Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Στα μυστικά του βάλτου» με συγκίνηση

«Στα μυστικά του βάλτου» με συγκίνηση

Το πολυσυζητημένο μυθιστόρημα της Πηνελόπης Δέλτα, που πρωτοεκδόθηκε το 1937, παραμένει ένα βιβλίο που διαβάζεται με απόλαυση.

Εχει ενδιαφέρον να επιστρέφεις σε ένα μυθιστόρημα που είχες διαβάσει όταν ήσουν παιδί. Όχι μόνο επειδή κάτι τέτοιο μπορεί να πυροδοτήσει τη συγκίνηση και τη νοσταλγία, αλλά και επειδή μπορεί να ξαναδείς, τώρα που μεγάλωσες, με άλλο μάτι εκείνο που είχες διαβάσει.

Να ανακαλύψεις πως το παλιό βιβλίο είναι στην πραγματικότητα ένα… νέο βιβλίο. Αυτό συνέβη με το «Στα μυστικά του Βάλτου», ένα από τα αγαπημένα μου αναγνώσματα στην προεφηβική περίοδο της ζωής μου.

Όταν έπιασα ξανά στα χέρια μου το μυθιστόρημα της Πηνελόπης Δέλτα, σχεδόν σαράντα χρόνια από την πρώτη φορά που το διάβασα (πώς περνάνε τα άτιμα!), πρώτα λειτούργησε το συναίσθημα: Θυμήθηκα τις  διακοπές στο εξοχικό στο Πόρτο Ράφτη. Μετά το μπάνιο στη θάλασσα και το μεσημεριανό φαγητό, την ώρα που όλη η οικογένεια έκανε την απαραίτητη σιέστα, το ξεφύλλιζα ξαπλωμένος στο δωμάτιό μου.

Η αίσθηση εκείνου του καλοκαιριού με κατέκλυσε με τρόπο σχεδόν μαγικό. Ως και τα τζιτζίκια που χαλούσαν τον κόσμο, σκαρφαλωμένα στον (κομμένο πια) ευκάλυπτο έξω από το παράθυρό μου, νομίζω πως άκουσα ξανά.

Αφού ξεπέρασα το γλυκόπικρο στάδιο των αναμνήσεων, άρχισα από περιέργεια να ξαναδιαβάζω το μυθιστόρημα. Τότε δεν είχα ιδέα από ιστορία. Τώρα, που είμαι αρκετά ενημερωμένος και που έχω διαμορφώσει τις δικές μου απόψεις πάνω στα εθνικά θέματα, το «Στα μυστικά του βάλτου», που εκτυλίσσεται κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα απέκτησε πρόσθετο ενδιαφέρον.

Ο Αποστόλης και ο Γιωβάν, τα δύο παιδιά που βοηθούσαν τα ελληνικά αντάρτικα σώματα στις επιχειρήσεις τους κατά των βουλγαρικών σωμάτων, μου αποκάλυψαν πράγματα στα οποία ως παιδί δεν είχα δώσει σημασία. Θαύμασα, επιπλέον, τη συγγραφική επιδεξιότητα της Δέλτα, τον τρόπο με τον οποίο «παντρεύει» ιστορία και μυθοπλασία.

Και με συγκίνηση διαπίστωσα πως το «Στα μυστικά του βάλτου», όποια και αν είναι η άποψη του κάθε αναγνώστη για τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει και παρουσιάζει τα ιστορικά γεγονότα η συγγραφέας τους, παραμένουν ένα χορταστικό μυθιστόρημα. Κατάλαβα πολύ καλά γιατί εκείνο το παιδί (εγώ), εκείνο το καλοκαίρι, δεν μπορούσε να τα αφήσει από τα χέρια του.

ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο παρουσιάζουν: Πηνελόπη Δέλτα «Στα Μυστικά του Βάλτου».

Ηρωικές στιγμές του Μακεδονικού Αγώνα ζωντανεύουν σε ένα από τα καλύτερα ιστορικά μυθιστορήματα του 20ού αιώνα.

Μαζί, Esquire, ο άντρας στα καλύτερά του!

Sports in

Ο Ολυμπιακός είναι η μεγαλύτερη διαφήμιση για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη

Μια τεράστια βραδιά για τον Ολυμπιακό, με τους «ερυθρόλευκους» να κάνουν την διαφορά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024