Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ας αρχίσουν οι χοροί στη Σκόπελο

Ας αρχίσουν οι χοροί στη Σκόπελο

Από τις 25 έως τις 27 Αυγούστου

Ένα φεστιβάλ που έγινε θεσμός. Μια γιορτή πολιτισμού και παράδοσης σ’ ένα από τα πιο όμορφα νησιά του Αιγαίου. Από τις 25 έως τις 27 Αυγούστου δίνουμε και φέτος ραντεβού στη Σκόπελο για να ζήσουμε στους ρυθμούς του 6ου Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «Διαμαντής Παλαιολόγος». Χορευτικά συγκροτήματα από διάφορες γωνιές της Ελλάδας και του κόσμου δίνουν το σύνθημα για να ξεκινήσει μία ανοιχτή τριήμερη γιορτή που είναι αδύνατον να σας αφήσει αδιάφορους.

Κατά τη διάρκεια του ξεχωριστού αυτού Φεστιβάλ που διανύει ήδη με μεγάλη επιτυχία τον έκτο του χρόνο, η Σκόπελος θα συντονιστεί μουσικά και χορευτικά με διαφορετικές παραδόσεις και πολιτισμούς προβάλλοντας την ποικιλομορφία τους, τον πλούτο και το βάθος τους μέσα από μία σειρά από χορευτικές παραστάσεις, αλλά και παράλληλες δραστηριότητες, όπως ημερίδες, σεμινάρια, εκθέσεις, ανοικτές πρόβες, γλέντια, εκδρομές, μαθήματα χορού… Είσαι έτοιμος να ζήσεις την εμπειρία; Αυτό το καλοκαίρι ετοίμασε τις βαλίτσες σου για Σκόπελο!

Η Κωνσταντίνα Αγγελέτου, διευθύντρια της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Πλέγμα», που διοργανώνει το Φεστιβάλ μαζί με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και του Δήμου Σκοπέλου, μίλησε στο in.gr και μας εξήγησε γιατί αξίζει να επισκεφθούμε τη Σκόπελο εκείνες τις μέρες.

Πώς γεννήθηκε στο μυαλό σας η ιδέα πριν από πέντε χρόνια για ένα Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στη Σκόπελο με συγκροτήματα από όλον τον κόσμο;

Η ιδέα ξεκίνησε το 2013 στη Γλώσσα Σκοπέλου. Θέλαμε να δημιουργήσουμε μια μεγάλη γιορτή παράδοσης και πολιτισμού για να τιμήσουμε τον αείμνηστο δάσκαλο μας Διαμαντή Παλαιολόγο. Από την πρώτη χρονιά του Φεστιβάλ φάνηκε ότι υπάρχει μια πολύ μεγάλη δυναμική, την οποία η οικογένεια θέλησε να εξελίξει και να επεκτείνει. Το φεστιβάλ μεταφέρθηκε στη Χώρα τη Σκοπέλου και ανατέθηκε στην αστική μη κερδοσκοπική εταιρία Πλέγμα για να εξελιχθεί σε μια ανοιχτή γιορτή που θα φέρνει κοντά διάφορους πολιτισμούς.

Πόσο έχει αγκαλιάσει το νησί τον θεσμό; Συμμετέχουν οι κάτοικοι στις εκδηλώσεις;

Το Φεστιβάλ το έχουν αγκαλιάσει οι περισσότεροι από τους κατοίκους. Πάνω από 2000 θεατές κατακλύζουν κάθε βράδυ το Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο. Την ίδια στιγμή πολύς κόσμος από το νησί συμμετέχει και στις παράλληλες δράσεις και εκδηλώσεις του φεστιβάλ. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ιδιωτικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Σκόπελο συμβάλουν στην διεξαγωγή του φεστιβάλ, καθώς η διοργάνωση δεν χρηματοδοτείται από κανένα δημόσιο φορέα. Χωρίς την υποστήριξη των ιδιωτών λοιπόν θα ήταν αδύνατον. Ως προς το καλλιτεχνικό μέρος συμμετέχουν και χορευτικά συγκροτήματα από το νησί ενώ μεγάλο μέρος των εθελοντών προέρχεται από τους ντόπιους. Το σημαντικότερο όμως είναι η ηθική στήριξη που προσφέρουν όλοι οι ντόπιοι στο Φεστιβάλ η οποία μπορεί να είναι από ένα ποτήρι παγωμένο νερό έως να μας φέρνουν λουκουμάδες ή μεζέδες στο γραφείο του φεστιβάλ παραμονές της διοργάνωσης.

Ποια θα λέγατε ότι είναι τα highlights του φετινού Φεστιβάλ;

Ως προς το χορευτικό κομμάτι, όλο το πρόγραμμα είναι πολύ προσεκτικά μελετημένο και συμμετέχουν εξαιρετικά συγκροτήματα. Θα έχουμε ένα συγκρότημα που θα χορέψει ποντιακά και κρητικά ταυτόχρονα ενώ μεγάλη έμφαση έχει δοθεί και στα έθιμα κάθε περιοχής. Αυτό που μας διαχωρίζει όμως από τα άλλα φεστιβάλ είναι το άρτιο πρόγραμμα παράλληλων δράσεων. Εκτός από τις εκδρομές και τις ξεναγήσεις θα υπάρχουν μαθήματα παραδοσιακών χορών και μαθήματα χορών άλλων λαών π.χ. της Ρωσίας ή της Πολωνίας. Ταυτόχρονα θα υπάρχουν αρκετά γλέντια αλλά και πάρτυ και beach party. Ο μέσος όρος ηλικίας των χορευτών είναι τα 23 έτη άρα όπως αντιλαμβάνεστε έχουν έρθει στο νησί για να διασκεδάσουν και το κάνουν με κάθε τρόπο.

Φέτος το Φεστιβάλ εντάσσεται στο πρόγραμμα εκδηλώσεων για το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018. Μιλήστε μας λίγο γι’ αυτό…

Το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΕΠΚ) έχει ως στόχο να ενθαρρύνει περισσότερα άτομα να ανακαλύψουν και να ενστερνιστούν την πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης αλλά και να ενισχύσει την αίσθησή τους ότι ανήκουν σε έναν κοινό ευρωπαϊκό χώρο. Η λογική αυτή συνάδει απόλυτα με την δική μας φιλοσοφία και για αυτό ενστερνιστήκαμε το σύνθημα του ΕΕΠΚ: «Η κληρονομιά μας: όταν το παρελθόν συναντά το μέλλον». Είναι μεγάλη μας τιμή που το Φεστιβάλ περιλαμβάνεται στον κατάλογο με τις δράσεις και πρωτοβουλίες που πανευρωπαϊκά συμμετέχουν σε αυτή τη μεγάλη γιορτή.

Τι σημαίνει για εσάς η λέξη «παράδοση» και πώς μπορεί να ενώνει τους λαούς;

Τα προηγούμενα χρόνια δυστυχώς στην Ελλάδα ο παραδοσιακός χορός, η δημοτική μουσική και οι παραδόσεις μας θεωρούταν από ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού ως κάτι ξεπερασμένο, παλιομοδίτικο και απαρχαιωμένο. Ορισμένες φορές μάλιστα δινόταν και πολιτικό χρώμα στους ανθρώπους που ασχολούνται με τις παραδόσεις. Η δική μας φιλοσοφία είναι ότι είμαστε νέοι άνθρωποι, μοντέρνοι που αγαπάμε τις ρίζες μας, αγαπάμε τους παραδοσιακούς χορούς και ανατριχιάζουμε με ένα καλοπαιγμένο παραδοσιακό κομμάτι. Όλα αυτά χωρίς να σημαίνει ότι δεν ακούμε mainstream μουσική και δεν διασκεδάζουμε όπως και όλοι οι συνομήλικοι μας. Αυτή ακριβώς τη λογική προσπαθούμε να υιοθετήσουμε στο Φεστιβάλ από την αισθητική του ως και τις παράλληλες δράσεις του. Γι’ αυτό και ο μέσος όρος ηλικίας είναι τόσο μικρός. Γιατί η παράδοση σήμερα δεν είναι ταμπού, αντιθέτως είναι must. Βέβαια εμείς δεν κάνουμε φεστιβάλ  φολκλόρ, αλλά παραδοσιακών χορών. Υπάρχει μεγάλη διαφορά.

Η παράδοση ενώνει τους λαούς με ένα τρόπο μαγικό.  Οι στίχοι κάθε λαού μιλάνε για την αγάπη, τον θάνατο, τον έρωτα από την αρχαιότητα έως σήμερα.  Προσωπικά νιώθω μεγάλη συγκίνηση όταν βλέπω ένα Νεπαλέζικο συγκρότημα να τραγουδάει και να χορεύει για την ίδια θεματολογία που έκανε πριν από πέντε λεπτά και ένα συγκρότημα από την Μακεδονία και αμέσως μετά ένα συγκρότημα από την Ιταλία. Κάτι τέτοιες στιγμές στο φεστιβάλ, όλη η ομάδα νιώθουμε την σπουδαιότητα και την απλότητα της παράδοσης που κουβαλάει κάθε λαός και άνθρωπος μέσα του.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024