IliaLive.gr

Οι πιο παραμυθένιες χριστουγεννιάτικες αγορές της Ευρώπης

Το arttravel.gr γύρισε την Ευρώπη και βρήκε τις πιο παραμυθένιες χριστουγεννιάτικες αγορές της.
 
Εκεί όπου είναι σχεδόν υποχρεωτικό να γίνουμε για λίγο και πάλι παιδιά.
 
Έτσι μας ταξιδεύει στους πιο όμορφους προορισμούς για τα Χριστούγεννα. Και αν δεν πάμε φέτος, κάποια στιγμή θα πρέπει να ζήσουμε αυτή την εμπειρία...
 

 
Είναι κάποιες πόλεις που μοιάζουν να φτιάχτηκαν για να γιορτάζουν τα Χριστούγεννα. Χιόνι, μεσαιωνικές πλατείες, κουκλίστικα κτίρια τριγύρω και στο κέντρο η χριστουγεννιάτικη αγορά. Παιδιά με κόκκινα μάγουλα ψάχνουν το επόμενο αντικείμενο του πόθου ανάμεσα στα αμέτρητα μπιχλιμπίδια αραδιασμένα στους πάγκους και ζευγάρια που ξορκίζουν το κρύο πίνοντας ζεστό κρασί με μπαχαρικά. Ακολουθήστε μας!

alexandropoulou as 1130x300 Xmas

WeihnachtsZauber, Gendarmenmarkt, Βερολίνο
Είναι μια από τις διασημότερες χριστουγεννιάτικες αγορές της γερμανικής πρωτεύουσας, στη περιοχή του Mitte. Κάθε χρόνο, πάνω από 600.000 άνθρωποι από όλο τον κόσμο την επισκέπτονται για να ζήσουν τη μοναδική της ατμόσφαιρα με τα εντυπωσιακά κτίρια στο φόντο αλλά και να για χαζέψουν τους πάγκους, που περιλαμβάνουν από υαλουργούς και κηροπλάστες μέχρι κοσμηματοποιούς. Επιπλέον, θα έχετε την ευκαιρία να γευτείτε υψηλή γαστρονομία σε ειδικά διαμορφωμένες σκηνές ενώ το χριστουγεννιάτικο τόνο δίνουν γνωστοί καλλιτέχνες. Εδώ διοργανώνεται μεγάλο πάρτι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς με είσοδο €12. (23/11-31-12, είσοδος €1).

nissan tsioris 1130x300 Xmas

Βέρνη, Ελβετία
Μπορεί οι χριστουγεννιάτικες αγορές της ελβετικής πρωτεύουσας να είναι σχετικά νεαρές, είναι σίγουρα όμως μες στο κλίμα. Η πρώτη βρίσκεται στην Munsterplatz και διαθέτει κυρίως αποξηραμένα λουλούδια, χειροποίητα κοσμήματα και ξύλινα μικροαντικείμενα. Η δεύτερη αγορά βρίσκεται στην Waisenhausplatz, στην παλιά πόλη και περιλαμβάνει περισσότερα από 50 ξύλινα σπιτάκια με όλων των ειδών τα στολίδια και κοσμήματα, προστατευμένα από φράχτη φτιαγμένο από κλαδιά πεύκου. Για να ζεσταθείτε αγοράστε μια κούπα ζεστό μηλίτη ή gluhwein και δοκιμάστε gingerbread και γλειφιτζούρια. Αναζητήστε τους τεχνίτες που φτιάχνουν κεριά στην αγορά της Waisenhausplatz. Σκεφτείτε το είδος και το σχέδιο του κεριού που θέλετε και ζητήστε από τον τεχνίτη να το φτιάξει μπροστά στα μάτια σας (28/11-24/12).


Ρώμη, Ιταλία
Οι περισσότερες αγορές της ιταλικής πρωτεύουσας βρίσκονται στην piazza Navona, με τα σιντριβάνια του Bernini ν' αγκαλιάζονται από πάγκους με παιχνίδια, χειροποίητες φιγούρες για τη φάτνη, τυχερά παιχνίδια, ciambelle (τεράστια ντόνατς) και πάνω από 101 είδη παραλλαγές τραγανής φλωρεντίνας με φιστίκι. Εκείνο βέβαια που εντυπωσιάζει περισσότερο είναι οι αναπαραστάσεις της Γέννησης (presepi) σε φυσικό μέγεθος στους περίβολους των εκκλησιών. Αναζητήστε τη Befana, τη μάγισσα των Χριστουγέννων, που την ημέρα των Φώτων φέρνει δώρα στα φρόνιμα παιδιά (ενώ στα άτακτα αφήνει ένα κάρβουνο). Θα τη βρείτε στους πάγκους, πάνω στο σκουπόξυλό της, στριμωγμένη ανάμεσα σε φιγούρες του Babbo Natale, του ντόπιου Αϊ-Βασίλη (01/12-06/01).


© Maurizio Rellini

Kaisaris 1130Χ300 Xmas 

Grote Markt, Μπριζ
Εδώ η χριστουγεννιάτικη αγορά μοιάζει βγαλμένη από παραμύθι: μεσαιωνικό σκηνικό, άμαξες που τις σέρνουν άλογα, ξύλινα μαγαζάκια σοκολάτας και υπαίθριοι πάγκοι με θεϊκές βάφλες, όλα στη σκιά του πανύψηλου καμπαναριού-συμβόλου της πόλης που φτάνει στα 83 μέτρα ύψος. Εδώ στήνεται και κάθε χρόνο η χριστουγεννιάτικη αγορά και το πιο υπέροχο παγοδρόμιο που έχετε δει ποτέ. Στα μαγαζάκια τριγύρω θα βρείτε πλεχτά, κρύσταλλα, στολίδια αλλά και άφθονο jenever, την τοπική εκδοχή του gin. Hot spot των εορτών είναι το χωριό με γλυπτά από πάγο που λειτουργεί κάθε χρόνο από το 1999. Φέτος το θέμα του παγωμένου χωριού Wanagogo Ice Magic είναι αφιερωμένο στη Μάγια τη Μέλισσα και τη Βίκυ Βίκινγκ (Stationsplein, www.ijssculptuur.be, 20/11 – 03/01).


Christkindlmarkt, Βιέννη
Τα ξύλινα παντζούρια της Rathausplatz μπροστά στο δημαρχείο της πόλης ανοίγουν στα μέσα Νοεμβρίου, προσελκύοντας περί τα τρία εκατομμύρια επισκέπτες που έρχονται για ν' αγοράσουν κεριά (από αληθινό κερί μέλισσας), ξύλινα παιχνίδια και γυάλινα κοσμήματα, δοκιμάζοντας ταυτοχρόνως γλυκίσματα με κρέμα, φρούτα με γλάσο, ψητά κάστανα και Weihnachtspunsch, πικάντικο χριστουγεννιάτικο παντς από κρασί, μπράντι ή σναπς, ενισχυμένο με χυμούς φρούτων. Τούτη η αγορά βάζει το θαυμαστικό στην παράδοση: οι πλαστικοί Αϊ-Βασίληδες (που εδώ θεωρούνται εκπρόσωποι της εμπορευματοποίησης των Χριστουγέννων) απαγορεύονται αυστηρά. Στη θέση τους θα δείτε το παραδοσιακό Wiener Christkindl, το Θείο Βρέφος, το οποίο υποδύεται (σύμφωνα με μια παράδοξη τευτονική παράδοση) μια νεαρή γυναίκα με μακριές ξανθές μπούκλες (13/11-26/12, www.christkindlmarkt.at). 


Erfurt, Γερμανία
Η κουκλίστικη χριστουγεννιάτικη αγορά της γερμανικής πόλης στήνεται στη μεσαιωνική παλιά πόλη, στην Domplatz μπροστά στον καθεδρικό της St. Mary και την εκκλησία του St. Severus. Θα δείτε τη χριστουγεννιάτικη πυραμίδα ύψους 12 μέτρων, το στολισμένο έλατο ύψους 25 μέτρων αλλά και τη φάτνη με σκαλισμένες στο χέρι φιγούρες σχεδόν σε φυσικό μέγεθος. Δοκιμάστε το νόστιμο Erfurt Schnittchens, όπως αποκαλούν οι ντόπιοι το stollen (24/11-22/12).


Παρίσι, Γαλλία

Το ρομαντικό Παρίσι δεν θα μπορούσε παρά να πρωταγωνιστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις με πλήθος αγορών και έναν εντυπωσιακό στολισμό να αναδεικνύει την γοητεία του. Μια από τις πιο διάσημες αγορές της πόλης είναι η χριστουγεννιάτικη αγορά των Ηλυσίων Πεδίων. Περίπου 100 ξύλινα σπιτάκια παίρνουν τη θέση τους κατά μήκος του πεζοδρομίου της διάσημης λεωφόρου και προσφέρουν χειροποίητα δώρα, γλυκά και ποτά. Σε ειδυλλιακή τοποθεσία, με θέα τον Πύργο του Άιφελ, θα βρείτε την αγορά Trocadéro, που αποτελεί μέρος του ομώνυμου θεματικού χριστουγεννιάτικου χωριού, που κατακλύζεται κάθε χρόνο από μικρούς και μεγάλους (15/11-04/01).


Μαδρίτη, Ισπανία
Η καρδιά των Χριστουγέννων χτυπά στην πελώρια και εντυπωσιακή Plaza Mayor που στολίζεται με αμέτρητα φωτάκια και φιλοξενεί τα ξύλινα σπιτάκια με τους πάγκους της αγοράς, η οποία μετρά πάνω από έναν αιώνα ζωής. Ντόπιοι και επισκέπτες χαζεύουν τα χειροποίητα στολίδια και δώρα, τις περίτεχνα φτιαγμένες φάτνες και γεύονται το Turron de Navidad, το παραδοσιακό ισπανικό γλυκό των Χριστουγέννων που μοιάζει με το δικό μας μαντολάτο (29/11-31/12).


Μόναχο, Γερμανία
Πάγκοι με χειροτεχνήματα περιβάλλουν το 30 μέτρων χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Marienplatz, γύρω από το οποίο οι κάτοικοι του Μονάχου καταβροχθίζουν λουκάνικα και reiber-datschi (πατατοκροκέτες), ξεδιψώντας με gluhwein. Πιο κει, στο “Ουράνιο Εργαστήρι” του νεογοτθικού Δημαρχείου, τα πιτσιρίκια της πόλης ντύνονται άγγελοι και επιδίδονται στις χειροτεχνίες και το ψήσιμο μπισκότων. Και πιο αργά, κατά τις 5.30 το απόγευμα βγαίνει στο μπαλκόνι η χορωδία, που ψάλει τα κάλαντα συνοδεία μπάντας χάλκινων πνευστών. Αναζητήστε τις διάσπαρτες στην πόλη μικρές θεματικές αγορές: ξεχωρίζουμε το Kripperlmarkt στο Rindermarkt, με βαυαρικές και τυρολέζικες αναπαραστάσεις της Γέννησης, αλλά και τη μεσαιωνική αγορά στην Wittelsbacher Platz. Έχετε τα μάτια σας ανοιχτά και για το τραμ που κόβει βόλτες στην παλιά πόλη, μοιράζοντας ζεστό κρασί με μπαχαρικά και gingerbread (27/11-24/12).


Βασιλεία, Ελβετία
Η χριστουγεννιάτικη αγορά βρίσκεται στο κέντρο της πόλης στις Barfüsserplatz και Münsterplatz και θεωρείται μια από τις ομορφότερες και μεγαλύτερες της Ελβετίας. Το εντυπωσιακά στολισμένο δέντρο φέρει την υπογραφή του διακοσμητή Johann Wanner ενώ γύρω του στήνονται πάνω από 180 ξύλινα σπιτάκια. Θα βρείτε από υπέροχα διακοσμητικά μέχρι τοπικά γλυκά και λουκάνικα, βάφλες και φυσικά glühwein, το ζεστό γλυκό κρασί με μπαχαρικά (26/11-23/12).




Σάλτσμπουργκ, Αυστρία

Η Christkindlmarkt του Σάλτσμπουργκ είναι μία από τις παλαιότερες αγορές της Ευρώπης – υπάρχουν έγγραφα του 15ου αιώνα που περιγράφουν τα εξαιρετικά χειροτεχνήματα που πωλούσαν οι ηλικιωμένες γυναίκες μπροστά από τον καθεδρικό ναό. Είναι επίσης μια από τις μικρότερες: μόλις 85 πάγκοι κάτω από τη φωταγωγημένη μπαρόκ σκηνή του κέντρου, με τα σιντριβάνια της να προστατεύονται απ' το κρύο μέσα σε avant garde γυάλινες θήκες, τις καμπάνες των εκκλησιών ν' αντηχούν κάθε τόσο και το μεσαιωνικό κάστρο να λάμπει στο λόφο. Στους πάγκους θα βρείτε χειροτεχνήματα από κασσίτερο, γούνινες παντόφλες και αδιάβροχα πανωφόρια. Αν κρυώσετε αγοράστε Lebkuchen (μπισκότα με μέλι), ψητά κάστανα και αμύγδαλα, λουκάνικα και ζεστό, γλυκό κρασί (19/11-26/12).


Πράγα, Τσεχία 
Οι δύο καλύτερες Vanocni trh (χριστουγεννιάτικες αγορές) βρίσκονται πλάι στην πλατεία Wenceslas και το μεσαιωνικό σκηνικό της πλατείας στην Παλιά Πόλη, γύρω από ένα γιγάντιο χριστουγεννιάτικο δέντρο, μια φάτνη κι ένα μικρό ζωολογικό κήπο. Βαδίζοντας αργά ανάμεσα στους στολισμένους πάγκους, γονείς με κοκκινομάγουλα πιτσιρίκια και θαμπωμένοι τουρίστες αγοράζουν ξύλινα παιχνίδια, κρύσταλλα Βοημίας, χειροποίητα κοσμήματα και τσέχικες μαριονέτες. Πίνουν υδρόμελι και svarene vino (ζεστό κόκκινο κρασί με μπαχαρικά) και γεύονται τα γλυκά της εποχής: μελόψωμα, vanocvka με και vosi hnizda, τραγανά μπισκότα-σφηκοφωλιές με καρύδια και ρούμι. Μην απορήσετε αν δείτε παντού βαρέλια με κυπρίνους – είναι οι πρωταγωνιστές του δείπνου της παραμονής των Χριστουγέννων. Απλώς ζητήστε ένα λέπι για το πορτοφόλι σας: θα σας εξασφαλίσει, λένε, άφθονο χρήμα. Μη χάσετε τον “original” Αϊ-Βασίλη, δηλαδή τον Άγιο Νικόλαο. Φοράει μίτρα επισκόπου και στις 5 Δεκεμβρίου βγαίνει στην πλατεία της Παλιάς Πόλης, μαζί μ' έναν άγγελο κι ένα διάβολο, για να ξεχωρίζει τα καλά παιδιά από τα άτακτα (28/11-06/01).


Δρέσδη, Γερμανία
Τίποτα δεν θυμίζει “Χριστούγεννα” όπως ένα κέικ δύο τόνων. Αυτό τουλάχιστον πιστεύουν οι ευσεβείς φουρνάρηδες της Δρέσδης, που στις αρχές Δεκεμβρίου φτιάχνουν ένα γιγάντιο stollen, παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο κέικ με αποξηραμένα φρούτα. Το σαξονικό γλύκισμα παρελαύνει στους μεσαιωνικούς δρόμους συνοδευόμενο από τη νεαρή “παρθένο του stollen” (εκλέγεται κάθε χρόνο από την ένωση αρτοποιών και ζαχαροπλαστών της Δρέσδης, τους οποίους και εκπροσωπεί σε εκδηλώσεις εντός και εκτός γερμανικών συνόρων), κάνοντας στο τέλος τη θριαμβευτική είσοδό του στο Striezelmarkt, την παλαιότερη χριστουγεννιάτικη αγορά της πόλης αλλά και ολόκληρης της Γερμανίας. Εκεί, ανάμεσα σε πάγκους με ξύλινα στολίδια, στρατιωτάκια εμπνευσμένα απ' τον Καρυοθραύστη του E.T.A. Hoffmann, καπνοδοκαθαριστές φτιαγμένους από δαμάσκηνα, πυραμίδες από κεριά και ψωμάκια με μοσχοκάρυδο, μαρμελάδα και σοκολάτα, το κέικ κόβεται με μαχαίρι 1,60 μέτρων και μοιράζεται στους περαστικούς. Ακριβώς όπως έγινε το 1730, όταν ο Αύγουστος ο Δυνατός μοίρασε ένα ισομέγεθες stollen στους φτωχούς της Δρέσδης (26/11-24/12, www.dresden-weihnachten.info).


Κολμάρ, Γαλλία
Η παραμυθένια πόλη της Αλσατίας έχει να υπερηφανεύεται όχι για μια αλλά για 5 κουκλίστικες χριστουγεννιάτικες αγορές που διατηρούν τη μαγεία των Χριστουγέννων για 6 εβδομάδες. Βρίσκονται στην καρδιά της παλιάς πόλης και συνδέονται μεταξύ τους με όμορφα φώτα που σας οδηγούν στα στενά του Colmar. Στους πάγκους φιλοξενούνται 170 εκθέτες, με διαφορετική θεματική σε κάθε αγορά: ντόπιες λιχουδιές, διακοσμητικά και στολίδια, αντίκες αλλά και παιδική αγορά έχουν την τιμητική τους (21/11-31/12, www.noel-colmar.com).


Λούντβιχσμπουργκ, Γερμανία
Είναι μια από τις ομορφότερες χριστουγεννιάτικες αγορές της χώρας και βρίσκεται στη μπαρόκ πλατεία. Αψίδες και πύλες φτιαγμένες από χιλιάδες φωτάκια υποδέχονται τους επισκέπτες στα πάνω από 170 σπιτάκια ενώ φωτεινοί άγγελοι συμπληρώνουν το σκηνικό. Οι δύο μπαρόκ εκκλησίες της πλατείας είναι επίσης εντυπωσιακά φωτισμένες ενώ υπάρχουν κάθε μέρα εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους (24/11-22/12).


Γκέτεμποργκ, Σουηδία
Το πάρκο Liseberg μεταμορφώνεται σε ένα παραμυθένιο χωριό με πάνω από 5 εκατομμύρια φωτάκια, 700 χριστουγεννιάτικα δέντρα και 70 ξύλινα σπιτάκια σπιτάκια που συνθέτουν τη μεγαλύτερη χριστουγεννιάτικη αγορά σε όλη τη Σκανδιναβία. Υπάρχουν χορωδίες, διακοσμητικά και τοπικές λιχουδιές, παγοδρόμιο, βόλτες με έλκηθρα, δραστηρίοτητες για παιδιά αλλά και λευκοί τάρανδοι που ήρθαν από τα βόρεια της Σουηδίας (20/11-30/12).


Jena, Γερμανία
Κάθε χρόνο στα τέλη Νοεμβρίου, μόλις κοπεί το πρώτο κομμάτι από το μήκους 4 μέτρων χριστουγεννιάτικο κέικ, το stollen, ξεκινά επίσημα η λειτουργία της χριστουγεννιάτικης αγοράς. Θα βρείτε πολλούς πάγκους με στολίδια και κοσμήματα από τη Γερμανία αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο. Κάθε απόγευμα στις 5, ηχεί η χριστουγεννιάτικη τρομπέτα από τον πύργο του δημαρχείο ενισχύοντας τη γιορτινή ατμόσφαιρα (25/11-22/12).


Ταλίν, Εσθονία
Στην πρωτεύουσα της Εσθονίας, η χριστουγεννιάτικη αγορά βρίσκεται στην πλατεία του Δημαρχείου και είναι πραγματικά παραμυθένια. Γύρω από το μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο δέντρο της χώρας υπάρχουν σπιτάκια με καλούδια και διακοσμητικά αλλά και μια μικρή φάρμα με κουνέλια, κατσικάκια, πρόβατα, πόνυ και χήνες. Στο επίκεντρο βέβαια, βρίσκεται το σπιτάκι του Άι-Βασίλη όπου τα παιδιά δίνουν το γράμμα τους και χαϊδεύουν την οικογένεια ταράνδων που βρίσκεται εκεί (20/11-08/01, www.christmasmarket.ee).


Βρυξέλλες, Βέλγιο
Ζευγάρια και οικογένειες περπατούν απ' τον ένα πάγκο στον άλλο, μασουλώντας moules-frites (μύδια με τηγανιτές πατάτες), παραφουσκωμένες βέλγικες βάφλες και καυτά croustillons (λουκουμάδες πασπαλισμένους με άχνη). Μες στις χριστουγεννιάτικες καλύβες τους, 240 τον αριθμό, τεχνίτες απ' όλο τον κόσμο σκύβουν με προσοχή πάνω απ' τα μικρά -πάντα γιορτινά- αριστουργήματά τους: η πόλη πιστεύει ακόμη στην Ενωμένη Ευρώπη. Στο πνεύμα των “Χειμερινών Απολαύσεων” (“Plaisirs d' Hiver”, όπως είναι το όνομα της χριστουγεννιάτικης αγοράς των Βρυξελλών), η Grand Place προβάλλει ένα απίστευτο καλειδοσκόπιο από χρωματιστά φώτα, ενώ οι πάγκοι με τα στολίδια, τις βέλγικες σοκολάτες και τις σπάνιες μπίρες ελλίσονται γύρω απ' το Χρηματιστήριο και την place Sainte Catherine. Καταλήγουν στην ψαραγορά, που τέτοια εποχή μετατρέπεται σε παγοδρόμιο. Εκεί όπου οι νεαροί Βέλγοι κάνουν κομψά οχτάρια ανάμεσα σε πιτσιρίκια με πλεκτούς σκούφους που περιμένουν τη σειρά τους για να μπουν στη ρόδα των 50 μέτρων, που τα περιμένει για την πιο εντυπωσιακή βόλτα της ζωής τους. Αναζητήστε το “χωριό” Ile de la Reunion, μια αγορά μες στην αγορά, στην οποία φιλοξενείται κάθε χρόνο μια διαφορετική χώρα, μαζί με τις παραδόσεις της. Φέτος είναι η σειρά της Τυνησίας (27/11-03/01).


Λουγκάνο, Ελβετία
Για σχεδόν 40 μέρες η πόλη φορά τα γιορτινά της και στολίζεται με φώτα, χρώματα και μουσική των Χριστουγέννων. Από τις 28 Νοεμβρίου εγκαινιάζεται η χριστουγεννιάτικη αγορά στις οδό  Nassa και την πλατεία Riforma ενώ από τις 12 ως τις 24 Δεκεμβρίου εξαπλώνεται σε όλο το κέντρο της πόλης. Παράλληλα λειτουργεί παγοδρόμιο αλλά και χριστουγεννιάτικο χωριό αφιερωμένο στα παιδιά στο Parco Ciani, γεμάτο παιχνίδια, δραστηρίοτητες και εργαστήρια (28/11-06/01).


Στρασβούργο, Γαλλία
Ξόδεψε αιώνες ολόκληρους ισορροπώντας στα σύνορα μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας. Η πρωτεύουσα της Αλσατίας ανήκει πλέον στη Γαλλία, ωστόσο είναι η τευτονική καταγωγή της που την έχει ευλογήσει με την παλαιότερη (ηλικίας 445 χρόνων) και καλύτερη χριστουγεννιάτικη αγορά της Γαλλίας: χορωδίες που ψάλουν τα κάλαντα, θρησκευτικές παραστάσεις, ένα παγοδρόμιο και ζεστό κρασί που σερβίρεται σε κούπες σε σχήμα μπότας. Οι ξύλινοι πάγκοι του Christkindelsmarik γύρω από τον καθεδρικό της Notre Dame πωλούν κυρίως περίτεχνα γιορτινά στολίδια, ενώ οι φαγώσιμες ατραξιόν περιλαμβάνουν πρέτσελ, ψητά κάστανα, μπισκότα bredele και Flammekeuche, μια φλεγόμενη λεπτή πίτσα με μπέικον, κρεμμύδια και crème fraiche (27/11-31/12).


Νυρεμβέργη, Γερμανία
Αυτή η γερμανική χριστουγεννιάτικη αγορά είναι από τις παλαιότερες του κόσμου, αφού χρονολογείται από τον 16ο αιώνα. Κάθε χρόνο στα τέλη Νοέμβρη ένας χρυσός άγγελος εμφανίζεται στο μπαλκόνι της μεσαιωνικής εκκλησίας της Παναγίας, δίνοντας το σύνθημα της έναρξης των εορταστικών εκδηλώσεων. Οι επισκέπτες έχουν στη διάθεση τους περίπου 200 πάγκους, τοποθετημένους στην κεντρική πλατεία της αγοράς της πόλης, ενώ μια μικρότερη παιδική χριστουγεννιάτικη αγορά βρίσκεται σε κοντινή απόσταση. Τοπικά προϊόντα και δημοφιλή πιάτα της γερμανικής κουζίνας σερβίρονται με την απαραίτητη συνοδεία της μπύρας (27/11-24/12, www.christkindlesmarkt.de).

Περισσότερα από την κατηγορία

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ