Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Εντός Αττικής»: Γνωρίστε τον Αυλώνα

«Εντός Αττικής»: Γνωρίστε τον Αυλώνα

Στην 7η εκπομπή της νέας εκπομπής της ΕΡΤ2 «Εντός Αττικής», που προτείνει αποδράσεις εντός του νομού, σε αποστάσεις 30 περίπου λεπτών από το κέντρο της Αθήνας θα γνωρ΄σιουμε τον Αυλώνα και μια…μικρή «Χοζοβιώτισσα» στην Πάρνηθα, 40΄ από τον Αυλώνα. Δεν απαιτείται φυσική κατάσταση συστηματικού πεζοπόρου ή ικανότητες έμπειρου ορειβάτη. Ένα καλό ζευγάρι παπούτσια πρέπει να […]

Στην 7η εκπομπή της νέας εκπομπής της ΕΡΤ2 «Εντός Αττικής», που προτείνει αποδράσεις εντός του νομού, σε αποστάσεις 30 περίπου λεπτών από το κέντρο της Αθήνας θα γνωρ΄σιουμε τον Αυλώνα και μια…μικρή «Χοζοβιώτισσα» στην Πάρνηθα, 40΄ από τον Αυλώνα.

Δεν απαιτείται φυσική κατάσταση συστηματικού πεζοπόρου ή ικανότητες έμπειρου ορειβάτη. Ένα καλό ζευγάρι παπούτσια πρέπει να φοράς για να περπατήσεις, μέσα στον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, στο καλά σημαδεμένο μονοπάτι, το οποίο από το οροπέδιο Βούντημα θα σε φέρει σε μια συγκλονιστικής ομορφιάς τοποθεσία.

Σαν κρινάκι σφηνωμένο σε βράχο, σαν μικρογραφία της Αμοργιανής Χοζοβιώτισσας, είναι το ξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας στην Πάρνηθα. Σε σχισμή ορθοπλαγιάς, ανθρώπινο χέρι πριν από περίπου 800 χρόνια δημιούργησε αυτό το προσκύνημα. Από κάτω, το φαράγγι διασχίζει το μαυρόρεμα με τα νερά του να κελαρύζουν. Εκεί, στην αγκαλιά της φύσης, νιώθεις έντονα το μεγαλείο της που υπογραμμίζει τη μηδαμινότητα της ανθρώπινης ύπαρξης.

Ακόμα και αν δεν καταφέρεις να πας, οι εικόνες που θα απολαύσεις στον τηλεοπτικό σου δέκτη, θα σε ταξιδέψουν. Στη φυσική κάψουλα οξυγόνου, την Πάρνηθα, κάποια στιγμή η όρεξη θ’ ανοίξει. Προτού όμως κατευθυνθείς σε κάποιες από τις ταβέρνες του Αυλώνα, αφιέρωσέ του χρόνο να τον ανακαλύψεις.

Με κέντρο την πλατεία με τον ναό των Αγίων Αντωνίου και Ανδρέα, κάνε μια περιμετρική βόλτα.
Ο Αυλώνας τέλη του 19ου αρχές του 20ού αιώνα έζησε περίοδο ακμής, χάρη στον Ανδρέα και στη Λουκία Ζυγομαλά, ευεργέτες του τόπου.

Το περιποιημένο πετρόκτιστο αρχοντικό εξοχικό τους λειτουργεί ως μουσείο και στεγάζει μεγάλη λαογραφική συλλογή αυθεντικών κεντημάτων και ειδών χρυσοκεντητικής ιδιαίτερης αξίας, το οποίο εποπτεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού. Πρόκειται για τον καρπό της ζωής και του έργου της Λουκίας Ζυγομαλά.

Η συλλογή αποτελεί σημαντικό δείγμα της κεντητικής παράδοσης της Αττικής και της Βοιωτίας, αλλά και της ελληνικής κεντητικής τέχνης του 20ού αιώνα, και βραβεύτηκε στη 13η Διεθνή Έκθεση του Παρισιού το 1925 με δύο χρυσά βραβεία.

Στον απολογισμό της ημέρας θα έχεις νιώσει αναζωογονημένος σ’ ένα μέρος, δύο βήματα από το σπίτι, σε μία ημερήσια απόδραση εύκολη και οικονομική.

Επιμέλεια-παρουσίαση: Χρήστος Ν.Ε. Ιερείδης.
Σκηνοθεσία: Γιώργος Γκάβαλος.

Ημερομηνία μετάδοσης: Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017, στις 14:15

entertainment.in.gr

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024