολογισμού 340.000 €, θα ξεκινήσει σύντομα και θα συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό του οδικού δικτύου του νησιού μας.

Το έργο  «Συντήρηση – Επισκευή Κτιρίου Γυμνασίου – Λυκείου Αγ. Κηρύκου Ικαρίας» προϋπολογισμού 200.000 € , που αφορά εργασίες κτιριακών επισκευών, έχει δημοπρατηθεί, και έχει υπογραφεί η σύμβαση, ενώ θα ξεκινήσει μόλις ολοκληρωθεί το σχολικό έτος.

Το έργο «Ηλεκτροφωτισμός Λιμένα Αγ. Κηρύκου Ικαρίας» προϋπολογισμού 80.000 €, που αφορά κυρίως εργασίες αντικατάστασης των ιστών φωτισμού και φωτιστικών σωμάτων του παραπάνω λιμένα , βρίσκεται σε εξέλιξη. Έχουν ήδη αντικατασταθεί οι ιστοί φωτισμού στην πλατεία του Αγίου Κηρύκου, και σύντομα θα αντικατασταθούν οι ιστοί φωτισμού στο λιμάνι και το αλιευτικό καταφύγιο.

Το έργο «Δίκτυα Βιολογικού Καθαρισμού Αγ. Κηρύκου» προϋπολογισμού 1.127.000 € , έχει ξεκινήσει και η ολοκλήρωση του, μαζί με το έργο Επεξεργασίας Λυμάτων Αγ. Κηρύκου, αναμένεται να δώσει λύση στο σοβαρό ζήτημα της διάθεσης των υγρών αποβλήτων της πόλης του Αγ. Κηρύκου. Σημειώνεται πως το έργο αυτό κατασκευάζεται από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στα πλαίσια προγραμματικής σύμβασης με το Δήμο Ικαρίας, ο οποίος ανέλαβε την ανάθεση και έγκριση της μελέτης.

Το έργο «Καθαρισμός Ρεμάτων Ικαρίας Β Φάση» προϋπολογισμού 224.000 € , θα ξεκινήσει σύντομα, καθώς έχει ολοκληρωθεί το στάδιο ελέγχου των δικαιολογητικών δημοπράτησης.

Το έργο του δρόμου «Κάλαμος – Νας» ολοκληρώνεται με την έναρξη των εργασιών  της συμπληρωματικής σύμβασης προϋπολογισμού 1.700.000 €. Συγκεκριμένα, θα κατασκευαστεί νέα γέφυρα στο ρέμα του Χάλαρη, δίνοντας λύση στο πρόβλημα της διακοπής της κυκλοφορίας στο σημείο αυτό, μετά από κάθε έντονη βροχόπτωση. Έτσι θα δοθεί σε χρήση ένας ολοκληρωμένος άξονας που δε θα διακόπτεται από τις καιρικές συνθήκες.

Στο στάδιο προέγκρισης δημοπράτησης βρίσκονται τα έργα τόσο του «Δικτύου Βιολογικού Καθαρισμού Καραβοστάμου» , όσο και της «Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Βιολογικού Καθαρισμού Αγ. Κηρύκου Ικαρίας».

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι μελέτες «Δρόμος Περδίκι – Αεροδρόμιο» ,  «Αλιευτικό Καταφύγιο Καρκιναγρίου», «Εκσυγχρονισμός Οδικού Άξονα Αγ. Κηρύκου – Ευδήλου» και «Οδικός Άξονας Καρκινάγρι – Τραπάλου – Μαγγανίτη». Η ολοκλήρωση των μελετών θα οδηγήσει σε προγραμματισμό των αντίστοιχων έργων , με προφανή σημαντικότατα οφέλη στην καθημερινότητα των κατοίκων , αλλά και των επισκεπτών του νησιού μας.

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου προέβη στην ασφαλτόστρωση του οδικού άξονα  Θύμαινα – Κεραμιδού, βελτιώνοντας έτσι τη διαβίωση των κατοίκων και των επισκεπτών στο νησί της Θύμαινας.

Στους Φούρνους και στη Θύμαινα, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου μετά από προγραμματικές συμβάσεις  με το Δήμο Φούρνων, εκτελεί ή πρόκειται να εκτελέσει έργα αφαλάτωσης , λιμενικά έργα και έργα βιολογικού καθαρισμού..

Την τελευταία πενταετία η ΠΒΑ έχει ολοκληρώσει και παραδώσει έργα όπως το Καταφύγιο Τουριστικών Σκαφών στον Άγιο Κήρυκο Ικαρίας, το δρόμο Κάλαμος – Νας, έργα συντήρησης των οδικών αξόνων, το έργο του Βρεφονηπιακού Σταθμού στον Άγιο Δημήτριο Ραχών, το έργο του αλιευτικού καταφυγίου στο Γιαλισκάρι, και πλήθος άλλων έργων.

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ανταποκρινόμενη στις ανάγκες και τα αιτήματα των κατοίκων των νησιών μας , δραστηριοποιείται διαρκώς για την εκπόνηση μελετών , εξεύρεση πόρων και κατασκευή έργων που συμβάλλουν στην ανάπτυξη των νησιών και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων τους.

 

 

 

Ο ΕΠΑΡΧΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ Κ ΦΟΥΡΝΩΝ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

 

 

 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΕΝΟΥΖΟΣ

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue