Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σαπφώ, η δεκάτη Μούσα

Σαπφώ, η δεκάτη Μούσα

Η Σαπφώ, η φημισμένη λυρική ποιήτρια από την Ερεσό της Λέσβου, πήδηξε από τα λευκά βράχια του λευκαδίτικου ακρωτηρίου Λευκάτα και αυτοκτόνησε, όταν ο ωραιότατος νέος Φάων, ακόλουθος της Αφροδίτης, αποποιήθηκε τον έρωτά της.

Στο νότιο άκρο της Λευκάδας, σε μια περιοχή άγριας φυσικής ομορφιάς, ορθώνεται ο φάρος Δουκάτο, στην κορυφή ενός απόκρημνου βράχου του ομώνυμου ακρωτηρίου, που είναι επίσης ευρέως γνωστό ως Λευκάτας, Κάβος Κυράς ή Νηράς.

Ο αρχικός πετρόχτιστος φάρος, που είχε αρχίσει να λειτουργεί το 1890, υπέστη σοβαρές ζημιές από τους καταστρεπτικούς σεισμούς του 1953 στα Επτάνησα. Ο φάρος ανοικοδομήθηκε περί τα μέσα της δεκαετίας του 1950 και ηλεκτροδοτήθηκε το 1982.

Στη θέση όπου είναι χτισμένος ο φάρος Δουκάτο βρισκόταν το ιερό του Λευκάτα Απόλλωνα, το σημαντικότερο της Λευκάδας. Σύμφωνα με αρχαίους συγγραφείς, προς τιμήν του θεού τελούνταν καθαρτήριες τελετές και εξιλαστήριες θυσίες, καθώς και εορτές με αγώνες.

Σε παλαιούς χάρτες η ίδια θέση σημειώνεται ως «Πήδημα της Σαπφούς», καθώς, σύμφωνα με τη μυθολογική παράδοση, εδώ αυτοκτόνησε η Σαπφώ.

Η φημισμένη λυρική ποιήτρια από την Ερεσό της Λέσβου πήδηξε από τα λευκά βράχια του Λευκάτα (σύμφωνα με μια εκδοχή, η «Λευκάς Πέτρη» του Ομήρου), όταν ο ωραιότατος νέος Φάων, ακόλουθος της Αφροδίτης, αποποιήθηκε τον έρωτά της.


Σκάλα Ερεσού

Η Σαφπώ, που έζησε στο β’ μισό του 7ου και το α’ μισό του 6ου αιώνα π.Χ. (ήταν σύγχρονη του λυρικού ποιητή Αλκαίου και του πολιτικού – νομοθέτη Πιττακού, που κατάγονταν από τη Μυτιλήνη), συνέθεσε, σε αιολική διάλεκτο, ωδές, ερωτικά ποιήματα, επιθαλάμια (τραγούδια του γάμου), ελεγείες και επιγράμματα.

Οι αρχαίοι θεωρούσαν τη Σαπφώ ως την κατεξοχήν «ποιήτρια» και την αποκαλούσαν «δεκάτη Μούσα».

Η σημαντικότερη λυρική ποιήτρια της αρχαιότητας, αφού αναγκάστηκε πρώτα να καταφύγει στη Σικελία (τέλη 7ου αιώνα π.Χ.) λόγω πολιτικών και κοινωνικών ταραχών, ίδρυσε στη Λέσβο μουσική και ποιητική σχολή.


Πόρτο Κατσίκι

Η δασκάλα και οι μαθήτριές της συνδέθηκαν με θερμότατη φιλία, δεσμούς αφοσίωσης και αγάπης, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να προσαφθούν αργότερα κατηγορίες στη Σαπφώ για εταιρισμό, ανηθικότητα και ομοφυλοφιλία (πάντως, η έρευνα σχετικά με το εάν η Σαπφώ είχε όντως ομοφυλοφιλικές τάσεις δεν έχει καταλήξει σε οριστικά συμπεράσματα).


Εγκρεμνοί

Η εκπληκτική θέα από το φάρο, η ανεπανάληπτη εμπειρία την ώρα του δειλινού, οι μαγευτικές παραλίες Πόρτο Κατσίκι και Εγκρεμνοί, λίγο μακρύτερα, συνθέτουν ένα συναρπαστικό σκηνικό.

Βαγγέλης Στεργιόπουλος

in.gr

Sports in

Η αξέχαστη απόκρουση του Μαρτίνες έγινε αναπαράσταση από… ανθρώπινη αλυσίδα (pic)

Μικρά παιδιά από την Αργεντινή βρήκαν έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο να αναπαραστήσουν την «απόκρουση του αιώνα» του Εμιλιάνο Μαρτίνες στον τελικό του Μουντιάλ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024