breaking news Νέο

Γιώργος Κοτζαερίδης στο ΡΑΔΙΟ ΑΙΧΜΗ : «Είναι ντροπή για τη Βέροια να μην έχει τουριστική ανάπτυξη, όπως άλλες πόλεις...»

Γιώργος Κοτζαερίδης στο ΡΑΔΙΟ ΑΙΧΜΗ : «Είναι ντροπή για τη Βέροια να μην έχει τουριστική ανάπτυξη, όπως άλλες πόλεις...»

Εδώ και 30 χρόνια έχει επιδοθεί σε μια προσπάθεια διάσωσης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, και δη της Μικρασιατικής με συνεχή ταξίδια του στην Τουρκία (Κουβούκλια, Προύσσα, Σμύρνη).

«Προσπαθώ να διασώσω ότι μπορώ» ανέφερε ο Γιώργος Κοτζαερίδης - περι ου  ο λόγος -, συνεργάτης για πολλά χρόνια της "Η" και με καταγωγή από την Λεβαία (Λακιά) Φλώρινας, που τα τελευταία, όμως, 25 χρόνια έχει εγκατασταθεί στον Σταυρό Ημαθίας και ζει εκεί έχοντας δημιουργήσει τη δική του οικογένεια, ο οποίος υπήρξε φιλοξενούμενος στην εκπομπή "ΛΟΓΙΑ ΣΤΑΡΑΤΑ", που μεταδόθηκε χθες το μεσημέρι από το Ράδιο Αιχμή 102,8 Fm και που παρουσιάζουν οι Αλέκος Χατζηκώστας και Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης.

 

Συγγραφέας, αλλά και... εικονοποιός!

• Ο ίδιος, συγγραφέας 10 βιβλίων (με 4 βιβλία που αναφέρονται στην ευρύτερη περιοχή της Προύσσας στα οποία περιλαμβάνονται και η εκκλησιαστική περιοχή της Προύσσας και πέντε βιβλία για την περιοχή του Αταπαζαρ), αλλά και διαφόρων εκθέσεων που πραγματοποιεί καθε χρόνο με θέμα την Μικρά Ασία! Και νάταν μονο αυτό; «Η γυναίκα μου - αγιογράφος - μου έμαθε να κάνω εικόνες. Εικονοποιώ, λέω εγώ για τον εαυτό μου. Μάλιστα, έχω κάνει μια έκθεση στην οποία έγραψα για τα χωριά της Προύσσας και τα συνοδεύω με εικόνες που έχουν σωθεί και μετά τις δωρίζω σε ευαγή ιδρύματα, οπως Δημοτικά Σχολεία και Νοσοκομεία που έχουν δικά μου έργα» είπε. Και προσέθεσε: «Χωρίζω το έργο μου σε κάθε ενότητα. Ειναι πάμπολες οι εργασίες μου, στις οποίες είναι και οι Άγιοι του Πόντου. Μετουσιώνω αυτές τις εργασίες μου σε εκθέσεις, ώστε να βλέπει ο κόσμος Αγίους που δεν γνωρίζει, όπως ο Άγιος Παναγιώτης και ο Άγιος Ιορδάνης ο Τραπεζούντιος».

 

Στα... σκαριά η έκδοση δύο νέων βιβλίων

• Ο Γιώργος Κοτζαερίδης έκανε γνωστό ακόμα πως στο τέλος του τρέχοντος έτους σκοπεύει να εκδώσει δύο νέα βιβλία του «τα προσφυγικά ενθυμήματα και τα κουβουκλιώτικα ενθυμήματα, τα οποία και αναφέρονται σε μαρτυρίες ανθρώπων που έχουν ζήσει και υποστεί τα πάνδηνα στην Μικρασιατική Καταστροφή».

• Ο Γιώργος Κοτζαερίδης, η κύρια ενασχόληση του οποίου έχει να κάνει με τα τουριστικά επαγγέλματα, δεν έκρυψε την πικρία και την απογοήτευση του για την τουριστική εικόνα που παρουσιάζει η πόλη της Βέροιας. «Είναι ντροπή για μια πόλη σαν την Βέροια να μην εχει τουριστική ανάπτυξη, όπως άλλες πόλεις, η Καστοριά και η Φλώρινα. Γιατί σ' αυτήν την πόλη (Βέροια) μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα πράγματα. Στην Βέροια δεν θα μαζέψω Γερμανούς τουρίστες, αλλά να δούμε τουρκικά και εβραϊκά μνήματα που είναι εδώ και να φέρουμε ανθρώπους από αυτές τις χώρες και να τους ξεναγήσουμε σ' αυτά. Διαβάζω ότι ήταν εντυπωσιακή η συμμετοχή της Ημαθίας στην έκθεση Τουρισμού Philoxenia  2019 και ότι περιμένουμε να έρθουν Κινέζοι στα μέρη μας. Εμείς θέλουμε τους Τούρκους και τους Εβραίους να έρθουν εδώ, οι οποίοι και χρήματα έχουν και ξοδεύουν. Οπότε προτείνω να υπάρξει αλλαγή τουριστικού προσανατολισμού. Αρκει να σας πω και μόνο το ότι στην τελευταία εκδρομή που πραγματοποιήσαμε στο Κουσάντασι, στη Σμύρνη και στα Αλάτσατα, σ' αυτά βρήκαμε στα μαγαζιά και στα ξενοδοχεία τους ρεβανί Βέροιας (!), τα οποία και ανήκουν σε Τούρκους Βεροιώτες (!), των οποίων οι πρόγονοι τους έχουν γεννηθεί στην Βέροια! Ενω να σας πω ακόμα πως κάθε χρόνο με επισκέπτονται Τούρκοι εδώ, στους οποίους και με πολύ χαρά προσφέρομαι να ξεναγήσω στην περιοχή μας» επεσήμανε.

 

Καλλιτεχνικά σχέδια

Επιπλέον, μιλώντας για τα καλλιτεχνικά σχέδια που έχει και θέλει να υλοποιήσει μέσα στο απώτερο διάστημα, ο Γιώργος Κοτζαερίδης ανέφερε: «Εχω έρθει σε επικοινωνία με το Δημοτικό Σχολείο και Γυμνάσιο της Ίμβρου, στα οποία και θα προσφέρουμε στους μαθητές τους εικόνες, με το όνομα του Αγίου σε αυτή σε κάθε παιδί που φέρει το όνομα του. Το ιδιο θα συμβεί και με ΑμΕΑ σε συνεργασία με τον Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής Στάθη Κελεσίδη, ενω επίσης θα πραγματοποιήσουμε και μια έκθεση στο Γηροκομείο του Μπαλουκλί όπου και θα μοιράσουμε εικόνες σε τρόφιμους του Γηροκομείου. Ακόμα, θα παω στα Κουβούκλια και θα κάνω ένα μνημόσυνο στον Άγιο Βαραδάκο. Τέλος, θα προσπαθήσω να φέρω κοντά τις δυο πόλεις, Βέροια και Προύσσα, για να γίνει η αδελφοποίηση τους. Εδώ να θυμίσω ότι είχαμε παει πριν από μερικά χρόνια στην Προύσσα και υπογράψαμε κάποιες συμφωνίες και όταν ήρθε η σειρά των Τούρκων να έρθουν εδώ και να δώσουμε συνέχεια σ' αυτή την προσπάθεια που ξεκινήσαμε, κολλήσαμε στην κρίση! Ελπίζω με την παρουσία του κ. Κωνσταντίνου Βοργιαζίδη και πάλι στη διοίκηση του Δήμου Βέροιας να επαναληφθεί αυτή η προσπάθεια».

 

Π.Τ.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής