breaking news Νέο

Παραμένει ανοιχτό το ζήτημα της τιμής του ροδάκινου

  • Παραμένει ανοιχτό το ζήτημα της τιμής του ροδάκινου
  • Παραμένει ανοιχτό το ζήτημα της τιμής του ροδάκινου

Μία από τα ίδια.... Μέσα σ' αυτές τις λέξεις συμπυκνώνεται και το νόημα της όλης συζήτησης που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 8 Ιουλίου στο Δημαρχείο της Βέροιας (αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου), με αντικείμενο το ροδάκινο, όσον αφορά τις προοπτικές και τις τιμές του επιτραπέζιου και του συμπύρηνου, έπειτα από πρωτοβουλία του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας και σε συνεργασία με την Αντιπεριφέρεια Ημαθίας και την Αντιδημαρχία Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Βέροιας.

Το παρών στη συζήτηση, το συντονισμό της οποίας είχαν ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του ΑΣΓ Βέροιας Τάσος Χαλκίδης και Γιάννης Βράνας αντίστοιχα, έδωσαν ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ) Κώστας Αποστόλου και ο πρόεδρος του Α.Σ. Οπωροκηπευτικών Διαβατού «Άγιος Κωνσταντίνος» Τάκης Μωραλίδης, έπειτα από πρόσκληση, ενώ προσκλήθηκαν ακόμα να παραβρεθούν η Διεπαγγελματική Οργάνωση Πυρηνόκαρπων, Ομάδες Παραγωγών και άλλες συνεταιριστικές οργανώσεις, χωρίς ωστόσο να δώσουν το παρών οι εκπρόσωποί τους.

 

Κ. Καλαϊτζίδης : «Στο ίδιο έργο θεατές κάθε χρόνο»

Παίρνοντας το λόγο ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης, αρχικά επεσήμανε πως «είμαστε κάθε χρόνο θεατές στο ίδιο έργο», θέτοντας συνάμα το ερώτημα «γιατί δεν δίνεται ποτέ υψηλότερη τιμή», ενώ κάλεσε την κεντρική διοίκηση να σκύψει το κεφάλι πάνω στο πρόβλημα και να επιδοτήσει τους παραγωγούς. Ακόμα, ο ίδιος κάλεσε τους εμπλεκόμενους φορείς να αποφασίσουν, αν πράγματι θέλουν αναδιάρθρωση της καλλιέργειας, να καθίσουν όλοι μαζί και να αποφασίσουν τί πραγματικά επιθυμούν και να επισκεφθούν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έτοιμοι και με συγκεκριμένες προτάσεις.

 

Κ. Βοργιαζίδης :«Αρρωστημένη κατάσταση»

Για μία αρρωστημένη κατάσταση έκανε λόγο ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης από την πλευρά του, προτάσσοντας το ότι θα πρέπει να απευθυνθούν συλλογικά προς το υπουργείο και να απαιτήσουν από την πολιτεία να ενσκύψει στο πρόβλημα και να ορίσει πόσα στρέμματα πρέπει να μειωθούν, αν διαπιστωθεί ότι είναι πολλά και δεν μπορεί να απορροφηθεί η παραγωγή τους, τονίζοντας χαρακτηριστικά : «Κάθε πέρυσι και καλύτερα. Δεν είναι δυνατόν να περιμένουν οι παραγωγοί να πάει κάτι στραβά με τις καλλιέργειες άλλων περιοχών, για να πάει καλά η χρονιά».

Με τη σειρά του, ο Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Βέροιας Ηλίας Τσιφλίδης ξεκαθάρισε πως «τα «μαντάτα» δεν ήταν αυτά που αναμέναμε και πρέπει να αναζητηθούν λύσεις», ενώ σ' ό,τι αφορά το ρωσικό εμπάργκο υπήρξε σαφής : «Είμαστε στο ίδιο έργο θεατές και ανήμποροι να αντιδράσουμε» Όσο για την κομπόστα, ο Ηλίας Τσιφλίδης έθεσε ότι η χώρα μας λόγω τιμών, είναι το πρώτο βιολί παγκοσμίως, διερωτώμενος συγχρόνως για τα πραγματικά αίτια.

 

Τ. Μωραλίδης :«Αν δεν πάρει το μήνυμα η ΕΚΕ, θα αναγκαστούμε να εγκαταλείψουμε»

Από τη μεριά του, ο Τάκης Μωραλίδης έβαλε κατά σειρά τη μειωμένη παραγωγή κατά 30%-40%, το φετινό αυξημένο κόστος παραγωγής από 22€ σε 25€ και σε 27€ με 28€ με το εργόσημο, την απεργία εργατών από την Αλβανία σε χωριά του νομού, όπως ακόμα κι άλλα θέματα που δημιουργήθηκαν στη φετινή χρονιά με την πανδημία του νέου κορονοϊού, σημειώνοντας πως «αν δεν πάρει το μήνυμα η ΕΚΕ, θα αναγκαστούμε να εγκαταλείψουμε. Έχει ευθύνες (η ΕΚΕ), δεν συνυπολογίζει τη θέση αυτών που παράγουν την πρώτη ύλη». Ο κ. Μωραλίδης επιπλέον έκρινε τη διάλυση των συνεταιρισμών «ως την αρχή του κακού που οδήγησε στην καταστροφή του χώρου».

 

Κ. Αποστόλου : «Ικανοποιημένοι οι αγρότες από την τιμή. Διαφορετικά θα υπήρχαν αντιδράσεις»

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος Κώστας Αποστόλου έφερε στην αναφορά του πρώτα το ότι σέβεται την αγωνία των παραγωγών, ενώ ως προς το θέμα της τιμής παρατήρησε ότι «οι αγρότες είναι ικανοποιημένοι, αλλιώς η αίθουσα θα ήταν γεμάτη και θα υπήρχαν αντιδράσεις». Προσέθεσε δε πως η τιμή διαμορφώνεται στην πορεία και οδηγείται από τη λογική της αγοράς.

«Υπάρχει μία πρωτοφανής αγωνία για την εξέλιξη των προϊόντων. Απόλυτος παράγοντας είναι ο covid-19, γιατί δεν ξέρουμε πως θα αντιδράσει η αγορά», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Αποστόλου δεν έκρυψε και τη δυσαρέσκειά του, τόσο προς το Δήμο όσο και προς την Περιφέρεια για τη μη διάθεση κομπόστας, μέσω του προγράμματος ΤΕΒΑ, ενώ επεσήμανε και τη ζημιά που πρόκειται να δημιουργηθεί με το Brexit, σε τυχόν μη επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Η ποιότητα του προϊόντος μπορεί να σώσει την κατάσταση», ανέφερε στη συνέχεια, κάνοντας λόγο για ανταγωνιστικό κόστος παραγωγής και για απόδοση στα χωράφια, λέγοντας πως προσδοκούν σε ελάχιστη ποσότητα 4 τόνους ανά στρέμμα και παραπάνω. «Αν όλα αυτά γίνουν, τότε θα υπάρχει καλύτερο εισόδημα για τον παραγωγό», σημείωσε.

Σε απάντηση στο παραπάνω, ο κ. Μωραλίδης είπε πως αυτές οι ποσότητες δεν θα δοθούν ποτέ σε βιομηχανίες και πως ο κορεσμός οδηγεί στην εξαθλίωση του προϊόντος.

«Δεν είναι πρόθεσή μας η υπερπροσφορά. Θέλουμε να πληρώνουμε τα σωστά λεφτά», απάντησε ο κ. Αποστόλου, κάνοντας λόγο για λιγότερη αλλά σωστή και καλή παραγωγή.

Σε ερώτηση του κ. Τσιφλίδη σχετικά με την τιμή, ο κ. Αποστόλου απάντησε πως αυτή τη στιγμή τιμή δεν υπάρχει. «Τα 26 λεπτά ήταν δική μου πρωτοβουλία, δική μου εκτίμηση με βάση τα σημερινά δεδομένα», σημείωσε.

Αναφερόμενος στη σχέση μεταξύ αγροτών και βιομηχανίας, ο κ. Χαλκίδης είπε πως πρέπει να είναι συνεργάτες και πως αν δεν υπάρχουν χωράφια, δεν υπάρχει βιομηχανία και το αντίστροφο. Σχετικά με την αναδιάρθρωση ανέφερε πως είναι σωστή, «να βάλουμε λίγα, να καλύπτουμε τις βιομηχανίες, να πληρώνεται ο παραγωγός αυτό που πρέπει», συμπλήρωσε.

Ο δε Θόδωρος Παπακωνσταντίνου, γραμματέας του ΑΣΓ Βέροιας, έκανε λόγο «για παίκτη που παίζει μπάλα μόνος του στο γήπεδο» και πως «τα χωράφια είναι δικά τους και ότι δεν θα έχουν πρόβλημα αν οι αγρότες τα εγκαταλείψουν, γιατί θα βρεθούν άλλοι να τα πάρουν».

Εν κατακλείδι, η όλη συζήτηση που έγινε δεν πρόσφερε τίποτα το ουσιαστικό, από τη στιγμή που το θέμα της τιμής του βιομηχανικού ροδάκινου παραμένει ανοιχτό.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής