Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Παραδοσιακός Ξενώνας “1821 Εν Δολιανοίς” στην Αρκαδία

Ο Παραδοσιακός Ξενώνας “1821 Εν Δολιανοίς” στην Αρκαδία

Ο Ξενώνας βρίσκεται στα Άνω Δολιανά, σε υψόμετρο 1050 μέτρων στο βουνό του Πάρνωνα. Με 10 χρόνια λειτουργίας και πρόσφατα ανακαινισμένος ο ξενώνας είναι έτοιμος να σας φιλοξενήσει όλο το χρόνο προσφέροντας, μια λιτή και ατμοσφαιρική διαμονή υψηλού επιπέδου.

Ο Ξενώνας βρίσκεται στα Άνω Δολιανά, σε υψόμετρο 1050 μέτρων στο βουνό του Πάρνωνα. Με 10 χρόνια λειτουργίας και πρόσφατα ανακαινισμένος ο ξενώνας είναι έτοιμος να σας φιλοξενήσει όλο το χρόνο, προσφέροντας μια λιτή και ατμοσφαιρική διαμονή υψηλού επιπέδου.
Στο χώρο αυτό στεγαζόταν το Δημοτικό Σχολείο από το 1927.
Εναρμονισμένος με το τοπίο ο ξενώνας χρησιμοποιεί σαν βασικό υλικό στα κτίσματα την λευκή μαρμαρόπετρα, ενώ στο εσωτερικό χαρακτηριστική είναι η παρουσία του ξύλου στα ταβάνια και τις εσωτερικές σκάλες.
Κάθε εποχή είναι ιδιαίτερη στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας. Έτσι και στην Ορεινή Αρκαδία η εναλλαγή στα χρώματα και τις μυρωδιές είναι συναρπαστική.

Διαμονή
Το συγκρότημα έχει 4 μεζονέτες και 6 δωμάτια, όλα με διπλά κρεβάτια. Στις μεζονέτες, που είναι διώροφες, μπορούν να φιλοξενηθούν μέχρι και 6 άτομα, αφού διαθέτουν 2 διπλά κρεβάτια αλλά και σαλόνι με καναπέ. Επίσης διαθέτουν ξεχωριστά μπάνια. Τα δωμάτια διαθέτουν όλες τις ανέσεις ενός πρώτης κατηγορίας καταλύματος. Το κόστος των δωματίων ξεκινά στα 90 ευρώ και φτάνει για τις μεζονέτες των 6 ατόμων στα 185 ευρώ. Επικοινωνήστε με το Ξενώνα καθώς ενδέχεται να υπάρχουν προσφορές διαμονής σε διάφορες περιόδους. Γίνονται δεκτές και οι κάρτες Visa, Master card, Diners.
Στο διπλανό κτήριο, στο παλιό – και πρώτο – σχολείο του χωριού που κτίστηκε το 1852, βρίσκεται η αίθουσα πρωινού καθώς και ο κοινόχρηστος χώρος του καθιστικού με το τζάκι που μπορεί να φιλοξενήσει όλους τους επισκέπτες του ξενώνα και να τους προσφέρει πολλές γεύσεις σοκολάτας και τσαγιού καθώς και μια πλούσια κάβα κρασιών και ποτών. Τέλος υπάρχει και ιδιαίτερος χώρος για όσους ενδιαφέρονται να παίξουν επιτραπέζια παιχνίδια, χαρτιά ή να δουν τηλεόραση.
Το πρωινό είναι πλούσιο και παραδοσιακό και περιλαμβάνει ζυμωτό ψωμί, σπιτικές μαρμελάδες και ζεστά τηγανόψωμα!

Δραστηριότητες
Ο ξενώνας μπορεί να σας προσφέρει όση ξεκούραση χρειάζεστε. Αν όμως «ξεκουράζεστε» με δράση υπάρχουν πολλοί τρόποι να ενεργοποιηθείτε.

  • Trekking (Πεζοπορία) στο γνωστό Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4
  • Ιππασία (με εξωτερικούς συνεργάτες)
  • Ποδήλατο βουνού (με εξωτερικούς συνεργάτες)
  • Οδήγηση εκτός δρόμου
  • Περιήγηση στους «Δρόμους του κρασιού»

Για ηπιότερη «κίνηση» μπορείτε να κάνετε τη βόλτα σας στα μοναστήρια, τους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής καθώς και στα οινοποιεία όπου μια στάση για δοκιμή των τοπικών οίνων μάλλον επιβάλλεται.

Γιορτές – εκδηλώσεις στο χωριό

  • Το πρώτο Σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου γίνεται η γιορτή του κάστανου που διοργανώνεται από τον πολιτιστικό σύλλογο του χωριού. Απολαύστε κάστανα μαγειρεμένα με πολλούς διαφορετικούς τρόπους (ψητά-μαγειρευτά-γλυκά) με την συνοδεία εκλεκτού τσίπουρου. Την επόμενη μέρα γίνεται η λειτουργία στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου που είναι ο προστάτης του χωριού, και στη συνέχεια οι κάτοικοι παίρνουν την εικόνα του Αγίου και την μεταφέρουν στα κάτω Δολιανά με τα πόδια μέσα από δασικά μονοπάτια (περίπου 8 ώρες διαδρομή). Αυτό παραδοσιακά σηματοδοτεί και την μετακίνηση των κατοίκων στα Κάτω Δολιανά όπου και θα «ξεχειμωνιάσουν». Η επιστροφή τους γίνεται μετά το Πάσχα, ανήμερα του Αγίου Γεωργίου.
  • Τον Δεκαπενταύγουστο διοργανώνεται από τον αθλητικό σύλλογο του χωριού πανηγύρι με ζωντανή μουσική,ντόπια κρέατα και κρασί.
  • Τέλος, κάθε 4 χρόνια διοργανώνεται η αναπαράσταση της μάχης των Δολιανών που έγινε στις 18 Μαΐου του 1821 με αρχηγό τον «Τουρκοφάγο» Νικηταρά. Η εκδήλωση όμως αυτή έχει 8 χρόνια να πραγματοποιηθεί πιθανών λόγω μεγάλου κόστους.

Πρόσβαση{{{ map }}}
Τα Άνω Δολιανά είναι πολύ κοντά στην Αθήνα. Δύο ώρες δρόμος, και 20 χλμ. νοτιοανατολικά της Τρίπολης. Αφού φτάσετε στην Τρίπολη, κατευθύνεστε προς Γύθειο, στρίβετε προς Άστρος και μετά το χωριό Ρίζες κάνετε δεξιά προς Άνω Δολιανά.

Ξενώνας «1821 Εν Δολιανοίς» στα Άνω Δολιανά

Sports in

Ο Ολυμπιακός είναι η μεγαλύτερη διαφήμιση για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη

Μια τεράστια βραδιά για τον Ολυμπιακό, με τους «ερυθρόλευκους» να κάνουν την διαφορά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024