Μαθητές Ικαρίας – Χίου: Η ανάγκη της επικοινωνίας ισχυρότερη από τα συγκοινωνιακά εμπόδια

Η επιθυμία των μαθητών 2 νησιωτικών σχολείων να γνωριστούν μεταξύ τους αποδείχτηκε τελικά ισχυρότερη από τις προβληματικές ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

Παρά τα εμπόδια που παρουσιάστηκαν μέχρι και την τελευταία στιγμή τα Γυμνάσια με Λυκειακές τάξεις της Βολισσού Χίου και των Ραχών Ικαρίας κατάφεραν τελικά να ανταλλάξουν μεταξύ τους επισκέψεις.

Η αρχή έγινε στη Βολισσό, όπου την Παρασκευή 19 Απριλίου το Γυμνάσιο με Λυκειακές τάξεις Βολισσού «Μιχ. Παπαμαύρος» υποδέχθηκε το Γυμνάσιο με Λυκειακές τάξεις των Ραχών.

Στην τελετή υποδοχής που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα  εκδηλώσεων του σχολείου έγινε αναφορά στην παρουσία του Ικαριακού εκστρατευτικού σώματος στη Βολισσό το Δεκέμβριο του 1912 και τη συμβολή του στην απελευθέρωση της Χίου. Οι μαθητές της Βολισσού παρουσίασαν επίσης τον τόπο τους και το σχολείο τους, ενώ τραγούδησαν, μαζί με τους Ικαριώτες συμμαθητές τους τον ύμνο της Ελεύθερης Πολιτείας της Ικαρίας κι ένα Ικαριώτικο τραγούδι. Ακολούθησε ανταλλαγή δώρων. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου κ. Κώστας Γανιάρης και ο περιφερειακός σύμβουλος Ικαρίας κ. Νικ. Κουλουλίας.

Στη συνέχεια οι μαθητές της Βολισσού χόρεψαν με τη φροντίδα του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου, υπό τους ήχους της ορχήστρας του Μουσικού Γυμνασίου Χίου και με τη συμμετοχή των Ικαριωτών συμμαθητών τους παραδοσιακούς χορούς στην πλατεία της Βολισσού, εκεί που πριν 100 χρόνια έγινε η θριαμβευτική υποδοχή των Ικαριωτών απελευθερωτών.

Οι μαθητές από την Ικαρία παρακάθισαν στη συνέχεια σε γεύμα, ενώ  κατά την παραμονή τους στη Χίο επισκέφτηκαν επίσης τα Μεστά, το Πυργί και τους Ολύμπους.

Τη Δευτέρα 22 Απριλίου οι Ράχες της Ικαρίας είχαν σειρά να υποδεχθούν τους Βολισσιανούς μαθητές, το μεσημέρι στους χώρους του σχολείου και το βράδυ στη μεγάλη αίθουσα του Χριστού Ραχών.

Η Διευθύντρια του Γυμνασίου Ραχών κ. Ευαγγελία Βιτσαρά καλωσορίζοντας τους Χιώτες φιλοξενούμενους έκανε μια ιστορική αναδρομή στις σχέσεις μεταξύ Χίου και Ικαρίας, ενώ τη σκυτάλη παρέλαβαν η χορωδία του σχολείου και η ανταλλαγή δώρων.

Ακολούθησε μια υπέροχη βραδιά που θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη των μαθητών της Βολισσού. Η ορχήστρα από καθηγητές και μαθητές του σχολείου, οι εξαιρετικές, και ποιοτικά και ποσοτικά, λιχουδιές που έφτιαξαν οι καθηγητές και οι γονείς των μαθητών, οι τοπικοί (και όχι μόνο) χοροί, το αμείωτο κέφι και η εγκαρδιότητα απέδειξαν την ασυναγώνιστη ικαριώτικη φιλοξενία.

Οι Βολισσιανοί μαθητές επισκέφτηκαν επίσης τον Εύδηλο, τον Αρμενιστή, τον αρχαιολογικό χώρο του Να, τους τάφους των πολιτικών εξορίστων και τη σχετιζόμενη με τη Χίο Μονή Μουντέ. Κατά την παραμονή τους στη Σάμο επισκέφτηκαν το Βαθύ και το Πυθαγόρειο (Αρχαιολογικό Μουσείο, Ευπαλίνειο όρυγμα, Ηραίο). Να σημειωθεί ότι οι προβληματικές συγκοινωνίες τους ταλαιπωρούσαν μέχρι την τελευταία στιγμή. Έτσι η επίσκεψη τους στην Ικαρία πραγματοποιήθηκε με μία ακόμη (εβδομαδιαία αυτή τη φορά) καθυστέρηση, λόγω της απεργίας των πλοίων και του απαγορευτικού, ενώ επέστρεψαν στη Χίο με 10ωρη καθυστέρηση.

Οι εκδηλώσεις συνδιοργανώθηκαν από τις Περιφερειακές Ενότητες Χίου και Σάμου – Ικαρίας και ήταν ενταγμένες στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση των νησιών, του πολιτιστικού προγράμματος «Πτυχές της Ιστορίας της Βολισσού» του Γυμνασίου Βολισσού, καθώς επίσης του πολιτιστικού προγράμματος «Χιακός – Ικαριώτικος Λαός στην Επανάσταση του 1912» και του περιβαλλοντικού προγράμματος «Ποτάμια – Πέτρινα Γεφύρια των Ραχών»  του Γυμνασίου Ραχών.

Το Γυμνάσιο Βολισσού επιθυμεί να ευχαριστήσει για τη συμβολή τους, με διάφορους τρόπους, στην επιτυχία των επισκέψεων και εκδηλώσεων την Ιερά Μητρόπολη Χίου, την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου, Περιφερειακές Ενότητες Χίου και Σάμου – Ικαρίας,  Αντιπεριφερειάρχη Χίου κ. Κώστα Γανιάρη, Αντιπεριφερειάρχη Σάμου κ. Θεμ. Παπαθεοφάνους, Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη κ. Μαν. Κράκαρη, Περιφ. Σύμβουλο Ικαρίας κ. Νικ. Κουλουλία, υπαλλήλους κ. Κόβα, κ. Τέττερη και κ. Καλούπη από τη Χίο, κ. Δρίνη και κ. Πλατανιώτου από τη Σάμο), τους Δήμους Χίου και Ικαρίας,  το Γραφείο Τουρισμού του Δήμου Χίου, την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, το Ίδρυμα Γιάννη και Πηνελόπης Κουγιούλη, το Σύλλογο Γονέων των Σχολείων της Βολισσού, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βολισσού «Όμηρος», το Μουσικό Γυμνάσιο Χίου, τις εφημερίδες «Αλήθεια» και «Πολίτης», την κ. Σούλα Κουγιούλη, τον κ. Βαγγέλη Φαφαλιό, την κ. Καίτη Κυλαδίτη, τον κ. Δημ. Κεφάλα, τον κ. Μιχ. Ζαρταλούδη, τον κ. Γιάννη Αρχοντούλη, τον κ. Θοδωρή Κεχαγιά, το σύλλογο διδασκόντων, τους μαθητές και τους γονείς  του Γυμνασίου Ραχών και ιδιαίτερα τη διευθύντρια κ. Ευαγγελία Βιτσαρά, καθώς και την τοπική κοινωνία των Ραχών.

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΟΛΙΣΣΟΥ ΜΕ ΛΥΚΕΙΑΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ

«ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΜΑΥΡΟΣ»

ikariastore banner