breaking news Νέο

Α' κατηγορία της ΕΠΣ Ημαθίας: Έξι βήματα πριν το τέρμα

Α' κατηγορία της ΕΠΣ Ημαθίας: Έξι βήματα πριν το τέρμα

Έξι αγωνιστικές πριν πέσει η αυλαία της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος της Α' κατηγορίας της Ένωσής μας και η «μάχη» για την είσοδο στα πλεϊ οφ και την αποφυγή των ομάδων που παλεύουν για την παραμονή τους στην κατηγορία, της ψυχοφθόρας διαδικασίας των πλεϊ άουτ, από αγωνιστική σε αγωνιστική εντείνεται, όλο και περισσότερο.

Βέβαια υπάρχει και η περίπτωση του Αστέρα Τριποτάμου, που από τα μέσα του Α' γύρου έχει καθηλωθεί στην 14η θέση του βαθμολογικού πίνακα, με διαφορά 4 και 5 βαθμών αντίστοιχα από τον ΠΑΟ Κουλούρας και τον Άρη Παλαιοχωρίου, που βρίσκονται αυτή τη στιγμή πάνω από αυτόν και που παλεύει να μην ξεπεράσει τα επιτρεπόμενα όρια για να συμμετάσχει στα πλεϊ άουτ και να πάρει μια δεύτερη ευκαιρία να διεκδικήσει την παραμονή του στην Α' κατηγορία.

Στην «μάχη» των πλεϊ οφ οι δύο πρώτες θέσεις που δίνουν πλεονέκτημα έδρας στην πρώτη φάση του θεσμού που θα ακολουθήσει φαίνεται να έχουν εξασφαλιστεί από τον ΠΑΟΚ Αλεξάνδρειας και τον ΦΑΣ Νάουσας, καθώς έχουν μια διαφορά από τον τρίτο του βαθμολογικού πίνακα ΓΑΣ Ροδοχωρίου 11 και 6 βαθμούς αντίστοιχα, παρότι τα μεταξύ τους παιχνίδια, τα ντέρμπι κορυφής, όπως αποκαλούνται, διεξάγονται τις τελευταίες αγωνιστικές.

Όσον αφορά την τετράδα των πλεϊ οφ υπάρχει μόνο μία εκρεμμότητα: Ποιός από τον ΓΑΣ Ροδοχωρίου, τον Μ. Αλέξανδρο Αγίας Μαρίνας και τον Αγρ. Αστέρα Πλατέος θα μείνει εκτός διαδικασίας.

Στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι με βάση την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ομάδες, το υπόλοιπο πρόγραμμα και την βαθμολογική τους συγκομιδή πιο πιθανό φαίνεται το σενάριο να έχουμε πλεϊ οφ με δύο ομάδες τον ΠΑΟΚ Αλεξάνδρειας και τον ΦΑΣ Νάουσας, παρά με τρεις.

Ο ΦΑΣ Νάουσα μπορεί τις τρεις τελευταίες αγωνιστικές να δίνει ισάριθμα ντέρμπι (παίζει με την Αγία Μαρίνα εκτός, τον ΓΑΣ Ροδοχωρίου εντός και τον Αγρ. Αστέρα εκτός) όμως μετά τον Ιανουάριο και τις προσθήκες που πραγματοποίησε στο ρόστερ του παρουσιάζει σημαντική βελτίωση και είναι η πιο φορμαρισμένη ομάδα αυτή την περίοδο. Θεωρούμε λοιπόν ότι έχει πολλές πιθανότητες να αυξήσει, στη συνέχεια την διαφορά που τη χωρίζει από το Ροδοχώρι και την Αγία Μαρίνα, ξεπερνώντας το όριο των έξι (6) βαθμών από την ομάδα που τον ακολουθεί και έτσι να πραγματοποιηθούν τα πλεϊ οφ με δύο ομάδες, την πρώτη και τη δεύτερη όπως προβλέπεται από την προκήρυξη του πρωταθλήματος.

 

ΠΛΕΪ ΑΟΥΤ

Όμως στο σημερινό μας ρεπορτάζ θα δώσουμε μεγαλύτερη βαρύτητα στις ομάδες της ουράς, αυτές που αγωνίζονται για την παραμονή τους στην κατηγορία.

Θεωρούμε λοιπόν ότι ο Ολυμπιακός Νάουσας με 5 βαθμούς και η Α.Ε. Ποντίων με 6 και με τις αγωνιστικές δυνατότητες που έχουν είναι πολύ δύσκολο μέχρι απίθανο να καλύψουν μια διαφορά 12 και 11 βαθμών αντίστοιχα από τον Αστέρα Τριποτάμου και να μπει μια απο τις δύο στα πλεϊ άουτ. Ύστερα ακόμη κι αν συνέβαινε κάτι τέτοιο η διαφορά τους από την επόμενη ομάδα που αυτή τη στιγμή είναι ο ΠΑΟ Κουλούρας και έχει μια διαφορά 16 και 15 βαθμούς θα πρέπει να μειωθεί τουλάχιστον στους 6 για να δικαιούνται συμμετοχή στα πλεϊ άουτ κάτι που είναι απίθανο να συμβεί.

Συνεπώς η Α.Ε. Ποντίων και ο Ολυμπιακός Νάουσας είναι οι δύο ομάδες που θα υποβιβαστούν δίχως πλεϊ άουτ.

Από κει και πέρα έχουμε, όπως ήδη αναφέραμε την περίπτωση του Αστέρα Τριποτάμου που αρχικά «παλεύει» να κρατηθεί σε διαδικασία πλεϊ άουτ και για να συμβεί αυτό δεν πρέπει η διαφορά που τον χωρίζει από την ομάδα που βρίσκεται πάνω από αυτόν (την 13η θέση) που αυτή τη στιγμή είναι ο ΠΑΟ Κουλούρας να είναι μεγαλύτερη των 6 βαθμών. Σε διαφορετική περίπτωση θα είναι η τρίτη ομάδα που υποβιβάζεται δίχως πλεϊ άουτ, μετά την Α.Ε. Ποντίων και τον Ολυμπιακό Νάουσας.

Αν η διαφορά μεταξύ της 14ης (αυτή τη στιγμή είναι ο Αστέρας Τριποτάμου) και της 13ης (είναι ο ΠΑΟ Κουλούρας) είναι μεγαλύτερη των 6 βαθμών και εφόσον δεν υποβιβαστεί καμία ομάδα της Ημαθίας από τις δύο (Τρίκαλα και Αγκαθιά) που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής, τότε δεν διεξάγονται αγώνες πλεϊ άουτ, αφού οι ομάδες που υποβιβάζονται από την Α' κατηγορία είναι τρεις (οι δύο τελευταίες, η ΑΕ Ποντίων και ο Ολυμπιακός Νάουσας) και η 14η.

Αν όμως υποβιβαστεί ένας από τους δύο εκπροσώπους της Ημαθίας τα Τρίκαλα και την Αγκαθιά, τότε και από την Α' κατηγορία θα υποβιβαστεί μία επί πλέον (τέσσερις), αν παρ' ελπίδα υποβιβαστούν και οι δύο τότε από την Α' της Ένωσης μας πέφτουν πέντε.

Συνεπώς αν υποβιβαστεί έστω και μία από τις ομάδες που εκπροσωπούν φέτος την Ημαθία στην Γ' Εθνική ακόμη κι αν η διαφορά μεταξύ της 14ης και της 13ης ομάδας είναι μεγαλύτερη των 6 βαθμών θα γίνουν πλεϊ άουτ με τρεις ομάδες. Την 11η, την 12η και την 13η.

Βέβαια υπάρχει περίπτωση να μην διεξαχθούν πλεϊ άουτ ακόμη κι αν υποβιβαστούν και οι δύο ημαθιώτικες ομάδες της Γ' Εθνικής. Αυτό θα συμβεί αν η ομάδα που τερμάτισε στην ενδέκατη θέση, έχει μεγαλύτερη διαφορά των έξι βαθμών από την ομάδα που ακολουθεί την 12η. Τότε οι ομάδες που στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος κατέλαβαν την 14η, την 13η και την 12η θέση ανεξάρτητα από την μεταξύ τους βαθμολογική διαφορά βγαίνουν εκτός της διαδικασίας των πλεϊ άουτ και καταλαμβάνουν τις θέσεις που κατέκτησαν στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, κάτι όμως με τα σημερινά δεδομένα και το πρόγραμμα που ακολουθεί θεωρούμε πολύ δύσκολο να συμβεί.

Συμπερασματικά να πούμε ότι μόνο αν δεν υποβιβαστεί καμιά από τις δύο ομάδες της Ημαθίας που αγωνίζονται στην Γ' Εθνική υπάρχει περίπτωση με τα σημερινά δεδομένα να μην διεξαχθούν αγώνες πλεϊ άουτ (αυτό μπορεί να συμβεί εφόσον παράλληλα η διαφορά της ομάδας που θα τερματίσει στην 14η, από την 13η θέση, θα είναι ίση ή μεγαλύτερη των 7 βαθμών).

 

ΠΩΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Όπως ήδη αναφέραμε ο Αστέρας Τριποτάμου που βρίσκεται στην 14η θέση αυτή τη στιγμή παλεύει να διατηρηθεί σε ρυθμούς πλεϊ άουτ και μέσα από αυτά να διεκδικήσει την παραμονή του στην κατηγορία. Από κει και πέρα ο ΠΑΟ Κουλούρας, ο Άρης Παλαιοχωρίου και η Θύελλα Σταυρού έχουν εξασφαλισμένη την συμμετοχή τους στα πλεϊ άουτ, με την ομάδα της Κουλούρας να παλεύει να βελτιώσει την θέση της για να αποκτήσει πλεονέκτημα έδρας στην διαδικασία που θα ακολουθήσει.

Ο Άρης Παλαιοχωρίου, που έχει το πιο εύκολο πρόγραμμα αγωνίζεται να καλύψει την διαφορά των τριών βαθμών από την Θύελλα Σταυρού σε πρώτη φάση και να τερματίσει στην 11η θέση (πρώτη στα πλεϊ άουτ) αποκτώντας έτσι το απόλυτο πλεονέκτημα της έδρας. Κι αν μπορεί να καλύψει και την διαφορά των έξι βαθμών που τον χωρίζουν από την ΑΕ Χαρίεσσας, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται οριακά εκτός πλεϊ άουτ και να αποφύγει την ψυχοφθόρα διαδικασία.

Η ΑΕ Χαρίεσσας και ο Φίλιππος Μελίκης έχουν μια διαφορά 7 και 3 βαθμών αντίστοιχα από την Θύελλα Σταυρού που βρίσκεται στα όρια της ζώνης των πλεϊ άουτ και επιδιώκουν να παραμείνουν στις θέσεις τους.

Ο Αχιλλέας Νάουσας, ο ΓΑΣ Κοπανού και το Μακροχώρι που εντυπωσιάζει στον δεύτερο γύρο, παρά το δύσκολο πρόγραμμα που ακολουθεί με 9 και 10 βαθμούς διαφορά αντίστοιχα από την ζώνη των πλεϊ άουτ, θεωρούμε και με βάση την φόρμα στην οποία βρίσκονται μόνο αν παρουσιάσουν τάσεις αυτοχειρίας θα κινδυνέψουν να μπλέξουν σε περιπέτειες.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής