Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βακχυλίδης, το αηδόνι της Κέας (Μέρος A’)

Βακχυλίδης, το αηδόνι της Κέας (Μέρος A’)

Ένας από τους πλέον σημαντικούς λυρικούς ποιητές και ανταγωνιστής του Πινδάρου

Ο Βακχυλίδης, που καταγόταν από την ιωνική Κέα (Τζια) των Κυκλάδων, υπήρξε ένας από τους πλέον σημαντικούς λυρικούς ποιητές και ανταγωνιστής του Πινδάρου.

Γιος του Μείδωνος ή Μειδύλου και ανιψιός του σπουδαίου ποιητή Σιμωνίδη του Κείου, ο Βακχυλίδης γεννήθηκε στην Ιουλίδα της Τζιας. Από τα λιγοστά στοιχεία που έχουν περιέλθει έως τώρα εις γνώσιν μας συνάγουμε ότι ο ποιητής έζησε περίπου την ίδια εποχή με τον Πίνδαρο.

Ο Ευσέβιος, επίσκοπος Καισάρειας και ιστορικός, ανάγει στο Χρονικό του την ακμή (δηλαδή, την ηλικία των 40 περίπου ετών) του Βακχυλίδη στο έτος 467 π.Χ., κάτι που πρέπει να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Πιθανολογείται ότι ο θάνατος του ποιητή έλαβε χώρα περί τα μέσα του 5ου αιώνα π.Χ.

Οι Αλεξανδρινοί ταξινόμησαν το έργο του Βακχυλίδη, τον οποίον τοποθέτησαν στον «Κανόνα» των εννιά μεγάλων λυρικών. Έξι βιβλία περιελάμβαναν ποιήματα για τη λατρεία (διθυράμβους, παιάνες, ύμνους, προσόδια, παρθένια και υπορχήματα) και άλλα τρία βιβλία ποιήματα που αφορούσαν τους ανθρώπους (επινίκια, ερωτικά και εγκώμια).

Όπως και για τον Πίνδαρο, τα υπολείμματα που έχουμε στη διάθεσή μας για τον Βακχυλίδη είναι ιδιαίτερα περιορισμένα. Μιαν ικανοποιητική εικόνα μπορούμε να σχηματίσουμε για τις επινίκιες ωδές του κείου ποιητή. Τα σωζόμενα Επινίκια δε διαιρούνται σε ομάδες βάσει του τόπου των αγώνων, όπως στον Πίνδαρο, ή βάσει του είδους των αθλημάτων, όπως στον Σιμωνίδη.

*Στη φωτογραφία του παρόντος άρθρου, η Ιουλίδα της Τζιας, η γενέτειρα του Βακχυλίδη.

Sports in

Αρχές του 2025 το νέο φτηνό ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Η αλλαγή των σχεδίων της εταιρείας λειτούργησε θετικά για τις μετοχές της Tesla, που κινούνταν έντονα ανοδικά καταγράφοντας κέρδη έως και 10%

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024