Home ΚοινωνίαΠολιτικήΔημοτικές Εκλογές 2019 “Πορεία Ευθύνης” : Οι αρχές, το πρόγραμμα και ανακοινώσεις του συνδυασμού για τον Δήμο Ανατολικής Σάμου

“Πορεία Ευθύνης” : Οι αρχές, το πρόγραμμα και ανακοινώσεις του συνδυασμού για τον Δήμο Ανατολικής Σάμου

by ikariaki.gr
4 views

ΠΟΡΕΙΑ ΕΥΘΥΝΗΣ: ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΜΑΣ

 

  • Ο ΔΗΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ

 

  • Πρώτα ο δημότης, η ασφάλειά του, η υγεία του και η προστασία της περιουσίας του.
  • Ο δημότης έχει λόγο στη λήψη αποφάσεων, παίρνει μέρος σε τοπικά ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα και προτείνει λύσεις.
  • Ο Δήμος δεν είναι κτήμα των ολίγων ή του ενός, αλλά δημοτική επιχείρηση όλων των δημοτών

 

  • ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

 

Διαφάνεια  στη Διοίκηση του Δήμου με σωστή  διαχείριση των διαθέσιμων πόρων σύμφωνα με τις αρχές της οικονομίας, της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας.

 

  • ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΗΜΑ

 

  • Περιορίζουμε τις σπατάλες και εκτελούμε προμήθειες και έργα με γνώμονα την βελτίωση της ποιότητας ζωής και την ανάπτυξη και όχι τη βιτρίνα και τη προχειρότητα.
  • Ελέγχουμε αυστηρά την ποιότητα των δημοσίων έργων σε όλα τα στάδια της εκτέλεσης.

 

banner
  • ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ

 

  • Η φράση «απευθείας ανάθεση» δεν περιλαμβάνεται στο λεξιλόγιο της παράταξης ΠΟΡΕΙΑ ΕΥΘΥΝΗΣ.
  • Σε έκτακτες ανάγκες οι απευθείας αναθέσεις θα αποφασίζονται από το Δημοτικό Συμβούλιο με απόλυτη διαφάνεια.

 

  • ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ

 

Προστασία του περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτων στη θάλασσα και στη στεριά από ανεξέλεγκτες κατασκευές,  κακή διαχείριση αποβλήτων η λυμάτων, αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων και άλλων χημικών ουσιών, εκπομπή αερίων, παράνομη εναπόθεση σκουπιδιών, εγκατάλειψη οχημάτων κ.λ.π.

 

  • Η ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΜΙΣΗ ΑΡΧΟΝΤΙΑ

 

Η  μάχη θα δοθεί με την καθημερινότητα γιατί η καθαριότητα:

  • Είναι αναφαίρετο κοινωνικό δικαίωμα των δημοτών.
  • Είναι ποιότητα ζωής.
  • Είναι η εικόνα που βλέπει ο επισκέπτης.
  • Είναι Πολιτισμός.

 

 

  • ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ

Υπερασπίζουμε  την συλλογικότητα, τη σύνθεση των απόψεων, τη συμμετοχή, την ατομική προσφορά και ευθύνη, και τη μέγιστη δυνατή συναίνεση των δημοτών που θα συνδιαμορφώνουν το μοντέλο διοίκησης του Δήμου.

 

  • ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

 

  • Διαρκής προσπάθεια για αύξηση της απασχόλησης.
  • Σεβασμός στην εργασία.
  • Η εργασία φέρνει αξιοπρέπεια, η αξιοπρέπεια φέρνει αυτοπεποίθηση, η αυτοπεποίθηση φέρνει δημιουργικότητα και η δημιουργικότητα παράγει πλούτο.

 

 

  • ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

 

Η ελεύθερη άσκηση νεοφυούς επιχειρηματικότητας, η καινοτομία, η στήριξη βιώσιμων ιδεών είναι το θεμέλιο για την μείωση της ανεργίας και  την αύξηση της απασχόλησης.

 

 

  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣ ΑΝΟΙΧΤΟΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

 

  • Ισότητα, δικαιοσύνη, αξιοκρατία, αλληλεγγύη.
  • Αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

 

  • e – DIMOS

Οι ευφυείς πόλεις παρέχουν μέσω ευρυζωνικών δικτύων,  ψηφιακές εφαρμογές και ηλεκτρονικές υπηρεσίες που αναβαθμίζουν το επίπεδο της εξυπηρέτησης των κατοίκων, των επισκεπτών, των επιχειρήσεων και των οργανισμών του Δήμου.

 

  • ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ, ΔΕΝ ΑΞΙΖΟΥΜΕ.

 

  • Ενεργοποίηση των θεσμών του εθελοντισμού και της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης προς όφελος των πολιτών.
  • Η αφύπνιση της προσφοράς και της δοτικότητας από τον άνθρωπο προς τον συνάνθρωπο εξυψώνει τα πνευματικά ιδεώδη.

 

  • ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΣΥΜΒΙΩΣΗ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ, ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

Δικαίωμα ποιοτικής ζωής σε δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα. Η αφοσίωση των ζώων, βελτιώνει την ψυχολογία και την διάθεση, προσφέρει χαρά και  συνδράμει στην σωστή διαμόρφωση του χαρακτήρα των παιδιών.

 

 

ΠΟΡΕΙΑ ΕΥΘΥΝΗΣ

σχεδιάζουμε με επίκεντρο τον άνθρωπο

 

 

 

 

ΠΟΡΕΙΑ ΕΥΘΥΝΗΣ  – ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΣ 

 

 

  1. Διαχείριση του Μεταναστευτικού στη Σάμο

«Σήμερα (4) ολόκληρα χρόνια μετά από τις μεγάλες μεταναστευτικές ροές, εμείς λέμε ξεκάθαρα τέλος στις διαπιστώσεις – έρχεται η ώρα των υπεύθυνων αποφάσεων»

α. Διαχείριση μεταναστευτικού εκτός κατοικημένων περιοχών

Εάν πραγματικά θέλουμε να βάλουμε ένα τέλος στην υποβάθμιση και να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη, θα πρέπει οπωσδήποτε το υπάρχον κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης μεταναστών (Hot Spot) να σταματήσει να λειτουργεί μέσα στην πόλη της Σάμου. Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός μικρού και κλειστού χώρου καταγραφής μακριά από κατοικημένες περιοχές, κεντρικούς οδικούς άξονες, στρατιωτικές εγκαταστάσεις και άλλους ευαίσθητους χώρους. Ευχής έργο θα ήταν η διαχείριση του μεταναστευτικού να γινόταν μακριά από τον εθνικά ευαίσθητο χώρο του Αιγαίου, κάτι που πάντα επισημαίναμε. Σήμερα παρότι η μεταφορά του Hot Spot εκτός του νησιού φαντάζει αρκετά δύσκολη ενέργεια, για μας θα αποτελεί μία συνεχή επιδίωξη και προσπάθεια.

β. Κλειστή δομή – τέλος στην ανεξέλεγκτη κυκλοφορία των μεταναστών

Η έξοδος των μεταναστών από τον χώρο καταγραφής πρέπει να είναι αυστηρά ελεγχόμενη για τη διασφάλιση της προστασίας των κατοίκων από παραβατικές συμπεριφορές, αλλά και λοιπές ενέργειες που δυσκολεύουν την καθημερινότητα και υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Για μας αποτελεί δέσμευση η ασφάλεια και η προστασία των συνδημοτών μας.

γ. Υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης εντός του χώρου καταγραφής

Εντός του χώρου καταγραφής των μεταναστών, θα επιδιώξουμε να δημιουργηθεί μία πλήρως εξοπλισμένη μονάδα υγείας, για ιατρικές εξετάσεις και βραχεία νοσηλεία, προκειμένου να πετύχουμε την αποσυμφόρηση του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου. Επίσης, προκειμένου να αποφευχθεί η διατάραξη της εύρυθμης και απρόσκοπτης λειτουργίας των σχολικών μονάδων, λόγω της εμπλοκής τους στο πρόγραμμα εκπαίδευσης ανηλίκων τέκνων, θα επιδιώξουμε εντός του υπόψη χώρου να δημιουργηθεί ένα κέντρο προσχολικής απασχόλησης – εκπαίδευσης παιδιών, για τον ελάχιστο χρόνο που θα απαιτηθεί να παραμείνουν στο νησί μας.

δ. Έλεγχος – Φύλαξη συνόρων

Αν και είναι η υπ’ αριθμόν «πρώτη» ενέργεια που πρέπει να γίνει, διότι αποτελεί την απαραίτητη προϋπόθεση για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών, την αναφέρουμε στο τέλος, επειδή αποφασίζεται και υλοποιείται αποκλειστικά και μόνο σε κυβερνητικό επίπεδο. Υπεύθυνη μεταναστευτική πολιτική χωρίς έλεγχο και φύλαξη συνόρων δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο, γι’ αυτό ευελπιστούμε και αναμένουμε την άμεση υλοποίηση αυτής της ενέργειας στο πλαίσιο της εθνικής πολιτικής.

 

 

  1. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ

«Αλληλεγγύη όχι μόνο στους μετανάστες αλλά και στους Έλληνες. Η υγεία, ο πόνος και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια δεν είναι αντικείμενα εκμετάλλευσης»

 

α. Στέγη διαμονής αστέγων

 

Σήμερα υπάρχουν συνάνθρωποι μας, ευτυχώς ελάχιστοι, που στερούνται στέγης. Πρόθεσή μας και επιδίωξή μας είναι να δημιουργήσουμε ένα χώρο φιλοξενίας αστέγων δημοτών σε ένα από τα υπάρχοντα δημοτικά κτίρια που διαθέτει ο Δήμος μας.

 

β. Κοινωνικά τιμολόγια

 

Είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε, παρά την μεγάλη οικονομική στενότητα που υπάρχει, την καθιέρωση κοινωνικών τιμολογίων για τις ευπαθείς ομάδες, με οικονομικά και οικογενειακά κριτήρια, προκειμένου να επιτευχθεί η μείωση ή ακόμη και ο μηδενισμός σε ορισμένες περιπτώσεις, των δημοτικών τελών.

 

γ. Δημιουργία δομών εξυπηρέτησης ασθενών και φτωχών

 

Στα πλαίσια της κοινωνικής μας πολιτικής για το Δήμο θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε κατάλληλες δομές για την εξυπηρέτηση των φτωχών και αβοήθητων ασθενών συνδημοτών μας. Επιδίωξή μας, να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο σίτισης των δημοτών που πραγματικά αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν, χρησιμοποιώντας τον θεσμό «Βοήθεια στο Σπίτι» και το δημοτικό γηροκομείο. Επίσης, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τον Δήμο μας περισσότερο ποιοτικό και φιλόξενο σε ΑμεΑ, προκειμένου αυτοί να έχουν πρόσβαση σε διάφορες δραστηριότητες με θέσεις παρκινγκ σε κατάλληλα σημεία, πεζοδρόμια χωρίς εμπόδια, ράμπες πρόσβασης σε θαλάσσια λουτρά, κτλ.

 

δ. Στήριξη των Πολυτέκνων και Τριτέκνων

 

Πλήρη συμπαράσταση και στήριξη στα δίκαια αιτήματα των πολυτέκνων και τριτέκνων, που η πολιτεία τόσο άκομψα αλλά και ψυχρά με το πρόσχημα της οικονομικής κρίσης τους στέρησε τις ελπίδες τους και τους έφερε σε απόγνωση. Θα συνδράμουμε στο έργο των συλλόγων με παροχή στέγης σε δημόσιο κτίριο, προμήθεια και διανομή τροφίμων και ρουχισμού, αλλά και την επίλυση των προβλημάτων τους στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων του Δήμου μας.

 

ε. Στήριξη των προγραμμάτων του ΟΚΑΝΑ

 

Θα στηρίξουμε πλήρως τον ΟΚΑΝΑ και το κέντρο «ΦΑΡΟΣ», ώστε να λειτουργήσουν υπέρ των αβοήθητων εξαρτημένων ατόμων, αρχικά συμβουλευτικά και στη συνεχεία με προγράμματα αποκατάστασης.

 

στ. Ενίσχυση των υπηρεσιών των ΚΑΠΗ.

Επαναφορά των περισσότερων υπηρεσιών που στερήθηκαν οι άνθρωποι τρίτης ηλικίας λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και εμπλουτισμό των προγραμμάτων με υπηρεσίες πέραν των προβλεπομένων. Δηλαδή συχνότερες επισκέψεις ιατρού, συχνότερες εκδρομές και ταξίδια εκτός Σάμου, ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, καθημερινά θαλάσσια λουτρά το καλοκαίρι κλπ.

 

 

  1. ΑΝΑΠΤΥΞΗ

«Στόχος μας η εξεύρεση προγραμμάτων χρηματοδότησης αναπτυξιακών έργων, αλλά και η δημιουργία θέσεων εργασίας μέσω της διευκόλυνσης λειτουργίας ιδιωτικών επιχειρήσεων»

α. Συγκοινωνίες

Οι σωστές συγκοινωνίες είναι πολλαπλασιαστής ανάπτυξης και ευημερίας, διότι εκτός της εξυπηρέτησης των δημοτών, συμβάλουν και στην προσέγγιση τουριστών. Είναι λίαν επιεικώς απαράδεκτο και εξευτελιστικό να δεχόμαστε επί τόσα χρόνια τη σημερινή κατάσταση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών. Σύνδεση με τον Πειραιά τον χειμώνα τρεις φορές την εβδομάδα και μάλιστα σε ώρες εντελώς ακατάλληλες και αποκλεισμός του νησιού μας από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, είναι ζητήματα που πρέπει να λυθούν δυναμικά και οργανωμένα ως θεσμός (Δήμος – Περιφέρεια) και όχι καιροσκοπικά με ψηφίσματα Δημοτικού Συμβουλίου.

Παράλληλα έχουμε στόχο να εντάξουμε τον Δήμο μας στο συγκοινωνιακό δίκτυο υδροπλάνων νησιωτικών προορισμών και να διερευνήσουμε τις προϋποθέσεις δημιουργίας υδατοδρομίου σε κατάλληλα επιλεγμένη ακτή του Δήμου μας.

Επίσης, επιτακτική ανάγκη αποτελεί και η βελτίωση των αστικών συγκοινωνιών, σε συνεργασία με το ΚΤΕΛ, αλλά και με τα σωματεία των ΤΑΞΙ, ώστε να υπάρχει καθημερινή συγκοινωνία με τα χωριά χειμώνα καλοκαίρι.

β. Τουρισμός

Η παροχή τουριστικών προϊόντων στο νησί μας έχει παραμείνει στην αρχική ιδέα ήλιος –  θάλασσα  –  φαγητό, με τη ζήτηση σε φθίνουσα πορεία. Θα επιδιώξουμε μέσα από την εξωστρέφεια και την στοχευόμενη τουριστική προβολή στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό της χώρας, να προσεγγίσουμε εναλλακτικές μορφές τουρισμού, εκμεταλλευόμενοι στο μέγιστο τις δυνατότητες που μας παρέχει απλόχερα ο τόπος μας. Τέτοιες μορφές τουρισμού είναι ο αγροτικός, ορειβατικός, καταδυτικός, ιστορικός, γαστρονομικός και θρησκευτικός τουρισμός. Για την υλοποίηση των παραπάνω εναλλακτικών μορφών τουρισμού, απαιτείται στενή συνεργασία των δραστηριοποιούμενων φορέων με τον τουρισμό. Ο Δήμος θα είναι ο αμέριστος αρωγός αυτής της συνεργασίας, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια στο να υλοποιηθούν οι προτάσεις ανάπτυξης που θα υποβάλλονται από τους αρμόδιους φορείς.

Παράλληλα στόχος μας θα είναι να εκμεταλλευτούμε το όνομα του παγκοσμίως γνωστού Σάμιου φιλοσόφου και μαθηματικού Πυθαγόρα, από το όνομα του οποίου ως γνωστόν η Σάμος ονομάζεται και «νησί του Πυθαγόρα», για την αύξηση της επισκεψιμότητας στο νησί μας. Επίσης, στόχος μας είναι να αυξήσουμε την  επισκεψιμότητα στο Δήμο μας και κατ’ επέκταση στο νησί μας, με τη δημιουργία ενός σύγχρονου μουσείου νεότερης ιστορίας, για την ανάδειξη προσώπων και γεγονότων της ιστορίας και του πολιτισμού του νησιού μας.

Απαραίτητη προϋπόθεση της σωστής τουριστικής ανάπτυξης αποτελεί και η επαγγελματική επάρκεια του προσωπικού, συνεπώς θα επιδιώξουμε τη διεξαγωγή σεμιναρίων, για την επιμόρφωση του προσωπικού που ασχολείται με τον τουρισμό και τα συναφή με αυτόν επαγγέλματα.

Σε όλα τα παραπάνω δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει η απαίτηση για μία σοβαρή επανεξέταση του σε ισχύ σήμερα αντιαναπτυξιακού χωροταξικού, με στόχο την ανοικοδόμηση νέων τουριστικών μονάδων και την τουριστική ανάπτυξη. Η δημιουργία νέων ξενοδοχειακών μονάδων, αλλά και η χάραξη ζωνών νυκτερινής ζωής και διασκέδασης θα αποτελέσει διαρκή μας μέριμνα.

γ. Αγροκτηνοτροφία

Το νησί μας αδυνατεί να καλύψει με ίδια παραγωγή τις απαιτήσεις σε προϊόντα αγροκτηνοτροφίας, ειδικά τους θερινούς μήνες όπου οι απαιτήσεις πολλαπλασιάζονται. Ο Δήμος θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την στήριξη και διευκόλυνση της οποιαδήποτε ιδιωτικής πρωτοβουλίας που αποσκοπεί στην ανάπτυξη επιχειρήσεων παραγωγής και μεταποίησης αγροκτηνοτροφικών προϊόντων. Θα επιδιώξουμε την ανάπτυξη πρωτοβουλίας για τη δημιουργία ομάδων επεξεργασίας και τυποποίησης προϊόντων του πρωτογενή τομέα, όπως για παράδειγμα για την παρασκευή χυμών από τα πορτοκάλια της περιοχής των Μύλων.

Θα επιδιώξουμε σε συνεργασία με τους παραγωγούς και την Περιφέρεια την προβολή των προϊόντων ετικέτας (κρασί, ελαιόλαδο, τυροκομικά προϊόντα, οπωροκηπευτικά, αρωματικά φυτά, εσπεριδοειδή, μέλι, αλιευτικά, κλπ)  και την παραγωγή και διακίνηση ποιοτικών πιστοποιημένων προϊόντων τα οποία θα  επιφέρουν σημαντική ανάπτυξη και κατ’ επέκταση νέες θέσεις εργασίας. Στόχος μας να καταστεί η Σάμος σημείο αναφοράς βιολογικών προϊόντων.

Θα επιδιώξουμε επίσης την δυνατότητα συνεργασίας με ιδιωτικές επιχειρήσεις για τη δυνατότητα αξιοποίησης πηγών ύδατος και τη δημιουργία σε αυτές μονάδων εμφιάλωσης νερού.

Επίσης, επιτακτική ανάγκη αποτελεί σήμερα η αναζήτηση προγραμμάτων δημιουργίας δημοτικού σφαγείου, για την εξυπηρέτηση των κτηνοτρόφων μας.

Τέλος, θα επιδιώξουμε τη λειτουργία σε συγκεκριμένο χώρο και χρόνο, οργανωμένου δημοτικού παζαριού μικροπωλητών με τοπικά προϊόντα, αλλά και ιδιωτών που επιθυμούν να διαθέσουν προς πώληση διάφορα προσωπικά τους αντικείμενα, όπως συμβαίνει σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού.

δ. Δημοτικά Έργα

Η αστοχία των δημοσίων έργων είναι φράση και έννοια ξένη για μας, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να πειραματίζεται με το δημόσιο χρήμα. Ο έλεγχος των προσφορών έκπτωσης κατά τη δημοπράτηση ενός έργου, για το κατά πόσο ανταποκρίνεται με την πραγματικότητα, η απόδοση ευθυνών σε όσους εμπλέκονται σε αστοχίες και παραλείψεις που οδηγούν στην ολική ή μερική καταστροφή ενός έργου και η οργάνωση συνεργείων μικρών έργων υποδομών και συντηρήσεως αποτελούν για μας δέσμευση.

Επιδίωξη μας να προχωρήσουμε άμεσα σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τα αρμόδια υπουργεία στην υλοποίηση των παρακάτω μεγάλων έργων υποδομής:

(1) Κατασκευής της περιμετρικής οδού Πυθαγορείου

(2) Κατασκευή έργων διαχείρισης και αξιοποίησης των υδάτινων πόρων για επαρκή και υγιεινή υδροδότηση όλων των αστικών περιοχών.

(3) Επίλυση του σοβαρού προβλήματος της μη λειτουργίας του βιολογικού Βαθέος.

(4) Κατασκευή μονάδας επεξεργασίας λυμάτων στους Μυτιληνιούς ή η σύνδεση του αποχετευτικού δικτύου των Μυτιληνιών με το βιολογικό της Χώρας, αφού πρώτα πραγματοποιηθεί η επισκευή και η σωστή επαναλειτουργία αυτού.

(5) Χάραξη δρόμου από το λιμάνι Πυθαγορείου μέχρι το δημοτικό σχολείο για την αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας στην παραλιακή ζώνη Πυθαγορείου και την εξυπηρέτηση του λιμανιού.

(6) Την σύνταξη μελέτης δημιουργίας αθλητικού κέντρου στο Κοκκάρι και την άμεση  ασφαλτόστρωση των δύο παρκινγκ Κοκκαρίου.

Παράλληλα στόχος μας είναι να προχωρήσουμε άμεσα:

-Στην καταγραφή και αξιοποίηση όλης της δημοτικής περιουσίας.

-Στην ένταξη στο σχέδιο αστικών περιοχών τις κατοικημένες περιοχές εκτός σχεδίου, με προτεραιότητα τα Περιβόλια της πόλης της Σάμου και την περιοχή Πολυκράτια του Πυθαγορείου.

-Σε διαρθρωτικές παρεμβάσεις σε όλα τα υφιστάμενα δημόσια κτήρια και τη μετατροπή  τους σε ενεργειακά.

-Στη δημιουργία σημείων υδροληψίας πόσιμου ύδατος, σε κομβικά σημεία, για την εξυπηρέτηση των κατοίκων που δεν χρησιμοποιούν εμφιαλωμένο νερό.

-Στη διευθέτηση και αξιοποίηση των παραλιών με τεχνικές παρεμβάσεις όπου απαιτείται και εγκατάσταση αποδυτηρίων και ντους. Επίσης, θα επιδιώξουμε να εγκαταστήσουμε πλωτές προβλήτες σε υπήνεμες ακτές και παραλίες για την προσέγγιση σκαφών αναψυχής, που ως γνωστό σήμερα χρησιμοποιούνται ευρέως τόσο για τις νέες μαρίνες, όσο και για τον εκσυγχρονισμό υπαρχόντων λιμένων, χάρη στην ευελιξία τους, την ανθεκτικότητα και την λειτουργικότητά τους.

-Στην συντήρηση όλων των πλακόστρωτων δρόμων και των πλατειών των χωριών, καθώς και των χώρων πρασίνου και αναψυχής.

-Στην κατεδάφιση εγκαταλελειμμένων κτιρίων και επικίνδυνων για την ασφάλεια και τη δημόσια υγεία.

-Στην αναζήτηση και εξασφάλιση χώρων θέσεων πάρκινγκ και παιδικών χαρών, καθώς και στη συντήρηση των υπαρχόντων, για την εξυπηρέτηση των χωριών αλλά και των κατοίκων στις πυκνοκατοικημένες γειτονιές των μεγάλων κοινοτήτων.

-Στην επανεξέταση και επανατοποθέτηση των κατεστραμμένων σημάτων κυκλοφορίας και στις μονοδρομήσεις και αμφιδρομήσεις οδών, καθώς και στην τοποθέτηση – επανατοποθέτηση πινακίδων ονομασίας οδών και αρίθμησης οικιών.

ε. Αναπτυξιακή προοπτική

Στο αναπτυξιακό μας πρόγραμμα πέραν των ανωτέρω, θα αναζητήσουμε και τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να εντάξουμε στην πόλη της Σάμου την ίδρυση κρατικών σχολών Σωμάτων Ασφαλείας ή την ίδρυση τμημάτων ΤΕΙ, με αντικείμενο συναφή με το νησί μας, δηλαδή τμημάτων Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών και Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Σήμερα η αναπτυξιακή προοπτική της πρωτεύουσας του νησιού μας, αλλά και κατ’ επέκταση του νησιού μας, είναι καθηλωμένη αφενός κάτω από την δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας μας και αφετέρου κάτω από τις δυσμενείς επιπτώσεις του μεταναστευτικού ζητήματος. Συνεπώς για να έχει το αναπτυξιακό μας πρόγραμμα εφαρμογή πρέπει να αναζητηθούν προγράμματα χρηματοδότησης και κυρίως πρέπει οπωσδήποτε να εκλείψουν οι επιπτώσεις του μεταναστευτικού ζητήματος.

 

 

  1. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ

«Το δυσκολότερο στοίχημα για μια δημοτική αρχή είναι να μπορεί να αντιμετωπίζει γρήγορα και σωστά τα καθημερινά προβλήματα των δημοτών, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα της ζωής των»

α. Ύδρευση

 

Προτεραιότητά μας η παροχή επαρκούς και υγιεινού νερού χωρίς διακοπές. Στόχος μας να οργανώσουμε μία ενιαία υπηρεσίας ύδρευσης, είτε ως οργανική υπηρεσία του Δήμου, είτε ως ΝΠΔΔ – ΔΕΥΑ, σε συνεργασία με τον Δήμο Δυτικής Σάμου, προκειμένου να αντιμετωπίζονται από κοινού, άμεσα και σωστά τα διάφορα προβλήματα της ύδρευσης. Προς τούτο θα επιδιώξουμε:

 

– Ενιαία τιμολογιακή πολιτική σε όλο το Δήμο.

 

– Οργάνωση του τεχνικού προσωπικού σε συνεργεία ανά περιοχή με επικεφαλής υδραυλικούς εργοδηγούς.

 

– Επάρκεια ανταλλακτικών για την αυθημερόν αποκατάσταση βλαβών.

 

– Παροχή υγιεινού πόσιμου νερού με τακτικό καθαρισμό των δεξαμενών, με σωστή χλωρίωση, με συχνές εξετάσεις δειγμάτων ύδατος και ενημέρωση των καταναλωτών για τα αποτελέσματα αυτών, με έλεγχο του δικτύου για πιθανές διαρροές και για προσμίξεις επικίνδυνων ουσιών.

 

– Δημιουργία σημείων υδροληψίας πόσιμου ύδατος, υγειονομικά ελεγμένου, σε δημόσιους χώρους, προσιτούς από όλους τους κατοίκους που επιθυμούν να πίνουν νερό πηγής και όχι εμφιαλωμένο.

 

β. Διαχείριση Υγρών Αποβλήτων

 

Σήμερα είναι γνωστό σε όλους το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο βιολογικός της πρωτεύουσας του νησιού μας. Σίγουρα το δύσκολο και σοβαρότατο αυτό πρόβλημα πηγαίνει αρκετά χρόνια πίσω, με μία σειρά λαθών, κακοτεχνιών και παραλείψεων που επιβαρύνουν τον δημότη, αλλά και το περιβάλλον. Επιδίωξή μας θα είναι να βρούμε το γρηγορότερο δυνατόν τη βέλτιστη λύση στο πρόβλημα και να τεθεί σε λειτουργία το αποχετευτικό σύστημα, για το οποίο έχουν δαπανηθεί μέχρι σήμερα εκατομμύρια ευρώ και δεν λειτουργεί.

 

Εκτός της επίλυσης του παραπάνω σοβαρού προβλήματος, πρέπει να αναζητηθεί πρόγραμμα χρηματοδότησης για να συνδεθεί με την μονάδα επεξεργασίας λυμάτων του Κότσικα, το αποχετευτικό δίκτυο της κοινότητας Βαθέος και ο οικισμός της Βλαμαρής.

 

Στην κοινότητα Χώρα απαιτείται η σωστή επαναλειτουργία του υπάρχοντος βιολογικού που έχει υποστεί σοβαρές βλάβες εδώ και χρόνια και υπολειτουργεί.

 

Στους Μυτιληνιούς απαιτείται η κατασκευή μονάδας επεξεργασίας λυμάτων ή η σύνδεση του αποχετευτικού δικτύου με το βιολογικό της Χώρας, εφόσον φυσικά αυτός επισκευασθεί και λειτουργήσει σωστά σύμφωνα με τις προδιαγραφές της υφιστάμενης νομοθεσίας.

 

Στις υπόλοιπες κοινότητες, που διαθέτουν βιολογικούς, υποχρέωσή μας και επιδίωξή μας θα είναι η σωστή λειτουργία τους, ενώ στις μικρότερες πληθυσμιακά κοινότητες του Δήμου φροντίδα μας θα είναι η συντήρηση του αποχετευτικού δικτύου και η άμεση αποκατάσταση βλαβών για την προστασία της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος.

 

γ. Καθαριότητα

 

Η σωστή οργάνωση της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου και ο σωστός προγραμματισμός και ο έλεγχος θα αποτελέσει για μας το μεγάλο στοίχημα, προκειμένου ως δημοτική αρχή να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το δύσκολο αυτό έργο. Στόχος μας θα είναι:

 

– Να κλείσουμε τις αυτοσχέδιες χωματερές που δημιουργούνται κατά καιρούς στα χωριά και γίνονται εστία μόλυνσης και υποβάθμισης.

 

– Να υπάρχει σαφής προγραμματισμός για την περισυλλογή των βαρέων και ογκωδών αντικειμένων, προκειμένου να εκλείψει η άσχημη εικόνα της ύπαρξης μεγάλων αντικειμένων πεταμένων για μέρες δίπλα στους κάδους, όπως ψυγεία, στρώματα κλπ.

 

– Η συντήρηση και το βάψιμο όλων των απορριμματοφόρων.

 

– Το πλύσιμο των κάδων και η δημιουργία κατασκευών κάλυψης αυτών, για να μη βρίσκονται σε κοινή θέα τουλάχιστον στις εισόδους των χωριών και σε πολυσύχναστα μέρη.

 

– Η αναζήτηση προγραμμάτων για προμήθεια έξυπνων λύσεων, όπως βυθιζόμενοι κάδοι απορριμμάτων και πρέσες μεγάλης χωρητικότητας.

 

– Η τοποθέτηση μικρών καλαίσθητων κάδων για την απόρριψη μικροαντικειμένων από τους πεζούς σε πλατείες, παραλίες και πολυσύχναστους δρόμους.

 

– Η λειτουργία δημόσιων τουαλετών με την παραχώρηση της καθαριότητας αυτών σε ιδιώτες, έναντι μικρού αντίτιμου.

 

– Τέλος, η αναζήτηση ιδιωτικών εταιρειών για την ανάληψη της ανακύκλωσης, μέχρι ο Δήμος να μπορέσει να τη λειτουργήσει ο ίδιος, ταυτόχρονα με τη λειτουργία μηχανών παραγωγής πέλλετ από κλαδιά και παλιά ξύλα, καθώς και με τη λειτουργία παραγωγής υλικού οδοποιίας από υλικά κατεδάφισης.

 

δ. Ηλεκτροφωτισμός κοινόχρηστων χώρων και οδών

 

Γνωστά είναι τα επί τόσα χρόνια παράπονα των κατοίκων για καμένες λάμπες σε κολώνες της ΔΕΗ, για κατεστραμμένα φωτιστικά σώματα, για σπασμένους και σκουριασμένους ιστούς φωτισμού και μάλιστα σε τουριστικά μέρη, για έλλειψη συνεννόησης με τη ΔΕΔΔΗΕ στην γρήγορη αποκατάσταση βλαβών του δικτύου του δημοτικού φωτισμού και άλλα πολλά. Εμείς θα επιδιώξουμε:

 

-Την αναζήτηση προγραμμάτων χρηματοδότησης εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων για τον ηλεκτροφωτισμό δημόσιων χώρων και τη σταδιακή αντικατάσταση των καμένων λαμπτήρων με λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης ρεύματος, τύπου Led,  προκειμένου να εξοικονομήσουμε χρήματα.

 

-Τη σύνταξη μελέτης κόστους – οφέλους, προκειμένου και εφόσον υπάρχει οικονομικό όφελος να δοθεί η συντήρηση του δημοτικού φωτισμού με δημοπρασία σε ιδιώτες, δεδομένου ότι το υπάρχον τεχνικό προσωπικό του Δήμου δεν επαρκεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις συντήρησης του δημοτικού φωτισμού.

 

ε. Οδοποιία – Συντήρηση οδών πεζοδρομίων

 

Η προσπάθειά μας θα είναι να διανοίξουμε νέους αγροτικούς – δασικούς δρόμους και να διαπλατύνουμε τους παλαιούς βάσει συγκεκριμένης μελέτης που θα εκπονηθεί σε συνεργασία με τη δασική υπηρεσία, αφενός για την εξυπηρέτηση των κατοίκων αλλά και αφετέρου για λόγους πυρασφάλειας.

 

Στόχος μας θα είναι να μην υπάρχει αγροτικός δρόμος που να μη μπορεί να κινηθεί με ασφάλεια ο παραγωγός.

 

Εντός κατοικημένων περιοχών θα μεριμνούμε συνεχώς για την επισκευή των ζημιών του οδοστρώματος. Οι επικίνδυνες για ατυχήματα λακκούβες του δρόμου πρέπει να κλείνονται άμεσα. Επίσης, μεγάλο βάρος θα ρίξουμε στη συντήρηση των οδών, των πεζοδρομίων, των πλακόστρωτων δρόμων και των πλατειών, αλλά και των άλλων κοινόχρηστων χώρων.

 

Στόχος μας θα είναι η ασφάλεια των πολιτών, αλλά και παράλληλα η ομορφιά και η καλαισθησία της γειτονιάς, του χωριού και της πόλης.

 

 

 

  1. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – ΑΘΛΗΣΗ – ΠΑΙΔΕΙΑ

«Η μεθοδευμένη αξιοποίηση των πολιτιστικών και αθλητικών δυνατοτήτων του Δήμου μας θα συμβάλουν αποτελεσματικά, διά μέσω της εξωστρέφειας, στην ανάδειξη του νησιού μας όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο»

α. Πολιτισμός  

 

Ο Δήμος θα λειτουργεί ως ο ενορχηστρωτής πολιτισμού και έκφρασης σε κάθε πολιτιστική δραστηριότητα. Όλοι οι σύλλογοι που ασχολούνται με τον πολιτισμό και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη διατήρηση της πολιτιστικής μας ταυτότητας θα έχουν την αμέριστη υποστήριξη του Δήμου. Η υποστήριξη του δήμου δεν θα έχει να κάνει με κομματικά ή τοπικιστικά κριτήρια, ούτε με συμπάθειες ή αντιπάθειες προσώπων, αλλά με τις παραγόμενες δραστηριότητες των συλλόγων και την ποιότητα αυτών. Η επιχορήγηση των συλλόγων θα γίνεται βάσει της κείμενης νομοθεσίας.

 

Μία από τις κύριες επιδιώξεις μας θα είναι η αναζήτηση δημοτικών χώρων για την στέγαση όλων των πολιτιστικών συλλόγων κατά περιοχή, καθώς επίσης και η συντήρηση των χώρων στους οποίους ήδη στεγάζονται πολιτιστικοί σύλλογοι.

 

Επίσης, θα φροντίσουμε να παγιωθεί ένα ετήσιο κοινό πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων με τη συμμετοχή όλων των συλλόγων υπό την αιγίδα και την έγκριση του Δήμου, αφενός για να μη διεξάγονται περισσότερες της μίας εκδήλωσης την ίδια ημέρα και αφετέρου για να είναι ενήμεροι όλοι οι δημότες και οι επισκέπτες μας για τις διεξαγόμενες εκδηλώσεις.

 

Στόχος μας επίσης θα είναι να δημιουργήσουμε, στα όρια του Δήμου μας, ένα μουσείο νεότερης ιστορίας της Σάμου για την ανάδειξη της ζωής και του έργου των ηρώων προγόνων μας που είχαν ενεργή συμμετοχή στους απελευθερωτικούς αγώνες της πατρίδας μας, καθώς επίσης και των επιφανών Σαμίων που διαδραμάτισαν σοβαρό ρόλο στον πολιτισμό και την τέχνη.

 

Τέλος θα αναζητήσουμε πρόγραμμα χρηματοδότησης για να δημιουργήσουμε εντός του χώρου της Μαυρογένειου Σχολής ένα υπαίθριο θέατρο για θερινές θεατρικές και μουσικές παραστάσεις.

 

β. Αθλητισμός

 

Στα θέματα του αθλητισμού θα φροντίσουμε να τοποθετήσουμε σε συμβουλευτικές θέσεις ειδικούς ανά άθλημα, έτσι ώστε να μπορούμε μέσα από τις δικές τους προτάσεις να προχωρήσουμε στην σωστή προώθηση του αθλητισμού στον Δήμο μας.

 

Στόχος μας είναι:

 

– Να συντηρήσουμε σταδιακά μία προς μία τις αθλητικές εγκαταστάσεις και τους βοηθητικούς χώρους αυτών.

 

– Να προχωρήσουμε άμεσα στην εξεύρεση και εξασφάλιση χώρου στάθμευσης ΙΧ αυτοκινήτων, παραπλεύρως του Δημοτικού Σταδίου Σάμου και να επιδιώξουμε να εξασφαλίσουμε ένα παρακείμενο οικόπεδο με εγκαταλελειμμένη οικία εντός αυτού, που υπάρχει στην περιοχή για την επέκταση του σταδίου.

 

– Να διευθετήσουμε το σοβαρό πρόβλημα με το κολυμβητήριο του Πυθαγορείου, που παρότι δαπανήθηκαν τόσα χρήματα για να κατασκευασθεί, σήμερα όχι μόνο δεν έχει τεθεί σε λειτουργία, αλλά βρίσκεται εντελώς εγκαταλελειμμένο και λεηλατημένο.

 

– Να εκπονήσουμε μελέτη και να αναζητήσουμε σχετική χρηματοδότηση για τη δημιουργία ενός αθλητικού προπονητικού κέντρου στο γήπεδο του Κοκκαρίου.

 

– Να προχωρήσουμε τα ήδη χρηματοδοτούμενα έργα αναβάθμισης των γηπέδων που εγκρίθηκαν από το ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα.

 

– Να ενισχύουμε οικονομικά, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, τους αθλητικούς συλλόγους, με προτεραιότητα αυτούς που αγωνίζονται εκτός Σάμου, όπως επίσης και μεμονωμένους αθλητές που αγωνίζονται εκτός Σάμου και προβάλουν το όμορφο νησί μας και τον Δήμο μας.

 

– Να αναζητήσουμε μέσω άλλων Δήμων και αθλητικών Ενώσεων και Ομοσπονδιών την επιλογή κάποιων αθλητικών δράσεων με στόχο την καθιέρωση τους σε πανελλήνια κλίμακα στην έδρα του Δήμου μας.

 

γ. Παιδεία

 

Στο χώρο της παιδείας πρωταρχικός μας στόχος θα είναι η αναζήτηση των κατάλληλων προϋποθέσεων για τη δημιουργία μίας κρατικής σχολής, όπως για παράδειγμα μία σχολή Λιμενικού ή Αστυνομίας ή τμημάτων ΤΕΙ με αντικείμενο την οινολογία και τον τουρισμό.  Επίσης θα επιδιώξουμε:

 

– Να δημιουργήσουμε κέντρα νεότητας όπου είναι εφικτό χρησιμοποιώντας κλειστά κτίρια του Δήμου ή του Συνεταιρισμού μετά από σχετική παραχώρηση χρήσης.

 

– Να προχωρήσουμε στην εκπόνηση μελέτης για τη δημιουργία σε κατάλληλο χώρο ενός πολυχώρου σχολικών δραστηριοτήτων, που να περιέχει πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής, αλλά και διάφορες άλλες εκπαιδευτικές και περιβαλλοντικές δράσεις.

 

– Να συνεργασθούμε με ιατρούς και διατροφολόγους για την απόκτηση διατροφικής συνείδησης από τους μαθητές. Επίσης, θα εφαρμόσουμε προγράμματα προληπτικής ιατρικής και οδοντιατρικής φροντίδας στα σχολεία σε συνεργασία με το Νοσοκομείο και την Ιατρική σχολή.

 

– Να προχωρήσουμε στον εκσυγχρονισμό και στην αξιοποίηση των σχολικών αθλητικών χώρων και του αθλητικού εξοπλισμού για την υλοποίηση προγραμμάτων άθλησης για τους μαθητές.

 

– Να εφαρμόσουμε οργανωμένες δράσεις «Ανακύκλωσης» και «Πρασίνου – Καθαριότητας»  σε κάθε σχολείο.

 

– Να αναζητήσουμε προγράμματα παροχής δωρεάν εκπαίδευσης, ή εθελοντές καθηγητές για να εφαρμόσουμε στον Δήμο μας κοινωνικό φροντιστήριο για οικονομικά αδύναμους μαθητές.

 

– Τέλος στοχεύουμε να προχωρήσουμε σε προγράμματα θερινής απασχόλησης παιδιών, στην καθιέρωση φεστιβάλ παρουσίασης σχολικών δραστηριοτήτων στο τέλος της χρονιάς, στην καθιέρωση ετήσιας γιορτής βιβλίου σε συνεργασία με όλα τα βιβλιοπωλεία του Δήμου μας και τη Δημοτικής Βιβλιοθήκη και σε άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις με κέντρο του ενδιαφέροντος το παιδί.

 

Με το πρόγραμμά μας στο χώρο του πολιτισμού του αθλητισμού και της παιδείας ζητάμε να δημιουργήσουμε έναν «έξυπνο» και φιλόξενο Δήμο με ισχυρή αθλητική, πολιτιστική και τουριστική ταυτότητα και με τις ανάλογες πολιτιστικές, πνευματικές, αθλητικές και περιβαλλοντικές δράσεις. 

 

 

  1. ΔΙΟΙΚΗΣΗ

«Αποτελεσματική και χρηστή διοίκηση σημαίνει τέχνη, σημαίνει διαφάνεια και νομιμότητα, σημαίνει κατανόηση και αμοιβαία εμπιστοσύνη»

α. Δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης και σεβασμού 

 

Επειδή πιστεύουμε ότι η δημοτική αρχή πρέπει να συνδέεται με το δημότη με αισθήματα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και σεβασμού, θα καθιερώσουμε ένα ή δύο απογεύματα κάθε εβδομάδα για να δεχόμαστε με ανοικτή πρόσκληση τους συνδημότες μας που επιθυμούν να δουν τον Δήμαρχο και να του μεταφέρουν τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους, καθώς επίσης και για να του καταθέσουν τις προτάσεις τους πάνω σε διάφορα θέματα που απασχολούν το σύνολο των δημοτών.

 

Επίσης, στο θέμα της άμεσης επικοινωνίας του πολίτη με τις υπηρεσίες του Δήμου θα δημιουργήσουμε έναν εύκολο στη μνήμη τηλεφωνικό αριθμό, στον οποίο ο πολίτης θα καταφεύγει για να αναφέρει τυχόν βλάβες ή λοιπά περιστατικά αρμοδιότητας του Δήμου που θα πρέπει να διευθετηθούν άμεσα.

 

β. Συμμετοχή των δημοτών στη διοίκηση

 

Ο δήμος αποτελεί μια «επιχείρηση» που ανήκει σε όλους μας και δεν είναι κτήμα ούτε του δημάρχου, ούτε των αντιδημάρχων, ούτε των δημοτικών συμβούλων. Προς τούτο, εμείς θα αναζητήσουμε τη συμμετοχή όσων εκ των δημοτών επιθυμούν να έχουν ενεργή παρουσία στα κοινά μέσω τοπικών ηλεκτρονικών δημοψηφισμάτων. Αυτό θα επιτευχθεί, μέσα από μία δυναμική πρωτοποριακή ηλεκτρονική και καινοτόμο διαδικτυακή σελίδα που θα δημιουργήσουμε. Ο δημότης που θα επιθυμεί να συμμετέχει στα κοινά, θα παραλάβει έναν κωδικό που θα αντιστοιχεί σε συγκεκριμένη περιοχή, πόλη ή χωριό, έτσι ώστε να μπορεί να έχει λόγο στη λήψη των αποφάσεων που αφορούν αποκλειστικά τον τόπο του.

 

Οι προτάσεις των δημοτών που θα κατατίθενται στο ηλεκτρονικό δημοψήφισμα δεν θα έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα, αλλά θα λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, τόσο από τη δημοτική αρχή, όσο και από το δημοτικό συμβούλιο.

 

γ. Οργάνωση των υπηρεσιών του Δήμου

 

Χωρίς τη σωστή οργάνωση του Δήμου δεν υπάρχει περίπτωση οι δημότες να έχουν άμεση και σωστή εξυπηρέτηση στα καθημερινά τους προβλήματα.

 

Στόχος μας είναι να μηδενίσουμε την ταλαιπωρία των δημοτών, που θα επισκέπτονται τις υπηρεσίες του Δήμου για να καταθέσουν κάποιο αίτημα ή να παραλάβουν κάποιο έγγραφο. Επίσης, στόχος μας θα είναι τα αιτήματα που έχουν σχέση με την αποκατάσταση βλαβών και άλλα καθημερινά προβλήματα να επιλύονται άμεσα από τα προσωπικό του Δήμου, χωρίς την παραμικρή χρονοτριβή.

 

Το τελευταίο θα υλοποιηθεί με τη σωστή οργάνωση του προσωπικού σε αυτοδιοίκητα τμήματα με υπεύθυνους επικεφαλής, τα οποία θα υπάγονται στην αντίστοιχη υπηρεσία του Δήμου π.χ. καθαριότητας, ύδρευσης κτλ και τα οποία θα προγραμματίζονται και θα συντονίζονται από τους προϊσταμένους των υπηρεσιών και θα εποπτεύονται από τους καθ’ ύλην αρμόδιους αντιδημάρχους.

 

δ. Αναβάθμιση του Δημοτικού Συμβουλίου – συνεργασία παρατάξεων

 

Από την πρώτη ημέρα θα επιδιώξουμε την αναβάθμιση της λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου και την τήρηση του κανονισμού αυτού, κυρίως στα θέματα των αδικαιολόγητων απουσιών των δημοτικών συμβούλων και της μεγάλης χρονικής διάρκειας της παρουσίασης και της ψήφισης των θεμάτων.

 

Επίσης, θα επιδιωχθεί η επίτευξη συνεννόησης και συνεργασίας μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων, με την καθιέρωση σχετικής διαβούλευσης των επικεφαλής των παρατάξεων και των εμπλεκομένων αντιδημάρχων και προέδρων των ΝΠΔΔ του Δήμου, για την επίτευξη κοινής γραμμής προτού έρθουν εξειδικευμένα θέματα για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

 

Πρέπει να γίνει σαφές, ότι με την απλή αναλογική που εφάρμοσε η κυβέρνηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, η πιθανή καταψήφιση κάποιων σοβαρών θεμάτων μπορεί να επιφέρει σοβαρότατες επιπτώσεις στον Δήμο και κατ’ επέκταση στους δημότες, κάτι που εμείς θα προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε.

 

ΠΟΡΕΙΑ ΕΥΘΥΝΗΣ

Αντώνης Σίμος – Υποψήφιος Δήμαρχος

 

 

 

 

ΠΡΟΣ: Σύλλογο Πολυτέκνων Σάμου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Σύλλογος Τριτέκνων Σάμου

Σε απάντηση σχετικής ανοικτής επιστολής σας, που δημοσιεύσατε στις 22 Απριλίου 2019, σας ενημερώνουμε ότι ήδη στο πρόγραμμά μας και συγκεκριμένα στην παράγραφο «2» που αφορά την «Κοινωνική Μέριμνα» την οποία ήδη έχουμε δημοσιεύσει στις 26 Μαρτίου 2019, παίρνουμε συγκεκριμένες θέσεις για τους πολύτεκνους και για τους τρίτεκνους. Επίσης, στην ίδια παράγραφο μιλάμε και για το κοινωνικό τιμολόγιο με μειωμένα δημοτικά τέλη, ακόμη και μηδενικά σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Στο συνδυασμό μας έχουμε μέλη του συλλόγου σας, αλλά και του συλλόγου των τριτέκνων, που ανήκω και εγώ προσωπικά και ως εκ τούτου τα αιτήματά σας είναι και δικά μας αιτήματα. Τέλος σας γνωστοποιούμε ότι θα προσπαθήσουμε να ικανοποιήσουμε τα αιτήματα του συλλόγου σας, αλλά και του συλλόγου των τριτέκνων, σε συνδυασμό με τον εξορθολογισμό των οικονομικών του Δήμου.

Δέσμευσή μας δεν θα είναι μόνο η ικανοποίηση των αιτημάτων του συλλόγου σας, αλλά η λειτουργία του Δήμου με κοινωνικό πρόσωπο για όλους τους δημότες μας και σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε ως δημοτική αρχή, όταν εκλεγούμε.

Αντώνης Σίμος

Υποψήφιος Δήμαρχος

με την ΠΟΡΕΙΑ ΕΥΘΥΝΗΣ

 

 

Ανοικτή επιστολή στους συνδημότες μας

Σάμος, 19 Απριλίου 2019

Σήμερα η ιδιαιτέρα πατρίδα μας, η Σάμος, περνά μέσα από μία περίοδο αβεβαιότητας και μεγάλων προκλήσεων. Τις προκλήσεις αυτές οφείλουμε να τις αντιμετωπίσουμε άμεσα, εάν θέλουμε να ελπίζουμε σε κάτι καλύτερο. Φυσικά τίποτα δεν έρχεται χωρίς προσπάθεια και φυσικά η ελπίδα βρίσκεται στην πράξη, στο αποτέλεσμα της σκληρής και συλλογικής προσπάθειας και όχι στα λόγια.

Στο νησί μας βλέπουμε ότι υπάρχει έλλειμμα συνεργασίας, λόγω των κατεστημένων νοοτροπιών, αλλά και των μικροκομματικών και προσωπικών συμφερόντων, που δεν επιτρέπει να καρποφορήσουν οι καινοτόμες ιδέες και οι πρωτοπόρες, αντισυμβατικές προτάσεις των νέων ανθρώπων.

Αυτά τα δεδομένα της στασιμότητας οφείλουμε να τα αλλάξουμε και να κάνουμε σοβαρές τομές. Αν κάτι χρειαζόμαστε στον τόπο μας, είναι να σκεφτούμε και να πράξουμε έξω από τα συνηθισμένα, έξω από τα αναμενόμενα, με σχέδιο και πρόγραμμα, που να ενώνει και να μην αφαιρεί τις δυνάμεις όλων αυτών που μπορούν και θέλουν να προσφέρουν.

Στην κατεύθυνση λοιπόν αυτή αποφασίσαμε, με κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα τις κοινές ιδεολογικοπολιτικές μας αφετηρίες, να δημιουργήσουμε το συνδυασμό «ΠΟΡΕΙΑ ΕΥΘΥΝΗΣ», για τον Δήμο της Ανατολικής Σάμου. Έτσι δημιουργήσαμε ένα συνδυασμό ιδεολογικά συμπαγή, με σαφή και διάφανο προσανατολισμό και με ξεκάθαρο, σαφές και καινοτόμο ρεαλιστικό πρόγραμμα, που να καλύπτει όλους τους συμπολίτες μας. Με αυτόν το συνδυασμό ζητάμε να διεκδικήσουμε τη Δημοτική Αρχή, για να μπορέσουμε κάτω από σκληρή προσπάθεια να δώσουμε λύσεις σε όλα τα μεγάλα και ουσιαστικά προβλήματα που απασχολούν την ιδιαίτερη πατρίδα μας, με σοβαρότερο όλων το μείζον θέμα του μεταναστευτικού.

Μας ρωτάτε γιατί να πρέπει να υπάρχουν έξι συνδυασμοί, αφού και οι έξι ζητούν το καλό του τόπου.

Επί της αρχής σας απαντάμε γιατί αυτό επιτάσσει η Δημοκρατία, γιατί απλά δεν έχουμε όλοι την ίδια άποψη και την ίδια πολιτική σκέψη, γιατί απλά αρνούμαστε να υποτασσόμαστε στις μειοψηφίες. Δευτερευόντως, σας λέμε ότι εμείς κατεβαίνουμε στις εκλογές με διαφορετικά κριτήρια. Δηλαδή δεν κατεβαίνουμε να υπηρετήσουμε προσωπικά συμφέροντα, ούτε συμφέροντα ημετέρων, ούτε ζητάμε να υπερασπιστούμε τα δίκαια των επιχειρήσεών μας, αλλά ζητάμε να υπερασπίσουμε αποκλειστικά και μόνο τα δίκαια των συμπολιτών μας. Τέλος σας λέμε ότι δεν τρέξαμε να δημιουργήσουμε έναν ευκαιριακό συνδυασμό, καλώντας στο ψηφοδέλτιο όλους τους πολιτικά άστεγους, αυτούς που ασχολήθηκαν στο παρελθόν με τα κοινά από διάφορες κομματικές θέσεις και μάλιστα εκ διαμέτρου αντίθετες μεταξύ τους και που η πολιτική τους διαδρομή έχει προ πολλού τελειώσει. Εμείς δεν ζητήσαμε υποψηφίους μέσα από ένα θολό και ασαφή κοινωνικά και πολιτικά τοπίο, αλλά ζητήσαμε ως επί το πλείστον νέους υποψηφίους με ξεκάθαρη άποψη και με κοινό στόχο, για να μπορέσουμε να προασπίσουμε το συμφέρον των συμπολιτών μας και να κάνουμε σοβαρές τομές και αλλαγές προκειμένου να ανεβάσουμε την ποιότητα της ζωής τους.

Γι’ αυτούς τους λόγους αποφασίσαμε να κατέβουμε στις προσεχείς εκλογές ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ και να πορευτούμε ενωμένοι χωρίς μισόλογα και υποσχέσεις, αλλά με εντιμότητα, με αξιοπρέπεια και με ειλικρίνεια μέχρι την τελική εκλογική νίκη.

Τέλος, πρέπει να σας γνωρίσουμε ότι «δήμος» είστε εσείς, είμαστε εμείς, είμαστε όλοι εμείς μαζί. Δήμος είναι καθαρά δική σας δημοτική επιχείρηση και δεν είναι κτήμα των ολίγων, ούτε του ενός. Γι’ αυτό και πρέπει να ασκήσετε υπεύθυνα το εκλογικό σας δικαίωμα, προκειμένου να αναθέσετε την διοίκηση του δήμου, δηλαδή της δική σας επιχείρησης, σε αυτούς που εσείς εμπιστεύεστε, σε αυτούς που εσείς νομίζετε ότι έχουν την ικανότητα να σας παρέχουν ασφάλεια, ποιότητα ζωής και προοπτική ανάπτυξης.

Μετά τιμής

ο υποψήφιος Δήμαρχος και

οι υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι

του συνδυασμού ΠΟΡΕΙΑ ΕΥΘΥΝΗΣ

 

 

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue