breaking news Νέο

Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας : "22 Ιουλίου τα εγκαίνια της Γέφυρας Κούσιου"

  • Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας :
  • Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας :

Η 5η τηλεδιάσκεψη του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας πραγματοποιήθηκε χθες στις 6 μ.μ., με τον πρόεδρο του σώματος Άρη Λαζαρίδη να επισημαίνει ότι «με την τελευταία εξέλιξη της πανδημίας και τα αυξημένα κρούσματα κορονοϊού, η τηλεδιάσκεψη θα συνεχισθεί. Δεν είναι ευχάριστο σε κανένα μας. Έχουμε αιτήματα πολιτών, τα οποία δεν μπορούν να ακουσθούν. Δεν μπορεί να συνεχισθεί αυτό. Σύντομα πιστεύω θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του σώματος στο φυσικό της χώρο».

Παίρνοντας το λόγο ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, δεν θα μπορούσε παρά να θέσει αρχικά το θέμα με τα 5 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στη Βέροια που υπήρξαν το Σάββατο, τονίζοντας ότι «είναι ευθύνη όλων μας. Ο ιός είναι εδώ. Η χαλάρωση δεν βοηθά. Αλλιώς θα επανέλθουμε στα παλιά».

Για το θέμα της μετατροπής της Αγιασοφιάς σε τζαμί, ο κ. Βοργιαζίδης, επεσήμανε πως «είναι ένα θέμα που χειρίζεται η πολιτεία. Θα καταθέσουμε ένα ψήφισμα, το οποίο μας καλύπτει όλους και θα το εγκρίνουμε. Έχουμε υποχρέωση να το κάνουμε».

Ο κ. Βοργιαζίδης αναφέρθηκε και στη συνάντηση που είχαν οι δήμαρχοι της Δυτικής, Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης με τον υπουργό Εσωτερικών, κ. Τάκη Θεοδωρικάκο, για την παρουσίαση του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης». «Είναι ένα πρόγραμμα 2,5 δις ευρώ, ανάσα για την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά λίγα χρήματα για τις ανάγκες της Τ.Α. Είναι μία πραγματικότητα όσον αφορά για κατοίκους κάτω των 2,5 χιλ., να δίνονται 200 εκ. Ε για την αποχέτευση, τα οποία και είναι πάρα πολύ λίγα σε σχέση με τις ανάγκες που υπάρχουν. Έχουμε έτοιμες προτάσεις, αλλά δυστυχώς υπάρχουν μόλις  200 εκ. ευρώ στο υπομέτρο για έργα υποδομής (ύδρευση-αποχέτευση) τόνισε ο κ. Βοργιαζίδης».

Ακόμα, ο Δήμαρχος έδωσε και το ευχάριστο γεγονός των εγκαινίων της γέφυρας Κούσιου, την Τετάρτη 22 Ιουλίου και ώρα 8.30 μ.μ. προσκαλώντας όλους τους δημοτικούς συμβούλους, ενώ τέλος ανέφερε πως καλώς εχόντων των πραγμάτων, η επόμενη συνεδρίαση του σώματος θα γίνει μετά τις 15 Αυγούστου.

Προ ημερησίας διάταξης, η κ. Μπατσαρά, με αφορμή τη μετατροπή της Αγιασοφιάς σε τζαμί, σημείωσε πως «είναι ένα γεγονός που συγκλόνισε όλους τους Έλληνες και τους ορθόδοξους όλου του κόσμου. Και μεταξύ αυτών θέτουμε και το ψήφισμα προς έγκριση».

Αναφερόμενη στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», τόνισε πως «είναι ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, όμως οι ανάγκες της Τ.Α. είναι μεγαλύτερες. Εμείς θα σταθούμε αρωγοί σε όποιες ενέργειες κάνει ο Δήμαρχος για έργα που θα πρέπει να γίνουν», ενώ μιλώντας για τον covid-19, ανέφερε : «Δυστυχώς η χαλάρωση και ο ερχομός τουριστών έχει δημιουργήσει αναζωπύρωση της κατάστασης, η οποία και δημιουργεί ανησυχία. Γι' αυτό και θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί στις εκδηλώσεις που θα γίνουν. Θα πρέπει ο πολίτης από την έξοδο μέχρι την επιστροφή του στο σπίτι να προσέχει. Είναι ένα θέμα που αφορά όχι μόνο εμάς, αλλά και το μέλλον μας».

Η κ. Μπατσαρά επιπλέον και σ' ό,τι αφορά τις δράσεις του ΔΗΠΕΘΕ είπε ότι «τηρούμε όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα», θέτοντας ως πρώτη δράση την παράσταση «Τρωάδες», δεύτερη δράση το Σχολείο Σκηνοθεσίας για το οποίο – όπως είπε - «στόχος μας είναι να γίνει θεσμός και απευθύνεται σε νέους σκηνοθέτες», ενώ τρίτη δράση η Πανσέληνος του Αυγούστου.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της παράταξης «ΣΥΝΔΗΜΟΤΕΣ», Παύλος Παυλίδης, εξέφρασε εν πρώτοις τη δυσαρέσκειά του για τη συνεχιζόμενη τηλεδιάσκεψη του Δ.Σ. «και να μην πάμε στο Αμφιθέατρο της ΚΕΠΑ», ενώ για το θέμα της διακοπής νερού στο Μακροχώρι ζήτησε να υπάρξει ενημέρωση, όπως και για τη γέφυρα Κούσιου, πότε θα δοθεί σε κίνηση, ζητώντας περισσότερη ενημέρωση.

Με τη σειρά του, ο επικεφαλής της παράταξης «Προτεραιότητα ο πολίτης», Αντώνης Μαρκούλης, καταδίκασε κάθε προσπάθεια ισλαμοποίησης της Αγιασοφιάς σε τζαμί. «Είναι ένα χριστιανικό παγκόσμιο μνημείο και θα πρέπει να αναδείξουμε το θέμα και να συνεισφέρουμε στην αντιμετώπισή του», ανέφερε, ενώ καταδίκασε κάθε προσπάθεια ποινικοποίησης των εκπαιδευτικών με τη μήνυση του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Νάουσας, όπως και κάθε προσπάθεια περιορισμού των ατομικών δικαιωμάτων με το νομοσχέδιο που ψηφίσθηκε για τον περιορισμό των διαδηλώσεων. Ο ίδιος στάθηκε επικριτικός στο να πανηγυρίζουμε για τα 25 λεπτά στο συμπύρηνο ροδάκινο, ζητώντας τη διεκδίκηση καλύτερων τιμών «για ένα καλύτερο σήμερα και αύριο».

Ακόμα, ο κ. Μαρκούλης ανέφερε ότι «συντασσόμαστε με τις προτάσεις του ΕΟΔΥ και ο ιός είναι εδώ. Θα πρέπει να διώξουμε τον ιό όσο είμαστε κοντά του». Επίσης έκανε λόγο για «ανεπάρκεια της διοίκησης της ΔΕΥΑΒ», λέγοντας από τη μία να έχουμε διακοπή νερού στο Μακροχώρι και από την άλλη να έχουμε το φαινόμενο με τις πλημμύρες, ζητώντας συγχρόνως να γίνει άμεση αντιμετώπιση αυτών των δύο ζητημάτων.

Ο επικεφαλής της «ΛΣ» Γιώργος Μελιόπουλος καταδίκασε την απαράδεκτη και προκλητική ενέργεια του Ερντογάν να κάνει τζαμί την Αγιά Σοφιά, ενώ έκρινε «γλυκανάλατες» τις αντιδράσεις των ΗΠΑ, οι οποίες εκθέτουν την κυβέρνηση της Ν.Δ. και των κομμάτων του Νατοϊκού τόξου. Ο ίδιος χαρακτήρισε χουντικό το νόμο για τις διαδηλώσεις και που θέλει να βάλει το λαό μας στον γύψο. «Δυστυχώς η κυβέρνηση παίρνει τη σκυτάλη από το ΣΥΡΙΖΑ, που χτυπάει το δικαίωμα στην απεργία και νομοθετεί την απαγόρευση των διαδηλώσεων», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Κώστας Βασιλειάδης, μιλώντας για το πρόβλημα με τη διακοπή νερού στο Μακροχώρι, επεσήμανε πως «είναι μεγάλο, πραγματικό, καθημερινό και χρόνιο. Ευελπιστούμε με καλή διάθεση η ΔΕΥΑΒ να βρει λύση».

Ο αντιπρόεδρος του σώματος, Δημήτριος Πυρινός, έκρινε μεγάλης και κομβικής σημασίας την κατασκευή της γέφυρας Κούσιου, ζητώντας να γίνουν παρεμβάσεις πέριξ αυτής (φωταγώγηση σε σπίτια και μαγαζιά). «Είναι ένα έργο που το χρωστάμε από το 2002 με τις αστικές αναπλάσεις», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Ο Χρήστος Τσιούντας ζήτησε να ληφθεί από το Δήμο και ενίσχυση οικονομικά της οικογένειας, της οποίας το σπίτι καταστράφηκε από φωτιά στον Τρίλοφο, ενώ ο Γιώργος Μιχαηλίδης έκρινε «αδήριτη ανάγκη να δούμε σοβαρά την επέκταση του δικτύου με την τοποθέτηση υδρομέτρων. Να βάλουμε υδρόμετρα, όποιον χρόνο κι αν πάρει αυτή η διαδικασία».

Ο Χρήστος Κελεσίδης αναρωτήθηκε από πού προκύπτει η υπερκατανάλωση νερού στο Μακροχώρι, όταν έχουν φύγει μετανάστες Μακροχωρίτες και πότε ακριβώς έχει γίνει υπερκατανάλωση.

Κλείνοντας ο Δήμαρχος, ξεκαθάρισε πως, για να γίνει διά ζώσης συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου, θα πρέπει πρώτον ο μεγαλύτερος αριθμός συμβούλων να έχει δικό του μικρόφωνο και δεύτερο να παρέχεται μία εικόνα στους δημοσιογράφους σε διπλανή αίθουσα, για να κάνουν τη δουλειά τους.

Ο κ. Βοργιαζίδης έκανε σαφές ακόμα πως «αναλάβαμε την υποχρέωση μετά τη συγκομιδή των ροδακίνων να μαζευτούν όλοι οι σύλλογοι και η Διεπαγγελματική Οργάνωση και να καταθέσουμε μία πρόταση στο ΥΠΑΑΤ. Άρα λοιπόν, ο Δήμος είναι μπροστά στο εν λόγω θέμα και θα κάνουμε κάτι που δεν έχει γίνει πολλά χρόνια». Απαντώντας σ' άλλα ζητήματα που τέθηκαν, ο Δήμαρχος είπε ότι ρυθμίσεις για χρέη στη ΔΕΥΑΒ έχουν γίνει, ενώ με το πέρασμα των χρόνων η ΔΕΥΑΒ θα ξεκινήσει την τοποθέτηση υδρομέτρων. «Η ΔΕΥΑΒ προσπαθεί να διορθώσει τα κακώς κείμενα του δικτύου, που δεν έγιναν από αυτήν», τόνισε χαρακτηριστικά.. 

Τέλος, το σώμα κατά πλειοψηφία ενέκρινε το ψήφισμα που έφεραν οι παρατάξεις Βοργιαζίδη και Μπατσαρά για καταδίκη της μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί.


Κ.Βοργιαζίδης

Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής