Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εκκενώθηκαν χωριά στην Άρτα, κατέρρευσε το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας

Εκκενώθηκαν χωριά στην Άρτα, κατέρρευσε το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας

Σοβαρά προβλήματα προκάλεσαν οι βροχοπτώσεις και οι ισχυροί άνεμοι που πλήττουν πολλές περιοχές της χώρας. Σε κατάστασης έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο δήμος της Άρτας, ενώ σε προληπτική εκκένωση χωριών στα πεδινά προχωρούν οι αρχές. Από τις ισχυρές βροχοπτώσεις κατέρρευσε το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας στα Τζουμέρκα. Φόβοι και για το γεφύρι της Άρτας. Κατάστασης έκτακτης ανάγκης και στην Ευρυτανία. Φωτορεπορτάζ και βίντεο.

Σοβαρά προβλήματα προκάλεσαν οι βροχοπτώσεις και οι ισχυροί άνεμοι που πλήττουν πολλές περιοχές της χώρας.

Σε κατάστασης έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο δήμος της Άρτας, ενώ σε προληπτική εκκένωση χωριών στα πεδινά προχωρούν οι αρχές, καθώς ο Άραχθος, ο Αχέροντας και ο Λούρος έχουν ξεφύγει από το όριο κινδύνου.

«Θα εκκενώσουμε προληπτικά τα πεδινά χωριά, ο Άραχθος κατεβάζει νερό» είπε στον Σκάι ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Τα χωριά που εκκενώθηκαν προληπτικά είναι οι Κεραμάτες, Νεοχώρι, Συκιές, Λουτρότοπος, Κομμένο και Ακροποταμιά και οι κάτοικοί τους μεταφέρονται με λεωφορεία σε γειτονικές περιοχές. Ωστόσο, η Πυροσβεστική δεν έχει δεχτεί κλήσεις για πλημμυρισμένα σπίτια στην περιοχή.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Χρ.Σπιρτζης, ο γγ Πολιτικής Προστασίας και ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος μεταβαίνουν με ελικόπτερο στην Αρτα.

Από τις ισχυρές βροχοπτώσεις κατέρρευσε το ιστορικό Γεφύρι της Πλάκας στα Τζουμέρκα. Πρόκειται για το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι στα Βαλκάνια, το οποίο χτίστηκε τον 18ο αιώνα.

Το μεγαλύτερο τμήμα του υποχώρησε από τις βροχοπτώσεις και παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά του Αράχθου.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έπειτα από σύσκεψη των αρμόδιων υπηρεσιών εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για την κατάρρευση του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας, ενώ έδωσε εντολή να φύγει αμέσως κλιμάκιο του υπουργείο Υποδομών από τη Θεσσαλονίκη, καθώς και κλιμάκιο του υπουργείου Πολιτισμού από την Αθήνα τα οποία θα εξετάσουν όλα τα ιστορικά μνημεία της περιοχής, μεταξύ των οποίων και το ιστορικό Γεφύρι της Άρτας καθώς και το τι μπορεί να γίνει με το Γεφύρι της Πλάκας που κατέρρευσε.

Όπως δήλωσε ο κ. Τσίπρας, το ΕΜΠ έχει εκφράσει τη διάθεσή του να χρηματοδοτήσει τη μελέτη ανακατασκευής του ιστορικού γεφυριού.


Tο γκρεμισμένο ιστορικό γεφύρι της Πλάκας (Φωτ.: epirusgate.blogspot.gr)

Μετά την κατάρρευση του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας, εκφράζονται φόβοι και για το γεφύρι της Άρτας, καθώς το νερό έχει φτάσει στις καμάρες υποστήριξης.

Λόγω κινδύνου υπερχείλισης στο φράγμα του Αράχθου απελευθερώνεται νερό, αυξάνοντας τους κινδύνους για το γεφύρι της Άρτας.

Μεγάλες καταστροφές έχουν γίνει και σε όλο τον δήμο Νικολάου Σκουφά, στις υποδομές, στις καλλιέργειες και στις κτηνοτροφικές μονάδες.

Από τις 5 τα ξημερώματα άνοιξε το φράγμα στον υδροηλεκτρικό σταθμό στο Πουρνάρι της ‘Αρτας και αποφορτίζεται ελεγχόμενα από τον υδάτινο όγκο, με κίνδυνο να δημιουργηθούν νέα πλημμυρικά φαινόμενα.

Η Περιφερειακή Ενότητα Αρτας εξέδωσε την ακόλουθη επίγουσα ανακοίνωση:

«Μεγαλύτερη παροχή νερού θα διοχετευθεί στον Άραχθο ποταμό από τη Διοίκηση του Υδροηλεκτρικού Φράγματος Πουρναρίου της ΔΕΗ διότι η στάθμη του λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων ανεβαίνει επικίνδυνα. Συνιστούμε την προσοχή των πολιτών τόσο στην πεδινή περιοχή όσο και στην πόλη της Άρτας και ζητούμε τη συνεργασία τους με τις κατά τόπους αρχές».


Το νερό στο γεφύρι της Άρτας έχει φτάσει στις καμάρες υποστήριξης

Στην Θεσπρωτία ο ποταμός Καλαμάς υπερχείλισε και πλημμύρισαν εκτάσεις στην περιοχή της Βρυσέλλας, ενώ ανάλογη είναι η κατάσταση και στον Αχέροντα, κυρίως στην περιοχή του κάμπου Φαναρίου.

Σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων. Σεισμόπληκτα, Βοτανικός, Μπάφρα, Πεδινή, Κατσικά, είναι από τις περιοχές που έχουν πληγεί ιδιαίτερα. Μάλιστα στα Σεισμόπληκτα, το Βοτανικό και την Κατσικά έχουν πλημμυρίσει και υπόγεια σπιτιών.

Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου και των δήμων βρίσκονται επί ποδός και απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις και να ενημερώνονται για τα πλημμυρικά φαινόμενα που επικρατούν στην περιοχή τους.

Στα Τρίκαλα υπερχείλισε ο Πηνειός με αποτέλεσμα χιλιάδες στρέμματα έχουν σκεπαστεί από νερό.

Η κακοκαιρία προκάλεσε προβλήματα στην Αχαΐα.Χρειάστηκε να γίνει εκτροπή στον ποταμό Χάραδρο, προκειμένου να μην κινδυνεύσουν σπίτια στην παραλιακή περιοχή του Καστελόκαμπου.

Κατολισθήσεις σημειώθηκαν κοντά στην κοινότητα Πλάκα των Καλαβρύτων, χωρίς ωστόσο να χρειαστεί να γίνει εκκένωση σπιτιών.

Πλημμύρισε ο Σπερχειός στην κοιλάδα της Λαμίας δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στις καλλιέργειες της περιοχής, αλλά και στην κυκλοφορία, καθώς διακόπηκαν τα δρομολόγια του ΟΣΕ.

Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννηςζήτησε από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οι δήμοι Καρπενησίου και Αγράφων.

Ολόκληρος ο νομός Ευρυτανίας αντιμετωπίζει πλημμυρικά και κατολισθητικά φαινόμενα, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων, με αποτέλεσμα των αποκλεισμό πολλών περιοχών και τη διακοπή κυκλοφορίας σε μεγάλο μέρος του επαρχιακού και δημοτικού οδικού δικτύου.

Στην Κοζάνη λόγω της έντονης βροχόπτωσης εμφανίστηκε πλημμυρικό φαινόμενο στην Εγνατία Οδό, στο ύψος της Καλαμιάς. Για προληπτικούς λόγους η Τροχαία Κοζάνης διέκοψε προσωρινά την κυκλοφορία των οχημάτων στο συγκεκριμένο σημείο της Εγνατίας Οδού, και η κυκλοφορία διεξάγεται από την ενωτική οδό μέσω Κοίλων και Βατερού.


Πλημμυρισμένη η Εγνατία στο ύψος της Καλαμιάς Κοζάνης (φωτ. Eurokinissi)

Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας κήρυξε όλη την επικράτεια του δήμου Λέσβου, ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, λόγω των πρωτόγνωρων θυελλωδών νότιων ανέμων που επικρατούν στην περιοχή.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία προέβη σε δεκάδες κοπές δένδρων και αφαιρέσεις αντικειμένων, ενώ για την αντιμετώπιση των συμβάντων συγκροτήθηκαν συνεργεία με πυροσβεστικούς υπαλλήλους καθώς και εθελοντές πυροσβέστες.

Το σοβαρότερο πρόβλημα αντιμετωπίζεται στη Σκάλα Ερεσού όπου έχει καταστραφεί προστατευτικό τοιχίο με αποτέλεσμα τα κύματα να καταστρέφουν την παραλία και να κινδυνεύουν με κατάρρευση παραθαλάσσια σπίτια του οικισμού.

Σε αρκετές περιοχές της Μυτιλήνης σημειώθηκαν μικροδιακοπές ρεύματος ενώ προβλήματα υπάρχουν και στη μετάδοση του ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος από τη Digea. Ζημιές υπέστησαν και ιστιοπλοϊκά σκάφη στο παραδοσιακό νότιο λιμάνι της πόλης.

Επίσης, συνεχίζονται τα προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες αλλά και στις αεροπορικές αφού από το πρωί στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης οι ριπές των ανέμων φτάνουν και τα 10 μποφώρ.

Για την αξιολόγηση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στο νησί πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί σύσκεψη στο γραφείο της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνας Καλογήρου με τον δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό. Ανάλογη σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 6 το απόγευμα στο γραφείο της περιφερειάρχη με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Το καταστροφικό τους έργο συνεχίζουν οι θυελλώδεις άνεμοι και στη Σάμο.

Μετά τις κατολισθήσεις στον περιμετρικό της πόλης και τις καταπτώσεις βράχων σε διάφορα σημεία του εθνικού δικτύου, στην περιοχή της παραλιακής του Καρλοβάσου και συγκεκριμένα στην Αγία Πελαγία ένα παλιό κτίσμα κατέρρευσε καταπλακώνοντας αγροτικό αυτοκίνητο. ‘

Αμεσα έσπευσαν τα συνεργεία και διαπιστώθηκε, προς ανακούφιση όλων, ότι δεν υπήρχε άνθρωπος στο αυτοκίνητο. Επί ποδός βρίσκονταν όλη την νύχτα τα συνεργεία της Περιφερειακής Ενότητας και του δήμου για να ανοίγουν τους δρόμους, που έκλειναν από τις καταπτώσεις των δέντρων

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024