Home Περίθαλψη Ικαρία-Φούρνοι: Τεράστιες ελλείψεις και επικίνδυνες ακροβασίες στις δημόσιες δομές Υγείας

Ικαρία-Φούρνοι: Τεράστιες ελλείψεις και επικίνδυνες ακροβασίες στις δημόσιες δομές Υγείας

by ikariaki.gr
60 views

Σε συνθήκες που καταγράφονται ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων του νέου κορονοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο (183.000 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε όλο τον κόσμο την περασμένη Κυριακή), οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι στα νησιά και τις άλλες τουριστικές περιοχές της χώρας βλέπουν ότι το περιβόητο «άνοιγμα του τουρισμού» συνοδεύεται με την πλήρη υποταγή των υγειονομικών πρωτοκόλλων στην προστασία του «τουριστικού προϊόντος» (δηλαδή των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων), βλέπουν ότι το… «θωρακισμένο σύστημα Υγείας» με τις τεράστιες ελλείψεις αδυνατεί να καλύψει τις πάγιες ανάγκες, πόσο μάλλον τις αυξημένες ανάγκες σε μια τέτοια περίοδο, βλέπουν να συνεχίζονται οι επικίνδυνες ακροβασίες σε βάρος της υγείας τους, με μετακινήσεις γιατρών, προσωρινά και ανεπαρκή «μπαλώματα» κ.ο.κ.

Χαρακτηριστική για όλα τα παραπάνω είναι η κατάσταση στις δημόσιες μονάδες Υγείας σε Ικαρία και Φούρνους, χαρακτηριστικές πλευρές της οποίας αποτυπώνει σήμερα ο «Ριζοσπάστης» με αφορμή τη συζήτηση πριν από λίγες μέρες στη Βουλή της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε το ΚΚΕ σχετικά με την έλλειψη ακόμα και παιδιάτρων στα δύο νησιά και στη Σάμο.

Ακάλυπτοι οι κάτοικοι και οι επισκέπτες – «Μπαλάκι» σε συνθήκες εντατικοποίησης οι υγειονομικοί
Από την πρόσφατη κινητοποίηση για την Υγεία στην Ικαρία
Από την πρόσφατη κινητοποίηση για την Υγεία στην Ικαρία

Στο πλαίσιο της χρόνιας αντιλαϊκής πολιτικής στην Υγεία από όλες τις κυβερνήσεις ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ, οι ελλείψεις αυτές δεν είναι μια καινούργια υπόθεση.

Στην Ικαρία, μέχρι φέτος τον Μάη υπήρχε μόνο ένας παιδίατρος, ο οποίος κάλυπτε και τις ανάγκες των Φούρνων. Μετά από αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις κατοίκων, σωματείων και φορέων, προσλήφθηκε δεύτερος παιδίατρος – επικουρικός – τον Μάη και… λίγες μέρες μετά μετακινήθηκε στο Νοσοκομείο Σάμου!

Στη Σάμο, αντίστοιχα, η μοναδική παιδίατρος εδώ και δύο χρόνια στο νοσοκομείο του νησιού (μετακινούμενη και αυτή από την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από το ΚΕΦΙΑΠ του νησιού στο νοσοκομείο) δεν μπορούσε να πάρει ούτε άδεια ή ρεπό… ενώ η «λύση» που δόθηκε όταν έπρεπε να πάρει αναρρωτική άδεια ήταν η παραπάνω μετακίνηση από την Ικαρία.

Σε αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση, με τους γιατρούς να γίνονται «μπαλάκι», μέσα σε εξοντωτικές συνθήκες και ενώ οι ανάγκες των νησιωτών μένουν ακάλυπτες, η απάντηση της κυβέρνησης, διά στόματος του υφυπουργού Υγείας Β. Κοντοζαμάνη, ήταν ότι «στις 25 Ιούνη θα λήξει η αναρρωτική άδεια που έχει πάρει η παιδίατρος του νοσοκομείου της Σάμου» και άρα… όλα καλά!

Κι όλα αυτά σε νησιά με εκατοντάδες παιδιά: Μόνο στην Ικαρία, εκτός από τα νήπια, βρέφη και νεογνά, στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης φοιτούν 870 παιδιά. Οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν ωστόσο ως «κόστος» το αίτημα που κατέθεσαν εδώ και ένα χρόνο οι φορείς του νησιού, απαιτώντας την κάλυψη με μόνιμους παιδιάτρους στο Νοσοκομείο, στο Κέντρο Υγείας Ευδήλου, στο Περιφερειακό Ιατρείο Ραχών.

Ενδεικτικό της κάλπικης «θωράκισης» του δημόσιου συστήματος Υγείας είναι ότι σε Ικαρία και Φούρνους κρεβάτια ΜΕΘ δεν υπήρχαν ποτέ και δεν υπάρχουν και σήμερα, παρά τις ακόμα μεγαλύτερες ανάγκες.

Και εδώ συνεχίζονται οι επικίνδυνες ακροβασίες: Ενας θάλαμος μετατράπηκε σε ΜΑΦ (Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας), παίρνοντας το χώρο που προοριζόταν για τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού (30 νεφροπαθείς αναγκάζονται να μεταναστεύουν σε άλλα νησιά για τις θεραπείες τους) και δύο κρεβάτια από την Παθολογική κλινική. Υπάρχει ένας φορητός αναπνευστήρας, αν χρειαστεί δεύτερος θα παρθεί ο φορητός από το χειρουργείο και, όπως λένε υγειονομικοί, με πατέντες θα πρέπει να «σηκωθούν» τέσσερα κρεβάτια.

Επιπλέον, στο νοσοκομείο δεν υπάρχει επίσης ούτε ένας εντατικολόγος, ούτε ένας πνευμονολόγος! Η μοναδική ακτινολόγος εφημερεύει σχεδόν 30 μέρες το μήνα. Ο μαγνητικός τομογράφος δεν λειτουργεί, γιατί δεν προσλήφθηκε το απαιτούμενο εξειδικευμένο προσωπικό…

banner

Οσοι από τους Φούρνους χρειαστούν διασωλήνωση, θα πρέπει να περιμένουν το καΐκι, «αν το επιτρέπει ο καιρός».

Οσο για το ΕΚΑΒ, στην Ικαρία υπάρχουν τέσσερα ασθενοφόρα, ωστόσο κυκλοφορεί μόνο το ένα στη βάρδια γιατί το προσωπικό δεν επαρκεί για τα υπόλοιπα. Αν τύχει δεύτερο περιστατικό «θα περιμένει», με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Στους Φούρνους δεν υπάρχει κανένας εργαζόμενος του ΕΚΑΒ και η ευθύνη της κίνησης του μοναδικού ασθενοφόρου έχει ανατεθεί στον… δήμο.

Αντίστοιχα, οι συμβασιούχοι προσληφθέντες στο νοσοκομείο (10 θέσεις επικουρικού προσωπικού με σύμβαση εργασίας διάρκειας 24 μηνών και 3 γιατροί με σύμβαση εργασίας διάρκειας 36 μηνών) δεν αρκούν να καλύψουν ούτε το κενό που δημιουργεί η αναγκαστική άδεια ειδικού σκοπού που πρέπει να δοθεί στο προσωπικό που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες. Δεν μπορούν να διασφαλίσουν την 24ωρη λειτουργία καμίας κλινικής με κανονικές συνθήκες, αφού σε καμιά δεν υπάρχουν 3 τουλάχιστον γιατροί.

Σχετικά με τα μέσα ατομικής προστασίας υπάρχουν ελάχιστες μάσκες FFP 3, που απαιτούνται για νοσηλεία ασθενών με Covid-19, «οι οποίες επαρκούν για μια βδομάδα»…

Στο δε ΚΥ Ευδήλου, από τις 8 θέσεις είναι καλυμμένες μόλις δύο και καλούνται οι αγροτικοί γιατροί από τα Περιφερειακά Ιατρεία να εφημερεύουν.

Την ίδια ώρα, στα Περιφερειακά Ιατρεία σε Ικαρία και Φούρνους δεν μπορεί να γίνει ούτε εργαστηριακός έλεγχος, μοναδικός εξοπλισμός είναι το στηθοσκόπιο και το τηλέφωνο. Παρ’ όλα αυτά παρουσιάζονται ως δομές σε 24ωρη ετοιμότητα…

Να δυναμώσει ο αγώνας για την προστασία της υγείας του λαού

«Ο κίνδυνος να διασπαρεί η επιδημία του κορονοϊού στα νησιά της Ικαρίας και των Φούρνων είναι πολύ μεγάλος, εφόσον ένα μεγάλο μέρος των τουριστών που θα έρθουν από το εξωτερικό δεν θα υπόκεινται σε κανέναν ουσιαστικό προληπτικό ιατρικό έλεγχο, παρά μόνο δειγματοληπτικό, ενώ το σύνολο των τουριστών θα έρχεται χωρίς την εφαρμογή των απαραίτητων συστηματικών και καθολικών μέτρων σε αεροπλάνα και πλοία», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Ικαρίας – Φούρνων του ΚΚΕ.

«Την ίδια στιγμή», προσθέτει, «τα μέσα πρόληψης και έγκαιρης αντιμετώπισης στα νησιά της Ικαρίας και των Φούρνων παραμένουν από ανεπαρκή έως ανύπαρκτα (π.χ. στους Φούρνους), καθώς οι υγειονομικές μονάδες, που ήταν σε τραγική κατάσταση, αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες των νησιωτών το χειμώνα, πολύ δε περισσότερο τις ακόμη πιο μεγάλες ανάγκες της τουριστικής περιόδου. Η λεγόμενη “ενδυνάμωση” του δομών Υγείας και οι προσλήψεις που ισχυρίζεται ότι προχώρησε η κυβέρνηση, εκτός από το ότι είναι προσωρινές, είναι ελάχιστες για να καλύψουν τα μεγάλα κενά που υπάρχουν σε νοσοκομείο, δεν αφορούν στο υποστελεχωμένο Κέντρο Υγείας στη βόρεια Ικαρία, ούτε τα Περιφερειακά Ιατρεία και στα δυο νησιά».

Σε ό,τι αφορά τις αεροδιακομιδές, η ΤΕ Ικαρίας – Φούρνων τονίζει ότι η κυβέρνηση «αντί να ενισχύσει αποφασιστικά το ΕΚΑΒ σε στόλο και προσωπικό, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να καταφύγει στις υπηρεσίες ιδιωτών με ό,τι κινδύνους και προβλήματα αυτό θα έχει. Ακόμα πιο επικίνδυνο είναι ότι η αεροδιακομιδή ασθενών με κορονοϊό δεν θα γίνεται από τα μικρά νησιά, αλλά πρώτα αυτοί πρέπει να μετακινηθούν με πλωτά μέσα σε ένα μεγάλο νησί (π.χ. από τους Φούρνους σε Ικαρία ή Σάμο!)».

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση και την πολιτική που προκαλεί, η Κομματική Οργάνωση καλεί σε ενίσχυση του αγώνα στο πλευρό των υγειονομικών για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, επαρκή και πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Απαιτεί:

  • Να στελεχωθούν με όλες τις απαιτούμενες ειδικότητες τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, το ίδιο και τα ιατρεία των μικρών νησιών, ώστε να λειτουργούν όλο το 24ωρο και όλο το χρόνο.
  • Να ανακληθούν οι μετακινήσεις των γιατρών που έχουν φύγει από το Νοσοκομείο της Ικαρίας (παιδίατρος – ακτινολόγος).
  • Να υπάρξει ουσιαστικός προληπτικός έλεγχος στις χώρες προέλευσης, στις εισόδους της χώρας, στις μεγάλες τουριστικές μονάδες, στις τουριστικές ζώνες, στα χωριά (με μαζικά τεστ – θερμομετρήσεις σε τουρίστες και εργαζόμενους, μόνιμους κατοίκους) από γιατρούς και το αναγκαίο υγειονομικό προσωπικό ενταγμένους στο δημόσιο σύστημα Υγείας και με ευθύνη του ΕΟΔΥ. Ο καθημερινός έλεγχος στις τουριστικές μονάδες και στα άλλα καταλύματα, για την τήρηση των αναγκαίων μέτρων προστασίας και την έγκαιρη αντιμετώπιση κρουσμάτων με κορονοϊό ή άλλες ασθένειες, πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από γιατρούς και προσωπικό που ανήκουν στο δημόσιο σύστημα και όχι ο «έλεγχος» να ανατίθεται στους επιχειρηματίες, όπως κάνει η κυβέρνηση.
  • Να εξασφαλιστεί ο προληπτικός έλεγχος όσων φτάνουν στα νησιά με ευθύνη του ΕΟΔΥ.
  • Να διαμορφωθεί μηχανισμός αεροδιακομιδής ασθενών από όλα τα νησιά. Να διασφαλιστεί η άμεση μεταφορά των ασθενών από την Ικαρία και τους Φούρνους απευθείας σε κεντρικό νοσοκομείο αναφοράς.

rizospastis.gr

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue